Uradni list

Številka 51
Uradni list RS, št. 51/1996 z dne 13. 9. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 51/1996 z dne 13. 9. 1996

Kazalo

3019. Odlok o komunalnih taksah v Občini Cerknica, stran 4382.

Na podlagi 1., 2. in 4. člena zakona o komunalnih taksah (Uradni list SRS, št. 29/65, 7/70, 7/72, 7/72 in Uradni list RS, št. 18/91), 21. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94 in 14/95), 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 36/83, 42/85, 21/86, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91, 13/93, 66/93) in 101. in 104. člena statuta Občine Cerknica (Uradni list RS, št. 54/95) je Občinski svet občine Cerknica na 15. redni seji dne 18. 7. 1996 sprejel
O D L O K
o komunalnih taksah v Občini Cerknica
1. člen
V Občini Cerknica se s tem odlokom predpisujejo komunalne takse za naslednje predmete in storitve:
1. za uporabo glasbenih avtomatov in igralnih sredstev v javnih lokalih razen tistih, ki opravljajo dejavnost nekomercialnega namena;
2. za uporabo javnega pločnika ali druge javne površine pred poslovnimi prostori;
3. za uporabo trgov in drugih javnih prostorov (razen pločnikov) za razstavljanje predmetov, prirejanje razstav in drugih zabavnih prireditev za gospodarske namene;
4. za uporabo javnega prostora za začasne namene (za stojnice, točilnice, cirkuse, zabavne parke, gradbišča, prekope, priložnostna ali rezervirana parkirišča) in druge začasne namene;
5. za uporabo vitrin, v katerih se razstavlja blago ali predstavlja dejavnost zunaj poslovne stavbe razen tistih, ki opravljajo dejavnost nekomercialnega namena;
6. za uporabo plakatnih mest, ki jih določi pristojni organ Občine Cerknica, za reklamne napise, objave in oglase na panojih, tablah, displejih ipd., ki so postavljeni, pritrjeni ali drugače označeni na javnih mestih.
2. člen
Komunalne takse se plačujejo po tarifi komunalnih taks, ki je sestavni del tega odloka.
Višina komunalne takse je opredeljena s številom točk v tarifi komunalnih taks, ki je sestavni del tega odloka.
Vrednost točke na dan uveljavitve odloka znaša 10 SIT.
Vrednost točke določi občinski svet do konca meseca decembra za naslednje leto.
Pri odmeri komunalne takse se vzame kot osnova za izračun vrednosti točke na dan nastanka taksne obveznosti oziroma pri komunalnih taksah, ki so določene z letno tarifo, vrednost točke na dan zapadlosti plačila takse.
Ne glede na določbo prejšnjega odstavka se pri izračunu komunalne takse, ki jo zavezanec ni plačal vnaprej, uporabi vrednost točke, ki velja v času izdaje odmerne odločbe.
3. člen
Višina taksne obveznosti se določi glede na območje, v katerem se nahaja taksni predmet oziroma izvaja taksne storitve.
Za potrebe tega odloka se območje občine razdeli na I. in II. območje.
I. območje obsega naselja Cerknica in Rakek in
II. območje obsega ostala naselja na območju Občine Cerknica.
4. člen
Če se taksni predmet ali storitev uporabljata nad obsegom, za katerega je bila komunalna taksa odmerjena ali plačana, se za prekoračitev zaračuna komunalna taksa v desetkratni višini komunalne takse, obračunane po taksni tarifi.
5. člen
Zavezanec za plačilo komunalne takse (v nadaljnjem besedilu: taksni zavezanec) je pravna ali fizična oseba, ki ima poslovne koristi od nameščanja ali uporabe taksnih predmetov ali storitev, za katere so določene komunalne takse.
Taksni zavezanec je lahko tudi lastnik ali najemnik nepremičnine, na kateri se nahaja predmet ali izvaja storitev, za katere je s tem odlokom predpisana komunalna taksa.
V tarifi komunalnih taks je določeno, v katerih primerih je obračun, pobiranje in odvod pobrane komunalne takse dolžna zagotoviti fizična ali pravna oseba, ki ni taksni zavezanec.
Komunalna taksa za določen taksni predmet ali storitev se lahko odmeri le enemu taksnemu zavezancu.
6. člen
Takso odmerja, pobira in izterjuje za pravne in fizične osebe pristojni organ Občine Cerknica.
Župan sklene pogodbo za opravljanje teh storitev z zato registrirano pravno osebo.
Župan obvesti občinski svet o sklenjenih pogodbah.
7. člen
Obveznost plačila komunalne takse (v nadaljnjem besedilu: taksna obveznost) nastane z dnem namestitve taksnega predmeta oziroma pričetka porabe prostora, preneha pa z dnem odstranitve uporabe, oziroma z dnem, ko je taksni zavezanec odstranil taksni predmet oziroma o prenehanju uporabe.
Kadar je za namestitev ali uporabo taksnega predmeta potrebno dovoljenje po posebnih predpisih, si ga mora taksni zavezanec pridobiti pred namestitvijo taksnega predmeta, vendar pridobitev takega dovoljenja ni pogoj za nastanek taksne obveznosti.
8. člen
V primerih, ko je taksa določena v dnevnem znesku, je taksni zavezanec dolžan pred namestitvijo oziroma uporabo taksnega predmeta o tem obvestiti pristojni organ Občine Cerknica oziroma pooblaščenega izvajalca ter plačati predpisano takso, razen če je v tarifi drugače določeno.
9. člen
Taksni zavezanec je dolžan prijaviti nastanek taksne obveznosti pristojnemu organu Občine Cerknica najkasneje v 15 dneh od nastanka taksne obveznosti, če ni v tarifi komunalnih taks drugače določeno.
Prijava nastanka taksne obveznosti mora vsebovati podatke o taksnem zavezancu ter podatke in dejstva, ki so potrebna za določitev višine komunalne takse (npr. površina taksnega predmeta, čas namestitve taksnega predmeta itd.).
Taksni zavezanec je dolžan pristojnemu organu Občine Cerknica oziroma pooblaščenemu izvajalcu prijaviti vsako spremembo, ki bi lahko vplivala na obračun komunalne takse.
Okoliščine, da taksni zavezanec taksnega predmeta ali storitve začasno ni mogel uporabljati, ne vplivajo na taksno obveznost.
10. člen
Komunalno takso plačuje taksni zavezanec vnaprej, če ni s tem odlokom drugače določeno.
Če taksni zavezanec ne plača takse vnaprej, se mu plačilo takse predpiše z odločbo. Takso je dolžan plačati taksni zavezanec v 30 dneh od vročitve odločbe.
Komunalne takse, za katere je v tarifi komunalnih taks določena letna tarifa plačujejo taksni zavezanci polletno vnaprej in zapadejo v plačilo 1. januarja in 1. julija tekočega leta, plačane pa morajo biti v tridesetih dneh.
Če je za postavitev ali uporabo določenega taksnega predmeta potrebno soglasje ali dovoljenje organa je potrebno komunalno takso plačati pred izdajo soglasja oziroma dovoljenja. Izvajanje te določbe zagotavlja organ, ki soglasje oziroma dovoljenje izdaja.
Organ, ki izda tako dovoljenje ga nemudoma pošlje v vednost pristojnemu organu Občine Cerknica.
11. člen
Prisilna izterjava komunalnih taks se opravi po določbah zakona o davkih občanov, če je taksni zavezanec fizična oseba ter po predpisih, ki veljajo za prisilno izterjavo neporavnanih obveznosti, če je taksni zavezanec pravna oseba.
Pravica do izterjave in pravica do povrnitve preveč plačane komunalne takse zastara v dveh letih po preteku leta, v katerem bi morala biti komunalna taksa plačana oziroma v katerem je bila plačana.
12. člen
Komunalne takse so prihodek proračuna Občine Cerknica in se namensko uporabljajo za ureditev komunalnih objektov in naprav.
13. člen
V primeru, da taksni zavezanec ne plača oziroma ne prijavi taksnega predmeta, občinska inšpekcija oziroma komunalni redar odredi odstranitev taksnega predmeta na stroške zavezanca.
14. člen
Nadzor nad izvajanjem odločb tega odloka izvaja pristojen občinski organ in občinska inšpekcija oziroma komunalni redar, ki na terenu ugotavlja ali je uporaba oziroma namestitev taksnega predmeta prijavljena ter preverja resničnost podatkov na prijavah taksne obveznosti.
Občinska inšpekcija oziroma komunalni redar lahko pri izvajanju nadzora izdaja odločbe, odreja druge ukrepe, katerih namen je zagotoviti izvajanje določbe tega odloka.
15. člen
Z denarno kaznijo od 30.000 do 150.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost:
– če v določenem roku ne prijavi taksnega predmeta ali storitve, za katerega je predpisano plačilo komunalne takse,
– če v prijavi taksne obveznosti navaja neresnične podatke, ki vplivajo na odmero taksne obveznosti.
Z denarno kaznijo najmanj 30.000 SIT se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe ali posameznik, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
16. člen
Zavezanci, ki na dan uveljavitve tega odloka že uporabljajo oziroma že imajo nameščene taksne predmete, so dolžni taksno obveznost prijaviti pristojnemu organu Občine Cerknica v 30 dneh po uveljavitivi tega odloka.
17. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka na območju Občine Cerknica preneha veljati odlok o komunalnih taksah v Občini Cerknica (Uradni list RS, št. 1/91).
18. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 417-10/96-9
Cerknica, dne 18. julija 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Cerknica
Janez Štrukelj l. r.
       Tarifa komunalnih taks k odloku o komunalnih taksah
                        v Občini Cerknica


Tarifna št. 1

1.1 Za uporabo glasbenega avtomata v javnih lokalih znaša letna
komunalna taksa:

                                      I. območje     II. območje

- za vsak glasbeni

avtomat                               4.000 točk      2.000 točk

1.2 Za uporabo igralnega sredstva v javnih lokalih znaša letna
komunalna taksa:

                                      I. območje     II. območje

1.2.1. za biljard
(vse vrste)                           16.000 točk    10.000 točk

1.2.2. za elektronski
in računalniški igralni
avtomat                               8.000 točk      6.000 točk

1.2.3. za druga igralna
sredstva                              4.000 točk      2.000 točk

Pojasnila:

1. Med glasbene avtomate po tarifni postavki 1.1. se ne štejejo
v javnih lokalih nameščeni radijski in televizijski sprejemniki.

2. Za druga igralna sredstva se štejejo naprave kot so razni
stenski avtomati (neelektronski "ročni" pikado), namizna igralna
sredstva (nogomet, košarka, marjanca, ipd.) in podobne naprave,
ne glede na vrsto pogona in način plačevanja uporabe teh
sredstev.

3. Javni lokali so poslovni objekti (gostilne, restavracije,
kavarne, nočni lokali, obrati družbene prehrane, bifeji ipd.)
kot tudi k temu pripadajoči vrtovi, terase in drugi prostori, v
katerih se zadržujejo gostje. Javni lokali so tudi društveni
prostori, ki so namenjeni za sestajanje društvenih članov zaradi
zabave oziroma razvedrila.

4. Komunalna taksa se ne plača za uporabo šaha, domin, igralnih
kart, balinišča in kegljišča.

5. Za uporabo igralnih sredstev v društvenih prostorih brez
pridobitvene dejavnosti se plača polovica predpisane takse.

6. Taksni zavezanec je podjetje ali druga organizacija, društvo
ali zasebnik, ki ima v svojem ali najetem javnem lokalu glasbene
ali igralne avtomate in igralna sredstva ne glede na lastništvo
le-teh.


Tarifna št. 2

2.1. Za uporabo pločnika ali druge javne površine pred
poslovnimi prostori za opravljanje gostinsko turistične
dejavnosti znaša komunalna taksa dnevno:

                                      I. območje     II. območje

- za vsak zasedeni m2                 10 točk             6 točk

Taksni zavezanec plača takso pred pridobitvijo dovoljenja za
uporabo javne površine po tej tarifni številki.

2.2. Za uporabo pločnika ali za druge javne površine pred
poslovnimi prostori za razstavljanje ali reklamiranje blaga, ki
ga v poslovnih prostorih prodajajo ter za prodajo blaga ali
opravljanje storitve pred poslovnim prostorom, znaša komunalna
taksa dnevno:

                                      I. območje     II. območje

- za vsak zasedeni m2:                6 točk             4 točke

Taksni zavezanec plača takso pred pridobitvijo dovoljenja za
uporabo javne površine po tej tarifni številki.

Pojasnila:

1. Taksni zavezanec je vsakokratni uporabnik javne površine ali
prireditelj, oziroma fizična ali pravna oseba, ki javni prostor
uporablja.


Tarifna št. 3

3.1. Za uporabo trgov in drugih javnih površin za razstavljanje
predmetov, prirejanje razstav ali drugih zabavnih prireditev za
gospodarske namene, znaša komunalna taksa dnevno:

                                      I. območje     II. območje

- za vsak zasedeni m2                 15 točk             5 točk

Taksni zavezanec plača takso pred pridobitvijo dovoljenja za
uporabo javne površine po tej tarifni številki.

3.2. Za uporabo trgov in drugih javnih površin za začasne namene
znaša komunalna taksa dnevno od m2 zasedene javne površine:

                                      I. območje     II. območje

3.2.1. za kioske za
prodajo pijače, hrane,
sadja in zelenjave                    20 točk            15 točk

3.2.2. za kioske
za prodajo časopisov,
knjig, spominkov, cvetja,
obrtnih in drugih izdelkov            10 točk             8 točk

3.2.3. za stojnice za
prodajo pijač, hrane,
sadja in zelenjave                    15 točk            10 točk

3.2.4. za stojnice za
prodajo časopisov,
knjig, spominkov, cvetja,
obrtnih in drugih izdelkov            10 točk             6 točk

3.2.5. za cirkuse in zabavne
parke, zabavišča                      4 točk             4 točke

3.2.6. za gradbišča, prekope
in druge začasne namene               6 točk             3 točke

3.2.7. za premične gostinske
prikolice                             50 točk            35 točk

3.2.8. od vsakega
rezerviranega parkirnega
mesta se plača komunalna
taksa dnevno                          30 točk            20 točk

3.2.9. za priložnostna
parkirišča:          - 50 točk m2/dan za
                     vsako osebno vozilo,

                     - 80 točk m2/dan za prikolico

                     - 150 točk m2/dan za kombi
                     ali osebno vozilo s prikolico

                     - 200 točk m2/dan za tovornjake

Taksni zavezanec plača takso pred pridobitvijo dovoljenja za
uporabo javne površine po tej tarifni številki.

Pojasnila:

1. Za zasedeno površino se šteje vsa površina, na kateri je,
zaradi uporabe za namene navedene v tarifni št. 3, začasno njena
javna raba omejena ali izključena.

2. Pri kioskih in stojnicah se šteje za zasedeno površino vsa
površina pod kioskom oziroma stojnico ter pod razmeščeno robo in
opremo, povečana za 1 m na vse strani od zaokroženega roba tako
zasedene javne površine.

3. Taksa za uporabo javnih površin se ne plača:

- za namene gradbišča, prekopov in drugih začasnih namenov, če
je investitor občina ali krajevna skupnost oziroma javni zavod;

- za uporabo javne površine, za katero je uporaba in plačilo
urejeno s pogodbo, sklenjeno za komunalne zadeve pristojnim
upravnim organom, če je v pogodbi to izrecno navedeno.

4. Taksni zavezanec je vsakokratni uporabnik trga ali druge
javne površine ali prireditelj oziroma fizična ali pravna oseba,
ki javni prostor uporablja.

5. Javni zavodi s področja kulture, ki so financirani iz
proračuna Občine Cerknica so oproščeni plačila takse, če so
prostor uporabljali za dejavnost, ki jo financira proračun.

6. Gradbišče je območje, kjer se izvajajo gradbena dela.


Tarifna št. 4

4.1. Za uporabo vsake vitrine, na kateri se razstavlja blago ali
predstavlja dejavnost zunaj poslovne stavbe, znaša letna
komunalna taksa:

                                      I. območje     II. območje

- do 2 m2                             1500 točk        1000 točk

- nad 2 m2                            3000 točk        1500 točk

Pojasnila:

1. Taksni zavezanec je lastnik vitrine.

2. Javni zavodi, društva, neprofitne in humanitarne
organizacije, ki so financirani iz proračuna Občine Cerknica, so
oproščeni plačila takse po tej tarifni številki, če se vitrina
uporablja za namene, ki jih financira proračun.


Tarifna št. 5

5.1. Za reklamne napise, objave in oglase (na objektih, panojih,
tablah ipd.), ki so postavljeni, pritrjeni ali drugače označeni
na javnih mestih, znaša letna taksa od m2:

Velikost:                             I. območje     II. območje

- do 2 m2                             3000 točk        2000 točk

- od 2 do 5 m2                        2000 točk        1400 točk

- nad 5 m2                            1000 točk         700 točk

5.2. Za reklamne napise, objave in oglase na transparentih,
pritrjenih na javnih mestih znaša letna taksa:

                                      I. območje     II. območje

- od m2                               6000 točk        4000 točk

5.3. Za reklamne panoje, postavljene ali pritrjene na javnih
mestih, znaša letna taksa od ene reklamne površine panoja:

Velikost:                             I. območje     II. območje

- do 1 m2                             2000 točk        1500 točk

- od 1 do 5 m2                        4000 točk        2500 točk

- od 5 do 15 m2                       6500 točk        4500 točk

- nad 15 m2                           9000 točk       6000 točk.

5.4. Za uporabo plakatnih mest namenjenih občanom znaša dnevna
komunalna taksa:

- za plakate velikosti A3
in manj                                           3 točke na dan

- za plakate velikosti večje
od A3                                             4 točke na dan

- za "jumbo plakate "                            50 točk na dan.

Taksni zavezanec plača takso pred pridobitvijo dovoljenja za
plakatiranje, reklamiranje oziroma oglaševanje po tej tarifni
številki.

Pojasnila:

1. Zavezanci za plačilo komunalne takse te tarife so uporabniki
plakatnih mest ter lastniki tabel, elektronskih in drugih
naprav, namenjenih za reklamiranje, objavo oziroma oglase.

2. Plačilo komunalne takse po tej tarifni številki so oproščene
organizacije, če opravljajo dejavnosti nekomercialnega namena,
vendar morajo plakatiranje oziroma oglaševanje predhodno
prijaviti pristojnemu občinskemu organu.

3. Takse po tej tarifni številki se ne plačujejo za napise firm
na lastnih zgradbah, ki so po zakonu ali odloku občine obvezni.

4. Kdor uporablja plakatno mesto oziroma plakatira, reklamira in
oglašuje brez dovoljenja oziroma v nasprotju z določbami v
izdanem dovoljenju, plača komunalno takso od 1.1. do 31.12. v
desetkratnem znesku.


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti