Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/1997 z dne 17. 1. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/1997 z dne 17. 1. 1997

Kazalo

134. Odlok o plakatiranju in reklamiranju v Občini Ribnica, stran 159.

Na podlagi 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št.72/93, 57/94 in 14/95), 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91 in 13/93), ter 21. člena statuta (Uradni list RS, št. 44/95) je Občinski svet občine Ribnica na 19. seji dne 19. 12. 1996 sprejel
O D L O K
o plakatiranju in reklamiranju v Občini Ribnica
1. člen
Ta odlok ureja postavitev in vzdrževanje objektov namenjenih oglaševanju, to je:
– nameščanje plakatov, reklamnih panojev, oglasov, transparentov in drugih oblik javnega obveščanja (v nadaljnjem besedilu: plakati in transparenti), ki so namenjeni obveščanju občanov,
– postavitev in nameščanje reklamnih panojev, ki so namenjeni reklamiranju izdelkov, storitev ali podjetij (v nadaljevanju: reklamni oglasi).
2. člen
Lokacijo, vrsto in obliko plakatnih in reklamnih mest določi Občina Ribnica. Kdor želi postaviti plakatno ali reklamno mesto si mora pridobiti enotno gradbeno dovoljenje ali priglasitev pristojne upravne enote, če postavitev ne zahteva večjih ureditvenih del. Za pridobitev zgoraj navedenih dovoljenj je potrebno poleg zakonsko predpisanih listin še soglasje pristojnega oddelka Občine Ribnica.
3. člen
Lepljenje in nameščanje plakatov in transparentov je dovoljeno samo na za to določenih mestih.
Na izložbena okna poslovnih prostorov je dovoljeno lepljenje plakatov in reklamnih oglasov samo z dovoljenjem upravljalca poslovnih prostorov.
Metanje in zatikanje letakov brez posebnega pismenega dovoljenja občinske službe je prepovedano.
Prepovedano je prekrivanje že nalepljenega plakata, ki oglašuje oziroma vabi na prireditev, ki se še ni zgodila.
4. člen
Župan lahko določi za posamezna naselja drugačen način plakatiranja, ki je v skladu s krajevnimi običaji in ni v nasprotju s tem odlokom.
5. člen
Za postavitev reklamnih objektov, nameščanje in upravljanje s plakatnimi mesti lahko občina z zato usposobljeno organizacijo sklene pogodbo o postavitvi in nameščanju reklamnih oglasov, (izvajalec). Organizacijo izbere občina na podlagi javnega razpisa, razen v primeru, če za to pooblasti javno podjetje. Višina odškodnine za postavitev in nameščanje reklamnih oglasov se določi s pogodbo.
6. člen
Izvajalec mora v roku treh dni odstraniti vse raztrgane in onesnažene plakate in tiste plakate, za katere ni bila plačana taksa s plakatnih mest ter plakatno mesto očistiti. V enakem roku mora odstraniti vse plakate, ki so nalepljeni ali nameščeni izven plakatnih mest in o tem obvestiti župana ali pooblaščeno osebo.
7. člen
Za predvolilno in politično delovanje se lahko postavijo posebna reklamna mesta in določi način uporabe z navodilom, ki ga predpiše župan v skladu z zakonom o volilni kampanji.
8. člen
Pred nameščanjem mora izvajalec vse plakate potrditi na občinski upravi Občine Ribnica in zanje vnaprej plačati takso, opredeljeno v odloku o komunalnih taksah, tarifna številka 6, kar pa ne velja za lastnike poslovnih prostorov, v kolikor le-ti na svojem izložbenem oknu reklamirajo svojo dejavnost.
V primeru, da občina za upravljanje s plakatnimi mesti nima izbranega pooblaščenega izvajalca, interesenti lahko uporabijo plakatna mesta preko pristojne službe Občine Ribnica.
Taksa je dohodek občine, ki se nakaže na njen žiro račun.
Takse ne plačujejo uporabniki proračunskih sredstev za plakate, ki vabijo na prireditve, ki so organizirane v turistične, društvene, kulturne in druge humanitarne namene.
9. člen
Objekti, plakati in transparenti, ki so postavljeni, nalepljeni ali nameščeni v nasprotju s tem odlokom se odstranijo na stroške izvajalca oziroma na stroške odgovorne osebe organizatorja javne prireditve, odgovorne osebe organizacije ali druge fizično pravne osebe, v katere korist je izvršeno plakatiranje oziroma drugačno javno oglaševanje, če plakatiranje ni bilo potrjeno na upravi Občine Ribnica.
10. člen
Med reklamne objekte ne sodijo napisi, znaki oziroma drugi simboli, ki so postavljeni na objektih ali ob objektih in označujejo naziv podjetja, društva, trgovine, šole, predpisani z zakonom ali odlokom občinskega sveta in ne reklamirajo proizvodov oziroma storitev. Prav tako ne sodijo med reklamne objekte table, vitrine ipd., ki objavljajo sporočila javnih inštitucij.
Med reklamna sporočila ne sodijo znaki za obvestila, ki so kažipoti za pravne osebe.
11. člen
Z objekti iz 1. in 2. točke 1. člena tega odloka gospodarijo lastniki oziroma izvajalci.
Lastniki in izvajalci so dolžni le-te vzdrževati tako, da izpolnjujejo pogoje, ki so bili določeni v dovoljenju za njihovo postavitev.
12. člen
Z denarno (mandatno) kaznijo 8.000 SIT se kaznuje za prekršek posameznik ali druga odgovorna oseba javne prireditve:
– za vsak plakat ali reklamni oglas, nalepljen ali nameščen izven plakatnega mesta,
– za vsak plakat ali reklamni oglas, ki je nalepljen na plakatno mesto in ni predpisano potrjen (oziroma žigosan),
– za vsak plakat ali reklamni oglas, ki je nalepljen na izložbeno okno brez predhodnega dovoljenja upravljalca poslovih prostorov,
– za vsak plakat in reklamni oglas, ki je nalepljen preko plakata, ki oglašuje oziroma vabi na prireditev, ki se še ni zgodila.
Z denarno kaznijo 8.000 SIT se kaznuje za prekršek tudi posameznik ali odgovorna oseba pravne osebe, če namešča reklamne oglase v nasprotju s tem odlokom ali brez soglasja občinske službe Občine Ribnica.
Denarno kazen izterja po dogovoru med Občino Ribnica in Ministrstvom za finance, Davčno upravo RS, Davčnim uradom Kočevje, Izpostavo Ribnica, davčni organ po davčnih predpisih.
V nasprotnem primeru pa denarno kazen izterja občina sama.
13. člen
Z denarno kaznijo od 8.000 SIT do 100.000 SIT se kaznuje pooblaščeni izvajalec ali pravna oseba:
– če redno ne vzdržuje plakatnih ali reklamnih mest,
– če lepi in namešča plakate in reklamne oglase izven za to določenih mest (3. člen),
– če ne odstrani raztrganih in onesnaženih plakatov ali reklamnih oglasov s plakatnih mest in reklamnih mest in izven njih (6. člen),
– če lepi plakate ali reklamne oglase preko plakatov, ki oglašujejo oziroma vabijo na prireditev, ki se še ni zgodila.
14. člen
Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka, ki se nanašajo na posege v prostor, izvaja republiška urbanistična inšpekcija, nad načinom uporabe plakatnih in reklamnih mest pa Oddelek za komunalne zadeve Občine Ribnica.
Nadzor nad vzdrževanjem objektov za oglaševanje opravlja ustrezna služba komunalnega podjetja Komunala Ribnica.
15. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati 26., 27., 28. in 29. člen odloka o urejanju in varstvu okolja v Občini Ribnica (SDL, št. 15/87).
16. člen
Vsi lastniki oziroma upravljalci morajo v 60 dneh po uveljavitvi tega odloka odstraniti vse objekte, ki služijo oglaševanju ali reklamiranju, kolikor si v tem času ne pridobijo dovoljenja iz 2. člena tega odloka.
17. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 01-JT-403-1-97
Ribnica, dne 6. januarja 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Ribnica
mag. Andrej Mate l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti