Uradni list

Številka 64
Uradni list RS, št. 64/1996 z dne 15. 11. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 64/1996 z dne 15. 11. 1996

Kazalo

3598. Odlok o spremembah odloka o zazidalnem načrtu Staro mestno jedro Celje, stran 5425.

Na podlagi tretjega odstavka 112. člena poslovnika Občinskega sveta mestne občine Celje – redakcijsko prečiščeno besedilo – (Uradni list RS, št. 66/95 in 1/96) izdajam
S K L E P
o objavi odloka o spremembah odloka o zazidalnem načrtu Staro mestno jedro Celje
Objavljam odlok o spremembah odloka o zazidalnem načrtu Staro mestno jedro Celje, ki ga je Občinski svet mestne občine Celje sprejel na seji dne 24. oktobra 1996.
Župan
Mestne občine Celje
Jože Zimšek, dipl. inž. l. r.
Občinski svet mestne občine Celje je na podlagi 39. in 40. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86, Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 52/93, 56/93, 71/93) in 17. člena statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 41/95) dne 24. 10. 1996 sprejel
O D L O K
o spremembah odloka o zazidalnem načrtu Staro mestno jedro Celje
1. člen
Zazidalni načrt Staro mestno jedro Celje (Razvojni center – Planiranje, proj. št. 9/83 potrjen z odlokom v Uradnem listu SRS, št. 42/86 in Uradnem listu RS, št. 76/94 in 46/96) se dopolni po projektu Razvojni center – Planiranje d.o.o. št. 032/96 in na podlagi gradiva “Prenova kinematografske dejavnosti v Celju”, ki ga je pripravilo Kino podjetje Celje in je v skladu s prostorskimi sestavinami dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 (Uradni list SRS, št. 4/88 in Uradni list RS, št. 18/91 in 54/94) in s srednjeročnim družbenim planom Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 (Uradni list SRS, št. 40/86).
2. člen
3. člen odloka o sprejetju zazidalnega načrta starega mestnega jedra Celje se spremeni tako, da se glasi:
Funkcije posameznih območij s pogoji za izrabo in kvaliteto prenove, graditve ali drugih posegov v prostor so naslednje:
– V kareju 1, ki obsega območje med Gosposko ulico, Savinjskim nabrežjem, Slomškovim trgom in spodnjo grofijo, je potrebno zaustaviti širjenje poslovnih površin na račun stanovanjskih površin in funkcionalnih zunanjih stanovanjskih površin, ukinjati neprimerne dejavnosti ter predvsem izboljšati bivalne pogoje stanovalcev s prenovo stanovanj in zunanjih površin. Upoštevati je omejene možnosti motornega prometa. Vrzel na Slomškovem trgu južno od cerkve je zaradi historičnega ambienta nujno pozidati, objekt pa nameniti kulturni dejavnosti.
– V kareju 2, ki obsega območje med Prešernovo ulico, Glavnim trgom, Gosposko ulico in Trgom Celjskih knezov, je potrebno zaustaviti širjenje poslovnih površin na račun stanovanj in ukinjati neprimerne dejavnosti. Vrzel na Glavnem trgu je potrebno pozidati v historični masi in izgledu, pri čemer je potrebno upoštevati osončenje sosednjih objektov in nadomestiti zelenice, objekt pa nameniti v pritličju javnemu programu, v nadstropju pa za stanovanja.
– V kareju 3, ki obsega območje med Prešernovo in Razlagovo ulico, Glavnim trgom in Slomškovim trgom, je potrebno sanirati bivalne pogoje stanovalcev s prenovo stanovanj in zunanjih površin, zaustaviti je potrebno tudi širjenje poslovnih površin na račun stanovanjskih površin, deloma tudi spremeniti namembnost. Novogradnja v historičnih masah je predvidena na vrzeli na Slomškovem trgu, namenjena za muzej sakralne umetnosti ali za druge kulturne namene. Centralno zeleno površino je potrebno ohraniti in izvesti napajanje lokalov.
– V kareju 4, ki obsega območje med Vodnikovo ulico, Prešernovo ulico, Stanetovo in Gledališko ulico, je ob osrednji tržnici pritličje nameniti tržnični dejavnosti, nadstropja pa lahko tudi stanovanjem. V okviru prenove je ohraniti stanovanja tam, koder niso izpostavljena hrupu in drugim negativnim vplivom. Pri zidavi je upoštevati historično parcelacijo kareja. Postopoma je ukinjati neprimerne dejavnosti.
– V kareju 5, ki obsega območje med Cankarjevo, Gubčevo, Prešernovo in Stanetovo ulico je potrebno zaustaviti širjenje poslovnih površin na račun stanovanj, ukiniti neprimerne dejavnosti, predvsem skladišča, ustrezno obnoviti in ozeleniti notranja dvorišča, ukinjati parkiranje za obiskovalce in prenoviti stanovanja, podstrešja pa nameniti za nova stanovanja. Veleblagovnica “T” na zemlj. parceli št. 2255 in 2256 k. o. Celje se oblikovno in funkcionalno prenovi v smislu programa “trgovina v trgovini” tako, da se pritličje razširi do obulične gradbene linije, ki je enaka meji zemlj. parc. št. 2255 in 2256 k. o. Celje na ulični strani objekta in do meje parcel št. 2253 in 2254/2 na dvoriščni strani objekta. Sedanja brezoblična betonska fasada pa se preoblikuje v ustrezno mestno arhitekturo.
– V kareju 6, ki obsega območje med Cankarjevo in Gubčevo ulico, Krekovim trgom in Ulico XIV. divizije je potrebno prenoviti stanovanja, podstrešja izkoristiti za dodatna stanovanja, ukiniti parkiranje za obiskovalce in urediti parkiranje samo za stanovalce, neustrezne dejavnosti prelocirati, ozeleniti notranje dvorišče in rušiti brez dovoljenja zgrajene garaže.
– V kareju 7, ki obsega območje med Gregorčičevo, Miklošičevo, Kocbekovo in Vodnikovo ulico je potrebno upoštevati šolsko dejavnost, ohraniti obstoječe število stanovanj in upoštevati ostale obstoječe dejavnosti ter vzdrževati obstoječe zelenice.
– V kareju 8, ki obsega območje med Miklošičevo, Stanetovo, Vodnikovo in Kocbekovo ulico je potrebno razrešiti parkiranje stanovalcev, ohraniti obstoječe število stanovanj in ukinjati neprimerne dejavnosti.
– V kareju 9, ki obsega območje med Levstikovo, Aškerčevo, Cankarjevo in Stanetovo ulico, je ob Levstikovi in Aškerčevi ulici zgraditi poslovno – stanovanjske objekte kot obulične zazidave, notranje dvorišče pa nameniti za potrebe vrtca in stanovalcev ter ga ustrezno urediti. Obstoječa stanovanja je redno vzdrževati, podstrešja pa nameniti za dodatne stanovanjske površine. Ukiniti je parkiranje za obiskovalce in razrešiti parkiranje samo za stanovalce. Kjer je to možno, mora biti napajanje samo z dvoriščne strani.
– V kareju 10, ki obsega območje med Levstikovo, Stanetovo, Miklošičevo in Gregorčičevo ulico, je potrebno ukinjati neustrezne dejavnosti, prenavljati obstoječa stanovanja, dvorišče pa urediti samo za potrebe stanovalcev.
– V kareju 11, ki obsega območje med Gledališkim trgom, Vodnikovo, Ljubljansko in Gledališko ulico, je potrebno obstoječa stanovanja redno vzdrževati, podstrešja pa nameniti za dodatna stanovanja, križišče Ljubljanske ceste z Gledališko ulico pozidati z objektom, koder bodo v pritličju lokali, v nadstropju pa stanovanja, gradbena linija mora biti kot obulična zazidava. Notranja dvorišča naj bodo namenjena stanovalcem, napajanje lokalov je možno z ulic.
– V kareju 12, ki obsega območje med Trgom Celjskih knezov, Ljubljansko cesto, Jurčičevo ulico in Savinjskim nabrežjem, je potrebno prenoviti spodnji grad – v pritličju bo javni program, v nadstropjih pa stanovanja in kulturne namembnosti. Ob Ljubljanski cesti je predvidena novogradnja kot obulična pozidava s primerno dopolnilno dejavnostjo k programu Mestne občine Celje. Ob križišču Ljubljanske ceste in Jurčičeve ulice pa je predvidena gradnja obuličnega stanovanjsko – poslovnega objekta. Celotna zunanja površina ob spodnjem gradu se mora urediti kot osrednja zelena površina krajanov. Objekt na zemlj. parc. št. 2034/2 in 2033/3 k. o. Celje (Ljubljanska 3) se ohrani in preuredi v sodoben objekt “mnogokino” s tremi dvoranami v dveh etažah in skupnimi servisnimi prostori dvoran”.
– V kareju 13, ki obsega območje med Krekovim trgom, Razlagovo ulico in Pleteršnikovo ulico ter Ulico XIV. divizije, je potrebno prenoviti Celjski dom, ukinjati neprimerne dejavnosti in obnoviti stanovanjske površine, notranje dvorišče pa nameniti samo za stanovalce.
– V kareju 14, ki obsega območje med Pleteršnikovo in Razlagovo ulico ter Ulico XIV. divizije in Savinjskim nabrežjem, je potrebno notranja dvorišča nameniti samo stanovalcem. Obnoviti je potrebno vse stanovanjske površine. Predvidena je sprememba namembnosti dela poslovnih prostorov v pritličju poslovno – stanovanjskega objekta ob Ulici XIV. divizije 8 za trgovino s tehničnim blagom in okrepčevalnico.
– V kareju 15, ki obsega območje južno pod avtobusno postajo in med Aškerčevo ulico in železnico do podvoza Teharske ceste, je potrebno izvesti rekonstruirano in razširjeno magistralno cesto, površino pa nameniti za program, ki dopolnjuje avtobusno in železniško postajo Celje, pri čemer bo potrebno upoštevati obuličnost pozidave in vse potrebne protihrupne ukrepe. Območje bo potrebno tudi ustrezno ozeleniti.
– V kareju 16, ki se nahaja med Ulico XIV. divizije in železnico, južno pod podvozom Teharske ceste, bo potrebno osnovno skrb nameniti rešitvi železniške postaje in rekonstruirani magistralni cesti, tako v smislu dopolnjevanja programa kot tudi protihrupnih ukrepov. Na južnem delu bo možna dopolnilna gradnja garaž za stanovalce starega mestnega jedra, ki v svojih karejih takšne možnosti nimajo.
3. člen
V četrti alinei 5. člena se črtata besedi “Tomšičevem trgu” in se nadomestita z besedama “Glavnem trgu”. V enajsti alinei 5. člena se črtata besedi “Čuprijski ulici” in se nadomestita z besedama “Razlagovi ulici”.
4. člen
8. člen odloka o sprejetju ZN SMJ Celje se črta. Nadomesti ga nov 8. člen, ki se glasi: Upravni organ, pristojen za izdajo dovoljenj in posege v prostor lahko z lokacijskim dovoljenjem dopusti tolerance pri gabaritih in namembnostih objektov po tem zazidalnem načrtu, in sicer v okviru gradbenih linij in višin, določenih v projektu iz 1. člena tega odloka, kar zadeva gabaritov in v okviru iste ali sorodne panoge dejavnosti, kar zadeva namembnost objektov. Kot toleranca po tem odloku se smatra tudi začasen objekt, za potrebe osnovne preskrbe prebivalstva, za turistične – rekreacijske namene in informatiko ter objekt, ki je po tem odloku predviden za rušenje, ga pa za določen čas lahko investitor ohrani, obnovi oziroma rekonstruira, če za to pridobi soglasje pristojnega organa Mestne občine Celje.
5. člen
Sprememba odloka o zazidalnem načrtu Starega mestnega jedra Celje je stalno na vpogled vsem zainteresiranim pri pristojni službi Mestne občine Celje.
6. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
7. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352/A-182/96
Celje, dne 24. oktobra 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
mestne občine Celje
Lojze Oset l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti