Uradni list

Številka 33
Uradni list RS, št. 33/1997 z dne 6. 6. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 33/1997 z dne 6. 6. 1997

Kazalo

1896. Odlok o plačilu sorazmernega dela stroškov za pripravo in opremljanje stavbnega zemljišča na območju Občine Slovenska Bistrica, stran 2987.

Na podlagi 43., 43.a, 44. in 45. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 18/84, 32/85 in 33/89) in 10. člena statuta Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 34/95) je Občinski svet občine Slovenska Bistrica na 20. redni seji dne 27. 5. 1997 sprejel
O D L O K
o plačilu sorazmernega dela stroškov za pripravo in opremljanje stavbnega zemljišča na območju Občine Slovenska Bistrica
1. člen
S tem odlokom se določa plačilo in podrobnejši izračun sorazmernega dela stroškov priprave in opremljanja stavbnega zemljišča s komunalnimi in drugimi objekti sekundarnega omrežja na območju Občine Slovenska Bistrica.
2. člen
Investitor, ki namerava graditi nov objekt na območju urejanja stavbnih zemljišč, je dolžan plačati sorazmerni del stroškov za pripravo in opremljanje stavbnega zemljišča.
Investitor, ki namerava prizidati ali nadzidati obstoječi objekt na območju urejanja stavbnih zemljišč in je za to potrebno gradbeno dovoljenje, je dolžan plačati sorazmerni del stroškov za opremljanje stavbnega zemljišča.
Investitor, ki namerava zgraditi nov objekt oziroma prizidati ali nadzidati obstoječi objekt, za katerega je potrebno gradbeno dovoljenje, izven območja urejanja stavbnih zemljišč, in ga priključiti na komunalne objekte in naprave na območju urejanja stavbnih zemljišč, je dolžan plačati sorazmerni del stroškov za opremljanje stavbnega zemljišča.
Investitor, ki namerava zgraditi nov objekt oziroma prizidati ali nadzidati obstoječi objekt, za katerega je potrebno gradbeno dovoljenje, izven območja urejanja stavbnega zemljišča in ga priključiti na komunalne objekte in naprave zgrajene izven območja urejanja stavbnega zemljišča, je dolžan plačati sorazmerni del stroškov za opremljanje stavbnega zemljišča.
Investitor, ki namerava graditi nadomestni objekt ali spremeniti namembnost objekta, je dolžan plačati sorazmerni del stroškov opremljanja stavbnega zemljišča, če z novim objektom ali s spremembo namembnosti poveča priključke na komunalne in druge objekte in naprave skundarnega omrežja oziroma se mora povečati zmogljivost teh objektov in naprav in če za te še ni plačal sorazmernega dela stroškov.
3. člen
Investitor iz prvega, drugega in tretjega odstavka 2. člena tega odloka plača sorazmerni del stroškov priprave in opremljanja stavbnega zemljišča, ki se ugotovi z investicijskim programom urejanja stavbnih zemljišč na območju urejanja.
4. člen
Sorazmerni del stroškov za opremljanje stavbnega zemljišča izven območja urejanja stavbnega zemljišča se določi kot povprečje stroškov opremljanja za kvadratni meter stavbnega zemljišča s komunalnimi in drugimi objekti in napravami sekundarnega omrežja na vseh območjih urejanja v občini v predhodnem letu in se obračuna skladno z naslednjimi kriteriji in merili:
a) Lokacija predvidenega objekta
I. Območje
– center mesta Slovenska Bistrica (Titova cesta, Trg Alfonza Šarha, Čopova ulica, Ozka ulica, Kolodvorska ulica, Grajska ulica, Partizanska ulica do št. 37, Žolgarjeva ulica, Vošnjakova ulica, Trg svobode).
– del naselja Pragersko: Ptujska cesta od št. 15 do št. 35, Kolodvorska ulica od št. 1 do št. 19
– del naselja Oplotnica: Partizanska cesta od št. 34 do št. 70, Ulica Pohorskega bataljona od št. 1 do št. 7
– del naselja Poljčane: Bistriška cesta od št. 4 do št. 93, Dravinjska cesta od št. 1 do št. 64.
II. Območje
Ostali deli naselij Slovenska Bistrica, Pragersko, Poljčane in Oplotnica, ter naselja Zgornja Polskava, Zgornje Poljčane, Spodnje Poljčane in Zgornja Bistrica.
III. Območje
Areh, Cigonca, Čadram, Čadramska vas, Črešnjevec, Devina, Dobriška vas, Dobrova, Farovec, Gabernik, Gaj, Gladomes, Globoko, Kebelj, Klopce, Kostanjevec, Kovača vas, Krasna, Križni vrh, Laporje, Leskovec, Levič, Lokanja vas, Lušečka vas, Makole, Malahorna, Markečica, Modrič, Mostečno, Pečke, Pobrež, Pokoše, Preloge, Prihova, Rogla (Pesek), Sele pri Polskavi, Spodnja Brežnica, Spodnja Ložnica, Spodnja Nova vas, Spodnja Polskava, Stari Log, Straža, Studenice, Šentovec, Šmartno na Pohorju, Štatenberg (turistično območje), Trnovec, Ugovec, Veliko Tinje, Videž, Visole, Vrhloga, Vrhole pri Slovenskih Konjicah, Zgornja Bistrica, Zgornja Brežnica, Zgornja Ložnica, Žabljek.
IV. Območje
Bojtina, Božje, Brezje, Brezje pri Poljčanah, Brezje pri Slovenski Bistrici, Bukovec, Cezlak, Dežno pri Makolah, Dolgi vrh, Drumlažno, Fošt, Frajhajm, Gorica, Hošnica, Hrastovec, Jelovec, Ješovec, Jurišna vas, Kalše, Koritno, Korplje, Kot, Kovaški vrh, Kočno ob Ložnici, Kočno pri Polskavi, Križeča vas, Lačna Gora, Ljubično, Lovnik, Ložnica, Lukanja, Malo Tinje, Modraže, Nadgrad, Novake, Ogljenšak, Okoška Gora, Ošelj, Planina pod Šumnikom, Podboč, Podgrad, Prepuž, Pretrež, Raskovec, Razgor, Rep, Ritoznoj, Savinsko, Sevec, Smrečno, Spodnje Prebukovje, Stanovsko, Stari Grad, Stopno, Stranske Makole, Strug, Štatenberg (razen turističnega območja), Tinjska Gora, Turiška vas na Pohorju, Urh, Varož, Vinarje, Vrhole pri Laporju, Zgornja Nova vas, Zgornje Grušovje, Zgornje Prebukovje, Zlogona Gora, Zlogona vas.
b) Stopnja komunalne opremljenosti
Objekti in naprave individualne komunalne rabe (60% izhodiščne cene):
Vrsta komunalnega voda
vročevod ali plinski razvod                                  32%
vodovod                                                      18%
fekalna kanalizacija                                         22%
električno omrežje                                           14%
telefonsko omrežje                                            8%
kabelsko omrežje                                              6%
Objekti in naprave kolektivne komunalne rabe (40% izhodiščne cene):
Vrsta komunalnega voda
asfaltirana cesta / makadamska cesta (odstotek za asfaltne
 ceste se upošteva, če je asfaltna cesta oddaljena od
 objekta manj kot 100 m, sicer se upošteva odstotek
 za makadamske ceste)                                   55% /25%
meteorna kanalizacija                                        15%
javna razsvetljava                                            9%
hidrantno omrežje                                            10%
javna parkirišča                                              3%
igrišča – javne zelene površine                               8%
Priključitev na komunalne objekte in naprave se obračuna v primeru, da je obravnavano stavbno zemljišče oddaljeno od komunalne naprave manj kot 200 m.
c) Tako izračunani stroški se korigirajo s faktorji, ki upoštevajo lokacijo objekta:
K = 0,70 za I. območje
K = 0,50 za II. območje
K = 0,40 za III. območje
K = 0,30 za IV. območje
d) Tako izračunani stroški se dodatno korigirajo s faktorji, ki upoštevajo namembnost objekta:
K = 0,50 za poslovne objekte
K = 0,40 za stanovanjske objekte
K = 0,30 za proizvodne objekte
K = 0,20 za objekte deficitarnih storitvenih dejavnosti
K = 0,15 za garaže in športne objekte
K = 0,10 za kmetijske in druge pomožne gospodarske objekte
K = 0,80 za sekundarna bivališča.
5. člen
Izračun sorazmernega deleža stroškov opremljanja se opravi tako, da se število m2 (novega, prizidanega ali nadzidanega) objekta, to je koristna površina objekta (JUS U C2. 100), pomnoži s povprečnimi stroški opremljanja za m2 stavbnega zemljišča – upoštevajoč dejansko stopnjo komunalne opremljenosti. Tako izračunani stroški se korigirajo s faktorji, ki upoštevajo lokacijo objekta in faktorji, ki upoštevajo namembnost objekta.
6. člen
Izhodiščno ceno za izračun sorazmernega dela stroškov stavbnega zemljišča izven območja urejanja stavbnega zemljišča na območju Občine Slovenska Bistrica določi občinski svet občine na dan 31. decembra za prihodnje koledarsko leto, sicer se uporabljajo določila 8. člena tega odloka.
Pri izračunu sorazmernega deleža stroškov opremljanja stavbnega zemljišča se za objekt upošteva dejanska koristna površina objekta iz projektno tehnične dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja.
7. člen
Sorazmerni del stroškov za opremljanje stavbnega zemljišča ne zajema stroškov izvedbe priključkov in priključnih taks za priključitev objektov na komunalne objekte in naprave.
8. člen
Investitor je dolžan plačati sorazmerni del stroškov opremljanja stavbnega zemljišča za vse tiste zgrajene objekte in naprave individualne in kolektivne rabe, na katere je objekt možno priključiti ali pa bo priključitev možna v naslednjih dveh letih.
9. člen
Izhodiščne cene iz tega odloka se revalorizirajo s povprečnim indeksom podražitve za stanovanjsko gradnjo, ki ga objavlja GZS – Združenje za gradbeništvo in IGM.
10. člen
Za gradnjo javnih objektov v občinski lasti lahko občinski svet na predlog župana investitorju zmanjša sorazmerni del stroškov opremljanja stavbnega zemljišča ali pa v celoti oprosti plačila.
11. člen
Sredstva zbrana po tem odloku so prihodek proračuna, občina pa jih namenja za vlaganje v izboljšanje komunalne infrastrukture po letnem programu.
12. člen
Sorazmerni del stroškov opremljanja stavbnega zemljišča po določbah tega odloka odmeri investitorju pristojen upravni organ.
Brez potrdila o plačanem prispevku ni možno izdati gradbenega dovoljenja.
13. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 10/20-12-1/97
Slovenska Bistrica, dne 27. maja 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Slovenska Bistrica
dr. Janko Čar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti