Uradni list

Številka 51
Uradni list RS, št. 51/1997 z dne 22. 8. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 51/1997 z dne 22. 8. 1997

Kazalo

2763. Odlok o pomožnih objektih, napravah in drugih posegih v prostor za potrebe občanov na območju Občine Radenci, stran 4521.

Občinski svet občine Radenci je na podlagi 51. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93) in na podlagi 6. člena navodila o merilih za to, kaj se šteje za objekte oziroma posege v prostor, za katere po zakonu ni potrebno lokacijsko dovoljenje in kaj se lahko šteje za pomožne objekte (Uradni list SRS, št. 27/85, 26/90) in na podlagi 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93) na seji dne 18. 7. 1997 sprejel
O D L O K
o pomožnih objektih, napravah in drugih posegih v prostor za potrebe občanov na območju Občine Radenci
1. člen
S tem odlokom se določajo objekti, naprave in drugi posegi v prostor, za katere ni potrebno lokacijsko dovoljenje, temveč le odločba o priglasitvi del, ki jo izda pristojni upravni organ.
2. člen
Za objekte iz 1. člena se štejejo:
1. pomožni objekti za potrebe občanov, ki predstavljajo funkcionalno dopolnitev:
– stanovanjski prizidki do bruto površine 20 m2,
– gospodarskega poslopja (drvarnica, shramba, čebelnjak) do bruto površine 20 m2,
– hlevi za svinje in druge manjše živali do bruto površine 20 m2,
– garaže in nadstrešnice do bruto površine 30 m2
skladno s 6. členom navodila o merilih za to, kaj se šteje za objekte oziroma posege v prostor, za katere po zakonu ni potrebno lokacijsko dovoljenje in se šteje za pomožne objekte (Uradni list SRS, št. 27/85),
2. tople grede in zaprti cvetličnjaki do 30 m2 oziroma več manjših v skupni velikosti 100 m2,
3. vkopane kleti na funkcionalnem stavbnem zemljišču za skladiščenje vina in poljščin do velikosti 20 m2, ki se zasuje z minimalno 0,50m debelo plastjo zemlje in zatravi,
4. nepokrite in pokrite terase pri družinskih stanovanjskih objektih do velikosti maksimalno 30 m2 z nadstreškom in zasteklitvijo v lahki montažni izvedbi iz kovinskih ali lesenih konstrukcijskih elementov,
5. solariji ob objektu tlorisne površine do 20 m2 in naprave za izkoriščanje sončne energije,
6. ograj do višine 1,20 m,
7. trajne ograje, ki služijo za zaščito pred divjadjo ter raznih skladišč na prostem do višine 2 m in lovske preže,
8. oporni in podporni zidovi do višine 1m nad terenom,
9. vodotesne greznice brez odtoka za zbiranje komunalnih odplak in odpadnih voda do 30 m3,
10. tlakovanje in urejanje funkcionalnih zemljišč pred družinskimi stanovanjskimi hišami,
11. montažni, tipski bazeni ob stanovanjskih hišah z vkopom v teren 1m in površine do 30 m2, zbiralnik za vodo, kapnico in požarni bazen,
12. gnojne jame in gnojišča za potrebe kmetijskih gospodarstev manjše kubature, glede na varovanje varstva okolja
13. tipski stolpni silosi kubature do 30 m3 in koritasti silosi z nadstrešnico do 100 m 3,
14. manjše agromelioracije, planiranje kmetijskih površin in vzdrževanje obstoječih manjših vodotokov ob soglasjih in pogojih upravljalca teh površin,
15. gradnja in vzdrževanje nekategoriziranih poti ter modernizacija krajevnih cest,
16. postavitev umetniških del, spominskih plošč, ter nagrobnih in drugih obeležij, ki ne zahtevajo večjih ureditvenih del,
17. nadstrešnice za potnike na avtobusnih postajališčih
18. objekti za premagovanje arhitektonskih ovir invalidov in telesno prizadetih občanov,
19. rezervoarji za utekočinjen naftni plin maksimalne velikosti do 5 m3.
3. člen
Pomožni objekti iz 2. člena so lahko leseni, zidani, montažni ali tipske izvedbe iz predfabriciranih elementov.
Pomožni objekti so lahko samo enoetažni.
Oblikovanje pomožnih objektov mora biti v skladu s pogoji prostorsko izvedbenega akta, ki velja za območje, v katerem se gradi.
4. člen
Priglasitev za gradnjo pomožnih objektov navedenih v 2. členu tega odloka pristojni upravni organ zavrne, če je priglašena gradnja v nasprotju z določbami prostorskih izvedbenih aktov, ali če glede na funkcijo, obliko in velikost ni primerna, ali če so z njo prizadete pravice in zakoniti interesi drugih oseb in če je v nasprotju z drugimi predpisi, oziroma če je z drugimi predpisi taka gradnja prepovedana.
5. člen
Pomožni objekt se mora odmakniti od sosednje prcelne meje minimalno 2m, če to dopuščajo požarnovarstvene in sanitarno tehnične razmere na terenu.
Objekti iz 2. člena tega odloka pod št. 6, 7 in 10 se lahko postavijo v odmiku 0,50 m od posestne meje, če s tem ne ovirajo soseda ali kako drugače poslabšujejo bivalne pogoje v okolici, brez soglasja soseda.
Odmik od sosednje posestne meje za vse objekte iz 2. člena tega odloka se lahko zmanjša, če si investitor pridobi soglasje soseda.
6. člen
Pomožnih objektov ni možno priključiti direktno na komunalno omrežje, ampak samo preko interne mreže, ki napaja osnovni objekt. Kolikor osnovni objekt ni zgrajen, si mora investitor predhodno pridobiti soglasje upravljavca omrežja.
7. člen
Dovoljenje iz 1. člena tega odloka je možno izdati v primerih, ko s takšnimi posegi niso prizadete pravice in zakoniti interesi drugih oseb, varnost življenja, zdravja in premoženja ter niso v nasprotju z namensko rabo zemljišč, sanitarno tehničnimi in požarnimi pogoji, vodnogospodarskimi pogoji ter upoštevajo pogoje varovanja naravne in kulturne dediščine. V primerih gradnje ali postavitve pomožnih objektov v varovalnem pasu infrastrukturnih objektov (npr. cesta, vodovod, kanalizacija, elektroenergetske in telekomunikacijske napeljave) ali ožjem območju naravnega in kulturnega spomenika je potrebno pridobiti soglasje upravljalca tega objekta oziroma pristojne spomeniškovarstvene službe.
8. člen
K pomožnemu objektu, ki je bil zgrajen na podlagi odločbe o priglasitvi del, je možno izvesti dodatni prizidek po preteku petih let.
9. člen
Priglasitev nameravanih del po 2. členu tega odloka vsebuje opis nameravane gradnje in zemljišča, na katerem naj bi objekt stal, kopijo katastrskega načrta z vrisanim predvidenim objektom ter dokazilo o razpolaganju z zemljiščem na katertem naj bi objekt stal.
10. člen
Vlogi za priglasitev del je potrebno v primerih, ko se objekt ne gradi s tipskimi, konstrukcijskimi elementi, priložiti statistični izračun in skico nameravane gradnje.
11. člen
Gradnjo pomožnih objektov je potrebno priglasiti na UE Gornja Radgona.
12. člen
Izvajanje tega odloka nadzoruje pristojna inšpekcija.
13. člen
Z dnem veljavnosti tega odloka preneha veljati odlok o določitvi pomožnih objektov za potrebe občanov in njihovih družin v Občini Gornja Radgona.
14. člen
Ta odlok začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 351-02-0004/97
Radenci, dne 21. julija 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Radenci
Jože Flegar, dipl. ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti