Uradni list

Številka 5
Uradni list RS, št. 5/1997 z dne 31. 1. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 5/1997 z dne 31. 1. 1997

Kazalo

360. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilnika o maturi, stran 492.

Na podlagi 50. člena zakona o gimnazijah (Uradni list RS, št. 12/96), 99. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94 in odl. št. U-I-285/94-105, Uradni list RS, št. 20/95) minister za šolstvo in šport izdaja
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah pravilnika o maturi
1. člen
Četrti odstavek 16. člena pravilnika o maturi (Uradni list RS, št. 50/93, 52/94, 20/95, 77/95, 1/96 in 26/96) se spremeni tako, da se glasi:
“Kandidat lahko opravlja na višji ravni zahtevnosti največ dva predmeta.”
2. člen
V prvem odstavku 40. člena se za besedo: “oceno” postavi pika in črta nadaljnje besedilo.
3. člen
Prvi odstavek 41. člena se spremeni tako, da se glasi:
“Kandidat, ki je opravil maturo in želi izboljšati oceno pri enem ali več predmetih, ima pravico do enkratnega ponovnega opravljanja maturitetnega izpita na šoli, ki mu je izdala maturitetno spričevalo.”
4. člen
Doda se nov 47.b člen, ki se glasi:
“Kandidat ima pravico vložiti pritožbo zoper izpitno oceno na Republiško maturitetno komisijo v treh dneh po objavi rezultatov.
Republiška maturitetna komisija odloči o pritožbi brž ko je to mogoče, najpozneje pa v dveh mesecih od dneva, ko je bila pritožba vročena. Če je bila pritožba utemeljena, se ocena popravi.
Računske in druge očitne pomote pri ocenjevanju pisnega izpita popravi Republiška maturitetna komisija na predlog Državnega izpitnega centra ali kandidata, pri ocenjevanju ustnega izpita pa jih popravi na lastno pobudo ali na predlog kandidata šolska maturitetna komisija. O popravku pomote se sestavi zapisnik, ki ga podpiše predsednik Republiške maturitetne komisije oziroma šolske maturitetne komisije.”
5. člen
48. člen se spremeni tako, da se glasi:
“Ne glede na rok iz prvega odstavka 47.b člena, lahko kandidat v sedmih dneh po objavi rezultatov zahteva, da mu Državni izpitni center omogoči vpogled v izpitno dokumentacijo (izpitno polo, list za odgovore in ocenjevalni list) in pisno razloži način izračuna izpitne ocene. Pisni zahtevi mora priložiti dokazilo o plačilu stroškov vpogleda.
Višino stroškov vpogleda vsako leto določi Državni izpitni center v soglasju s pristojnim ministrom in jih objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, najkasneje do roka za prijavo na maturo.
Državni izpitni center pripravi časovni razpored vpogledov in o tem obvesti kandidate v desetih dneh po roku iz prvega odstavka tega člena.
V treh dneh po vpogledu v izpitno dokumentacijo kandidat lahko vloži pritožbo zoper oceno na Republiško maturitetno komisijo, če meni, da ni bil pravilno ocenjen.”
6. člen
Za 48.b členom se doda novo poglavje, ki se glasi:
“V. b HRANJENJE MATURITETNE IZPITNE DOKUMENTACIJE
48.c člen
Izpitna dokumentacija kandidata se kot izpitna tajnost hrani v arhivih Državnega izpitnega centra do 31. decembra tistega leta, v katerem je opravljal maturo.
Če se je kandidat pred potekom roka iz prejšnjega odstavka pritožil, se ne glede na določbo iz prejšnjega odstavka izpitna dokumentacija hrani kot izpitna tajnost do pravnomočnosti dokončne odločitve o pritožbi.
Izpitna dokumentacija kandidata se v arhivu šole, na kateri je opravljal maturo oziroma posamezni maturitetni izpit, hrani v skladu s predpisi, ki urejajo šolsko dokumentacijo.
48.d člen
Izpitne pole in listi za odgovore se lahko vrnejo le kandidatu. Pisno zahtevo mora vložiti pri Državnem izpitnem centru oziroma jo poslati po pošti najkasneje v 14 dneh po roku iz prvega odstavka 48.c člena oziroma najkasneje v osmih dneh po pravnomočnosti odločbe o pritožbi. Zahtevi mora priložiti pisemsko ovojnico velikosti A4 z izpisanim naslovom kandidata.
Državni izpitni center najkasneje v 14 dneh potem, ko je bila zahteva vložena, kandidatu po pošti vrne izpitne pole in liste za odgovore. Če se je kandidat pritožil, se kandidatu vrnejo kopije.
Če je ocenjevalni list hkrati tudi list za odgovore, se kandidatu vroči le kopija njegovih odgovorov.
48.e člen
Po 1. marcu Državni izpitni center uniči ocenjevalne liste kandidatov, ki jim je bila izpitna dokumentacija vrnjena, ter celotno izpitno dokumentacijo kandidatov, ki niso zahtevali vračila v skladu s V. b poglavjem tega pravilnika in se niso pritožili.”
7. člen
50. člen se črta.
8. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 603-7/97
Ljubljana, dne 29. januarja 1997.
dr. Slavko Gaber l. r.
Minister
za šolstvo in šport

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti