Uradni list

Številka 33
Uradni list RS, št. 33/1997 z dne 6. 6. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 33/1997 z dne 6. 6. 1997

Kazalo

1860. Uredba o merilih, pogojih in postopku za dodelitev sredstev za ustvarjanje gospodarske osnove za avtohtoni narodni skupnosti, stran 2930.

Na podlagi 5., 7. in 10. člena zakona o uporabi sredstev pridobljenih iz naslova kupnine na podlagi zakona o lastninskem preoblikovanju podjetij (Uradni list RS, št. 45/95) in 21. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93 in 23/96) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o merilih, pogojih in postopku za dodelitev sredstev za ustvarjanje gospodarske osnove za avtohtoni narodni skupnosti
I. SPLOŠNI POGOJI
1. člen
Ta uredba določa merila, pogoje in postopek za dodeljevanje sredstev za ustvarjanje gospodarske osnove za avtohtoni narodni skupnosti.
2. člen
Pravico kandidiranja za sredstva iz 1. člena imajo fizične osebe, pripadniki avtohtone narodne skupnosti in pravne osebe v večinski lasti pripadnikov avtohtone narodne skupnosti oziroma je njihov ustanovitelj narodna skupnost, za naložbe na območjih, kjer živijo pripadniki avtohotnih narodnostnih skupnosti.
3. člen
Sredstva za ustvarjanje gospodarske osnove se sorazmerno delijo med obe avtohtoni narodni skupnosti in se usmerjajo v naložbe v razvoj kmetij, dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, zadružnih organizacij, malega gospodarstva ter naložbe v druge proizvodne in storitvene objekte in opremo v gospodarstvu.
Za namene iz prejšnjega odstavka lahko investitorji pridobijo posojila iz proračunskih sredstev, ki se zbirajo na posebnem računu pri Ministrstvu za ekonomske odnose in razvoj iz sredstev pridobljenih na podlagi zakona o uporabi sredstev pridobljenih iz naslova kupnine na podlagi zakona o lastninskem preoblikovanju podjetij (Uradni list RS, št. 45/95).
4. člen
Sredstva za ustvarjanje gospodarske osnove za avtohtoni narodni skupnosti se namenijo za isti projekt le enkrat.
Investitorji, ki so jim bila sredstva v letih 1991, 1992, 1993 in 1994 odobrena v okviru natečajev za spodbujanje razvoja demografsko ogroženih območij, ne morejo sodelovati na javnem razpisu za dodelitev sredstev po tej uredbi z istimi projekti.
5. člen
Projekt, s katerim prosilec kandidira za sredstva iz 3. člena, mora izpolnjevati kriterije iz 10. člena zakona o uporabi sredstev pridobljenih iz naslova kupnine na podlagi zakona o lastninskem preoblikovanju podjetij.
II. POSOJILA
6. člen
Sredstva iz 3. člena lahko v obliki posojila pridobi prosilec, ki ima med viri financiranja najmanj 15 odstotkov lastnih sredstev.
Posojila za posamezne vrste investicij se dodeljujejo največ do 60 odstotkov predračunske vrednosti naložbe, po obrestni meri TOM + 3 odstotke, z dobo vračanja sedem let in moratorijem od šest mesecev do dveh let.
7. člen
Za pridobitev sredstev v obliki posojila pod pogoji iz 6. člena mora prosilec predložiti naslednjo dokumentacijo:
– prijavo,
– izpolnjen obrazec, poslovni načrt oziroma investicijski program,
– dokazilo o poravnanih davkih in prispevkih.
Za pridobitev posojila do 2 mio tolarjev predloži prosilec:
– izpolnjen obrazec,
– dokazilo o poravnanih davkih in prispevkih.
Prednost pri pridobivanju sredstev ima prosilec, ki ima pozitivno mnenje pristojne območne enote kmetijsko pospeševalne službe, oziroma pozitivno mnenje lokalnega pospeševalnega centra za razvoj malega gospodarstva oziroma svetovalca pospeševalne mreže za malo gospodarstvo z licenco Ministrstva za gospodarske dejavnosti o gospodarski upravičenosti investicije s področja malega gospodarstva in sklenjeno pogodbo s poslovno banko o odobrenem kreditu.
III. POSTOPEK
8. člen
Sredstva za ustvarjanje gospodarske osnove za avtohtoni narodni skupnosti dodeljuje Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj na podlagi javnega razpisa najmanj enkrat letno.
9. člen
Vse vloge prispele na javni razpis obravnava komisija, ki jo sestavljajo predstavniki Ministrstva za ekonomske odnose in razvoj, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstva za gospodarske dejavnosti in Urada za narodnosti.
Pred obravnavo vlog komisija pridobi mnenje Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti in Pomurske madžarske narodne samoupravne skupnosti o pomenu predlaganih projektov za zagotavljanje gospodarske osnove za avtohtoni narodni skupnosti.
10. člen
Prosilec v vlogi, naslovljeni na Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj predloži:
(1) Za projekte s področja spodbujanja razvoja kmetij in dopolnilnih dejavnosti:
obrazec A iz 11. člena te uredbe; investicijski program ali poslovni načrt; mnenje pristojne območne kmetijsko pospeševalne službe; potrdilo občinskega upravnega organa o priglasitvi dopolnilne dejavnosti, če gre za investicijo v dopolnilni dejavnosti; lokacijsko dovoljenje oziroma odločbo o priglasitvi nameravanih del, če gre za naložbo, za katero je po zakonu treba pridobiti enega navedenih dokumentov.
(2) Za projekte s področja spodbujanja razvoja malega gospodarstva na področju proizvodnje in storitev:
obrazec B iz 11. člena te uredbe; investicijski program izdelan smiselno po metodologiji iz navodila za izdelavo investicijskega programa manjših naložbenih projektov (Institut za ekonomiko investicij, Ljubljanska banka d.d., marec 1992) ali poslovni načrt; finančno konstrukcijo z dokumentiranimi viri financiranja (že sklenjene pogodbe z drugimi financerji, če so taki viri predvideni) in časovno dinamiko financiranja; lokacijsko dovoljenje oziroma odločbo o priglasitvi nameravanih del, če gre za naložbo, za katero je po zakonu treba pridobiti enega navedenih dokumentov; mnenje lokalnega pospeševalnega centra za razvoj malega gospodarstva oziroma svetovalca pospeševalne mreže za malo gospodarstvo z licenco Ministrstva za gospodarske dejavnosti o gospodarski upravičenosti investicije, sklenjeno pogodbo s poslovno banko o odobrenem kreditu.
(3) Za projekte s področja spodbujanja naložb v druge proizvodne in storitvene objekte in opremo v gospodarstvu:
obrazec B iz 11. člena te uredbe, investicijski program, izdelan po metodologiji, objavljeni v priročniku za izdelavo investicijskega programa (Inštitut za ekonomiko investicij, Ljubljanska banka d.d., Ljubljana 1991 ali poslovni načrt; finančno konstrukcijo z dokumentiranimi viri financiranja (že sklenjene pogodbe z drugimi financerji, če so taki viri predvideni) in časovno dinamiko financiranja; sklep organa upravljanja o zagotovljenih lastnih virih za naložbo; lokacijsko dovoljenje oziroma odločbo o priglasitvi nameravanih del, če gre za naložbo, za katero je treba pridobiti enega navedenih dokumentov; mnenje lokalnega pospeševalnega centra za razvoj malega gospodarstva oziroma svetovalca pospeševalne mreže za malo gospodarstvo z licenco Ministrstva za gospodarske dejavnosti, sklenjeno pogodbo s poslovno banko o odobrenem kreditu.
11. člen
Obrazca A in B določi z odredbo minister za ekonomske odnose in razvoj in ju objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
12. člen
Prosilci, ki jim bodo sredstva dodeljena na podlagi 3. in 6. člena te uredbe, bodo sklenili kreditno pogodbo o črpanju sredstev z banko, s katero Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj sklene pogodbo o poslovanju po pooblastilu. Uporabniki kreditov so ob podpisu pogodbe dolžni predložiti pogodbo z zavarovalnico o zavarovanju kredita oziroma zastavo premoženja.
13. člen
Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj preko pooblaščene banke spremlja porabo dodeljenih sredstev po javnem razpisu. Investitorji morajo ministrstvu oziroma pooblaščeni banki omogočiti nadzor nad porabo sredstev tako, da je vsak čas možna kontrola realizacije investicije ter vpogled v poslovne knjige in listine, ki se nanašajo na porabo dodeljenih sredstev.
14. člen
Če Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj ali pooblaščena banka ugotovi, da sredstva niso bila porabljena za namen, za katerega so bila dodeljena, ali se je sredstva kakorkoli odtujilo, ali je bil kredit izdan na podlagi neresničnih podatkov, ima pravico takoj zahtevati od investitorja, da vsa nenamensko porabljena ali odtujena sredstva vrne v enkratnem znesku. Investitor vrne sredstva s pripadajočimi zamudnimi obrestmi od dneva nakazila, do dneva vračila po zakonu o obrestni meri zamudnih obresti (Uradni list RS, št. 14/92, 13/93 in 45/95)) ter po odredbi o načinu obračunavanja zamudnih obresti (Uradni list RS, št. 14/92 in 17/92).
15. člen
Z dnem uveljavitve te uredbe preneha veljati uredba o merilih, pogojih in postopku za dodelitev sredstev za ustvarjanje gospodarske osnove za avtohtoni narodni skupnosti (Uradni list RS, št. 69/95).
16. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 402-03/97-15
Ljubljana, dne 22. maja 1997.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti