Uradni list

Številka 13
Uradni list RS, št. 13/1997 z dne 7. 3. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 13/1997 z dne 7. 3. 1997

Kazalo

710. Uredba o izvajanju liste D Tržaškega sporazuma o maloobmejnem prometu, stran 1118.

Na podlagi Sporazuma med SFR Jugoslavijo in Republiko Italijo o brezcarinski blagovni menjavi v okviru Tržaškega sporazuma o maloobmejnem prometu z listama C in D z dne 25/5-1984 (Uradni list SFRJ – Mednarodne pogodbe, št. 8/89), akta o notifikaciji nasledstva sporazumov nekdanje Jugoslavije z Republiko Italijo (Uradni list RS, št. 40/92 – Mednarodne pogodbe, št. 11/92), izmenjave not št. 002615/290 z dne 26. 10. 1995 in št. 575-SD/95 – 24070 z dne 14. 12. 1995 v zvezi z blagovnimi listami C in D, 5. in 67. člena carinskega zakona (Uradni list RS, št. 1/95 in 28/95) ter prvega odstavka 21. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93 in 23/96) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o izvajanju liste D Tržaškega sporazuma o maloobmejnem prometu
1. člen
Ta uredba ureja postopek in način izvajanja liste D Tržaškega sporazuma o maloobmejnem prometu na carinskem območju Republike Slovenije.
2. člen
(1) Za blago, ki je navedeno v prilogi, objavljeni skupaj s to uredbo, in je po poreklu iz Republike Italije, se pri uvozu na carinsko območje Republike Slovenije ne plačujeta carina in posebna uvozna dajatev, in sicer v okviru kvot določenih v tej prilogi, ki je sestavni del te uredbe.
(2) Poreklo blaga iz prejšnjega odstavka kontrolirajo carinski organi z vpogledom v dokumentacijo, ki je priložena carinski deklaraciji in preverjanjem podatkov v carinski deklaraciji.
(3) Blago, ki je v skladu z določbami tega člena oproščeno plačila carine in posebne uvozne dajatve ter sproščeno v prost promet, ostane pod carinskim nadzorom v skladu s 67. členom carinskega zakona.
(4) Kadarkoli se v tej uredbi omenja izraz “uvoz” to pomeni sprostitev blaga v prost promet, kakor tudi katerokoli drugo carinsko dovoljeno rabo ali uporabo blaga, pri kateri nastane ali lahko nastane carinski dolg.
3. člen
(1) Blago v okviru posamezne kvote iz priloge k tej uredbi razdeli Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj med upravičence iz 4. člena te uredbe na predlog komisije, ki jo sestavljajo po en predstavnik Ministrstva za ekonomske odnose in razvoj, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Gospodarske zbornice Slovenije – Službe za ekonomske odnose s tujino, direktor Območne zbornice Koper, direktor Območne zbornice Nova Gorica ter po dva predstavnika podjetij iz navedenih območnih zbornic, in ki jih imenuje upravni odbor teh območnih zbornic za dobo enega leta.
(2) Komisijo vodi in sklicuje predsednik komisije, ki ga člani komisije izvolijo izmed sebe.
(3) Komisija sprejme kriterije za oblikovanje predlogov o razdelitvi vrednosti blaga v okviru kvot iz priloge k tej uredbi ter poslovnik o svojem delovanju. Komisija odloča z večino glasov članov, pri čemer ima predstavnik Ministrstva za ekonomske odnose in razvoj pravico veta, če je predlog v nasprotju z izvajanjem tekoče ekonomske politike.
4. člen
(1) Zahtevek za pridobitev določene vrednosti blaga v okviru kvote za to blago, določene v prilogi k tej uredbi, lahko vloži pravna oseba in podjetnik posameznik (v nadaljevanju: upravičenec) s sedežem ali stalnim prebivališčem v upravnih enotah Koper, Sežana, Nova Gorica, Piran, Izola, Ilirska Bistrica, Ajdovščina, Idrija in Tolmin. Zahtevek se vloži v dveh izvodih pri Službi za ekonomske odnose s tujino Gospodarske zbornice Slovenije.
(2) Zahtevek iz prejšnjega odstavka mora vsebovati naslednje podatke:
– firmo, matično številko in poln naslov upravičenca,
– tarifno oznako za vsako blago (vsaj na šestmestni ravni),
– poimenovanje blaga,
– vrednost blaga, za katero se vlaga zahtevek,
– podatke o uvozu in izvozu blaga v preteklem oziroma tekočem letu po tržaškem sporazumu,
– podatke o proizvodnih oziroma prodajnih in skladiščnih zmogljivostih.
(3) Če upravičenec, ki vlaga zahtevek, ni istočasno tudi koristnik blaga, mora zahtevku iz prvega odstavka tega člena priložiti tudi izjavo končnega koristnika blaga, da se blago uvaža za njegove potrebe, razen v primeru uvoza za široko potrošnjo.
5. člen
(1) Na podlagi predloga komisije iz 3. člena te uredbe izda minister za ekonomske odnose in razvoj odločbo o dodelitvi določene vrednosti blaga v okviru kvote posameznemu upravičencu, v kateri določi tudi rok, v katerem lahko upravičenec uvozi dodeljeno vrednost blaga po 2. členu te uredbe.
(2) Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj lahko razdeli blago v okviru posamezne kvote tudi postopno, upoštevaje razmere na trgu zadevnega blaga, pri čemer mora biti kvota v celoti razdeljena najmanj dva meseca pred iztekom leta.
6. člen
(1) Upravičenec mora zagotoviti, da bo uvoženo blago v celoti uporabljeno v nadaljnji proizvodnji ali porabljeno na območju upravnih enot navedenih v prvem odstavku 4. člena te uredbe.
(2) Upravičenci so dolžni voditi evidenco o uporabi blaga uvoženega v skladu z 2. členom te uredbe in carinskim organom, na njihovo zahtevo omogočiti pregled blaga in vpogled v dokumentacijo o uporabi in porabi blaga.
(3) Upravičenec po tej uredbi mora plačati carino in posebno uvozno dajatev v skladu s carinskimi predpisi:
1. če je blago odtujil, uporabljal, dal v uporabo izven območij upravnih enot iz prvega odstavka 4. člena te uredbe ali drugače kršil pogoje, v skladu s katerimi je pridobil in uveljavljal oprostitev iz 2. člena te uredbe ali
2. če je kršil pogoje, v skladu s katerimi je carinski organ za to blago dovolil zahtevano carinsko dovoljeno rabo ali uporabo.
(4) Pri določitvi carinskega dolga se v primeru iz prejšnjega odstavka upošteva carinska vrednost, ki je bila ugotovljena ob sprejemu carinske deklaracije, na podlagi katere je carinski zavezanec – upravičenec uveljavljal carinsko oprostitev.
(5) V primeru iz tretjega odstavka tega člena je carinski zavezanec-upravičenec dolžan poleg carinskega dolga plačati tudi zamudne obresti, ki tečejo od dneva nastanka carinskega dolga do dneva izdaje odločbe o plačilu naknadno ugotovljenega carinskega dolga.
7. člen
Carinski deklarant iz 11. točke 3. člena carinskega zakona pri uvozu blaga po določbah te uredbe v enotno carinsko listino (ECL) v skladu s 25. členom pravilnika o uporabi listin v carinskem postopku (Uradni list RS, št. 56/95, 76/95 in 68/96)) vpiše v polje 39 štirimestno šifro 7000.
8. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 900-06/97-1
Ljubljana, dne 25. februarja 1997.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti