Uradni list

Številka 51
Uradni list RS, št. 51/1997 z dne 22. 8. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 51/1997 z dne 22. 8. 1997

Kazalo

2773. Statut Krajevne skupnosti Zminec, stran 4544.

Na podlagi 43. člena statuta Občine Škofja Loka (Uradni list RS, št. 37/95) je Svet krajevne skupnosti Zminec na seji dne 6. 6. 1997 sprejel
S T A TU T
Krajevne skupnosti Zminec
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Krajevna skupnost Zminec je kot ožji del občine samoupravna skupnost občanov Občine Škofja Loka, ki zajema naselja Zminec, Bodovlje, Gabrovo, Breznica pod Lubnikom, Sopotnica, Florjan nad Zmincem, Sv. Petra Hrib in Staniše.
V skladu z zakonom, statutom Občine Škofja Loka in tem statutom zadovoljujejo občani v krajevni skupnosti določene skupne potrebe ter izvajajo naloge, ki jih je občina prenesla na krajevno skupnost.
2. člen
Krajevna skupnost je pravna oseba v okviru pristojnosti, ki jih nanje prenese občina.
3. člen
Krajevna skupnost se sme zadolževati le ob predhodnem soglasju občinskega sveta.
4. člen
Krajevna skupnost ima žig, ki je okrogle oblike. Žig ima v zunanjem krogu na zgornji polovici napis OBČINA ŠKOFJA LOKA, v notranjem krogu pa napis KRAJEVNA SKUPNOST ZMINEC.
5. člen
Krajevna skupnost v okviru pooblastil določenih v statutu občine in statutarnem sklepu samostojno ureja in opravlja svoje naloge in opravlja naloge, ki jih nanjo prenese občina.
6. člen
Obstoječa krajevna skupnost se lahko tudi preoblikuje.
Za izvedbo preoblikovanja se uporabljajo določbe zakona in statuta občine.
II. NALOGE KRAJEVNE SKUPNOSTI
7. člen
Pristojnosti in naloge krajevne skupnosti so:
– sprejema statut,
– upravlja in razpolaga s svojim premoženjem in sredstvi,
– sprejema program razvoja skupnosti,
– upravlja z javnimi infrastrukturnimi objekti, ki jih občina prenese v upravljanje skupnosti,
– daje mnenja in predloge k prostorskim planskim in izvedbenim aktom,
– oblikuje mnenja in daje predloge o drugih zadevah in
– opravlja druge zadeve, ki jih določa statut in ki jih je občina iz svoje pristojnosti prenesla na skupnost.
III. ORGAN KRAJEVNE SKUPNOSTI
8. člen
Organ odločanja o vseh zadevah v okviru nalog krajevne skupnosti je svet krajevne skupnosti.
Svet krajevne skupnosti šteje 7 članov.
1. Volitve sveta krajevne skupnosti
9. člen
Za volitve sveta KS se smiselno uporabljajo določbe zakona o lokalnih volitvah, ki veljajo za večinske volitve v občinski svet.
Svet krajevne skupnosti izvolijo občani krajevne skupnosti – to je volivci s stalnim prebivališčem v krajevni skupnosti na podlagi enake volilne pravice s tajnim glasovanjem.
10. člen
V skladu z zakonom, statutom občine in tem statutom so volitve sveta KS redne (opravijo se vsako četrto leto), predčasne (opravijo se, če se svet KS razpusti pred potekom štiriletne mandatne dobe) in nadomestne.
Redne volitve v svet KS se opravijo istočasno kot redne volitve v občinski svet.
11. člen
Občani volijo svet krajevne skupnosti v krajevni skupnosti kot eni volilni enoti.
12. člen
Volitve v svet krajevne skupnosti razpiše župan občine, izvajata pa jih občinska volilna komisija in volilna komisija krajevne skupnosti.
Volilno komisijo krajevne skupnosti imenuje svet krajevne skupnosti. Volilno komisijo krajevne skupnosti sestavlja predsednik in dva člana ter njihovi namestniki, ki se imenujejo izmed volivcev s stalnim prebivališčem v Krajevni skupnosti Zminec.
Volilna komisija se imenuje za štiri leta.
13. člen
Pri volitvah članov sveta KS se glasuje o posameznih kandidatih. Volivec lahko glasuje največ za 7 kandidatov – to je toliko, kot se voli članov sveta KS. Izvoljeni so kandidati, ki so dobili največ glasov. Če sta zadnja dva kandidata, ki prideta v poštev za izvolitev, dobila enako število glasov, odloči o izvolitvi med njima žreb.
14. člen
Kandidate za člane sveta KS določijo politične stranke in volivci v krajevni skupnosti.
Vsaka politična stranka določi kandidate po postopku, določenem z njenimi pravili, določi pa lahko toliko kandidatov, kolikor se voli članov sveta KS.
Vsaka skupina volivcev lahko določi največ toliko kandidatov, kolikor članov sveta KS se voli. Volivci določajo kandidate za člane sveta krajevne skupnosti s podpisovanjem ali na zborih občanov. S podpisovanjem lahko določi kandidate skupina najmanj desetih volivcev, ki imajo stalno prebivališče v KS. Volivci določajo kandidate na zborih volivcev, če to zahteva skupina najmanj desetih volivcev najkasneje v roku desetih dni od dneva razpisa volitev. Na zborih občanov so za kandidate določeni tisti predlagani kandidati, za katere je na zborih volilcev glasovalo najmanj 30 volivcev oziroma najmanj 15 volivcev, če ima KS manj kot 500 prebivalcev.
2. Pristojnosti sveta krajevne skupnosti
15. člen
Svet krajevne skupnosti ima naslednje pristojnosti:
– sprejema statut krajevne skupnosti,
– voli predsednika sveta,
– sprejema letni finančni načrt in zaključni račun,
– sprejema letni program dela,
– predlaga razpis referenduma za uvedbo samoprispevka,
– sklicuje zbore občanov v krajevni skupnosti,
– sodeluje z občinskim svetom in županom pri izvrševanju nalog na območju skupnosti,
– imenuje volilno komisijo,
– oblikuje mnenja za občinski svet, kadar tako določa statut občine ali statutarni sklep,
– odloča o drugih zadevah, ki jih določa statut in statutarni sklep.
3. Konstituiranje sveta in mandat članov sveta KS
16. člen
Svet KS se konstituira na svoji prvi seji po izvolitvi tako, da izmed sebe izvoli predsednika sveta KS in podpredsednika sveta KS.
17. člen
Prvo sejo sveta KS skliče dotedanji (prejšnji) predsednik sveta KS najkasneje 20 dni po izvolitvi članov sveta KS. Če seja ni sklicana v navedenem roku, jo skliče predsednik volilne komisije. Svet KS na prvi seji obravnava poročilo volilne komisije in verificira mandate članov sveta KS.
18. člen
Do izvolitve predsednika sveta KS in podpredsednika sveta KS vodi prvo sejo najstarejši član sveta KS.
19. člen
Na prvi seji izvoli svet KS izmed članov sveta – na predlog najmanj četrtine članov sveta – predsednika sveta KS. Predsednik sveta KS se izvoli z večino glasov vseh članov sveta. Če pri prvem glasovanju noben kandidat ne dobi zahtevane večine, se glasovanje ponovi. Pri ponovnem glasovanju se glasuje o dveh kandidatih, ki sta dobila največ glasov.
Podpredsednika sveta KS izvoli svet KS na predlog predsednika.
20. člen
Občinski svet lahko na predlog župana, četrtine članov sveta ali zbora občanov krajevne skupnosti razpusti svet krajevne skupnosti in razpiše predčasne volitve:
– če se po najmanj trikratnem sklicu svet krajevne skupnosti ne sestane,
– če se ugotovi, da svet krajevne skupnosti očitno nezakonito razpolaga s sredstvi občanov ali če se sredstva, ki so krajevni skupnosti dodeljena iz proračuna, uporablja nenamensko.
21. člen
Predsednik sveta KS in podpredsednik sveta KS se volita izmed članov sveta KS za mandatno dobo sveta KS z večino glasov vseh članov sveta KS.
Predsednik sveta KS je lahko razrešen na predlog najmanj četrtine članov sveta KS.
Predsednik je razrešen, če za predlog razrešitve glasuje več kot polovica vseh članov sveta KS.
22. člen
Predsedniku in članom sveta KS preneha mandat s pretekom časa za katerega so bili izvoljeni.
23. člen
Vsak član sveta KS lahko pred potekom mandata odstopi. Odstopna izjava mora biti podana v pisni obliki in posredovana predsedniku sveta KS.
Predsednik sveta KS je dolžan v roku 15 dni sklicati sejo sveta KS in o tem sprejeti ugotovitveni sklep ter ga posredovati predsedniku volilne komisije.
24. člen
Predsednik in člani sveta KS lahko pred potekom mandatne dobe odstopijo.
Odstopna izjava mora biti podana v pisni obliki. Svet KS ob obravnavi odstopne izjave opravi tudi volitve novega predsednika sveta KS.
Za odstop podpredsednika sveta KS se smiselno uporabljajo določila, ki veljajo za odstop predsednika sveta KS. Če predsednik ali podpredsednik odstopita kot člana sveta se najprej izvede postopek po 23. členu tega statuta, nato pa se izvolita novi predsednik in podpredsednik sveta KS.
4. Pravice in dolžnosti članov sveta KS
25. člen
Člani sveta KS imajo pravice in dolžnosti določene z zakonom, statutom občine, tem statutom.
26. člen
Člani sveta imajo pravico in dolžnost udeleževati se sej sveta in uresničevati sprejete odločitve sveta KS.
27. člen
Člani sveta KS imajo pravico dajati pobude predsedniku sveta KS in zahtevati odgovore na svoja vprašanja in pobude.
28. člen
Član sveta lahko zahteva, da se posamezno vprašanje oziroma pobuda uvrsti na dnevni red seje in se o njem izvede razprava.
5. Predsednik in podpredsednik sveta KS
29. člen
Predsednik sveta krajevne skupnosti:
– zastopa in predstavlja KS,
– sklicuje in vodi seje sveta KS,
– skrbi, da so pravočasno pripravljeni materiali za obravnavo in odločanje na seji sveta KS ter za nemoteno delo sveta KS,
– podpisuje akte in sklepe, ki jih sprejema svet KS,
– opravlja druge naloge, ki mu jih določi svet KS.
30. člen
Podpredsednik sveta KS pomaga predsedniku pri njegovem delu, ga nadomešča v času odsotnosti in v primeru zadržanosti in po njegovem pooblastilu opravlja posamezne zadeve z njegovega delovnega področja.
31. člen
Če nastopijo razlogi zaradi katerih predsednik sveta KS ne more opravljati svoje funkcije, opravlja naloge predsednika podpredsednik sveta KS. Če tudi podpredsednik sveta KS ne more opravljati nalog predsednika prevzame naloge predsednika najstarejši član sveta KS.
6. Seje sveta KS
32. člen
Svet KS veljavno sklepa, če je na seji navzoča večina članov sveta KS. Svet KS sprejema odločitve z večino navzočih članov, če s tem statutom za posamezne odločitve ni drugače določeno.
33. člen
Glasovanje na seji sveta je javno.
Tajno se na seji sveta glasuje le takrat, kadar tako odloči s sklepom večina članov sveta KS.
34. člen
Svet KS se sestaja na sejah, ki jih sklicuje predsednik sveta KS na lastno pobudo, predsednik pa mora sklicati sejo, če to zahtevajo najmanj trije člani sveta, občinski svet ali župan. Če predsednik sveta KS ne skliče seje v 15 dneh potem, ko je prejel pisno zahtevo upravičenega predlagatelja jo lahko skliče tisti, ki je sklic zahteval.
Dnevni red seje sveta KS predlaga predsednik, lahko pa ga predlaga tudi tisti, ki je upravičen predlagatelj sklica seje sveta KS.
Vabilo za sejo sveta KS se pošlje tudi županu občine. V dogovoru z županom občine se skliče seja sveta KS, kadar je potrebno, da so na seji prisotni župan ali drugi predstavniki občine.
35. člen
Seje sveta KS so javne.
7. Zapisnik seje sveta KS
36. člen
O delu na seji sveta se piše skrajšani zapisnik. Skrajšani zapisnik obsega podatke o udeležbi na seji, glavne podatke o delu na seji, zlasti pa podatke o predlogih o katerih se je razpravljalo z imeni razpravljalcev, navedbo na seji sprejetih sklepovi in izidov glasovanja o posameznih zadevah.
Skrajšani zapisnik potrdi svet KS na prvi prihodnji seji, podpišeta pa ga predsednik KS in zapisnikar.
IV. PREMOŽENJE IN FINANCIRANJE KRAJEVNE SKUPNOSTI
37. člen
Krajevni skupnosti se za opravljanje nalog določenih s statutom občine in statutarnim sklepom zagotovijo sredstva iz proračuna občine. Občina zagotavlja iz občinskega proračuna tudi sredstva za delovanje KS.
Za uresničevanje skupnih potreb in interesov krajanov lahko skupnost pridobiva sredstva tudi iz drugih virov (samoprispevek, prispevek uporabnikov kom. naprav, namenski prispevki fizičnih in pravnih oseb...).
38. člen
Prihodki in izdatki za posamezne namene se razporedijo s finančnim načrtom KS.
39. člen
Sredstva KS se smejo uporabiti le za namene določene s finančnim načrtom. Za izvrševanje finančnega načrta je odgovoren predsednik sveta KS.
40. člen
Finančni načrt KS sprejme svet KS.
Po preteku leta za katerega je bil sprejet finančni načrt KS sprejme svet KS zaključni račun za preteklo leto. V zaključnem računu se izkažejo predvideni in doseženi prihodki ter predvideni in doseženi odhodki.
41. člen
Krajevna skupnost se lahko zadolži le ob predhodnem soglasju občinskega sveta. O zadolžitvi KS odloča svet KS.
42. člen
Finančno poslovanje KS in knjigovodska evidenca za KS se vodi v skladu z zakonskimi predpisi, določili statuta občine, tega statuta in odločitvami sveta KS.
V. AKTI KRAJEVNE SKUPNOSTI
43. člen
Svet krajevne skupnosti sprejema naslednje akte:
– statut KS,
– finančni načrt,
– zaključni račun,
– sklepe.
44. člen
Statut KS je temeljni akt KS, ki določa organizacijo in delovanje KS, oblikovanje in pristojnosti organa KS in druga vprašanja pomembna za delo KS.
Statut KS sprejme svet KS z dvotretjinsko večino glasov vseh članov sveta KS.
45. člen
S finančnim načrtom se razporedijo vsi prihodki in izdatki za posamezne namene porabe v KS.
46. člen
Z zaključnim računom se izkazujejo predvideni in doseženi prihodki ter predvideni in doseženi odhodki sredstev KS.
47. člen
S sklepom svet odloča o posameznih vprašanjih iz svoje pristojnosti.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
48. člen
Število članov sveta krajevne skupnosti in volilne enote za prve volitve v svet krajevne skupnosti v letu 1996 je določil občinski svet.
Mandatna doba sveta KS izvoljenega na prvih volitvah traja do naslednjih rednih volitev občinskega sveta.
49. člen
Sprejeti statut krajevne skupnosti se posreduje županu občine, da ga objavi.
50. člen
Z dnem uveljavitve tega statuta preneha veljati dosedanji statut krajevne skupnosti.
51. člen
Ta statut začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 1/97
Škofja Loka, dne 6. junija 1997.
Predsednik
Sveta krajevne skupnosti Zminec
Slavko Oman l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti