Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/1997 z dne 17. 1. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/1997 z dne 17. 1. 1997

Kazalo

108. Pravilnik o delitvi sredstev za investicije v komunalno in cestno infrastrukturo in o dajanju garancij za najemanje posojil za financiranje investicij v cestno in komunalno infrastrukturo, stran 121.

Občinski svet občine Idrija je na podlagi 26. člena statuta Občine Idrija (Uradni list RS, št. 50/95) na seji dne 19. 12. 1996 sprejel
P R A V I L N IK
o delitvi sredstev za investicije v komunalno in cestno infrastrukturo in o dajanju garancij za najemanje posojil za financiranje investicij v cestno in komunalno infrastrukturo
I. SPLOŠNO
1. člen
S tem pravilnikom se določa merila za delitev sredstev proračuna za investicije v komunalno in cestno infrastrukturo ter za dajanje garancij na podlagi 19. člena zakona o financiranju občin.
2. člen
Sredstva za investicije v komunalno in cestno infrastrukturo se lahko v višini, ki je določena z vsakokratnim proračunom, namenijo:
– za investicije, ki jih vodi občina,
– za investicije, ki jih vodijo krajevne skupnosti,
– za investicije, ki jih vodijo javna podjetja in javni zavodi, katerih ustanovitelj je Občina Idrija.
Občina lahko daje garancije za posojila, ki jih najemajo javna podjetja in javni zavodi, katerih ustanovitelj je, ter krajevne skupnosti. Višina danih garancij ne sme presegati višine, določene z zakonom o financiranju občin.
3. člen
Občinski svet lahko obravnava vloge za sofinanciranje investicije, oziroma za izdajo garancije, pod pogojem, da je investicija uvrščena v dolgoročni plan investicij. V primeru, da tega ni, občinski svet lahko obravnava posamezno investicijo, če je o njej bil obveščen in če je o njej razpravljal pred pričetkom investicije. Investitor, ki želi pridobiti občinska sredstva oziroma garancijo, mora pred pričetkom investicije občinski svet seznaniti s finančno konstrukcijo in predvidenimi viri zagotavljanja sredstev.
II. SREDSTVA ZA INVESTICIJE V KOMUNALNO IN CESTNO INFRASTRUKTURO
4. člen
Pri delitvi sredstev za investicije na področju komunalne in cestne infrastrukture se upoštevajo naslednji kriteriji:
– namen investicije,
– faza investicije,
– kriterij vpliva na okolje,
– delež lastnih sredstev,
– lastna sredstva na prebivalca,
– doslej prejeta proračunska sredstva za investicije v krajevni skupnosti, kjer je locirana investicija,
– možnost oplemenitenja proračunskih sredstev,
– skladnost z družbenim planom občine,
– rangiranje investicij v okviru posamezne krajevne skupnosti.
V primeru, da ima po gornjih kriterijih več investicij podobno število točk (v razponu 5%) se za odločanje o razvrstitvi uporablja kriterij vpliva investicije na možnosti razvoja območja.
5. člen
Investicije se glede na namen delijo na investicije:
– v odvajanje in čiščenje odpadnih voda,
– v oskrbo s pitno vodo,
– v ceste,
– v telefonijo,
– v elektrodistribucijsko mrežo,
– v pokopališko infrastrukturo,
– v ostale infrastrukturne objekte s področja gospodarskih javnih služb.
6. člen
Glede na fazo se investicije delijo na:
– nove investicije,
– začetek nove faze pri investicijah, ki potekajo fazno,
– že začete, a še nedokončane investicije.
7. člen
Glede na kriterij vpliva na okolje se investicije delijo na:
– investicije v izboljšanje stanja na ekološko občutljivih območjih,
– investicije na ekološko občutljivih območjih, ki dodatno obremenjujejo okolje,
– investicje v izboljšanje stanja na ostalih območjih,
– relativno nevtralne investicije.
Za ekološko občutljiva območja štejejo vodozbirna območja in območja, za katera je na podlagi državnih predpisov ugotovljena prekomerna onesnaženost zraka, vode ali zemlje. O razvrstitvi investicije po gornjem kriteriju da mnenje občinska služba za urejanje prostora in varstvo okolja.
8. člen
Lastna sredstva so sredstva, ki jih za pokritje investicije prispevajo neposredni uporabniki infrastrukture. Ta sredstva so lahko sredstva, zbrana iz cene storitve, neposredni prispevki občanov ali podjetij, sredstva samoprispevkov ali pa sredstva sklada stavbnih zemljišč in druga tem podobna sredstva.
Delež lastnih sredstev je količnik med zneskom lastnih sredstev v celotni investiciji in vrednostjo celotne investicije.
Lastna sredstva na prebivalca je znesek lastnih sredstev v celotni investiciji, preračunanih na prebivalca krajevne skupnosti.
9. člen
Kot doslej prejeta proračunska sredstva štejejo sredstva, ki jih je krajevna skupnost prejela iz občinskega proračuna v zadnjih treh letih iz naslova investicij v komunalno in cestno infrastrukturo. Sredstva se preračunajo na prebivalca.
Za krajevne skupnosti z manj kot 250 prebivalci se ta kriterij priredi tako, da se znesek doslej prejetih sredstev ponderira s ponderjem 0,5.
10. člen
Oplemenitenje proračunskih sredstev predstavlja količnik med zahtevkom do proračuna in nepovratnimi sredstvi, ki jih bo investitor za investicijo pridobil od različnih državnih institucij.
11. člen
Glede na skladnost z družbenim planom in prostorskimi akti občine se investicije delijo na:
– investicije, ki so posebej predvidene v planu,
– investicije, ki v planu niso posebej predvidene, rešujejo pa nalogo, ki je navedena v planu,
– investicije, ki s planom niso predvidene.
Mnenje o skladnosti investicije z družbenim planom poda občinska služba za urejanje prostora in varstvo okolja.
12. člen
Pri odločanju o dodeljevanju sredstev za investicije v komunalno in cestno infrastrukturo občinski svet pridobi tudi mnenje krajevne skupnosti. Krajevna skupnost mora v svojem mnenju investicije s svojega območja rangirati glede na pomen.
13. člen
Pri kriteriju vpliva investicije na možnost razvoja območja se ocenjuje povečanje možnosti nove poselitve ter gospodarskega razvoja (zlasti gospodarstvo, podjetništvo in obrt, turizem in kmetijstvo) območja kot neposredne ali posredne posledice investicije v infrastrukturo.
Oceno investicije po gornjem kriteriju poda občinska služba za gospodarske dejavnosti.
14. člen
V izrednih in posebej utemeljenih primerih lahko občinski svet z dvotretjinsko večino odloči o razdelitvi sredstev mimo kriterijev iz tega poglavja pravilnika.
15. člen
Za vrednotenje kriterijev iz 4. člena tega pravilnika sprejme občinski svet v enem mesecu po sprejemu tega pravilnika poseben akt.
III. POSTOPEK
16. člen
Investitorji morajo vloge za sofinanciranje investicij v komunalno in cestno infrastrukturo predložiti občinski službi za gospodarske javne službe najkasneje do 31. januarja za tekoče leto.
Vloga mora vsebovati:
– prikaz investicije,
– lokacijsko dovoljenje, oziroma odločbo o priglasitvi del, oziroma potrdilo pristojnega organa, da je uveden postopek za pridobitev lokacijskega dovoljenja,
– finančno konstrukcijo z dokazilom o zaprtosti investicije s kvalitetnimi viri sredstev,
– v primeru, da finančna konstrukcija predvideva najemanje posojil, amortizacijski načrt odplačevanja posojila in predlog pokrivanja obrokov,
– terminski plan financiranja investicije,
– predlog o zagotavljanju dodatnih sredstev v višini 25% predračunske vrednosti investicije za primer morebitnega povečanja dejanske vrednosti investicije v primerjavi s predračunsko,
– odgovorno osebo za vodenje investicije,
– kadar gre za investicije s področja individualne komunalne rabe tudi navedba predvidenega upravljalca ter ocena cene storitve v primerjavi s stroški vzdrževanja objekta.
17. člen
Občinska služba za GJS pripravi v enem mesecu prikaz prejetih vlog. Vloge morajo biti obdelane po kriterijih iz 16. člena tega pravilnika. Vsebovati morajo tudi poročilo o izvedenih investicijah istega investitorja v preteklem letu.
Na gornji način obdelane vloge obravnava odbor za razvoj in gospodarske javne službe pri občinskem svetu.
Odbor na podlagi sprejetega proračuna občine pripravi predlog razdelitve sredstev.
18. člen
Sklep o razdelitvi sredstev za investicije sprejme občinski svet na podlagi predloga odbora za razvoj in GJS.
19. člen
Finančnoračunovodska služba nakazuje sredstva investitorjem v okviru dodeljenih sredstev in v skladu z likvidnostjo sredstev v proračunu na podlagi zahtevkov investitorjev. Investitorji morajo zahtevku predložiti dokazilo, da so že angažirali predvidena lastna sredstva.
Občinska uprava mora v treh dneh od prejema zahtevka investitorja obvestiti o tem, kdaj bo možno nakazilo sredstev.
20. člen
Po končani investiciji, oziroma najkasneje do 31. januarja naslednjega leta mora investitor predložiti službi za GJS poročilo o izvedenem delu in o porabljenih sredstvih.
IV. GARANCIJE ZA NAJEMANJE POSOJIL
21. člen
Občinski svet občine Idrija lahko daje garancije za posojila, ki jih najemajo krajevne skupnosti ter javna podjetja in javni zavodi, katerih ustanovitelj je, pod naslednjimi pogoji:
– da gre za investicijo v komunalno in cestno infrastrukturo,
– da je investicija zajeta v dolgoročnem občinskem planu investicij oziroma, da je občinski svet investicijo predhodno obravnaval in z njo soglašal,
– da je iz amortizacijskega načrta in predloga pokrivanja obrokov razvidno, da so zagotovljena sredstva za odplačevanje posojila,
– da investitor nima druge možnosti zavarovanja plačil,
– da višina vseh letnih anuitet, ki jih posamezni investitor odplačuje, ne presega 20% rednih prihodkov investitorja pri tistih krajevnih skupnostih, na območju katerih se pobira nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, oziroma da višina letnih anuitet ne presega 30% sredstev, ki bi krajevni skupnosti pripadle za investicije v komunalno in cestno infrastrukturo ob upoštevanju izključno kriterija glavarine, oziroma da višina letnih anuitet pri javnih podjetjih in zavodih ne presega zneskov, določenih z zakonom o financiranju občin.
22. člen
Za odločanje o dajanju garancij se smiselno uporabljajo določila II. poglavja tega pravilnika. Za postopek pa se smiselno uporabljajo določila 16., 17. in 20. člena tega pravilnika.
23. člen
Sklep o garanciji sprejme občinski svet.
Pred odločanjem mora biti občinski svet seznanjem s trenutnim stanjem danih garancij.
24. člen
V primeru, da investitor ne odplačuje posojila in upnik izkoristi dano garancijo, se sredstva, ki jih mora občina plačati, upoštevajo kot sredstva za investicije.
Investitor v letu, ki sledi izplačilu garancije, ni upravičen do proračunskih sredstev za investicije v komunalno in cestno infrastrukturo, oziroma do prejetja občinske garancije.
V. KONČNE DOLOČBE
25. člen
Pristojna občinska služba mora z vsebino tega odloka seznaniti vse krajevne skupnosti in druge morebitne upravičence do sredstev po tem pravilniku.
26. člen
Pri pripravi odločanja o razdelitvi sredstev v letu 1997 je rok za oddajo zahtevkov iz 16. člena tega pravilnika 28. februar 1997.
27. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 40311-46/96
Idrija, dne 19. decembra 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Idrija
Franci Jereb, dr. med. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti