Uradni list

Številka 51
Uradni list RS, št. 51/1996 z dne 13. 9. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 51/1996 z dne 13. 9. 1996

Kazalo

3017. Odlok o pomožnih objektih, napravah in drugih posegih v prostor v Občini Cerknica, za katere ni potrebno lokacijsko dovoljenje, stran 4369.

Na podlagi 51. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86, 26/90, Uradni list RS, št. 18/93, 47/93), 6. člena navodila o merilih za to kaj se lahko šteje za objekte oziroma posege v prostor, za katere po zakonu ni potrebno lokacijsko dovoljenje in kaj se lahko šteje za pomožne objekte (Uradni list SRS, št. 27/85), 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94, 45/94, 57/94, 14/95, 20/95, 63/95 in 73/95) in 101. in 104. člena statuta Občine Cerknica (Uradni list RS, št. 54/95) je Občinski svet občine Cerknica na 15. redni seji dne 18. 7. 1996 sprejel
O D L O K
o pomožnih objektih, napravah in drugih posegih v prostor v Občini Cerknica, za katere ni potrebno lokacijsko dovoljenje
1. člen
S tem odlokom se v Občini Cerknica določajo pomožni objekti in naprave in drugi posegi v prostor, vrsta, namen, velikost ter način izvedbe teh objektov, za gradnjo katerih ni potrebno lokacijsko dovoljenje, temveč zadošča odločba o priglasitvi gradbenih del.
2. člen
Za objekte oziroma posege v prostor, pomožne objekte, druge objekte in naprave ter dela, za katera ni potrebno lokacijsko dovoljenje temveč odločba o priglasitvi gradbenih del se štejejo:
1. Vzdrževanje obstoječih objektov, naprav in njihovih delov.
2. Adaptacije s katerimi se bistveno ne spreminja zunanjost, zmogljivost, velikost ali namen obstoječih objektov.
3. Pomožni objekti za potrebe občanov, ki predstavljajo funkcionalno dopolnitev stanovanjske hiše kot samostojni objekt ali prizidek do bruto površine 30 m2 skladno s 6. členom navodila o merilih za to, kaj se šteje za objekte oziroma posege v prostor, za katere ni potrebno lokacijsko dovoljenje in kaj se šteje za pomožne objekte (Uradni list SRS, št. 27/85). Za pomožni objekt se šteje pritličen, nepodkleten, zidan, lahko na stebrih podprt, lesen ali montažni objekt, razen vkopane kleti, svetle višine do 2,40 m, brez zgrajene AB plošče in praviloma dvokapne strehe naklona 30–45 stopinj. Zaradi enostavne konstrukcije, velikosti in uporabe ne potrebujejo statičnega preverjanja in drugih priključkov na javne komunalne objekte in naprave. Oblikovanje objektov naj sledi avtohtonim oblikam objektov, ki so prisotni v tem prostoru (lope, drvarnice, skednji, vrtne ute, čebelnjaki ipd.) Razmerje med širino in dolžino objekta naj ne presega 1:2, sleme naj bo v vzdolžni smeri. Odmik posameznega objekta od sosedove parcelne meje mora biti najmanj 4 m ob soglasju lastnika mejnega zemljišča pa je ta odmik lahko manjši vendar ne manjši od 2 m. Kot pomožni objekt se ne štejejo masivne garaže, delavnice in skladišča za potrebe dejavnosti. Pomožni objekti ne smejo poslabšati pogojev rabe zemljišč ali sosednjih objektov.
4. Drvarnice, kokošnjaki, zajčniki, vrtne ute, zimski vrtovi, shrambe za orodje, nadstrešnice, vetrolovi, terase, zasteklitve in nadkritje balkonov ter podobni objekti in naprave, ki predstavljajo funkcionalno dopolnitev stanovanjske hiše in ne presegajo zazidave 20 kvadratnih metrov bruto etažne površine.
5. Skednji, kašče, lope za shrambo sena, stelje, poljščin, orodja, začasna zavetišča za živino, rastlinjaki in drugi pomožni gospodarski objekti za kmetijsko proizvodnjo do velikosti 30 kvadratnih metrov bruto zazidalne površine; v primeru, da objekt dopolnjuje osnovno kmetijsko dejavnost obstoječih gospodarstev posameznih občanov pa do velikosti 40 kvadratnih metrov bruto zazidalne površine.
6. Enojni kozolci z dvema poljema do 8 m dolžine in 1 m širine.
7. Čebelnjaki, ki ne presegajo širine 1,50 m ter 20 kvadratnih metrov bruto zazidalne površine.
8. Garaže za en osebni avto pri družinski stanovanjski hiši do 20 kvadratnih metrov bruto zazidalne površine.
9. Koritasti in stolpni silosi za krmo v sklopu kmečkih gospodarstev do skupne prostornine 90 kubičnih metrov. Nadstrešnica največ do 30 m2.
10. Nadstreški nad dostopom oziroma dovozom do objekta in nadstreški za potrebe parkiranja in garažiranja osebnih avtomobilov, traktorjev s priključki, koles, mopedov in motorjev ter avtomobilskih prikolic pri individualnih stanovanjskih hišah oziroma gospodarskih objektih do maksimalne tlorisne površine 15 kvadratnih metrov od raščenega terena; pokritja teras pa do njene velikosti v lahki montažni izvedbi iz kovinskih ali lesenih konstrukcijskih elementov na točkovnih temeljih.
11. Vrtne in dvoriščne ograje do višine največ 1,5 m ter oporni zidovi terena do višine največ 1 m.
12. Rezervoarji za vodo 10 kubičnih metrov, kolikor ta voda ni namenjena za pitje.
13. Kolektorji za izkoriščanje sončne energije do 12 kvadratnih metrov površine. Naprave ne smejo moteče vplivati na okolje.
14. Mali rezervoar za TNP (tekoči naftni plin) do vsebine 2500 kg.
15. Majhna kontejnerska skladišča za TNP do velikosti 2 × 100 jeklenk a = 10 kg.
16. Izdelava vetrolova pri vhodih v objekte do 12 m2.
17. Posodobitev obstoječih gnojišč do 30 m3.
18. Izgradnja troprekatnih greznic, rastlinskih in manjših čistilnih naprav (10 EE) za čiščenje komunalnih odplak in odpadnih vod do 30 m3 na mesec.
19. Ureditev pašnikov do površine 4 ha.
20. Postavitev začasnih zavetišč za živino na pašnikih s časovno omejitvijo (največ 5 let).
21. Tople grede in zaprti cvetličnjaki do 30 m3 oziroma več manjših v skupni velikosti.
22. Tlakovanje in urejanje funkcionalnih zemljišč pred stanovanjskimi in drugimi objekti.
23. Postavitev montažnih, tipskih bazenov ob stanovanjskih hišah z vkopom v teren do 1 m in površine do 40 m2.
24. Trajne ograje, ki služijo za zaščito pred divjadjo do višine 2 m in lovske preže.
25. Rekonstrukcija in popravilo cest.
26. Postavitev umetniških del, spominskih plošč, kapelic ter nagrobnih in drugih obeležij, ki ne zahtevajo večjih ureditvenih del izven sakralnih kompleksov.
27. Nadstrešnice za potnike na avtobusnih postajališčih.
28. Postavitev reklamnih, obvestilnih in podobnih panojev in naprav ter reklam poslikanih na zidovih objektov, ki niso prometni znaki ali znaki po drugih predpisih, pritrjeni na objekte, zidove, ograje ali samostojne površine do 12 m2 s soglasjem lastnikov objektov in zemljišč.
29. Postavitev zaščitnih in protihrupnih ograj, ki niso ob cestah regionalnega pomena do višine 2,50 m.
30. Odstranitev obstoječih objektov in naprav in njihovih delov do površine 30 m2, za katere ni potrebna statična presoja.
31. Montaža tend, nadstreškov in izveskov nad vhodi poslovnih prostorov in manjših klima naprav (enega poslovnega prostora), za katere je potrebno predvideti ustrezno mesto montaže in lovljenja kondenzne vode.
32. Letni vrtovi do 40 m2.
3. člen
Objekte iz prejšnjega člena je možno graditi le v skladu z namensko rabo zemljišč, določeno s planskimi akti in prostorskimi izvedbenimi akti.
Izjemoma se kmetijska zemljišča iz prvega območja namenijo za nekmetijsko rabo, če ni primernega zemljišča in če gre za gradnjo objektov, ki je v interesu Občine Cerknica:
– gradnja objektov, ki neposredno služijo primarni kmetijski dejavnosti.
4. člen
Pri določanju lokacije ter oblikovanju pomožnih objektov in naprav je treba upoštevati naslednje pogoje.
1. Objekti morajo biti zgrajeni v skladu s planskimi usmeritvami, ob upoštevanju interesov in predpisov s področja varstva okolja, sanitarnih, požarnovarstvenih, vodnogospodarskih in obrambno zaščitnih ureditev ter varstva naravne in kulturne dediščine.
2. Pomožne objekte je možno locirati le v ureditvenem območju naselij, izven teh območij pa le izjemoma, če to narekujejo terenske ali vremenske razmere ter s soglasjem Občine Cerknica. Čebelnjak je možno graditi izven ureditvenega območja naselja ob soglasju čebelarskega društva, ki deluje na tem območju in skladno z naravovarstvenimi predpisi.
3. Ne smejo poslabšati pogojev rabe sosednjih zemljišč, objektov in naprav.
4. Zaradi enostavne konstrukcije in velikosti ne potrebujejo posebnega statičnega in drugega gradbeno tehničnega preverjanja oziroma so zgrajeni iz tipiziranih elementov z veljavnimi atesti.
5. Ne potrebujejo novih komunalnih in drugih priključkov na javne komunalne objekte in naprave.
6. Pri lokaciji, oblikovanju in izboru gradbenega materijala se morajo prilagajati krajinskim in oblikovnim značilnostim območja.
7. Odmik posameznega objekta od sosedove parcelne meje mora biti najmanj 4 m, ob soglasju lastnika mejnega zemljišča pa je ta odmik lahko tudi manjši, vendar ne manjši od 2 m.
8. Odmiki ograj od komunikacij morajo biti takšni, da ograja ne ovira normalne uporabe tega zemljišča. V soglasju z lastnikom mejnega zemljišča se lahko ograja postavi v mejo.
5. člen
Pomožni objekti so lahko locirani kot prizidki k stanovanjskim objektom ali gospodarskim poslopjem ali kot samostojni objekti. Objekti morajo biti pritlični, brez kolenčnega zidu, nepodkleteni (razen, če to zahtevajo terenske razmere). Pomožni objekti so lahko zidani ali leseni, razen čebelnjakov in shramb za orodje, ki pa smejo biti samo leseni in postavljeni na točkovne temelje. Ravne strehe niso dovoljene, razen v primeru prizidka, ki služi obstoječemu objektu.
Pomožnih objektov ni dovoljeno uporabljati in opremljati za bivalne namene.
6. člen
Pred pričetkom gradnje mora investitor, ki namerava graditi objekt iz 2. člena tega odloka gradnjo oziroma poseg v prostor priglasiti organu, pristojnemu za urejanje prostora. Vlogi mora priložiti:
– opis nameravane graditve in zemljišča, na katerem naj bi objekt stal (tehnični opis, tlorisne in višinske gabarite, naklon strešine, uporabljen material ter konstrukcijske rešitve),
– kopijo katastrskega načrta z vrisanim predvidenim objektom ter skico objekta,
– dokazilo o razpolaganju z zemljiščem, na katerem bo objekt stal,
– soglasja, ki jih zahteva pristojni organ, ki izdaja to dovoljenje.
7. člen
Nadzor nad izvajanjem odloka opravlja Urbanistična inšpekcija Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor.
8. člen
Z uveljavitvijo tega odloka preneha veljati odlok o pomožnih objektih za potrebe občanov in njihovih družin (Uradni list SRS, št. 1/87) za območje novonastale Občine Cerknica.
9. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 351-196/96-9
Cerknica, dne 18. julija 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Cerknica
Janez Štrukelj l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti