Uradni list

Številka 51
Uradni list RS, št. 51/1997 z dne 22. 8. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 51/1997 z dne 22. 8. 1997

Kazalo

2765. Odlok o proračunu Občine Ravne-Prevalje za leto 1997, stran 4522.

Na podlagi 3. in 45. člena zakona o financiranju občin (Uradni list RS, št. 80/94) ter 17. člena statuta Občine Ravne –Prevalje (Uradni list RS, št. 43/95) je občinski svet dne 5. 6. 1997 sprejel
O D L O K
o proračunu Občine Ravne–Prevalje za leto 1997
1. člen
S proračunom Občine Ravne–Prevalje za leto 1997 (v nadaljnjem besedilu: občinski proračun) se zagotavljajo sredstva za financiranje nalog, ki jih v skladu z ustavo in zakonom opravljajo občine.
2. člen
Skupni prihodki občinskega proračuna za leto 1997 znašajo 1.367,721.270 in se razporejajo na:
– tekoče obveznosti                              961,169.503 SIT
– investicijske obveznosti                       406,551.767 SIT
Pregled prihodkov občinskega proračuna in njihova razporeditev sta zajeta v bilanci prihodkov in odhodkov, ki je sestavni del občinskega proračuna.
3. člen
V bilanci prihodkov in odhodkov so izkazani vsi prihodki občine po virih in vrstah, odhodki pa v skupnih zneskih po posameznih namenih.
Odhodki so v posebnem delu proračuna razporejeni po natančnih namenih.
4. člen
Sredstva proračuna se smejo uporabljati le za namene, ki so določeni s proračunom in opredeljeni v posebnem delu, ki je sestavni del tega odloka.
5. člen
Med odhodki proračuna se predvidi tudi tekoča proračunska rezerva kot nerazporejeni del prihodkov, za financiranje namenov, ki jih ni bilo mogoče predviditi ali zanje ni bilo dovolj predvidenih sredstev. O porabi sredstev tekoče proračunske rezerve odloča župan.
6. člen
Občina oblikuje stalno proračunsko rezervo, v katero se izloča del skupno doseženih prihodkov in odhodkov, vendar najmanj 0,5% prihodkov.
7. člen
Sredstva stalne proračunske rezerve se uporabljajo:
1. za odhodke, nastale kot posledica naravnih in drugih nesreč kot so suša, potres, požar, poplave in druge naravne oziroma ekološke nesreče v skladu z zakonom, epidemije, živalske kužne bolezni in rastlinski škodljivci;
2. za zagotovitev sredstev proračuna, kadar prihodki pritekajo neenakomerno;
3. za kriterije proračunskega primanjkljaja.
8. člen
Sredstva občinskega proračuna so med letom delijo enakomerno med vse porabnike v okviru doseženih prihodkov, razen če ni z zakonom ali s posebnim aktom občinskega sveta drugače določeno.
9. člen
Sredstva za redno dejavnost se proračunskim porabnikom nakazujejo praviloma kot mesečne akontacije v odvisnosti od zapadlih obveznosti ter ob upoštevanju likvidnostnega položaja občinskega proračuna.
10. člen
Nabavo opreme, investicijska, vzdrževalna dela in storitve je potrebno oddajati s pogodbo v skladu s predpisi, ki veljajo za državni proračun.
11. člen
Uporabniki sredstev proračuna morajo izvršiti naloge s svojega delovnega področja v mejah sredstev, ki so jim s tem proračunom odobrena.
Za izvajanje določb tega člena ter za zakonito, smotrno in primerno uporabo sredstev je odgovoren ravnatelj šole, direktor zavoda oziroma druga oseba kot odredbodajalec.
12. člen
Za izvrševanje proračuna je odgovoren župan. Odredbodajalec proračuna je župan ter od njega pooblaščena oseba.
Stalni odbori sveta občine lahko znotraj sprejetih proračunskih postavk in namenov določenih s tem odlokom, med proračunskim letom po svoji presoji in v soglasju z županom, razporejajo finančna sredstva. Sklepi odborov o razporeditvi so obvezujoči, ob vsakokratni razporeditvi pa se mora obvestiti občinski svet.
13. člen
Občina se lahko zadolžuje le za financiranje investicij v infrastrukturne objekte in naprave, namenjene za opravljanje gospodarskih in drugih javnih služb.
Občina se lahko zadolžuje le v obsegu, ki ne presega 10% zagotovljene porabe občine v letu pred letom zadolževanja, odplačilo glavnice in obresti pa v posameznem letu odplačila ne sme preseči 5% zagotovljene porabe.
14. člen
Javna podjetja in javni zavodi, katerih ustanovitelj je občina, se smejo zadolževati le s soglasjem ustanovitelja.
15. člen
Občina lahko daje poroštva za izpolnitev obveznosti javnih podjetij in javnih zavodov, vendar največ do 5% zagotovljene porabe v letu, v katerem se daje poroštvo.
16. člen
Nadzorni odbor opravlja nadzor:
– nad finančnim, materialnim in računovodskim poslovanjem uporabnikov po namenu, obsegu in dinamiki porabe,
– nad financiranjem investicij, za katere se sredstva delno ali v celoti zagotavljajo iz občinskega proračuna. Če se pri opravljanju proračunskega nadzora pri uporabnikih ugotovi, da sredstva niso porabljena za tiste namene, za katere so bila dodeljena, mora odbor zahtevati, da se ta sredstva vrnejo v občinski proračun in o tem obvesti občinski svet.
17. člen
Uporabniki občinskega proračuna so dolžni predračune in finančne načrte za leto 1997 ter zaključne račune za leto 1996 dostaviti odseku za finance najpozneje do 21. 2. 1997.
18. člen
Prihodki, ki jih občinska uprava doseže s svojo dejavnostjo, so lastni prihodki občinske uprave. Namenjeni so za modernizacijo občinske uprave.
19. člen
Pregled prihodkov v proračunu za leto 1997 in njegova razporeditev sta zajeta v bilanci proračuna, ki je sestavni del tega odloka.
20. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. 1. 1997.
Št. 460-6/96-2
Ravne–Prevalje, dne 5. junija 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Ravne–Prevalje
Marjan Berložnik, dipl. org. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti