Uradni list

Številka 11
Uradni list RS, št. 11/1997 z dne 28. 2. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 11/1997 z dne 28. 2. 1997

Kazalo

658. Odlok o zazidalnem načrtu bencinski servis Kostanjevica, stran 1035.

Na podlagi 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93; 6/94 – odločba US RS, 45/94 – odločba US RS in Uradni list RS, št. 57/94, 14/95, 20/95 – odločba US RS, 73/95 – odločba US RS, 9/96 – odločba US RS, 39/96 – odločba US RS in 44/96 – odločba US RS), 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86, 43/89 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93 in 71/93) ter 16 in 79. člena statuta Občine Krško (Uradni list RS, št. 2/96) je Občinski svet občine Krško na seji dne 13. 2. 1997 sprejel
O D L O K
o zazidalnem načrtu bencinski servis Kostanjevica
I. SKUPNE DOLOČBE
1. člen
Sprejme se odlok o zazidalnem načrtu bencinski servis Kostanjevica, ki ga je izdelal Savaprojekt Krško pod številko ZN – 81/95.
2. člen
Sestavni del odloka je:
1. tekstualni del:
– uvod,
– planska izhodišča,
– območje zazidalnega načrta,
– analiza ustvarjenih razmer,
– parcelne številke in lastništvo,
– predviden poseg v prostor,
– presoja vplivov na okolje z ukrepi,
– ureditev prometa v času gradnje,
– izjava o upoštevanju normativov za varstvo pred prekomernim hrupom,
2. soglasja pristojnih organov in organizacij,
3. grafični del:
U1. Izsek iz grafičnih prilog spremembe in dopolnitve prostorskih
sestavin dolgoročnega plana občine Krško za obdobje 1986–2000 in 
družbenega plana občine Krško za obdobje 1986–1990      M 1:5000
U2. Kopija katastrskega načrta                          M 1:2880
U3. Geodetska podloga                                    M 1:500
U4. Ureditvena situacija                                 M 1:500
U5. Situacija prometa                                    M 1:500
U6. Situacija komunalno
energetskega omrežja                                     M 1:500
U7. Situacija požarnih con                               M 1:500
U8. Elementi za zakoličbo                                M 1:500
II. MEJA OBMOČJA
3. člen
Območje zazidalnega načrta za Bencinski servis Kostanjevica se nahaja vzhodno od industrijske cone, na desni (severni) strani od regionalne ceste R 333 Šentjernej–Čatež gledano iz smeri Križaj–Kostanjevica. Zahodno stran zazidalnega načrta omejuje kompleks tovarne Iskra, s severne in severovzhodne strani področje ZN meji na gozd, z južne in jugovzhodne strani pa na kmetijska zemljišča oziroma travnik.
4. člen
Zazidalni načrt zajema naslednje parcelne številke:
k.o. Kostanjevica: 911/531, 802/14, 1740/1.
III. MERILA IN POGOJI ZA IZRABO IN ZA OBLIKOVANJE POSEGOV V PROSTORU
5. člen
Območje urejanja zajema:
1. bencinski servis z dopolnilnim programom (trgovina, bife, avtopralnica, avtosalon, delavnica za vulkanizerstvo in optiko, skladišče plina za gospodinjstvo),
2. rekonstrukcija regionalne ceste za zagotovitev tretjega voznega pasa za leve zavijalce ter dovoz do proizvodnih dejavnosti.
6. člen
Bencinski servis
Na območju servisa so predvideni naslednji posegi:
– gradnja objekta za potrebe servisa z dopolnilnim programom, sestavljenega iz treh enot. V prvem delu objekta bo trgovina, pisarna, sanitarije z garderobo za zaposlene, sanitarije za stranke, skladišče za orodja in kotlarna. Horizontalni gabarit tega dela objekta je 13,1 × 10,2 m. V drugem delu, ki je lociran severno in odmaknjen 6,1 m, je predviden bife s pomožnimi prostori velikosti 19,8 × 7 m. Med obema deloma objekta je predviden nadstrešek z avtopralnico s horizontalnim gabaritom 6,1 × 10,2 m.
Za vse horizontalne gabarite je toleranca + / -5%.
Vertikalni gabarit objekta:
– pritličje svetla višina 3 m kota pritličja: 15 cm nad koto platoja servisa, streha: dvokapnica, naklon 40°, objekt bo pritličen v obliki črke L,
– gradnja nadstrešnice ob vzhodni fasadi objekta bencinskega servisa, horizontalnega gabarita 19,2 × 16 m + / -5%, vertikalnega gabarita 4,5 m nad koto platoja, streha: ravna z minimalnim naklonom, sredinski del v širini ca. 4 m dvokapnica, konstrukcija nosilna jeklena na stebrih,
– gradnja objekta z delavnico, pisarnami in avtosalonom, ki se zgradi v severnem delu območja bencinskega servisa. V objektu bodo prostori za delavnico vulkanizerstvo in avtooptika s skladiščem, pisarniški in pomožni prostori ter avtosalon s prodajalno avtodelov. Horizontalni gabarit objekta: 58,2 × 10,2 m + / -5%, vertikalni gabarit: 3,5 m svetle višine, streha: ravna z minimalnim naklonom, sredinski del nad pisarnami s pomožnimi prostori v širini ca. 7 m je dvokapnica,
– vkop treh dvoplaščnih rezervoarjev za gorivo kapacitete 2 × 30 in 1 × 40 m3,
– pretakanje goriva bo urejeno z zaprtim, ekološko varnim sistemom preko polnilnih jaškov,
– gradnja črpalnih otokov za črpalne agregate, na katerih je možno črpanje vseh vrst goriva. Zgradita se dva črpalna otoka pod kotom 45°, glede na objekt bencinskega servisa oziroma nadstrešnico. Otoki so predvideni velikosti 5,6 × 1,6 m. Kota otokov je ca. 20 cm nad koto platoja servisa,
– gradnja skladišča plina, v katerem se skladiščijo jeklenke z gospodinjskim plinom.
Skladišče se locira ob zelenici v zahodnem delu območja bencinskega servisa.
Horizontalni gabarit skladišča max: 6 × 3 m, višine 2,8 m + konstrukcija strehe. V skladišču se uredita dva prostora, eden za polne in drugi za prazne jeklenke, streha bo iz profilirane pločevine, enake barve kot venec objekta servisa in nadstrešnice. Zaščitni zid proti dovozni cesti za dostop do predvidene industrijske dejavnosti (proti zahodu) je armirano betonske izvedbe brez odprtin,
– ureditev prometnih površin na območju pretakanja goriva iz vodotesnega in oljeodpornega betona. Ostale vozne površine izvesti v asfaltni izvedbi in jih zaključiti z robniki,
– ureditev zelenic na območju servisa ter zasaditev s travo in nizkim grmičevjem ter zasaditev drevoreda v zelenici na zahodni strani območja BS,
– ureditev parkirišč za zaposlene in obiskovalce servisa, delavnice in avtosalona ter za potrebe avtopralnice.
7. člen
Rekonstrukcija regionalne ceste in dovoz do proizvodnega območja:
Za priključek na bencinski servis iz regionalne ceste je potrebno dodatno urediti tretji vozni pas za leve zavijalce, kar ima za posledico rekonstrukcijo regionalne ceste v dolžini ca. 170 m. Širina dodatnega zavijalnega voznega pasu znaša 2,75 m.
Izvoz iz bencinskega servisa se v prvi fazi uredi kot samostojni priključek na regionalno cesto. V končni fazi pa se uredi novo križišče in javna dovozna cesta do proizvodnega območja.
Izvoz iz bencinskega servisa mora biti v končni fazi preko novega križišča.
Potrebno je ločiti promet vozil bencinskega servisa in vozil ostalih dejavnosti in sicer tako, da promet vozil ostalih dejavnosti ne bo potekal v drugi coni nevarnosti za izbruh požara, kar mora biti označeno s horizontalno signalizacijo.
IV. POGOJI ZA IZVEDBO PROMETNEGA, KOMUNALNEGA IN ENERGETSKEGA OMREŽJA TER SISTEM ZVEZ
8. člen
Prometna ureditev v prvi fazi obravnava ureditev uvoza in izvoza servisa na obstoječo (rekonstruirano) regionalno cesto, v končni fazi pa obravnava dovozno cesto z novim križiščem do proizvodnih dejavnosti ter izvoz iz bencinskega servisa preko novega križišča in izvedbo horizontalne in vertikalne prometne signalizacije.
9. člen
Vodovod
Objekt se na vodovodno omrežje priključi iz obstoječega vodovoda JE Ø 100 pri tovarni “Iskra”.
10. člen
Elektrika
Napajanje objektov z električno energijo se izvede preko nizkonapetostnega kabla iz TP Kostanjevica mesto, ki je oddaljena ca. 700 m.
Pri prečkanju regionalne ceste, ki se izvede s prebojem pod cestnim telesom, in pri prečkanju ostalih povoznih površin se elektro kabel vodi v zaščitni cevi.
Trasa elektro kabla od meje ZN do TP Kostanjevica ni predmet tega zazidalnega načrta.
11. člen
Kanalizacija
Skozi območje predvidenega bencinskega servisa poteka na zahodni strani odprti kanal z meteorno kanalizacijo. Predvidi se nadomestna meteorna kanalizacija po območju BS in sicer od zahodne meje ZN oziroma od predvidene dovozne ceste za predvidene proizvodne dejavnosti, preko regionalne ceste do južne meje ZN, kjer se nato nadaljuje zopet odprti kanal v Krko.
Za prehod preko regionalne ceste je predvideno, da se uporabi obstoječi prepust brez dodatnega preboja.
Meteorne vode s strešin objektov se speljejo v nadomestno meteorno kanalizacijo in naprej po odprtem kanalu v Krko.
Meteorne vode z urejenih platojev in parkirišč, kjer je možnost onesnaženja z maščobami in olji, je pred izpustom v meteorno kanalizacijo potrebno speljati preko lovilcev olj in maščob. Iz avtopralnice se kanalizacija ravno tako spelje preko lovilca olj in usedalnika blata.
Fekalne odpadne vode iz objektov se speljejo v triprekatno nepretočno greznico.
Predvidena je položitev ustrezne cevi preko regionalne ceste, zaradi kasnejše priključitve fekalnih vod na čistilno napravo.
12. člen
Telefon
Obstoječ optični kablovod, ki poteka ob regionalni cesti R 333 (z južne strani) se zaradi tangence s predvideno rekonstrukcijo regionalne ceste zaradi izvedbe tretjega zavijalnega voznega pasu na tem odseku zaščiti.
Priključitev objekta na telefonsko razvodno omrežje se izvede z navezavo na obstoječo razdelilno telefonsko omarico nasproti gostilne Žolnir.
13. člen
Ogrevanje
Objekti se ogrevajo preko lastne kotlovnice s kurilnim oljem iz lastnih rezervoarjev.
14. člen
Odpadki
Komunalni odpadki se zbirajo v ustreznih kontejnerjih in odvažajo na deponijo komunalnih odpadkov.
Odpadki, primerni za reciklažo (odpadno olje in embalaža od olj in maziv), se odvažajo na deponijo posebnih odpadkov.
V. MERILA IN POGOJI ZA VARSTVO OKOLJA TER OBRAMBO IN ZAŠČITO
15. člen
Požarno varstvo
– požarna voda bo zagotovljena iz novopredvidenega hidrantnega vodovoda,
– na hidrantnem vodovodu se zgradita dva nadzemna hidranta,
– območje servisa in predvideni objekti se morajo opremiti z gasilnimi aparati za gašenje manjših in začetnih požarov,
– režim prometa in obratovanje posameznih lokalov na območju bencinskega servisa v času pretakanja goriva iz avtocistern mora biti rešen v projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja.
16. člen
Hrup
V primeru domnevnih prekoračitev maksimalno dovoljenih emisij hrupa v času obratovanja servisa, se izvršijo meritve in na osnovi njih določijo dodatni protihrupni ukrepi.
17. člen
Podtalnica
Onesnaženje tal in podtalnice se varuje z:
– vkopom dvoplaščnih rezervoarjev za hranjenje goriva,
– izgradnjo oljeneprepustnega platoja na mestih črpanja in pretakanja goriva,
– izgradnjo lovilcev olj, preko katerih se speljejo vse vode, kjer je možnost onesnaženja z olji in maščobami.
18. člen
Potres
Objekte je potrebno zgraditi po pogojih, predvidenih za območje, kjer je predvidena maksimalna intenziteta potresa 8 stopenj po MCS.
VI. OBVEZNOSTI INVESTITORJA IN IZVAJALCEV PRI IZVAJANJU ZN
19. člen
V času gradnje pri posegih na obstoječih prometnicah, je potrebno omogočiti varen in v največji meri nemoten potek prometa.
Potrebno je varovati podtalnico s preprečevanjem izlivanja naftnih derivatov iz gradbene mehanizacije v podtalnico.
20. člen
Pred pričetkom del se mora pravočasno obvestiti upravljalce komunalnih naprav, ki so tangirane pri predmetni gradnji in izvesti zaščite in morebitne prestavitve komunalnih in energetskih vodov.
VII. TOLERANCE
21. člen
Objekte in ureditve bencinskega servisa ni dopustno pomikati v južni smeri proti regionalni cesti, prav tako ne proti severni strani, kjer je po planskih aktih predvideno območje za proizvodne dejavnosti. Poleg že predpisanih toleranc pri horizontalnih in vertikalnih gabaritih objektv so dopustne tolerance pri izvedbi komunalne infrastrukture v takih mejah, da ne povzročijo sprememb pri predlaganih lokacijah objektov in drugih predpisanih ureditvah.
VIII. KONČNE DOLOČBE
22. člen
Zazidalni načrt je stalno na vpogled občanom pri pristojnem občinskem upravnem organu za urejanje prostora v Občini Krško.
23. člen
Nadzor nad izvajanjem ZN vršijo pristojne inšpekcijske službe in komunalni nadzornik Občine Krško.
24. člen
Odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-13/96-1/15
Krško, dne 13. februarja 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Krško
Franci Bogovič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti