Uradni list

Številka 33
Uradni list RS, št. 33/1997 z dne 6. 6. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 33/1997 z dne 6. 6. 1997

Kazalo

1862. Sklep o kriterijih za sklepanje pogodb o zaposlitvi direktorjev javnih podjetij, agencij in skladov, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija, stran 2932.

Na podlagi 6. in 21. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93 in 23/96) je Vlada Republike Slovenije na 14. seji dne 22. maja 1997 sprejela
S K L E P
o kriterijih za sklepanje pogodb o zaposlitvi direktorjev javnih podjetij, agencij in skladov, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija
1
Ta sklep določa kriterije za sklepanje pogodb o zaposlitvi direktorjev javnih podjetij, agencij in skladov, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija (v nadaljnjem besedilu: javnih podjetij).
2
Na podlagi 11. člena zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 14/90, 5/91 in 71/93) skleneta javno podjetje kot delodajalec, ki ga zastopa predsednik organa upravljanja in direktor javnega podjetja kot delojemalec pogodbo o zaposlitvi (v nadaljnjem besedilu: pogodba).
3
V pogodbi se določi čas trajanja delovnega razmerja ter obveznosti, odgovornosti in pravice delojemalca.
V pogodbi se opredeli tudi konkurenčna klavzula v skladu s 7. členom zakona o delovnih razmerjih in se določijo posledice v primeru njene kršitve.
4
Delojemalec lahko sklene delovno razmerje za določen čas trajanja mandata v primerih:
– če je tako določeno s splošnim aktom delodajalca ali
– če je čas opravljanja dela delojemalca vezan na programske opredelitve, to je na predložitev programa.
V drugih primerih sklene delojemalec delovno razmerje za nedoločen čas.
Delojemalec sklene delovno razmerje za poln delovni čas.
5
Delojemalec ima pravico do plače, odmora med delovnim časom, tedenskega počitka, letnega dopusta, izobraževanja, povračila stroškov v zvezi z delom, regresa za letni dopust, jubilejne nagrade, nagrade ob odhodu v pokoj, nadomestila plače za čas odsotnosti z dela in za čas po prenehanju mandata.
6
Pravica do plače obsega osnovno plačo in dodatek za delovno dobo.
Osnovna plača lahko, glede na velikost, pomen, obseg premoženja, s katerim delojemalec upravlja in drugih meril, ki jih pripravi Komisija Vlade Republike Slovenije za kadrovske in administrativne zadeve, znaša najmanj 50 odstotkov in največ 90 odstotkov plače ministra, pristojnega za področje, brez dodatka za delovno dobo.
7
Delodajalec lahko na podlagi v pogodbi določenih meril za delovno uspešnost oziroma prispevek k doseženim rezultatom javnega podjetja, izplača delojemalcu nagrado za uspešnost poslovanja.
Nagrada za uspešnost poslovanja se lahko izplača enkrat letno, po sprejemu finančnega poročila, največ v višini ene povprečne plače delojemalca v preteklem letu, po predhodnem soglasju Vlade Republike Slovenije.
Merila iz prvega odstavka določi Komisija Vlade Republike Slovenije za kadrovske in administrativne zadeve.
8
V primerih iz prvega odstavka 4. točke ima delojemalec po prenehanju mandata, če ni ponovno imenovan za direktorja, pravico do mesečnega nadomestila plače v višini zadnje plače. To pravico ima delojemalec do sklenitve novega delovnega razmerja, vendar največ tri mesece.
9
Odmor med delovnim časom, tedenski počitek, pravice v zvezi z izobraževanjem, dodatek za delovno dobo, povračilo stroškov v zvezi z delom, regres za letni dopust, jubilejna nagrada, nagrada ob odhodu v pokoj, nadomestilo plače za čas odsotnosti z dela in pravica do brezplačnega zdravniškega pregleda, se v pogodbi določijo v enakem obsegu, kot je določen za druge zaposlene, v skladu s kolektivno pogodbo.
O trajanju letnega dopusta odloča organ upravljanja.
10
V pogodbah ni možno določiti drugih pravic delojemalca, kot so določene s tem sklepom.
11
Ne glede na 7. točko tega sklepa se lahko izjemna enkratna letna nagrada za uspešno poslovanje v letu 1997 in v letu 1998, ki ne sme znašati več kot eno mesečno plačo delojemalca, določi za tistega delojemalca, ki mu je bila nagrada izplačana v letu 1996 največ v takšni višini, da skupni obseg sredstev za plače tega delojemalca v posameznem letu ne presega skupnega obsega sredstev za ta namen v predhodnem letu.
12
Komisija Vlade Republike Slovenije za kadrovske in administrativne zadeve pripravi merila iz 6. točke tega sklepa, v 30 dneh po sprejemu sklepa.
13
Že sklenjene pogodbe je potrebno uskladiti z določbami tega sklepa najkasneje v 30 dneh po njegovi uveljavitvi.
Pred podpisom pogodbe je treba pridobiti mnenje ministra, pristojnega za področje, o njeni ustreznosti.
Javna podjetja so dolžna najkasneje v 90 dneh po uveljavitvi tega sklepa poslati en izvod sklenjene pogodbe ministrstvu, pristojnemu za področje.
14
Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 113-02/97-8
Ljubljana, dne 22. maja 1997.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti