Uradni list

Številka 64
Uradni list RS, št. 64/1996 z dne 15. 11. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 64/1996 z dne 15. 11. 1996

Kazalo

3587. Pravilnik o napredovanju zaposlenih v vrtcih v nazive, stran 5389.

Na podlagi četrtega odstavka 105. člena zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 12/96 in 23/96) izdaja minister za šolstvo in šport
P R A V I L N I K
o napredovanju zaposlenih v vrtcih v nazive
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
V skladu s tem pravilnikom napredujejo vzgojitelji, svetovalni delavci in knjižničarji, ki so zaposleni v vrtcih, in delavci vrtca, ki opravljajo naloge pedagoškega vodje (v nadaljnjem besedilu: delavci vrtca) v naziv mentor, svetovalec in svetnik.
2. člen
V posamezen naziv lahko napreduje delavec vrtca, ki ima strokovno izobrazbo, določeno z zakonom in drugimi predpisi, in delavec vrtca, ki nima ustrezne strokovne izobrazbe, pa mu zakon dovoljuje opravljanje dela v vrtcu, če je opravil strokovni izpit in izpolnjuje posebne pogoje, določene s tem pravilnikom.
Delavec vrtca, ki nima z zakonom oziroma vzgojno-izobraževalnim programom predpisane ustrezne izobrazbe, lahko napreduje pogojno, če z delodajalcem sklene pogodbo o izobraževanju, s katero se zaveže, da bo v času, določenem z vzgojno-izobraževalnim programom, pridobil ustrezno izobrazbo.
3. člen
Pridobljeni nazivi mentor, svetovalec in svetnik so trajni.
Pridobljeni naziv se lahko odvzame po postopku, ki je predpisan s tem pravilnikom.
4. člen
Delavcu vrtca, ki napreduje po tem pravilniku, se upošteva tudi naziv, pridobljen v skladu s pravilnikom, ki ureja napredovanje v nazive za zaposlene na šolah.
II. POSTOPEK PODELITVE NAZIVA
5. člen
O napredovanju v nazive po tem pravilniku odloča minister, pristojen za predšolsko vzgojo (v nadaljevanju: minister).
Delavec vrtca, ki v skladu s tem pravilnikom izpolnjuje pogoje za napredovanje, pridobi naziv s 1. decembrom, če je bil predlog za napredovanje vložen v prvem roku, s 1. marcem, če je bil predlog vložen v drugem roku, in s 1. julijem, če je bil predlog vložen v tretjem roku, določenem v 7. členu tega pravilnika.
Delavec vrtca izgubi naziv in pravice iz naziva s pravnomočnostjo odločbe o odvzemu naziva.
Ravnatelj na podlagi odločbe ministra o podelitvi ali odvzemu naziva delavcu vrtca izda odločbo, s katero določi količnik delovnega mesta v skladu z zakonom in kolektivno pogodbo.
6. člen
Napredovanje v naziv predlaga ravnatelj oziroma drug poslovodni organ ali vodja enote, če enota ni organizirana v okviru vzgojno-izobraževalnega zavoda (v nadaljnjem besedilu: predlagatelj), v soglasju z delavcem vrtca.
Napredovanje ravnatelja vrtca v naziv predlaga svet vrtca v soglasju z ravnateljem.
7. člen
Predlagatelj ugotavlja izpolnjevanje pogojev delavcev vrtca za napredovanje trikrat na leto. Predloge za napredovanje vloži pri ministrstvu, pristojnem za predšolsko vzgojo, v prvem roku v mesecu oktobru, v drugem roku v mesecu januarju in v tretjem roku v mesecu maju.
Če predlagatelj ne predlaga napredovanja delavca vrtca v naziv, za katerega izpolnjuje pogoje po tem pravilniku, v roku iz prejšnjega odstavka, lahko delavec vrtca sam predlaga napredovanje do konca novembra, do konca februarja oziroma do konca junija.
Če je predlog za napredovanje vložen po izteku roka iz prejšnjih odstavkov, se o njem odloči v prvem naslednjem roku.
8. člen
Predlog za napredovanje se vloži na obrazcu, ki je sestavni del tega pravilnika.
Predlagatelj mora poleg obrazca priložiti tudi oceno o delovni uspešnosti delavca vrtca, mnenje pristojnega strokovnega organa vrtca k oceni o delovni uspešnosti delavca vrtca, seznam strokovnega izobraževanja delavca in seznam dodatnega strokovnega dela, točkovanega v skladu z 20. členom tega pravilnika.
Mnenje k oceni delovne uspešnosti ravnatelja vrtca oblikuje pristojna organizacijska enota Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, ki pred tem pošlje zaprosilo za izdelavo takega mnenja pristojnemu strokovnemu organu vrtca in ga upošteva, če je predložen v roku 15 dni od prejema zaprosila.
9. člen
Če vloži predlog za napredovanje delavec vrtca in ne predloži ocene o delovni uspešnosti ter mnenja pristojnega strokovnega organa vrtca k oceni o delovni uspešnosti delavca vrtca, zahteva ministrstvo od predlagatelja, da ju v določenem roku predloži.
Če predlagatelj v roku, ki ga določi ministrstvo, ne predloži dokazov iz prejšnjega odstavka, odloči ministrstvo o predlogu na podlagi mnenja o delovni uspešnosti delavca vrtca, ki ga pridobi od pristojnega strokovnega organa vrtca.
Mnenje k oceni o delovni uspešnosti delavca oziroma ravnatelja vrtca sprejme pristojni strokovni organ vrtca s tajnim glasovanjem.
III. POGOJI ZA NAPREDOVANJE V NAZIV
1. Posebni pogoji za napredovanje v naziv
10. člen
V naziv mentor lahko napreduje delavec vrtca, ki:
– je zaposlen najmanj 4 leta v vzgoji in izobraževanju,
– je uspešen pri svojem delu,
– je uspešno končal programe strokovnega izobraževanja, ki so skupaj ovrednoteni z najmanj 4 točkami,
– je opravil različna dodatna strokovna dela, ovrednotena z najmanj 4 točkami.
Ne glede na določbo prejšnjega odstavka delavec vrtca, ki je v vzgoji in izobraževanju zaposlen najmanj 25 let, lahko napreduje v naziv mentor, če je uspešen pri svojem delu.
11. člen
V naziv svetovalec lahko napreduje delavec vrtca, ki:
– je imel naziv mentor najmanj 5 let,
– je uspešen pri svojem delu,
– je uspešno končal programe strokovnega izobraževanja, ki so skupaj ovrednoteni z najmanj 7 točkami,
– je opravil različna dodatna strokovna dela, ovrednotena z najmanj 18 točkami, in je od tega zbral najmanj 6 točk za dodatna strokovna dela, navedena v b), c), č), d), e) ali f) razdelku 20. člena tega pravilnika.
12. člen
Ne glede na določilo prejšnjega člena lahko v naziv svetovalec izjemoma napreduje delavec vrtca, ki:
– je zaposlen najmanj 4 leta v vzgoji in izobraževanju,
– je nadpovprečno uspešen pri svojem delu,
– je opravil različna dodatna strokovna dela in zbral najmanj 18 točk za dodatna strokovna dela, navedena v b), c), č), d), e) ali f) razdelku 20. člena tega pravilnika, pri čemer lahko uveljavlja iz razdelka b) največ 6 točk.
13. člen
V naziv svetnik lahko napreduje delavec vrtca, ki:
– je imel naziv svetovalec najmanj 5 let,
– ima visoko strokovno izobrazbo,
– je uspešen pri svojem delu,
– je uspešno končal programe strokovnega izobraževanja, ki so skupaj ovrednoteni z najmanj 7 točkami,
– je opravil različna dodatna strokovna dela, ovrednotena z najmanj 38 točkami in je od tega zbral najmanj 18 točk za dodatna strokovna dela, navedena v c), č), d), e) ali f) razdelku 20. člena tega pravilnika.
14. člen
Ne glede na določilo prejšnjega člena lahko v naziv svetnik izjemoma napreduje delavec vrtca, ki:
– je zaposlen najmanj 8 let v vzgoji in izobraževanju,
– ima visoko strokovno izobrazbo,
– je nadpovprečno uspešen pri svojem delu,
– je opravil različna dodatna strokovna dela in zbral najmanj 38 točk za dodatna strokovna dela, navedena v c), č), d), e) ali f) razdelku 20. člena tega pravilnika.
15. člen
Pri vsakokratnem napredovanju v naziv, razen pri prvem napredovanju, se pri ugotavljanju, ali so izpolnjeni pogoji, upošteva strokovno izobraževanje in dodatno strokovno delo, ki ga je delavec vrtca opravil po vložitvi predloga za napredovanje, na podlagi katerega je pridobil naziv, ne upošteva pa se strokovno izobraževanje in dodatno strokovno delo, ki ga je delavec vrtca že uveljavil pri napredovanju v plačilne razrede.
Delavec vrtca lahko posamezen končan program strokovnega izobraževanja oziroma posamezno opravljeno dodatno strokovno delo za napredovanje v naziv uveljavlja le enkrat.
2. Doba zaposlitve v vzgoji in izobraževanju
16. člen
Za eno leto zaposlitve v vzgoji in izobraževanju se šteje dvanajst mesecev zaposlitve ne glede na trajanje delovnega časa delavca vrtca.
V dobo zaposlitve iz prejšnjega odstavka se všteva tudi doba opravljanja vzgojno-izobraževalnega dela v socialno- varstvenih zavodih za usposabljanje otrok z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju.
V dobo zaposlitve se ne všteva čas pripravništva ter čas odsotnosti delavca vrtca z dela zaradi bolezni, izobraževanja, strokovnega izpopolnjevanja ali drugih vzrokov v nepretrganem trajanju, daljšem od 6 mesecev, razen zaradi strokovnega izpopolnjevanja, na katerega je delavca vrtca napotil zavod oziroma drug delodajalec, in porodniškega dopusta ter dopusta za nego in varstvo otroka, odsotnosti zaradi poklicne bolezni in zaradi poškodb pri delu.
3. Delovna uspešnost
17. člen
Delovna uspešnost po tem pravilniku se ocenjuje na podlagi uspešnosti:
– dela z otroki,
– sodelovanja s starši,
– sodelovanja in timskega dela z delavci vrtca ter drugimi strokovnjaki,
– uporabe strokovnega znanja, pridobljenega z izobraževanjem,
– drugega dela, ki je posebnost stroke oziroma delovnega mesta.
Delavec vrtca ne more biti ocenjen kot delovno uspešen delavec v času enega leta od dneva dokončnosti odločbe o izrečenem disciplinskem ukrepu.
4. Strokovno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje
18. člen
Za strokovno izobraževanje po tem pravilniku se šteje organizirano izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje po programih, ki jih izbere in ovrednoti programski svet za strokovno izobraževanje in usposabljanje (v nadaljnjem besedilu: programski svet) na način in po postopku, ki ga določi minister.
Za vsak uspešno končan program strokovnega izobraževanja pripada delavcu vrtca število točk, s katerim je program ovrednoten.
Za strokovno izobraževanje po tem pravilniku se šteje tudi pridobljena diploma, specializacija, magisterij ali doktorat znanosti, ki se tematsko nanaša na področje vzgoje in izobraževanja ter ni pogoj za opravljanje dela na delovnem mestu, na katerega je delavec vrtca razporejen, s tem da se vrednoti:
– diploma s                                           4 točkami,
– specializacija s                                    6 točkami,
– magisterij z                                        8 točkami,
– doktorat znanosti s                                16 točkami.
19. člen
Vrtec mora omogočiti svojim delavcem letno najmanj pet dni strokovnega izobraževanja, ki se upošteva pri ugotavljanju izpolnjevanja pogojev za napredovanje v nazive v skladu s tem pravilnikom.
5. Dodatno strokovno delo delavcev vrtca
20. člen
Dodatno strokovno delo delavcev vrtca, povezano z vzgojno-izobraževalnim delom, se vrednoti in točkuje glede na obseg, trajanje in in glede na zahtevnost:
a) z eno točko:
1. pet predstavitev vzgojnega dela za skupino študentov ali dijakov,
2. mentorstvo petim študentom oziroma dijakom za pripravo za nastop,
3. enotedensko mentorstvo za vsakih pet študentov oziroma dijakov na pedagoški praksi,
4. enotedensko komentorstvo za vsakih osem študentov oziroma dijakov na pedagoški praksi,
5. pet predstavitev vzgojno-izobraževalnega dela za starše ali sodelavce,
6. priprava in izvedba treh pedagoških delavnic za sodelavce,
7. izvedba treh predavanj za vzgojiteljski oziroma učiteljski zbor ali starše,
8. vodenje priprav in izvedba petih srečanj z aktivnim sodelovanjem otrok, staršev in vzgojiteljic (npr. delavnice, Živ-žav, otroški sejem, kostanjev dan idr.),
9. vodenje skupine otrok na dveh zimovanjih, letovanjih ali planinskih taborih,
10. vodenje priprav in izvedba dveh plavalnih, smučarskih ali drugih tečajev,
11. vodenje priprav in izvedba dveh različnih prireditev za otroke (lutke, igrice idr.),
12. enoletno vodenje izposojevalnice igrač s predstavitvijo igrač otrokom in staršem,
13. enoletno vodenje strokovnega aktiva v vrtcu,
14. vodenje ali aktivno sodelovanje pri pripravi in izdaji glasila ali publikacije vrtca,
15. vodenje priprav treh tematskih razstav, odprtih za javnost,
16. vodenje priprav ene javne prireditve v kraju,
17. celovita predstavitev dejavnosti vrtca v javnih medijih;
b) z dvema točkama:
1. mentorstvo pripravniku oziroma delavcu vrtca – začetniku,
2. mentorstvo trem otrokom, ki so prejeli priznanje na tekmovanju ali javnem natečaju na državni ravni,
3. organizacija in pedagoško vodenje treh zimovanj, letovanj, planinskih taborov in drugih podobnih aktivnosti za otroke,
4. enoletno vodenje strokovnega aktiva, organiziranega na lokalni ali državni ravni,
5. obdobje enega mandata vodenja strokovnega društva, kluba ali sekcije izven vrtca, ki se navezuje na vzgojnoizobraževalno dejavnost,
6. organizacija in vodenje enega strokovnega posveta ali seminarja,
7. organizacija in izvedba ene javne prireditve na regijski ravni,
8. obdobje enega mandata strokovnega dela v komisiji za strokovne izpite v vzgoji in izobraževanju,
9. eno predavanje ali izvedba pedagoške delavnice na strokovnem izobraževanju ali strokovnem posvetu, organiziranem za delavce več vrtcev,
10. izvedba enega programa v zdravstveno terapevtski skupini (šola za starše),
11. izvedba enega programa s skupino staršev, ki obsega najmanj 10 srečanj,
12. en prevod in objava strokovnega članka,
13. prva objava strokovnega članka v strokovnem časopisu ali pedagoški reviji,
14. recenzija v postopku potrjevanja učbenika, priročnika ali delovnega zvezka;
c) s tremi točkami:
1. mentorstvo otroku, ki je dobil priznanje na mednarodni ravni,
2. priprava ali sodelovanje pri pripravi predloga vzgojno-izobraževalnega programa ali drugega strokovnega gradiva za sprejem na strokovnem svetu RS, pristojnem za vzgojo in izobraževanje,
3. predavanje ali referat na državnem posvetu, kongresu ali konferenci,
4. prva objava raziskovalne naloge,
5. soavtorstvo priročnika za vzgojno-izobraževalno delo, potrjenega v skladu s predpisi,
6. enoletno razvojno-raziskovalno in drugo strokovno delo v povezavi z Zavodom RS za šolstvo in šport, Pedagoškim inštitutom, višjo ali visoko šolo ter drugimi republiškimi inštitucijami, ki izobražujejo kadre za področje vzgoje in izobraževanja,
7. obdobje enega mandata sodelovanja v strokovnem svetu RS, pristojnem za vzgojo in izobraževanje;
č) s štirimi točkami:
1. referat na mednarodni konferenci ali kongresu,
2. vrhunski dosežek delavca vrtca, dosežen na mednarodni ravni,
3. objavljen prevod učbenika ali priročnika s področja vzgoje in izobraževanja,
4. avtorstvo didaktične igrače, za katero je bilo podeljeno priznanje na državni ravni;
d) s petimi točkami:
1. avtorstvo priročnika, delovnega zvezka ali učnega pripomočka, ki je potrjen v skladu s predpisi,
2. soavtorstvo učbenika ali strokovne knjige s področja vzgoje in izobraževanja,
3. obdobje enega mandata vodenja strokovnega sveta RS, pristojnega za vzgojo in izobraževanje;
e) z osmimi točkami:
1. avtorstvo učbenika, ki je bil potrjen v skladu s predpisi in obsega do sto strani;
f) z desetimi točkami:
1. avtorstvo učbenika, ki je bil potrjen v skladu s predpisi in obsega nad sto strani.
IV. POSTOPEK ODVZEMA NAZIVA
21. člen
Odvzem naziva predlaga za delavca vrtca predlagatelj, za ravnatelja pa svet vrtca, če so izpolnjeni pogoji za odvzem naziva po 22. členu pravilnika.
V predlogu za odvzem naziva predlagatelj utemelji odvzem naziva in izpolnjevanje pogojev, določenih v 22. členu pravilnika.
Kadar predlaga odvzem naziva po tretji ali četrti alinei prvega odstavka 22. člena, k predlogu priloži tudi ustrezno pravnomočno sodno odločbo.
V postopku o odvzemu naziva odloči minister, pristojen za šolstvo, v roku 30 dni od vložitve predloga iz prejšnjega odstavka.
V. POGOJI ZA ODVZEM NAZIVA
22. člen
Delavcu vrtca se naziv odvzame v naslednjih primerih:
– če mu je bil izrečen ukrep začasne odstranitve z dela (suspenz) zaradi utemeljenega suma, da je zasvojen z mamili oziroma alkoholom, da pridobiva otroke za uživanje mamil ali jim mamila prodaja, da izvaja fizično nasilje nad otrokom, da žali njegovo dostojanstvo, da izrablja vzgojo za spodbujanje nestrpnosti do drugih in drugačnih ter da napeljuje k spolni zlorabi ali spolno zlorablja otroka, in mu je bil na podlagi dokončne odločbe v disciplinskem postopku izrečen ukrep prenehanja delovnega razmerja zaradi navedenih hujših kršitev delovnih obveznosti;
– če mu je bil izrečen ukrep prenehanja delovnega razmerja zaradi ponavljajočih se kršitev uresničevanja pravic in dolžnosti otrok;
– če mu je bil izrečen suspenz zaradi utemeljenega suma, da je storil dejanja, navedena v prejšnjih dveh alineah, in je bil zaradi takih dejanj obsojen v postopku za prekršek ali kaznivo dejanje;
– če mu je bil izrečen varnostni ukrep prepovedi opravljanja poklica po prvem odstavku 67. člena Kazenskega zakonika Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 63/94).
Postopek odvzema naziva na podlagi prve in četrte alinee prejšnjega odstavka se lahko uvede tudi po uradni dolžnosti. Delavec vrtca, ki mu je bil odvzet naziv na podlagi tretje in četrte alinee prejšnjega odstavka, ne more napredovati, dokler ni navedena kazen izbrisana iz ustrezne evidence.
Strokovni delavec izgubi naziv tudi v primeru, ko mu je bil v skladu z določbo drugega odstavka 2. člena tega pravilnika naziv podeljen pogojno, če v roku 30 dni po preteku roka, v katerem si je bil dolžan pridobiti ustrezno izobrazbo, ministru ni predložil ustreznih dokazil o njeni pridobitvi.
Minister odloči o odvzemu naziva najkasneje v 30 dneh po uvedbi postopka oziroma v primeru iz prejšnjega odstavka najkasneje v 30 dneh po izteku roka za predložitev dokazila.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
23. člen
V času od 1. 9. 1996 do 31. 8. 1997 se šteje, da je delavec vrtca izpolnil pogoj strokovnega izobraževanja in usposabljanja, če je uspešno končal programe strokovnega izobraževanja, ki so skupaj ovrednoteni z najmanj 5 točkami za naziv svetovalec in svetnik ter najmanj 4 točkami za naziv mentor.
24. člen
Do določitve načina in postopka za izbiro in vrednotenje programov za izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje v skladu z 18. členom tega pravilnika se uporablja način in postopek, kot ga določa pravilnik o napredovanju v nazive v osnovnem in srednjem šolstvu (Uradni list RS, št. 39/92 in 54/93).
25. člen
Ta pravilnik začne veljati 1. marca 1997.
Št. 131-4/96
Ljubljana, dne 11. novembra 1996.
dr. Slavko Gaber l. r.
Minister
za šolstvo in šport

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti