Uradni list

Številka 33
Uradni list RS, št. 33/1997 z dne 6. 6. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 33/1997 z dne 6. 6. 1997

Kazalo

1890. Odlok o ustanovitvi javnega vzgojno-varstvenega zavoda Vzgojno-varstveni zavod Slovenj Gradec, stran 2979.

Na podlagi 3. člena zakona o zavodih (Uradni list RS, št. 12/91), 40., 41. in 140. člena zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 12/96), ter 16. člena statuta Mestne občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 41/95, 1/96) in 21. člena statuta Občine Mislinja (Uradni list RS, št. 27/95), sta Svet mestne občine Slovenj Gradec na 27. seji, dne 4. 3. 1997 in Občinski svet Občine Mislinja na 28. seji, dne 3. 4. 1997 sprejela
O D L O K
o ustanovitvi javnega vzgojno-varstvenega zavoda Vzgojno-varstveni zavod Slovenj Gradec
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom Mestna občina Slovenj Gradec, Šolska ulica 5, Slovenj Gradec in soustanovitelj Občina Mislinja, Šolska cesta 34, Mislinja (v nadaljevanju besedila: ustanovitelja) ustanavljata na področju vzgoje in varstva predšolskih otrok Vzgojno-varstveni zavod Slovenj Gradec (v nadaljevanju: zavod).
2. člen
Zavod posluje pod imenom: Vzgojno-varstveni zavod Slovenj Gradec.
Sedež zavoda: Maistrova 2a, Slovenj Gradec.
Skrajšano ime zavoda: VVZ Slovenj Gradec.
V sestavo vzgojno-varstvenega zavoda sodijo:
– Enota vrtca Slovenj Gradec, Maistrova ulica 2a,
– Enota vrtca Slovenj Gradec, Cankarjeva ulica 5,
– Enota vrtca Slovenj Gradec, Celjska cesta 21,
– Enota vrtca Slovenj Gradec, Legen, Zidanškova ulica 39,
– Enota vrtca Pameče, Pameče 59,
– Enota vrtca Podgorje, Podgorje 173,
– Enota vrtca Šmartno, Šmartno 69a,
– Enota vrtca Mislinja, Mislinja 56.
Zavod lahko po predhodnem soglasju z ustanoviteljem organizira delo v novi enoti vrtca ali ukine obstoječo, če so za to podani zakonski pogoji.
3. člen
Vzgojno-varstveni zavod Slovenj Gradec (v nadaljnjem besedilu: zavod) je pravna oseba s pravicami in obveznostmi, ki so določene z zakonom in s tem odlokom.
Zavod se vpiše v sodni register.
4. člen
Vprašanja, pomembna za opravljanje dejavnosti in poslovanja zavoda, ki niso urejena v tem odloku, se urejajo s pravili zavoda.
Pravila zavoda sprejme svet zavoda z dvetretjinsko večino vseh članov sveta.
Pravila zavoda začno veljati, ko k njim izda soglasje Svet mestne občine Slovenj Gradec in Občinski svet občine Mislinja.
II. OBMOČJE ZADOVOLJEVANJA VZGOJNO- -VARSTVENIH POTREB
5. člen
Zavod s svojo dejavnostjo zadovoljuje potrebe po vzgoji in varstvu predšolskih otrok na področju Mestne občine Slovenj Gradec in Občine Mislinja.
III. DEJAVNOST ZAVODA
6. člen
Dejavnosti zavoda so:
– M/80.101 – dejavnost vrtcev,
– H/55.51 – storitve menz,
– H/55.52 – priprava in dostava hrane.
Zavod ne sme začeti opravljati druge dejavosti ali spremeniti pogojev za opravljanje dejavnosti brez soglasja ustanoviteljev.
7. člen
Zavod opravlja javnoveljavni program za predšolske otroke, ki je sprejet na način in po postopku, določenim z zakonom.
8. člen
Zavod izvaja vzgojnovarstveno delo za predšolske otroke v starosti od 11. meseca do vstopa v osnovno šolo. Lahko pa organizira tudi dnevno varstvo otrok, predvsem od 3. leta starosti, tudi v varstvenih družinah.
Zavod ne sme začeti opravljati nove dejavnosti ali spremeniti pogojev za opravljanje dejavnosti, dokler ustanovitelja ne data soglasja in dokler pristojni organ ne izda odločbe, da so izpolnjeni pogoji, predpisani za opravljanje dejavnosti glede tehnične opremljenosti in varstva pri delu ter drugi predpisani pogoji.
Za nove dejavnosti ne štejejo druge dejavnosti, ki jih opravlja zavod v manjšem obsegu, s katerimi dopolnjuje in boljša ponudbo vzgojno-izobraževalnega dela ali s katerimi prispeva k popolnejšemu izkoriščanju zmogljivosti, ki se uporabljajo za opravljanje vpisanih registriranih dejavnosti.
IV. ORGANI ZAVODA
9. člen
Organi zavoda so: svet zavoda, ravnatelj, strokovni organi in svet staršev.
Zavod ima lahko tudi druge organe, katerih delovno področje, sestavo in način volitev oziroma imenovanja določi s pravili.
10. člen
Zavod upravlja svet zavoda, ki ga sestavljajo predstavniki ustanoviteljev, predstavniki delavcev zavoda in predstavniki staršev.
Svet zavoda šteje enajst članov, ki jih sestavljajo:
– trije člani, predstavniki ustanoviteljev,
– pet članov, predstavnikov delavcev zavoda,
– trije člani, predstavniki staršev.
Predstavnike ustanoviteljev imenujeta Svet mestne občine Slovenj Gradec dva člana in Občinski svet občine Mislinja enega člana.
Predstavnike delavcev zavoda se voli iz enote Šmartno, enote Podgorje, enote Pameče, enote Legen in enote Slovenj Gradec na Celjski cesti enega člana, iz enote Mislinja enega člana, iz enote Slovenj Gradec na Cankarjevi ulici enega člana, iz enote Slovenj Gradec na Maistrovi ulici dva člana.
Predstavnike staršev pa volijo starši na svetu staršev.
Člani sveta izmed sebe izvolijo na konstitutivni seji predsednika in namestnika predsednika.
Postopek izvolitve članov sveta zavoda in način delovanja sveta je določen v zakonu in v pravilih zavoda.
11. člen
Pedagoški vodja in poslovodni organ zavoda je ravnatelj.
Imenovanje, obveznosti in pristojnosti ravnatelja in pomočnika ravnatelja določa zakon in pravila zavoda.
12. člen
Sestavo, postopek izvolitve oziroma imenovanja, pravice in obveznosti ter način delovanja sveta staršev, strokovnih in drugih organov zavoda določajo pravila zavoda.
V. FINANCIRANJE, GOSPODARJENJE IN ODGOVORNOST
13. člen
Ustanovitelja in država zagotavljata pogoje za delo zavoda.
Ustanovitelja zagotavljata zavodu sredstva in premoženje s katerim je zavod upravljal do uveljavitve tega odloka.
Zavod samostojno upravlja s sredstvi, ki so mu dana v posest (upravljanje), ne more pa s pravnimi posli odtujiti nepremično premoženje ali le-to obremeniti s stvarmi ali drugimi bremeni brez soglasja ustanoviteljev.
Za upravljanje s premoženjem je zavod odgovoren ustanoviteljema.
14. člen
Ustanovitelja v soglasu z ravnateljem zavoda v skladu z zakonom s posebnim sklepom določi, za katere druge dejavnosti se lahko uporabljajo prostori in naprave zavoda.
V sklepu lahko določi tudi pogoje in način uporabe prostorov in naprav.
15. člen
Zavod pridobiva in uporablja sredstva za opravljanje dejavnosti na način in pod pogoji, ki jih določa zakon.
Primanjkljaj sredstev, ki bi v zavodu nastal pri izvajanju medsebojno dogovorjenega programa osnovne dejavnosti, upoštevajoč dogovorjena merila, kriterije ter normative in standarde, ki veljajo za področje dejavnosti zavoda in se nanašajo na del javne službe, ki ga v skladu z 81. členom zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 12/96) financira država, primankljaj iz naslova 82. člena zakona pa ustanovitelja v obsegu sredstev, ki jih zagotovi država v zagotovljenem delu proračuna za družbene dejavnosti.
16. člen
Zavod je pravna oseba s polno odgovornostjo in odgovarja za svoje obveznosti z vsem premoženjem s katerim razpolaga.
Ustanovitelja odgovarjata za svoje obveznosti zavoda omejeno subsidiarno do vrednosti sredstev, s katerimi zavod upravlja.
17. člen
Ustanovitelja imata pravico opravljati v zavodu nadzor nad namensko porabo sredstev, ki jih daje zavodu za opravljanje dejavnosti.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
18. člen
Ravnatelj zavoda na dan uveljavitve tega odloka nadaljuje delo ravnatelja do izteka mandata. Po izteku mandata se opravi razpis prostega delovnega mesta na način in po postopku, ki je določen z zakonom in pravili zavoda.
19. člen
Zavod mora sprejeti pravila zavoda in izvoliti svet zavoda v skladu s tem odlokom v roku treh mesecev od dneva uveljavitve tega odloka.
Do izvolitve sveta zavoda v skladu s tem odlokom upravlja naloge sveta zavoda dosedanji svet zavoda.
20. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o ustanovitvi Vzgojno-varstvenega zavoda Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 2/92).
21. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 026-007/97
Slovenj Gradec, dne 9. maja 1997.
Predsednik
Sveta mestne
občine Slovenj Gradec
Niko R. Kolar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti