Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/1997 z dne 17. 1. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/1997 z dne 17. 1. 1997

Kazalo

145. Odlok o ureditvi cestnega prometa v naseljih Občine Škofja Loka, stran 175.

Na podlagi 8. in 9. člena zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list SRS, št. 5/82, 40/84, 29/86 in Uradni list RS, št. 1/91-I), 10. člena zakona o cestah (Uradni list SRS, št. 38/81, 7/86 in 37/87), 3. člena pravilnika o neprometnih znakih (Uradni list SRS, št. 17/82 in 22/84), 3. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83 in Uradni list RS, št. 66/93) in 18. člena statuta Občine Škofja Loka (Uradni list RS, št. 37/95), je Občinski svet občine Škofja Loka na 18. seji dne 19. 12. 1996 sprejel
O D L O K
o ureditvi cestnega prometa v naseljih Občine Škofja Loka
SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok ureja tekoči in mirujoči cestni promet v naseljih Občine Škofja Loka.
Določbe tega odloka zajemajo naslednja področja urejanja:
– pretok tranzitnega in lokalnega prometa v naseljih,
– ustavljanje vozil v naseljih,
– parkiranje motornih vozil na javnih prometnih površinah v naseljih in pogoji za ureditev in določitev parkirišč za osebna vozila, avtobuse in tovornjake,
– določitev pogojev na parkiriščih, kjer se lahko parkira brezplačno ali proti plačilu nadomestila,
– izbira upravljalca parkirnih površih in način upravljanja,
– postopki z vozili, ki so parkirana v nasprotju z zakonom ali tem odlokom ter sankcije in pogoje za pridržanje in odstranitev teh vozil,
– določitev območij umirjenega prometa v naseljih občine,
– določitev posebnih pogojev za vozila, ki so last prebivalcev na območjih umirjenega prometa, oskrbovanje trgovin in lokalov, promet vozil za intervencijo, komunalo in druge potrebe,
– ravnanje ob prireditvah,
– kolesarske steze v mestu, območja za pešce in pešpoti,
– čiščenje in vzdrževanje prometnih in parkirnih površin,
– postavitev prometnih znakov in označb ter neprometnih znakov ob cestah in na površinah po tem odloku,
– svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu,
– opravljanje nadzora nad izvajanjem določb tega odloka.
2. člen
Posamezni segmenti in sklopi področij urejanja iz tega odloka se podrobneje določijo in predpišejo z odredbo, pravilnikom ali navodilom.
TEKOČI PROMET
3. člen
Tranzitni in lokalni promet poteka po regionalnih in lokalnih cestah ter mestnih ulicah. Pri določitvi teh cest in ulic je treba upoštevati zmanjšanje obremenjevanja okolja, preprečiti zmanjševanje kakovosti življenjskega okolja prebivalcev, ohraniti staro mestno jedro, kulturne spomenike in doseči čimbolj tekoč pretok prometa. V ta namen se smeri prometa označijo s prometnimi in neprometnimi znaki.
Ceste in mestne ulice, ki se uporabljajo za lokalni promet, so lahko dvosmerne, enosmerne ali slepe ulice.
USTAVLJANJE VOZIL V NASELJIH
4. člen
Vozniki ne smejo ustaviti motornih vozil na mestih, kjer je prepoved ustavljanja označena. Vozila pri ustavljanju ne smejo ovirati drugih udeležencev v prometu in ne ogrožati varnosti prometa.
PARKIRANJE VOZIL
5. člen
Vozniki smejo parkirati motorna vozila le na mestih, ki so določena za parkiranje določene vrste vozil. Ta mesta so označena s prometnimi in neprometnimi znaki.
Pri določevanju parkirnih prostorov je treba ločiti in določiti parkirne prostore, kjer lahko parkirajo osebna vozila, avtobusi ali tovorna vozila. Na parkirnih prostorih, ki so v bližini stanovanjskih sosesk, stanovanjskih hiš, šol, vrtcev, zdravstvenih domov ali podobnih ustanov in zavodov, je parkiranje vseh tovornih vozil in avtobusov prepovedano.
Pri določevanju parkirnih mest na parkiriščih je treba določiti in označiti primerno število parkirnih mest za parkiranje vozil, ki jih uporabljajo invalidi.
6. člen
Na parkiriščih, kjer je dovoljeno brezplačno parkiranje, je lahko čas parkiranja omejen. Omejitev mora biti ob vhodu označena s prometnim znakom. Vozila, ki parkirajo na takih parkirnih prostorih morajo biti opremljena z uro, s katero voznik označi začetek parkiranja. Časovna omejitev velja za delavnike (od ponedeljka do petka) največ med 6. in 19. uro in ob sobotah največ med 7. in 13. uro. Vozilo mora biti opremljeno z uro, kadar parkira v času omejitve parkiranja.
Parkirišča, na katerih vozniki plačajo nadomestilo za parkiranje (parkirnino), morajo biti ob vhodu označena na primeren način. Parkiranje na takih parkiriščih je lahko časovno omejeno, oziroma omogočeno parkiranje po časovnih obdobjih.
Parkiranje na parkiriščih, ki so bližja jedru naselja ali v bližini pomembnih ustanov ali zavodov v naselju, je praviloma omejeno na krajši rok (1 do 2 uri). Na parkiriščih, ki so na obrobju naselja, pa se lahko določi daljši čas neprekinjenega parkiranja.
Določeno število parkirnih mest na javnih površinah občina ali upravljalec lahko odda v najem s pogodbo. Najemojemalec taka parkirna mesta lahko uporablja le za lastne potrebe in za uporabo ne sme pobirati nadomestila ali parkirnine. Pogodba se sklene v skladu s pravilnikom, ki ga sprejme Občinski svet občine Škofja Loka.
7. člen
Občina lahko, na podlagi statuta in statutarnega sklepa Občine Škofja Loka, odda upravljanje parkirnih prostorov krajevnim skupnostim.
Upravljalec javnih parkirnih površin določi nadomestilo in višino nadomestila, ki ga zaračuna lastnikom vozil, ki stalno zasedajo določeno parkirno mesto, oziroma so si na podlagi dovoljenja upravljalca na javni površini zgradili nadstreške nad parkirnim mestom in s tem onemogočajo parkiranje ali uporabo parkirnega mesta ostalim vozilom.
Za upravljanje parkirišč lahko občina, na podlagi zakona in odloka, podeli koncesijo. Splošni in posebni pogoji, ki jih mora izpolnjevati koncesionar, se določijo ob javnem razpisu, razmerja med koncedentom in koncesionarjem pa se določijo v koncesijski pogodbi.
8. člen
Vsako parkiranje in ustavljanje vozil v nasprotju z zakonom in tem odlokom se obravnava kot prekršek in se kaznuje v skladu z zakonom in tem odlokom. Prekršek se ugotovi na mestu samem in ustrezno dokumentira. Kazen se lahko izreče in izterja na mestu samem ali po pošti na podlagi plačilnega naloga.
Na območju naselij Občine Škofja Loka se nepravilno parkirana motorna vozila do izterjave kazni lahko priklenejo s posebno napravo – z lisicami. Pogoji, postopek, način in višino stroška postopka ter izterjava se določijo s posebnim pravilnikom, ki ga sprejme občinski svet.
Na parkiriščih je dovoljeno parkirati le vozila, za katera je parkirišče namenjeno in določeno.
Na javnih površinah in parkiriščih je prepovedano parkirati, shranjevati ali zapustiti stanovanjske in tovorne prikolice, neregistrirana in nevozna motorna vozila, čolne in druge plavajoče objekte in druge materiale.
Upravljalec je dolžan za vozilo ali prikolico iz četrtega odstavka tega člena pridobiti podatke o lastniku, lastnika opozoriti na prepoved in zahtevati odstranitev. Kolikor lastnik po enem mesecu tega opozorila ne upošteva, upravljalec vozilo ali prikolico odstrani na stroške lastnika. Odpeljana vozila se deponirajo na posebnem ograjenem in varovanem zemljišču. Lastniki odpeljanih vozil so dolžni upravljalcu (koncesionarju) pred prevzemom vozila povrniti vse stroške, vključno z ležarino po tarifi upravljalca.
V primeru, da lastnik ni znan, upravljalec ravna v skladu z zakonom.
OBMOČJA UMIRJENEGA PROMETA
9. člen
Na območjih umirjenega prometa (del ceste, cesta ali del naselja, ki so namenjena predvsem gibanju pešcev), velja prepoved vožnje in parkiranje motornih vozil, kar se na vseh možnih dostopih na to območje označi s prometnimi znaki.
Območja umirjenega prometa v naseljih Občine Škofja Loka in posebni pogoji se določijo z odredbo.
10. člen
Prepoved za promet motornih vozil na območju iz 9. člena tega odloka ne velja:
– za vozila organov policije na nujni vožnji,
– za vozila nujne pomoči in vozila zdravstvenih delavcev na službeni vožnji,
– za gasilska vozila na nujni vožnji,
– za vsa intervencijska vozila, ki so potrebna za pomoč in reševanje ob naravnih in drugih nesrečah.
11. člen
Za motorna vozila last prebivalcev, oziroma fizičnih ali pravnih oseb, ki imajo na območju iz 9. člena tega odloka prijavljeno stalno prebivališče ali sedež podjetja, pristojen občinski oddelek izda posebne stalne dovolilnice. S takimi dovolilnicami je dovoljena vožnja motornih vozil do in od stalnega prebivališča po območju umirjenega prometa, kjer je promet z motornimi vozili sicer omejen. Dovolilnice se lahko izdajo le za vozila, ki so registrirana na območju Občine Škofja Loka.
Lastniki vozil iz prvega odstavka tega člena morajo svoja vozila parkirati v garažah ali na dvoriščih, oziroma na prostorih, ki so za to določeni na podlagi prometne zasnove naselja.
12. člen
Dovoz in odvoz blaga za oskrbo trgovin, lokalov in potrebe strank le-teh in odvoz smeti in kosovnega odpadnega materiala in za potrebe storitev uslužnostnih dejavnosti, je po območju iz 9. člena tega odloka dovoljen ob delavnikih med 6. in 10. uro ter med 15. in 17. uro. Vozila iz prvega odstavka tega člena se lahko zadržujejo na tem območju le toliko časa, kolikor je potrebno za opravilo in namen vožnje.
13. člen
Na območju iz 9. člena tega odloka je prepovedano jezditi živali, voditi živino in voziti z vprežnimi vozili.
Za vožnjo z vprežnimi vozili in ježa živali v turistične namene (prevoz turistov in obiskovalcev s kočijo), lahko pristojen občinski oddelek izda dovoljenje za določen čas.
Območje iz 9. člena tega odloka je rezervirano le za pešce in kolesarje, zato jih tudi otrokom ni dovoljeno uporabljati za dinamične ali agresivne skupinske igre, ki bi lahko ogrozile varnost kolesarjev in pešcev.
Hitrost kolesarjev na območjih iz 9. člena ne sme preseči 5 km/h.
Odgovornost za prekrške iz tretjega odstavka tega člena nosijo starši ali skrbniki otrok.
14. člen
Za potrebe javnih prireditev lahko pristojen občinski oddelek organizatorju prireditve izda dovoljenje za določen čas za vožnjo motornih vozil po ali preko območja iz 9. člena tega odloka.
15. člen
Dovoljenja za vožnjo motornih vozil iz 11., 13. in 14. člena tega odloka izdaja, na podlagi utemeljene vloge, občinski oddelek, pristojen za javne službe.
Dovoljenja za vožnjo motornih vozil po območju iz 9. člena tega odloka, ki pomenijo odstopanje od določb tega odloka, lahko na utemeljeno vlogo izda občinski oddelek za javne službe po predhodni pridobitvi pozitivnega mnenja urada župana, izjemoma za določen čas ali enkratno uporabo za določen čas.
16. člen
Na območjih umirjenega prometa in na občinskih cestah v naselju je dovoljeno postaviti naprave za umirjanje prometa. Te naprave so lahko fizične, svetlobne ali druge naprave in ovire s katerimi se udeležencem v cestnem prometu fizično onemogoči vožnja z neprimerno hitrostjo ali jih na to opozarja.
Naprave iz prvega odstavka tega člena se praviloma postavljajo na mestih, kjer je potrebno zmanjšati največjo dovoljeno hitrost, predvsem pa v območjih pred šolami, vzgojnovarstvenimi zavodi in drugimi podobnimi objekti.
Fizične ovire na cesti morajo biti označene z ustrezno prometno signalizacijo in izdelane, oblikovane in nameščene v skladu z zakonom in standardi.
17. člen
Dostopi na območje umirjenega prometa se lahko fizično zaprejo s primernimi napravami, ki preprečujejo dostop in vožnjo motornih vozil. Te naprave morajo biti nameščene in izvedene tako, da se v primeru nujnih voženj iz 10. člena in za potrebe voženj iz 11. in 12. člena lahko odstranijo (odprejo).
Odpiranje in zapiranje je lahko ročno (pooblaščeni delavec) ali avtomatsko (magnetna ali čipna kartica). Zunanji izgled naprav mora biti izveden na krajevno primeren način in ne sme kaziti izgleda okolja.
Take naprave postavi, vzdržuje in z njimi upravlja upravljalec območja umirjenega prometa.
KOLESARSKE STEZE, OBMOČJA ZA PEŠCE IN PEŠPOTI
18. člen
V naseljih Občine Škofja Loka se, po potrebi, zagotovijo varne kolesarske steze in območja za pešce in pešpoti. Kolesarske steze in pešpoti povezujejo obrobje naselja z jedrom ter šole, vrtce, pomembnejša kulturna, rekreacijska in nakupovalna mesta in stanovanjska središča.
Kolesarske steze, območja za pešce in pešpoti so označena s prometnimi znaki. Na teh območjih je prepovedan promet z vsemi motornimi in vprežnimi vozili in vodenje ter jezdenje živali. Na kolesarskih stezah je dovoljen promet s kolesi in kolesi s pomožnim motorjem. Hitrost vožnje kolesarjev in koles s pomožnim motorjem je omejena na 25 km/h.
Lastnik, najemnik ali upravljalec funkcionalnega zemljišča objekta je dolžan na svojem območju namestiti in vzdrževati potrebno število stojal za kolesa.
ČIŠČENJE IN VZDRŽEVANJE PROMETNIH IN PARKIRNIH POVRŠIN
19. člen
Prometne in parkirne površine čisti in vzdržuje upravljalec.
Strojno in ročno čiščenje površin in naprav za odvodnjavanje obsega čiščenje smeti in madežev, peska za posipanje poledice in nanosov peska in blata po deževju. Upravljalec je dolžan v zimskem času čistiti in odtranjevati sneg in poskrbeti za ukrepe ob poledici.
Vzdrževanje površin mora biti učinkovito in strokovno in mora ohranjati površine v uporabnem in dobrem stanju. Normativi in pogoji se določijo z dopolnilnim aktom k temu odloku ali s koncesijsko pogodbo.
PROMETNI IN NEPROMETNI ZNAKI
20. člen
Prometni in neprometni znaki ob cestah v naseljih in mestnih ulicah morajo biti postavljeni v skladu z zakonom, pravilnikom in tem odlokom.
Za postavitev, vzdrževanje, odstranitev uničenih in izrabljenih prometnih in neprometnih znakov ali neustrezno postavljene prometne signalizacije za potrebe prometa v naseljih in parkirišč, skrbi upravljalec.
Dovoljenje za postavitev reklamnih tabel in smerokazov ali podobnih obvestil v naseljih izda upravljalec ceste ali parkirišča. Neprometni znaki, reklamne table, smerokazi in podobna obvestila morajo biti postavljena v skladu z zakonom in pravilnikom in ne smejo ogrožati varnosti prometa, kolesarjev ali pešcev in ne smejo s svojim izgledom, velikostjo ali vsebino kaziti zunanje podobe naselja.
SVET ZA PREVENTIVO IN VZGOJO V CESTNEM PROMETU
21. člen
V občini se ustanovi Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Škofja Loka. Svet za preventivo in vzgojo je svetovalno in posvetovalno telo župana v zvezi z vprašanji varnosti, vzgoje in preventive v cestnem prometu na občinski ravni.
Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu šteje največ 15 članov.
22. člen
Predsednika in člane Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu imenuje na predlog župana občinski svet. Mandatna doba predsednika in članov je 4 leta in se lahko ponovi.
23. člen
Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu opravlja in skrbi za izvajanje zlasti naslednjih nalog: razvijanje in uveljavljanje ukrepov za večjo varnost v prometu, dvig varnostne kulture udeležencev v cestnem prometu, razvijanje humanih in solidarnih odnosov med sovozniki in drugimi udeleženci v cestnem prometu ter druge naloge, ki zadevajo problematiko varnosti, vzgoje, etike, znanstveno-raziskovalnega dela, izobraževanja, nudenja strokovne pomoči, izdajanja publikacij, javnega obveščanja, delovanja šolske prometne službe in podobno.
24. člen
Notranja organiziranost, delovanje in podroben obseg dejavnosti Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu se podrobneje predpiše in določi s poslovnikom, ki ga sprejme Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Škofja Loka.
Administrativno tehnična opravila za svet zagotovi občinska uprava.
25. člen
Sredstva za delovanje in izvajanje nalog Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu zagotavlja Občina Škofja Loka in se določi v vsakoletnem občinskem proračunu. Svet lahko za opravljanje svojega dela in nalog pridobiva sredstva tudi iz drugih virov.
26. člen
Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Škofja Loka se lahko pri opravljanju nalog iz svoje dejavnosti, ki presegajo lokalno območje povezuje s pokrajinskimi ali regijskimi sveti za preventivo in vzgojo in s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu RS ali deluje v njihovi sestavi. Pri opravljanju skupnih nalog se mu lahko pridružijo sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu drugih občin. V primeru takega sodelovanja in opravljanja skupnih nalog je instančnost izključena in med sodelujočimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ni hierarhičnega odnosa. Pri ustanovitvi in delovanju skupnih organov ter delitev stroškov, velja načelo medsebojnega dogovora.
OPRAVLJANJE NADZORA
27. člen
Nadzor nad ustavljenimi in parkiranimi vozili ter prometom na območjih umirjenega prometa, kolesarskih stezah, območjih za pešce in pešpoteh na območju urejanja tega odloka opravlja komunalni (občinski) redar. Naloge, ukrepe in pooblastila v zvezi z izvajanjem tega odloka in pooblastila, ki so na redarstvo prenesena na podlagi zakona, se določijo s posebnim odlokom.
Policija in pristojne inšpekcijske službe opravljajo nadzor nad izvajanjem tega odloka na podlagi zakonskih pooblastil.
KAZENSKE DOLOČBE
28. člen
Z denarno kaznijo 5.000 SIT se kaznuje za prekršek posameznik, ki:
– ustavi motorno vozilo na mestih, kjer je ustavljanje prepovedano (4. člen),
– parkira motorno vozilo na mestu, ki ni določeno za parkiranje (5/I. člen),
– prekorači čas parkiranja, ki je določen za parkiranje na parkirišču (6/I. člen),
– parkira motorno vozilo v nasprotju z 11/II. členom,
– se zadržuje na območju iz 9. člena dalj časa kot je predvideno za posamezno opravilo (12. člen),
– vozi vozila in vodi ali jezdi živali v nasprotju s 13. členom,
– vozi motorna vozila, jezdi ali vodi živino po kolesarskih stezah, površinah za pešce in pešpoteh (18/II. člen),
– prekorači dovoljeno hitrost iz 13/IV. in 18/II. člena,
– dovoli otrokom igranje v nasprotju s 13/III. členom.
29. člen
Z denarno kaznijo 30.000 SIT se kaznuje pravna oseba za prekršek, ki:
– parkira motorno vozilo v nasprotju z 11/II. členom,
– vozi vozila in vodi ali jezdi živali v nasprotju s 13. členom.
Z denarno kaznijo 5.000 SIT se kaznuje odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek po tem členu.
30. člen
Z denarno kaznijo 10.000 SIT se kaznuje za prekršek posameznik, ki:
– parkira avtobus ali tovorno vozilo v nasprotju s 5/II. členom,
– parkira, shrani ali zapusti stanovanjsko prikolico, tovorno prikolico ali neregistrirano ali nevozno motorno vozilo, čoln ali drugi plavajoči objekt ali druge materiale v nasprotju z 8/IV. členom,
– vozi motorno vozilo ali parkira na območju iz 9. člena brez veljavnega dovoljenja, pooblastila ali brez razlogov, ki so navedeni v 10. in 12. členu,
– ki namenoma poškoduje, onemogoči delovanje ali uniči naprave iz 17. člena.
31. člen
Z denarno kaznijo 60.000 SIT se kaznuje pravna oseba za prekršek, ki:
– parkira avtobus ali tovorno vozilo v nasprotju s 5/II. členom,
– parkira, shrani ali zapusti stanovanjsko prikolico, tovorno prikolico ali neregistrirano ali nevozno motorno vozilo, čoln ali drugi plavajoči objekt ali druge materiale v nasprotju z 8/IV. členom,
– vozi motorno vozilo ali parkira na območju iz 9. člena brez veljavnega dovoljenja, pooblastila ali brez razlogov, ki so navedeni v 10. in 12. členu,
– opravlja dela ali storitve z motornimi vozili izven določenega časa, ki je določen v 12. členu,
– organizira javno prireditev in dopusti promet z motornimi vozili, vprežno ali jezdno živino brez dovoljenja iz 14. člena,
– ravna v nasprotju z 18/III. členom,
– postavi neprometne znake, reklamne table, smerokaze ali podobna obvestila v nasprotju z zakonom, pravilnikom in tem odlokom,
– kot upravljalec krši določbe 18. in 19. člena tega odloka.
Z denarno kaznijo 10.000 SIT se kaznuje odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek po tem členu.
PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
32. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o ureditvi cestnega prometa v delu mesta Škofja Loka (Uradni vestnik Gorenjske, št. 11/77, 17/85, 17/86, 19/88 in Uradni list RS, št. 34/90).
33. člen
Vse dovolilnice, ki so bile izdane na podlagi odloka o ureditvi cestnega prometa v delu mesta Škofja Loka (Uradni vestnik Gorenjske, št. 11/77, 17/85, 17/86, 19/88 in Uradni list RS, št. 34/90) in se uporabljajo za vožnjo motornih vozil na območjih, ki ga ureja citirani odlok, prenehajo veljati v šestdesetih dneh po dnevu uveljavitve tega odloka. Ta določba velja za vse dovolilnice in vsa dovoljenja ter za vsa vozila, ki so v lasti fizičnih ali pravnih oseb.
Pravico do pridobitve nove dovolilnice upravičenci dokazujejo s potrdilom o stalnem prebivališču (ali sedežu podjetja) na območju, ki ga ureja ta odlok in z veljavnim prometnim dovoljenjem za vozilo.
Po izteku roka iz prvega odstavka tega člena bodo vse stare dovolilnice in dovoljenja neveljavna, uporaba le-teh pa se obravnava po kazenskih določbah tega odloka.
34. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 343-40/96
Škofja Loka, dne 19. decembra 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Škofja Loka
Pavel Malovrh l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti