Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/1997 z dne 17. 1. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/1997 z dne 17. 1. 1997

Kazalo

142. Odlok o neprometnih znakih in plakatiranju v Občini Šentjur pri Celju, stran 171.

Na podlagi zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94 – odločba US RS, 45/94 – odločba US RS, 57/94, 14/95, 20/95 – odločba US RS, 73/95 – odločba US RS, 9/96, 39/96 – odločba US RS in 44/96 – odločba US RS), pravilnika o neprometnih znakih (Uradni list SRS, št. 17/82 in 22/84), zakona o cestah (Uradni list SRS, št. 38/81, 7/86, 37/87 in 2/88, zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/ 85, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91, 13/93, 66/93) in 19. in 91. člena statuta Občine Šentjur pri Celju (Uradni list RS, št. 34/95) je Občinski svet občine Šentjur pri Celju na 18. seji dne 18. novembra 1996 sprejel
O D L O K
o neprometnih znakih in plakatiranju v Občini Šentjur pri Celju
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom so urejeni, za naselja Občine Šentjur pri Celju, pogoji za postavitev, način postavitve, oblika in vsebina, vzdrževanje in odstranjevanje:
– znakov, ki opozarjajo na kulturni spomenik, zgodovinsko ali naravno znamenitost, znakov, s katerimi se udeležence v prometu usmerja k podjetjem oziroma ustanovam, katerih dejavnost je vezana na večji obisk udeležencev v prometu, znakov, ki obveščajo o napravah in objektih, ki so v neposredni zvezi s prometom in turizmom in začasnih znakov, ki so postavljeni v zvezi s prometno-vzgojnimi akcijami ter drugimi aktivnostmi, povezanimi s prometom (v nadaljevanju besedila: neprometni znaki),
– tabel, panojev, transparentov ipd., ki so postavljeni v zvezi s prireditvami, razstavami, dogodki in zborovanji (v nadaljevanju: začasna plakatna mesta),
– plakatnih mest za nameščanje plakatov, reklam, oglasov in podobnih objav ter drogov za nameščanje reklamnih zastav, nameščenih na javnih površinah in površinah v zasebni lasti neposredno ob cesti ali na drugih javnih in zasebnih površinah v naseljih (v nadaljevanju: stalna plakatna mesta) in upravljanje s temi plakatnimi mesti.
Neprometni znaki so tudi slike, grafičmi prikazi, gesla in podobno, kadar so v zvezi z namenom iz prve alinee prvega odstavka tega člena.
S tem odlokom je urejeno tudi upravljanje z neprometnimi znaki in stalnimi plakatnimi mesti.
2. člen
Za postavljanje stalnih plakatnih mest se podeli koncesija, za postavitev neprometnih znakov pa se izbere najugodnejši ponudnik. Občina Šentjur pri Celju lahko koncesijo podeli in sklene koncesijsko pogodbo z enim ali več koncesionarji.
Koncesionar je dolžan plakatna mesta postavljati v skladu s celostno podobo in po lokacijskih pogojih, jih vzdrževati in po potrebi odstraniti, vse v skladu z določili tega odloka in drugimi predpisi.
Izvajalec je dolžan neprometne znake postavljati pod enakimi pogoji kot koncesionar. V primeru dotrajanosti ali poškodovanosti se neprometni znaki zamenjajo ali obnovijo na način iz prvega odstavka tega člena.
3. člen
Plakate je dovoljeno lepiti le na za to pripravljenih mestih po predhodnem dovoljenju pristojnih organov občine.
II. POSTAVITEV NEPROMETNIH ZNAKOV IN PLAKATNIH MEST
4. člen
Za postavitev neprometnih znakov in plakatnih mest je, ob predhodnem soglasju krajevne skupnosti ali soglasju občinske uprave oziroma vzdrževalca cest, potrebno pridobiti odločbo, ki jo izda pristojni organ Občine Šentjur pri Celju.
Za nameščanje plakatov je potrebno s koncesionarjem iz prvega odstavka 2. člena skleniti pogodbo.
5. člen
Pridobitev odločbe za začasna plakatna mesta ni potrebna, če gre za postavitev začasnih (premičnih) reklamnih panojev ob trgovinah in gostiščih ter na njihovih funkcionalnih zemljiščih.
6. člen
Začasna plakatna mesta, ki so postavljena v zvezi s prireditvami, razstavami, dogodki in zborovanji je dovoljeno postavljati največ tri tedne pred prireditvijo. Rok za odstranitev se določi v odločbi in ne sme biti daljši kot 5 dni, šteto od zaključka navedenih aktivnosti.
7. člen
Neprometni znaki se lahko postavljajo pred priključki cest, če taka postavitev ne ogroža varnosti cestnega prometa. Če okoliščine zahtevajo, da se pred priključki cest postavi več teh znakov, se lahko postavi le skupinski znak.
8. člen
Oddelek za okolje in prostor Občine Šentjur pri Celju vodi evidenco soglasij in kataster neprometnih znakov in stalnih plakatnih mest.
V katastru mora biti določeno mesto, velikost in izgled neprometnega znaka oziroma plakatnega mesta.
9. člen
Koncesionar mora oddelku za okolje in prostor pred postavitvijo stalnega plakatnega mesta predložiti celostno podobo, situacijo z označeno lokacijo postavitve ter najemno pogodbo za zemljišče.
Če oddelek za okolje in prostor presodi, da bi lahko postavitev stalnega plakatnega mesta negativno vplivala na prostor, koncesionarju ne izda soglasja.
Vsi stroški postopka gredo v breme predlagatelja.
10. člen
Neprometne znake in plakatna mesta je dovoljeno postavljati tako, da ne ovirajo ali ogrožajo prometa, da ne poškodujejo ceste in da ne kvarijo naravnega in obstoječega urbanega okolja. Postavljeni morajo biti tako, da vplivi okolice (svetlobe, sence, vejevje itd.) ne motijo zaznavnosti in razpoznavnosti neprometnega znaka in plakatnega mesta.
Neprometni znaki in plakatna mesta se postavljajo v tolikšni razdalji pred odcepom, prostorom za prireditev ali pred objektom, da lahko udeleženci v prometu znak še pravočasno razpoznajo in se odločijo glede nadaljne vožnje, ne da bi pri tem ovirali ali ogrožali promet na cesti.
11. člen
Postavitev neprometnega znaka v varovalnem pasu ceste izven naselja (ob magistralnih in regionalnih cestah 5 m, pri lokalnih pa 3 m) se izvaja v skladu z ZVCP.
12. člen
Od nameščenih plakatov in neprometnih znakov se plača komunalna taksa, če je v odloku o komunalnih taksah v Občini Šentjur pri Celju tako določeno.
III. OBLIKA IN VSEBINA NEPROMETNIH ZNAKOV IN PLAKATNIH MEST
13. člen
Neprometni znaki in plakatna mesta morajo biti enotno oblikovani (celostna podoba), pri tem pa je potrebno upoštevati njihov pomen in značilnosti prostora, kjer bodo postavljeni.
Celostno podobo določi strokovna služba oddelka za okolje in prostor Občine Šentjur pri Celju.
Velikost neprometnega znaka ali skupine znakov in plakatnih mest mora biti okolici primerna in ne sme zmanjševati preglednosti prometnih znakov v okolici, preglednosti v križišču oziroma preglednosti ceste ter kako drugače vplivati na zmanjšanje varnosti cestnega prometa.
14. člen
Neprometni znak mora biti oblikovan tako, da ga uporabnik, ki mu je namenjen, lahko prepozna v trenutku in se mora po osnovnih značilnostih jasno ločiti od prometnih znakov.
Neprometni znaki morajo imeti samo najnujnejšo obvestilno in usmerjevalno vsebino.
Napisi na neprometnih znakih morajo biti v slovenskem jeziku. Na neprometnih znakih, ki so sporočilno namenjeni tujcem, so lahko tudi v tujih jezikih, vendar enakopravno napisu v slovenščini.
IV. VZDRŽEVANJE IN ODSTRANJEVANJE NEPROMETNIH ZNAKOV IN PLAKATNIH MEST
15. člen
Investitor neprometnega znaka oziroma koncesionar mora:
– redno vzdrževati neprometni znak oziroma plakatno mesto,
– urediti pravna razmerja z lastnikom objekta oziroma zemljišča, kjer je znak nameščen,
– redno plačevati komunalno takso, če je predpisana.
Vzdrževanje neprometnega znaka oziroma plakatnega mesta obsega vsa potrebna dejanja, ki ohranjajo neprometni znak oziroma plakatno mesto v takšnem stanju, da ustreza odločbi iz 4. člena.
16. člen
Neprometni znak oziroma plakatno mesto se odstrani, ko iz kateregakoli razloga preneha njegova namembnost.
Zavezanec za odstranitev plakatnih mest je, ob pogoju iz prvega odstavka, koncesionar.
Zavezanec za odstranitev neprometnega znaka je investitor.
V. KAZENSKE DOLOČBE
17. člen
Po tem odloku je prepovedano:
– nameščanje plakatnih mest v nasprotju s 4. členom tega odloka,
– samovoljno nameščanje plakatov, obvestil, objav, reklam, transparentov na plakatna mesta,
– plakatiranje izven mest namenjenih plakatiranju,
– plakatiranje in pisanje grafitov po fasadah in stenah, vhodnih vratih zgradb, izložbah, drevesih, ograjah, stebrih, na prometnih in neprometnih znakih ter na drugih mestih, ki niso namenjena plakatiranju,
– trositi obvestila ali letake z namenom plakatiranja na javnih in drugih površinah,
– prekrivati, odstranjevati, trgati ali drugače uničevati plakate in druge objave, nameščene v skladu s tem odlokom, še preden so zastarele,
– pisati po plakatih ter samovoljno spreminjati njihovo vsebino in obliko, potem, ko so javno nameščeni,
– lepiti plakate s tekočim lepilom na javne oglasne deske,
– poškodovati plakatna mesta in sporočila, ki jih le-ta vsebujejo.
18. člen
Z denarno kaznijo od 30.000 tolarjev do 180.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba če:
– ne pridobi soglasja iz 4. člena tega odloka,
– postavi neprometni znak ali plakatno mesto v nasprotju z odločbo in soglasjem iz 4. člena tega odloka,
– ne odstrani začasnih plakatnih mest in plakatov v predpisanem roku,
– krši določilo 15. člena tega odloka.
Z denarno kaznijo od 20.000 tolarjev do 120.000 tolarjev se kaznuje za prekršek iz prejšnjega odstavka tudi odgovorna oseba pravne osebe.
Posameznik, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena se kaznuje z denarno kaznijo od 5.000 tolarjev do 30.000 tolarjev.
19. člen
Z denarno kaznijo od 20.000 tolarjev do 120.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba če:
– ovira oziroma ne dovoli postavitve, vzdrževalnih del oziroma odstranitve neprometnega znaka ali plakatnega mesta,
– krši drugo, tretjo, peto, šesto in osmo alineo 17. člena tega odloka.
Z denarno kaznijo od 2.500 tolarjev do 15.000 tolarjev se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje odgovorna oseba pravne osebe.
Posameznik, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena ali krši četrto, sedmo in deveto alineo 17. člena tega odloka, se kaznuje z denarno kaznijo od 2.500 tolarjev do 15.000 tolarjev.
VI. PREHODNA IN KONČNE DOLOČBE
20. člen
Za neprometne znake in plakatna mesta, ki so ob uveljavitvi tega odloka že postavljeni na območju Občine Šentjur pri Celju in ki ustrezajo določilom tega odloka, morajo njihovi lastniki v roku 90 dni po uveljavitvi tega odloka pridobiti ustrezno odločbo in soglasja.
V primeru, da lastnik že postavljenega znaka ali plakatnega mesta odločbe ne bo pridobil v predpisanem roku oziroma postavitev in oblika znaka ne ustreza določilom tega odloka, bo organ, pristojen za nadzor nad izvajanjem tega odloka, odredil odstranitev znaka na stroške lastnika znaka oziroma če le-ta ni znan, na stroške lastnika zemljišča ali objekta. Lastnik se kaznuje za prekršek po 18. členu tega odloka.
21. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja občinska služba za komunalni nadzor.
22. člen
Za označbe na neprometnih znakih (simboli) in za druge ukrepe veljajo določbe pravilnika o neprometnih znakih (Uradni list SRS, št. 17/82 in 22/84).
23. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 012-38/96-2
Šentjur pri Celju, dne 19. novembra 1996.
Predsednica
Občinskega sveta
občine Šentjur pri Celju
Tatjana Oset l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti