Uradni list

Številka 13
Uradni list RS, št. 13/1997 z dne 7. 3. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 13/1997 z dne 7. 3. 1997

Kazalo

739. Sklep o razpisu referenduma o uvedbi samoprispevka za območje krajevnih skupnosti Alfonz Šarh, Dr. Jagodič, Impol in Pohorski odred Slovenska Bistrica, stran 1148.

Na podlagi 3. člena zakona o samoprispevku (Uradni list SRS, št. 35/85) in 56. člena zakona o referendumu in o ljudski iniciativi (Uradni list RS, št. 15/94), odloka o krajevnih skupnostih občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 19/96), statuta Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 34/95) in sklepov svetov krajevnih skupnosti Alfonz Šarh, Dr. Jagodič, Impol in Pohorski odred z dne 14. 2. 1997, je Občinski svet občine Slovenska Bistrica na 18. redni seji dne 18. februarja 1997 sprejel
S K L E P
o razpisu referenduma o uvedbi samoprispevka za območje krajevnih skupnosti Alfonz Šarh, Dr. Jagodič, Impol in Pohorski odred Slovenska Bistrica
1. člen
Za območje krajevnih skupnosti Alfonz Šarh, Dr. Jagodič, Impol in Pohorski odred se razpiše referendum o uvedbi samoprispevka v denarju za financiranje:
a) izgradnje II. osnovne šole v Slovenski Bistrici,
b) sofinanciranje skupnega programa vseh štirih krajevnih skupnosti na območju mesta Slovenska Bistrica,
c) financiranje ločenih programov izgradnje in vzdrževanje komunalnih naprav in objektov na območju:
– Krajevne skupnosti Alfonz Šarh,
– Krajevne skupnosti Dr. Jagodič,
– Krajevne skupnosti Impol in
– Krajevne skupnosti Pohorski odred.
2. člen
Referendum bo v nedeljo, 20. aprila 1997 od 7. do 19. ure na glasovalnih mestih, ki jih določi občinska volilna komisija.
3. člen
Program nalog iz 1. člena tega sklepa je po cenah december 1996 ocenjen na 300,000.000 SIT, od tega se iz zbranih sredstev samoprispevka za izvedbo nalog pod točko:
a) nameni 50% zbranih sredstev, vendar največ do višine 150,000.000 SIT,
b) nameni 10% vseh zbranih sredstev,
c) 40% vseh zbranih sredstev se nameni za posamezne programe krajevnih skupnosti, od tega za program:
– KS Alfonz Šarh 6,8% vseh zbranih sredstev,
– KS Dr. Jagodič 12% vseh zbranih sredstev,
– KS Impol 7,6% vseh zbranih sredstev in
– KS Pohorski odred 13,6% vseh zbranih sredstev.
Razliko do ocenjenega programa bodo krajevne skupnosti zagotavljale z dodatnimi prispevki krajanov v denarju in delu ter sredstvi proračuna Občine Slovenska Bistrica.
Namensko porabo sredstev, ki pripadajo posameznim krajevnim skupnostim, bodo le-te izvrševale s posamičnimi sklepi.
4. člen
Sredstva samoprispevka se bodo zbirala na posebnem računu pri KS Dr. Jagodič Slovenska Bistrica, ki pa bo le prehodni, saj se bodo zbrana sredstva sprotno delila na posamezne krajevne skupnosti in na investicijski račun izgradnje II. osnovne šole skladno s ključem navedenim v 3. členu. Z zbranimi sredstvi bodo v skladu s programi razpolagali sveti krajevnih skupnosti.
O uresničevanju programov in porabi sredstev samoprispevka morajo sveti krajevnih skupnosti redno poročati na zborih krajanov vseh štirih krajevnih skupnosti.
5. člen
Samoprispevek bo uveden za dobo petih let, in sicer od 1. 7. 1997 do 30. 6. 2002.
6. člen
Samoprispevek bodo plačevali krajani, ki stalno prebivajo na območju krajevnih skupnosti Alfonz Šarh, Dr. Jagodič, Impol in Pohorski odred, in sicer:
– vsi zaposleni krajani po stopnji 1,5% mesečno od bruto plač zmanjšane za prispevke in davke;
– zavezanci, ki samostojno opravljajo gospodarsko ali poklicno dejavnost od bruto zavarovalne osnove zmanjšane za prispevke in davke po stopnji 1,5%;
– upokojenci po stopnji 1,5% mesečno od bruto pokojnine zmanjšane za prispevke in davke, razen tistih, ki prejemajo varstveni dodatek;
– krajani, lastniki zemljišč od katastrskega dohodka gozdnih in negozdnih površin po stopnji 6%;
– zavezanci, ki se jim davek odmerja od dopolnilne dejavnosti (pop. obrt) od davčne osnove – dobička, zmanjšane za odmerjene davke po stopnji 1,5%;
– zavezanci, ki dosegajo dohodek s pogodbenim delom, avtorskimi honorarji in najemninami po stopnji 1,5% od bruto prejemka zmanjšanega za prispevke in davke;
– zavezanci, ki imajo dohodek iz dveh ali več virov v navedenem času, plačujejo za vsak vir posebej.
Krajani, ki so začasno zaposleni v tujini in občani, ki imajo na območju krajevnih skupnosti Alfonz Šarh, Dr. Jagodič, Impol in Pohorski odred zgrajene hiše ali počitniške hišice in stalno bivajo drugje, plačujejo letno 100 DEM v tolarski protivrednosti.
7. člen
Samoprispevek obračunavajo in odtegujejo podjetja, zavodi, zasebni delodajalci in drugi izplačevalci plač ali nadomestil in pokojnin.
Kmetijskim proizvajalcem in obrtnikom bo obračunavala in odtegovala samoprispevek Davčna uprava Republike Slovenije – izpostava Slovenska Bistrica.
Ob vsakem izplačilu oziroma nakazilu samoprispevka se krajevnim skupnostim Alfonz Šarh, Dr. Jagodič, Impol in Pohorski odred dostavi seznam zavezancev, za katere se samoprispevek nakazuje.
8. člen
Samoprispevek se ne plačuje od socialnovarstvenih pomoči, od otroških dodatkov, invalidnin, od štipendij in nagrad učencev in študentov na proizvodnem delu in delovni praksi, od regresa za letni dopust, jubilejnih nagrad in odpravnin.
9. člen
Pravico do glasovanja imajo vsi krajani, ki so vpisani v volilnem imeniku s stalnim prebivališčem v krajevnih skupnostih Alfonz Šarh, Dr. Jagodič, Impol in Pohorski odred in so starejši od 18 let, oziroma starejši od 15 let, če so v delovnem razmerju.
10. člen
Referendum vodi občinska volilna komisija, pri čemer se smiselno uporabljajo določila zakona o volitvah in določila zakona o referendumu in o ljudski iniciativi.
11. člen
Nadzor nad zbiranjem, uporabo in gospodarjenjem s sredstvi samoprispevka opravlja nadzorni odbor, ki je sestavljen iz predsednikov nadzornih odborov krajevnih skupnosti Alfonz Šarh, Dr. Jagodič, Impol in Pohorski odred.
Pravilnost obračunavanja in odvajanja samoprispevka kontrolira Agencija za plačilni promet, nadziranje in informiranje RS ter Davčna uprava Republike Slovenije – izpostava Slovenska Bistrica v okviru svojih pristojnosti.
12. člen
Na referendumu glasujejo krajani neposredno z glasovnicami. Na glasovnicah je naslednje besedilo:
Krajevna skupnost Alfonz Šarh, Kolodvorska 8, Slovenska Bistrica,
Krajevna skupnost Dr. Jagodič, Kolodvorska 8, Slovenska Bistrica,
Krajevna skupnost Impol, Kolodvorska 8, Slovenska Bistrica,
Krajevna skupnost Pohorski odred, Kolodvorska 8, Slovenska Bistrica.
G L A S O V N I C A
Na referendumu dne 20. 4. 1997 za uvedbo samoprispevka v denarju za dobo 5 let, to je od 1. 7. 1997 do 30. 6. 2002, za financiranje programa štirih mestnih krajevnih skupnosti
g l a s u j e m
PROTI                                                                              ZA
                                      (pečat)
Tisti, ki glasuje izpolni glasovnico tako, da obkroži ZA, če se strinja z uvedbo samoprispevka oziroma PROTI, če se z uvedbo samoprispevka ne strinja.
13. člen
Sredstva za izvedbo referenduma zagotovi Občina Slovenska Bistrica.
14. člen
Zavezancem se plačani zneski krajevnega samoprispevka odštevajo od osnove za dohodnino (9. člen zakona o dohodnini).
15. člen
Poročilo o izidu referenduma in po uspešno izvedenem referendumu tudi sklep o uvedbi krajevnega samoprispevka se objavita v Uradnem listu RS.
16. člen
Ta sklep začne veljati 6. marca 1997, objavi pa se v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 10/18-9/1-97
Slovenska Bistrica, dne 18. februarja 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Slovenska Bistrica
dr. Janko Čar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti