Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/1997 z dne 17. 1. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/1997 z dne 17. 1. 1997

Kazalo

141. Odlok o javnih prometnih površinah Občine Šentjur pri Celju, stran 169.

Na podlagi zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94 – odločba US RS, 45/94 – odločba US RS, 57/94, 14/95 in 20/95 – odločba US RS, 73/95 – odločba US RS, 9/95 – odločba US RS, 39/96 – odločba US RS in 44/96 – odločba US RS), zakona o cestah (Uradni list RS, št. 38/81, 7/86 in 2/88), zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91, 13/93 in 66/93) in 19. in 91. člena statuta Občine Šentjur pri Celju (Uradni list RS, št. 34/95) je Občinski svet občine Šentjur pri Celju na 18. seji dne 18. novembra sprejel
O D L O K
o javnih prometnih površinah Občine Šentjur pri Celju
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom so opredeljene javne prometne površine, urejeno upravljanje, uporaba, vzdrževanje ter določeni upravljalci javnih prometnih površin.
2. člen
Javne prometne površine po tem odloku so: lokalne ceste, krajevne ceste, krajevne poti (dovozne, vaške in poljske) in gozdne ceste, ki omogočajo dostop do kmetij, zaselkov oziroma vasi, turističnih objektov, izletniških in drugih podobnih objektov ter druge javne poti in površine določene za mirujoči promet.
Za lokalne ceste se štejejo ceste, ki so bile opredeljene kot lokalne ceste v skladu z zakonom o cestah in jih je z ustreznim aktom potrdil občinski svet.
Za krajevne ceste se štejejo ceste po seznamih krajevnih cest, ki jih ima vsaka krajevna skupnost.
Za status krajevne ceste lahko kandidira cesta, na katero so vezana najmanj tri stalna gospodinjstva.
Površine določene za mirujoči promet so površine, na katerih se promet tako upočasni, da miruje (odstavne površine, parkirišča, počivališča in površine s podobnim namenom).
3. člen
Prometna površina je javna prometna površina:
– če je zemljiškoknjižno vpisana kot javno dobro in se uporablja za potrebe prometa,
– če je nova prometna površina pridobljena (nakup, zamenjava) za javne potrebe,
– če se ugotovi njena uporaba za javne potrebe in se izvedejo ustrezni postopki,
– če je dokazano priposestvovanje za javne potrebe.
4. člen
Javne prometne površine so javno dobro in so izven pravnega prometa.
Na javnih prometnih površinah so dovoljene služnosti za potrebe infrastrukturnih napeljav, vendar v obsegu, ki bistveno ne posegajo v namembnost teh površin.
5. člen
Javna prometna površina preneha, ko preneha služiti splošnemu namenu v prometu in o tem odloči občinski svet.
Ko javna prometna površina preneha služiti splošnemu namenu v prometu, preide v last občine. O tem se izvede ustrezni zemljiškoknjižni postopek.
Za krajevne ceste in poti občinski svet odloči o njihovem prenehanju na predlog sveta krajevne skupnosti.
II. UPRAVLJANJE
6. člen
Upravljalec lokalnih cest, gozdnih cest in površin za mirujoči promet v občini po tem odloku je oddelek za okolje in prostor Občine Šentjur pri Celju.
Upravljalec krajevnih cest in krajevnih poti in površin za mirujoči promet, ki leže na območju krajevne skupnosti je krajevna skupnost, na območju katere posamezna krajevna cesta ali pot leži.
7. člen
Upravljalec sam neposredno upravlja z javnimi površinami, lahko pa za to v celoti ali delno pooblasti drugo pravno osebo.
Prenos na druge pravne osebe je mogoč le z oddajo koncesije po javnem razpisu.
8. člen
Uporaba prometnih površin po tem odloku je javna.
Meje uporabe po prvem odstavku predstavljajo:
– meje parcele javne rabe, na kateri se prometna površina nahaja in višina 4,5 m nad prometno površino,
– nosilnost obstoječe ceste, pločnika, parkirišča ali druge prometne poti,
– zgornja meja dopustnosti hrupa in izpuhov vozil v skladu s predpisi.
9. člen
Kolikor ni s prometnim znakom določena največja dopustna obremenitev, veljajo kot maksimalne osne obremenitve v Občini Šentjur pri Celju:
– lokalne asfaltne ceste 6 ton,
– lokalne makadamske ceste 4 tone,
– krajevne asfaltne in makadamske ceste 4 tone,
– pločniki in parkirišča za osebna vozila 2 toni,
– ostala parkirišča 6 ton.
Upravljalec lahko zniža osno obremenitev javne prometne površine v primeru slabših voznih razmer.
10. člen
Vsaka uporaba javne prometne površine nad dopustno mejo po tem odloku se šteje za čezmerno uporabo in je mogoča z dovoljenjem upravljalca. Pisno dovoljenje se izda na prošnjo in proti plačilu ustrezne odškodnine.
III. VZDRŽEVANJE
11. člen
Upravljalci zagotavljajo denar za stroške tekočega in investicijskega vzdrževanja v okviru svojih proračunov in iz drugih virov z namenom, da se ohrani ali izboljša obstoječe stanje javnih prometnih površin, v skladu z letnim planom.
Upravljalec je dolžan zagotavljati vsa potrebna finančna sredstva za urejanje lastništva na lokalnih in krajevnih cestah (geodetske odmere, odškodnine za odvzeta zemljišča in stroške postopka za potrebe zemljiškoknjižnega vpisa) in ga urediti v najkrajšem možnem času.
Sredstva za vzdrževanje gozdnih cest se zagotavljajo v skladu s tretjim odstavkom 38. člena zakona o gozdovih (Uradni list RS, št. 30/93).
12. člen
Tekoče vzdrževanje obsega: nadzor nad prevoznostjo, redno vzdrževanje vozišča, zavarovanje pobočij, usekov in nasipov, odprava poškodb in odstranjevanje ovir, nastalih zaradi elementarnih nesreč ali povzročenih po uporabnikih cest.
Za tekoče vzdrževanje se šteje tudi zimsko oskrbovanje javnih površin iz prvega člena tega odloka, predvsem čiščenje in odstranjevanje snega in poledice ter posipanje teh površin.
13. člen
Investicijsko vzdrževanje javnih površin je vzdrževanje, ki je predvideno v planskem in izvedbenem aktu.
14. člen
Vzdrževalna dela in gradbena dela v okviru investicijskega vzdrževanja na javnih prometnih površinah sme opravljati le pooblaščen izvajalec za gradbena dela in skupnost občanov na odgovornost fizične osebe, ki ima ustrezno strokovno izobrazbo in pooblastila (strokovni izpit) v skladu s tehničnimi normativi.
15. člen
Dela v okviru investicijskega vzdrževanja in druga dela na javnih prometnih površinah na račun upravljalca se oddajo najugodnejšemu ponudniku po opravljenem javnem razpisu, v skladu s predpisi o izvajanju javnega razpisa.
Za vzdrževalna dela manjšega obsega se lahko sklene pogodba brez javnega razpisa.
16. člen
Izvajalec gradbenih vzdrževalnih del sme vgrajevati v javne površine le ustrezne materiale in uporabljati primerno mehanizacijo, ki jo obstoječa nosilnost dopušča.
17. člen
Upravljalec prevzame izvršena dela po pregledu, o čemer se izdela pisno poročilo, ki je podlaga za plačilo stroškov vzdrževalnih del.
18. člen
Novogradnja javnih prometnih površin se prvenstveno izvede na zemljišču, ki je javno dobro.
V primeru, da zemljišče ni javno dobro, občinski svet s sklepom ugotovi javni interes nad tem zemljiščem. Na tem temelju se izvedejo potrebni postopki za odkup in vpis zemljišča kot javno dobro v zemljiško knjigo.
Enak postopek se izvede, kadar pride do spremembe trase ali dela trase javne prometne površine. Opuščena nepremičnina pa postane last občine.
Odločitev občinskega sveta in ustrezni zemljiškoknjižni postopek se izvedeta tudi v primeru opustitve javne prometne površine.
19. člen
Javne prometne površine morajo biti opremljene s potrebnimi prometnimi oznakami in signalizacijo.
20. člen
Da se zagotovi varen in neoviran promet na javnih prometnih površinah je prepovedano ob javnih prometnih površinah in križiščih le-teh graditi objekte in naprave, saditi drevje, poljščine in grmičevje, postavljati predmete, s katerimi se zmanjšuje preglednost oziroma delati karkoli, kar bi utegnilo ogrožati ali ovirati promet ali poškodovati javno prometno površino.
IV. PREHODNE IN KAZENSKE DOLOČBE
21. člen
Upravljalec javnih prometnih površin določi in izvede opisne in grafične evidence prometnih površin za svoje potrebe.
Prav tako upravljalec ugotovi značaj prometnih površin glede na drugi člen tega odloka in izvrši njihovo kategorizacijo glede na namen uporabe.
22. člen
Z denarno kaznijo od 30.000 do 200.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba, ki krši 8., 9., 10. in 16. člen tega odloka.
Z denarno kaznijo od 5.000 tolarjev do 40.000 tolarjev se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje posameznik oziroma odgovorna oseba pravne osebe.
23. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravlja občinska inšpekcija za komunalni nadzor.
24. člen
Z dnem veljavnosti tega odloka preneha veljati odlok o javnih poteh (Uradni list RS, št. 37/85).
25. člen
Ta odlok začne veljati osem dni po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 012-37/96-2
Šentjur pri Celju, dne 19. novembra 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Šentjur pri Celju
Tatjana Oset, prof. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti