Uradni list

Številka 51
Uradni list RS, št. 51/1997 z dne 22. 8. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 51/1997 z dne 22. 8. 1997

Kazalo

2758. Program priprave za zazidalni načrt Jedinščica 3, stran 4509.

Občinski svet mestne občine Novo mesto je na podlagi 34. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93 in 71/93) in 17. člena statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 13/95, 37/95, 8/96 in 68/96) na 28. seji dne 10. 7. 1997 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
za zazidalni načrt Jedinščica 3
A) IZHODIŠČE ZA IZDELAVO ZAZIDALNEGA NAČRTA
1. člen
Za prosto zemljišče med Belokranjsko cesto in ulico Jedinščica je bil že leta 1973 izdelan zazidalni načrt, v katerem je bila na tej lokaciji predvidena izgradnja vrstnih stanovanjskih hiš. Občina je kmalu po objavi odloka (SDL, št. 13/73) o tem zazidalnem načrtu (na podlagi odloka o prenehanju lastninske pravice ter ob primerni odškodnini razlaščencem) omenjeno zemljišče pridobila v družbeno last, vendar se gradnja kljub temu ni pričela.
Leta 1984 (SDL, 10/84) je bila izdelana sprememba zazidalnega načrta Jedinščica, po katerem je bilo prosto zemljišče v Jedinščici znova namenjeno izgradnji vrstnih hiš. Občina je vse parcele v območju zazidalnega načrta s pogodbo o oddaji in ureditvi stavbnega zemljišča oddala GIP Pionir za gradnjo navedenih objektov po sistemu gradnje za trg. GIP Pionir nekaj let ni pričelo z gradnjo tako, da je gradbeno dovoljenje propadlo. Med tem časom je tudi zapadlo v finančne težave. Da bi ugotovilo donosnost naložbe, je podjetje Pionir izvedlo anketo o možnosti prodaje vrstnih hiš ter na podlagi te ugotovilo, da jim tovrstna izgradnja ne bi prinesla dovolj dobička. Tako znova ni prišlo do izvedbe stanovanjskega naselja na Jedinščici. Zazidalni načrt iz leta 1984 je bil kasneje razveljavljen.
Občinski sklad stavbnih zemljišč je v letu 1993 od GIP Pionir odkupil nazaj zemljišča namenjena stanovanjski gradnji na območju Jedinščice z vsemi vlaganji podjetja Pionir vanje vred. Kupnina je bila določena z revalorizacijo pogodbene vrednosti, na podlagi katere je občina poprej Pionirju zemljišča odprodala in z revalorizacijo vlaganj tega podjetja v pripravo na gradnjo (sprememba namembnosti, predhodna plačila prispevkov posameznim komunalnim organizacijam, ...). Ta revalorizirana vrednost je glede na današnje cene izredno ugodna, zato bi bilo to območje možno ponuditi po izjemno ugodnih cenah. Občinsko zemljišče na Jedinščici je v tem trenutku edino zemljišče, na katerem lahko občina zagotovi izgradnjo neprofitnih in socialnih stanovanj.
V današnjih razmerah, ko je organizirana gradnja večjih stanovanjskih kompleksov (nekoč takoimenovana družbena gradnja) v novomeški občini praktično zamrla in so posamezniki pri reševanju svojih stanovanjskih problemov prepuščeni samim sebi, je zelo pomembno, da Mestna občina Novo mesto poišče možne poti, po katerih bi znova zvišala delež organizirane stanovanjske gradnje v celotni tovrstni ponudbi. Pri tem je potrebno predvsem izpostaviti veliko potrebo po cenejših ali pa celo nizkoprofitnih najemniških stanovanjih, ki jih v občini močno primanjkuje in so zato cene obstoječih stanovanj nerealno visoke. Zato predlagamo, da se na prostem občinskem zemljišču v Jedinščici sproži izgradnja stanovanj z nižjo gostoto, ki bi bila kolikor je možno poceni in hkrati ustrezala sodobnim bivalnim potrebam.
Glede načina oddaje zemljišč in gradnje v okviru predlaganega zazidalnega načrta Jedinščica 3 ima Mestna občina Novo mesto več variant:
1. možnost:
– Nekaj zemljišč lahko odproda gradbenim podjetjem po sistemu gradnje za trg in tako poveča ponudbo stanovanj na trgu,
– ostala zemljišča pa odda neprofitni stanovanjski organizaciji Zarja d.d. za gradnjo neprofitnih stanovanj (finančna sredstva bi se pridobila s posojili Stanovanjskega sklada RS, in iz sredstev Mestne občine Novo mesto). S tem bi občina pridobila določeno število najemnih stanovanj v lasti neprofitne stanovanjske organizacije Zarja d.d. in imela pravico do dodelitve teh stanovanj v najem.
2. možnost:
– Občina bi lahko tudi sama na celotnem območju zazidalnega načrta zgradila objekte nižjega standarda, bila lastnica teh objektov in jih oddajala v najem kot službena ali neprofitna stanovanja in s tem rešila nekaj od številnih vlog prosilcev z nerešenim stanovanjskim vprašanjem.
– Objekte, ki bi bili zgrajeni ob Belokranjski cesti in bi jih bilo smotrno zasnovati kot poslovno-stanovanjske (dejavnosti v objektih bi morale biti nemoteče za zadaj ležeče stanovanjsko naselje) bi lahko ravno tako zgradila mestna občina sama in jih odprodala.
Skratka, možnosti s katerimi razpolaga Mestna občina Novo mesto, kolikor želi izvesti primerno stanovanjsko naselje v Jedinščici, je več in s katerokoli od njih bi veliko pripomogla k reševanju pereče stanovanjske problematike na svojem območju. Pri izbiri teh možnosti bi morala občina stremeti za tem, da se ji vložena sredstva čimprej vrnejo in bi jih lahko vložila naprej v nove projekte.
B) STROKOVNA IN PLANSKA IZHODIŠČA
2. člen
V prostorskih sestavinah planskih aktov Mestne občine Novo mesto je zemljišče, ki ga namenjamo urejanju z zazidalnim načrtom Jedinščica 3, opredeljeno kot stavbno. V urbanistični zasnovi Novega mesta, ki je trenutno v fazi priprave dopolnjenega osnutka in bo po sprejetju postala sestavni del občinskih planskih dokumentov, med drugim z namenom tudi generalno usmerjati razporeditev dejavnosti v prostoru, je področje, ki ga bo zazidalni načrt Jedinščica 3 obravnaval, namenjeno stanovanjski gradnji nižje gostote (pod 100 preb./ha).
V okviru posebnih strokovnih podlag za zazidalni načrt Jedinščica 3 je potrebno:
– opraviti geotehnično raziskavo terena,
– določiti mikroklimatske značilnosti terena,
– izdelati variantne idejne skice možne pozidave in zunanje ureditve.
C) OBMOČJE UREJANJA ZAZIDALNEGA NAČRTA
3. člen
Z zazidalnim načrtom bi se urejalo celotno nepozidano zemljišče med Belokranjsko cesto in ulico Jedinščica skupaj z opuščenim kamnolomom, v območje pa bi bili vključeni tudi predeli, ki jih je potrebno obdelati zaradi navezave novega naselja na obstoječo pozidavo in infrastrukturno omrežje. Podrobneje je področje obdelave prikazano na priloženi skici.
D) VSEBINA ZAZIDALNEGA NAČRTA
4. člen
1. prikazi iz prostorskih sestavin planskih aktov občine in opis območja urejanja,
2. prikazi prostorskih pogojev za realizacijo planskih odločitev,
3. prikazi prostorskih ureditev po posameznih področjih,
4. načrt gradbenih parcel,
5. tehnični elementi za zakoličenje objektov in gradbenih parcel,
6. ocena stroškov za izvedbo načrta,
7. način finansiranja izvedbe načrta,
8. etape izvajanja načrta, kjer se prikažejo,
9. soglasja pristojnih organov in organizacij,
10. besedilo odloka o zazidalnem načrtu.
E) ORGANIZACIJA PRIPRAVE ZAZIDALNEGA NAČRTA
5. člen
Naročnik naloge je Mestna občina Novo mesto, koordinator pa Sekretariat za varstvo okolja in urejanje prostora – Zavod za družbeno planiranje in urbanistično načrtovanje Mestne občine Novo mesto.
Izvajalec naloge bo izbran na podlagi javnega razpisa.
F) TERMINSKI PLAN IN POSTOPEK IZDELAVE
6. člen
Izdelava posebnih strokovnih podlag za zazidalni načrt Jedinščica 3:
---------------------------------------------------------------------------------------
– geotehnično
  raziskavo terena naroči                  izdelovalcu jo preda ob podpisu
  Mestna občina Novo mesto                 pogodbe
– določitev mikroklimatskih
  značilnosti terena ter izdelava
  variantne idejne skice možne
  pozidave in zunanje ureditve             1,5 meseca po podpisu pogodbe
---------------------------------------------------------------------------------------
Izdelava zazidalnega načrta Jedinščica 3:
– osnutek ZN                               3 mesece po potrjeni varianti možne pozidave
                                           in zunanje ureditve
– stališča do pripomb                      1 mesec po zaključku javne razgrnitve
– predlog ZN                               1 mesec potem, ko je župan s sklepom potrdil
                                           stališča do pripomb
– končno gradivo                           14 dni potem, ko je občinski svet z odlokom
                                           sprejel ZN
---------------------------------------------------------------------------------------
Na podlagi izdelanih strokovnih podlag in programske zasnove se bo pristopilo k izdelavi osnutka zazidalnega načrta Jedinščica 3.
Po dokončanem osnutku zazidalnega načrta župan Mestne občine Novo mesto sprejme sklep o javni razgrnitvi osnutka. Sklep o javni razgrnitvi se objavi v Uradnem listu RS, obvestilo o javnih obravnavah pa v Dolenjskem listu.
Javna razgrnitev se izvede na sedežu Mestne občine Novo mesto ter na sedežu Krajevne skupnosti Gotna vas. V času javne razgrnitve se predloži osnutek ureditvenega načrta občinskemu svetu v obravnavo.
V času javne razgrnitve se izvedejo javne obravnave na sedežih prizadetih krajevnih skupnosti.
Občani, organi in organizacije ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve osnutka zazidalnega načrta.
Župan zavzame stališče do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve na podlagi poročila občinske strokovne službe.
Župan po sprejetju stališč do pripomb in predlogov iz prejšnjega odstavka naloži občinski strokovni službi, da poskrbi za pripravo dopolnjenega osnutka zazidalnega načrta oziroma dopolnitve in popravke tistih njegovih sestavin, na katere so se nanašale utemeljene pripombe in predlogi ter ga posreduje občinskemu svetu s predlogom, da dopolnjeni osnutek oziroma predlog sprejme z odlokom.
G) SOGLASODAJALCI
7. člen
Svoja predhodna mnenja in kasneje soglasja k ureditvenemu načrtu centralnega dela Bršljina morajo podati naslednje institucije in organizacije:
– Ministrstvo za zdravstvo, Zdravstveni inšpektorat RS, enota Novo mesto,
– Ministrstvo za obrambo, Uprava za obrambo Novo mesto,
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS, za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Novo mesto,
– Ministrstvo za okolje in prostor, Uprava RS, za varstvo za narave, izpostava Novo mesto,
– MONM, Sekretariat za komunalne zadeve,
– MONM, Sekretariat za kmetijstvo in turizem,
– Cestno podjetje Novo mesto, Podjetje za vzdrževanje in varstvo cest Novo mesto,
– JP Komunala Novo mesto,
– Petrol, Zemeljski plin, Ljubljana,
– JP Elektro Ljubljana, PE Elektro Novo mesto,
– Telekom Slovenije, PE Novo mesto,
– KS Gotna vas.
H) SREDSTVA
8. člen
Za pripravo zazidalnega načrta Jedinščica 3 zagotovi sredstva Mestna občina Novo mesto v okviru proračuna iz postavke 19 – urejanje prostora (19.1.1. Planska in urbanistična dokumentacija, izdelava planskih in izvedbenih dokumentov).
9. člen
Program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem sprejema na Občinskem svetu mestne občine Novo mesto.
Št. 352-15/97
Novo mesto, dne 10. julija 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
mestne občine Novo mesto
Janez Mežan l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti