Uradni list

Številka 64
Uradni list RS, št. 64/1996 z dne 15. 11. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 64/1996 z dne 15. 11. 1996

Kazalo

3636. Sklep o razpisu referenduma za uvedbo samoprispevka za investicije v šolstvo za območje Občine Vrhnika, stran 5463.

Na podlagi 30. člena zakona o referendumu in o ljudski iniciativi (Uradni list RS, št. 15/94) in zakona o samoprispevku (Uradni list SRS, št. 35/85) in 29. člena statuta Občine Vrhnika (Uradni list RS, št. 34/95) je Občinski svet občine Vrhnika na seji dne 7. 11. 1996 sprejel
S K L E P
o razpisu referenduma za uvedbo samoprispevka za investicije v šolstvo za območje Občine Vrhnika
1. člen
Za območje Občine Vrhnika se razpiše referendum za uvedbo samoprispevka v denarju za investicije v šolstvo v Občini Vrhnika do leta 2000.
Referendum se razpiše za vsa naselja v Občini Vrhnika.
2. člen
Referendum bo v nedeljo, 8. 12. 1996 od 7. do 19. ure na običajnih glasovalnih mestih.
3. člen
Sredstva zbrana s samoprispevkom za investicije v šolstvo se bodo uporabila za izvajanje programa investicij v šolstvo v Občini Vrhnika do leta 2000 in sicer za:
– gradnjo nove šole z večnamensko telovadnico na Vrhniki,
– gradnjo športnih površin pri Osnovni šoli Log Dragomer.
Za izvedbo programa po cenah iz leta 1996 je potrebno zbrati 758,129.375 tolarjev, s samoprispevkom za investicije v šolstvo pa bo predvidoma zbrano 464,600.000 tolarjev.
4. člen
Z referendumom se bodo občani izrekli o uvedbi samoprispevka za investicije v šolstvo za obdobje 4 let in sicer od 1. 1. 1997 do 31. 12. 2000.
5. člen
Samoprispevek za investicije v šolstvo bodo plačevali občani, ki stalno prebivajo v Občini Vrhnika:
1. zavezanci, ki imajo plačo iz delovnega razmerja oziroma nadomestila in druge dohodke in prejemke, ki imajo značaj plače po stopnji 1% od neto plače, nadomestila in drugih osebnih prejemkov ter plačil po pogodbah o delu;
2. zavezanci, ki imajo dohodek od opravljanja dejavnosti:
– od povprečne neto plače v gospodarstvu RS za preteklo trimesečje po stopnji 1%, če so zavarovani iz tega naslova,
– od ugotovljenega dobička po stopnji 1%;
3. zavezanci, ki prejemajo pokojnino po stopnji 1% od izplačane pokojnine;
4. zavezanci, ki imajo dohodek od kmetijske dejavnosti po stopnji 5% letno od katastrskega dohodka negozdnih in gozdnih površin;
5. zavezanci, ki imajo dohodek iz dveh ali več virov, navedenih v tem členu, plačujejo prispevek za vsak vir posebej.
Samoprispevek za investicije v šolstvo obračunavajo in odtegujejo podjetja, zavodi in zasebni delodajalci ter drugi izplačevalci plač ali nadomestil in pokojnin ob vsakem izplačilu.
Lastnikom oziroma uporabnikom kmetijskih zemljišč in samostojnim podjetnikom bo obračunavala in odtegovala samoprispevek Davčna uprava RS – izpostava Vrhnika.
Ob vsakem izplačilu oziroma nakazilu samoprispevka izplačevalec dostavi Splošni službi Občinske uprave Vrhnika seznam zavezancev, za katere se nakazuje samoprispevek.
6. člen
Samoprispevka za investicije v šolstvo v denarju se ne more uvesti:
– od prejemkov iz socialnovarstvenih pomoči,
– od priznavalnin,
– od invalidnine in od drugih prejemkov po predpisih o vojaških invalidih in civilnih invalidih vojne,
– od denarnega nadomestila za telesno okvaro,
– od dodatka za pomoč in postrežbo,
– od pokojnine, ki ne presega zneska najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo,
– od starostne pokojnine, priznane po zakonu o starostnem zavarovanju kmetov,
– od štipendij učencev in študentov ter od nagrad, ki jih prejemajo študenti in učenci na proizvodnem delu oziroma na delovni praksi.
Samoprispevka se ne plačuje od osebnega dohodka delavcev in drugih občanov, ki ne presega zneska osebnega dohodka, ki zagotavlja materialno in socialno varnost delavca, določenega z zakonom.
7. člen
Sredstva samoprispevka za investicije v šolstvo se bodo zbirala strogo namensko na posebnem kontu prihodkov proračuna Občine Vrhnika.
S sredstvi samoprispevka bo upravljal župan, ki je tudi odgovoren za zbiranje, gospodarjenje in namensko porabo sredstev samoprispevka.
Župan je dolžan o zbranih in porabljenih sredstvih ter o gospodarjenju s sredstvi samoprispevka za investicije v šolstvo poročati občinskemu svetu vsakih 6 mesecev in podatke tudi javno objaviti.
Pravilnost obračunavanja in odvajanja samoprispevka kontrolirata Agencija RS za plačilni promet ter Davčna uprava RS – izpostava Vrhnika v okviru svojih pristojnosti.
Od zavezancev, ki ne izpolnjujejo obveznosti iz samoprispevka v določenem roku, se obveznosti prisilno izterjajo po predpisih, ki veljajo za izterjavo prispevkov in davkov občanov.
8. člen
Referendum vodi občinska volilna komisija, pri čemer smiselno uporablja določila zakona o volitvah in določila zakona o referendumu in o ljudski iniciativi.
Izid glasovanja se objavi v Uradnem listu RS.
9. člen
Pravico do glasovanja na referendumu imajo vsi občani Občine Vrhnika, ki so vpisani v splošni volilni imenik Občine Vrhnika.
10. člen
Na referendumu glasujejo občani tajno z glasovnicami, na katerih je naslednje besedilo:
.                                               “OBČINA VRHNIKA
Na referendumu dne 8. 12. 1996 za uvedbo samoprispevka v denarju za čas od 1. 1. 1997 do 31. 12. 2000 na območju Občine Vrhnika, ki se bo uporabil za izvedbo investicij v šolstvo glasujem
ZA                                                                           PROTI
                                                     (pečat)
Tisti, ki glasuje, izpolni glasovnico tako, da obkroži ZA, če se strinja z uvedbo samoprispevka za investicije v šolstvo oziroma PROTI, če se z uvedbo samoprispevka za investicije v šolstvo ne strinja”.
11. člen
Sredstva za izvedbo referenduma zagotovi Občina Vrhnika.
12. člen
Za dan razpisa referenduma se določi 7. 11. 1996.
13. člen
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 11/3/96
Vrhnika, dne 7. novembra 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Vrhnika
Brane Jereb l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti