Uradni list

Številka 51
Uradni list RS, št. 51/1996 z dne 13. 9. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 51/1996 z dne 13. 9. 1996

Kazalo

3007. Pravilnik o merilih, postopku in načinu delitve dovolilnic, stran 4358.

Na podlagi prvega odstavka 33. člena in osme alinee prvega odstavka 64. člena zakona o prevozih v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 72/94) ter 26. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94, 20/95 – odl. US in 29/95) izdajam
P R A V I L N I K
o merilih, postopku in načinu delitve dovolilnic
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
Ta pravilnik določa merila, postopke in način delitve dovolilnic za mednarodni cestni prevoz stvari.
Stvari se prevažajo v skladu z zakonom o prevozih v cestnem prometu in mednarodnimi pogodbami, ki jih je sklenila Republika Slovenija.
2. člen
Ministrstvo, pristojno za promet pridobi dovolilnice od pristojnega organa druge države na podlagi mednarodne pogodbe sklenjene s posamezno državo.
II. POGOJI ZA PRIDOBITEV DOVOLILNIC
3. člen
Dovolilnice lahko pridobi domača pravna oseba, če ima licenco za opravljanje mednarodnega javnega prevoza stvari ali če ima licenco za opravljanje mednarodnega prevoza stvari za lastne potrebe oziroma, če izpolnjuje vse naslednje pogoje:
a) da ima opravljanje dejavnosti javnega prevoza stvari ali prevoza stvari za lastne potrebe vpisano v sodni register,
b) da je lastnik enega ali več tovornih vozil za posamezne vrste prevozov, ki izpolnjujejo pogoje, ki jih določajo predpisi o varnosti cestnega prometa, ter nosilnost vsakega vozila presega 3,5 tone ali 6 ton največje dovoljene mase, če ni z mednarodno pogodbo drugače določeno.
Dovolilnice lahko pridobi domača fizična oseba, če ima licenco za opravljanje mednarodnega javnega prevoza stvari ali če ima licenco za opravljanje mednarodnega prevoza stvari za lastne potrebe oziroma, če izpolnjuje vse naslednje pogoje:
a) da je vpisana v register pri Ministrstvu za finance, Republiška uprava za javne prihodke,
b) da je lastnik enega ali več tovornih vozil za posamezne vrste prevozov, ki izpolnjujejo pogoje, ki jih določajo predpisi o varnosti cestnega prometa ter nosilnost vsakega vozila presega 3,5 tone ali 6 ton največje dovoljene mase, če ni z mednarodno pogodbo drugače določeno.
Kot lastno tovorno vozilo se pojmuje tudi vozilo v zakupu, ki se izkaže s pogodbo za zakup za dobo, daljšo od enega leta.
4. člen
Ministrstvo, pristojno za promet za potrebe svojega dela vodi arhiv o pridobljeni dokumentaciji in evidenco vseh vozil, prijavljenih za mednarodni cestni promet.
Domača pravna oseba mora k pisni vlogi predložiti naslednjo dokumentacijo:
a) overjeno kopijo veljavnega prometnega dovoljenja na ime pravne osebe, za tovorno vozilo in vsako vozilo, ki presega 3,5 tone nosilnosti ali 6 ton največje dovoljene mase, ki ga je izdala pristojna upravna enota Republike Slovenije,
b) overjeno kopijo pogodbe o zakupu vozil, če vozilo ni last pravne osebe,
c) podatke o predvidenem številu prevozov v posamezne države,
d) overjeno kopijo izpisa iz sodnega registra.
Domača fizična oseba mora k pisni vlogi predložiti naslednjo dokumentacijo:
a) overjeno kopijo veljavnega prometnega dovoljenja na ime fizične osebe – podjetnika posameznika, za tovorno vozilo in vsako vozilo, ki presega 3,5 tone nosilnosti ali 6 ton največje dovoljene mase, ter ga je izdala pristojna upravna enota Republike Slovenije,
b) overjeno kopijo pogodbe o zakupu vozila, če vozilo ni last fizične osebe – podjetnika posameznika,
c) podatke o predvidenem številu prevozov v posamezne države,
d) overjeno kopijo priglasitvenega lista, ki ga potrdi Republiška uprava za javne prihodke.
Prevoznik pošlje vlogo z dokumentacijo po pošti s povratnico na sedež ministrstva, pristojnega za promet.
5. člen
Če vloga iz četrtega odstavka prejšnjega člena ni popolna, ministrstvo, pristojno za promet v 15 dneh po prejemu vloge zahteva, da jo prevoznik dopolni. Če ministrstvo, pristojno za promet v 15 dneh od dneva prevoznikovega prejema zahteve po dopolnitvi ne prejme dopolnil k vlogi, se šteje kot da vloga ni bila vložena.
Ministrstvo, pristojno za promet v 15 dneh od prejema popolne dokumentacije, obvesti vlagatelja – prevoznika o datumu prevzema dovolilnic iz 16. člena tega pravilnika.
6. člen
Prevozniki so dolžni tekoče sporočati vse spremembe o sedežu, o številu in vrsti vozil ter jih pisno dokumentirati oziroma predložiti navedeno dokumentacijo v 15 dneh od dneva spremembe oziroma, ko to zahteva ministrstvo, pristojno za promet.
7. člen
Ob reorganizaciji ima pravna ali fizična oseba, ki je pravno nasledila prejšnjega prevoznika, pravico pridobivati dovolilnice, do katerih je upravičena, v 15 dneh od dneva, ko predloži popolno vlogo kot jo zahteva 4. člen tega pravilnika.
III. NAČIN DELITVE DOVOLILNIC
8. člen
Ministrstvo, pristojno za promet pisno, najmanj 14 dni pred datumom prevzema dovolilnic, obvesti prevoznika o kraju in času prevzema dovolilnic za naslednje koledarsko obdobje, ki je predvidoma dvomesečno. Za posamezne vrste dovolilnic lahko ministrstvo določi drugačno obdobje.
Prevozniki so dolžni najmanj 7 dni pred datumom prevzema dovolilnic vrniti na sedež ministrstva, pristojnega za promet vse do tedaj porabljene dovolilnice, po pošti s povratnico.
V primeru, da ministrstvo, pristojno za promet odloči, da prevozniki posamezne vrste dovolilnic vrnejo ob pristopu k delitvi dovolilnic, o vrnitvi dovolilnic pristojni delavec ministrstva izda potrdilo.
Število porabljenih dovolilnic je pogoj za dodelitev novih dovolilnic.
Delitev dovolilnic za naslednje obdobje se začne najkasneje 10 delovnih dni pred začetkom obdobja, za katerega se bodo dovolilnice izdale. Ministrstvo, pristojno za promet pri tem obvezno zagotovi posameznemu prevozniku, da med dvema datumoma delitve dovolilnic ne poteče manj časa kot je predpisano koledarsko obdobje iz prvega odstavka tega člena.
Prevoznik lahko v posameznem obdobju prevzame dovolilnice samo na temelju pisnega vabila za prevzem dovolilnic in sicer za dvomesečno obdobje delitev nagradnih dovolilnic, delitev na podlagi sklepa komisije iz 17. člena tega pravilnika in delitev odobrenih avansov.
9. člen
Predstavniki prevoznikov prevzamejo dovolilnice osebno na ministrstvu, pristojnem za promet samo ob predložitvi pooblastila za dvig ter osebne izkaznice ali potnega lista.
Ob prevzemu dovolilnic je prevoznik dolžan overiti dovolilnice z žigom pravne ali fizične osebe, ki ji je bila dovolilnica izdana.
Predstavniki avtoprevozniških zadrug in registriranih družb, katerih lastniki ali solastniki so hkrati samostojni podjetniki posamezniki, lahko prevzamejo dovolilnice na ministrstvu, pristojnemu za promet brez žiga prevoznika.
Avtoprevozniška zadruga in registrirana družba, katerih lastniki ali solastniki so hkrati samostojni podjetniki posamezniki, mora ob koncu delilnega obdobja posredovati ministrstvu, pristojnemu za promet spisek razporeditve dovolilnic prevoznikom, združenim v avtoprevozniško zadrugo oziroma lastnikom ali solastnikom družbe. Ob vračilu uporabljene dovolilnice mora le-ta imeti žig prevoznika, ki jo je uporabil.
Ministrstvo, pristojno za promet izda prevozniku, avtoprevozniški zadrugi in registrirani družbi, katerih lastniki ali solastniki so hkrati samostojni podjetniki posamezniki, račun za prevzete dovolilnice, iz katerega je razvidna vrsta dovolilnic, zaporedne številke prevzetih dovolilnic ter datum naslednje odobrene delitve, ki ga žigosa in podpiše.
10. člen
Predstavnik prevoznika mora pisno potrditi prejem računa.
Prevoznik mora poravnati račun v 8 dneh od izdaje računa, sicer mu ministrstvo, pristojno za promet ne izda novih dovolilnic. V takem primeru je prevoznik do novih dovolilnic upravičen po poravnavi računa, o čemer predloži potrdilo. Prevoznik mora ob prevzemu dovolilnic za tekoče obdobje predložiti potrdilo o plačilu prevzetih dovolilnic iz preteklega obdobja.
IV. MERILA ZA DELITEV DOVOLILNIC
11. člen
Ministrstvo, pristojno za promet pri delitvi dovolilnic za posamezno obdobje v koledarskem letu izhaja iz letnih kontingentov dovolilnic, ki jih izmenja za koledarsko leto s posamezno tujo državo.
Ministrstvo, pristojno za promet za vsako koledarsko leto na podlagi kontingentov izmenjanih dovolilnic pripravi načrt izdanih dovolilnic za posamezno obdobje. Načrt je podlaga za določitev števila dovolilnic posameznemu prevozniku za posamezno obdobje.
Ministrstvo, pristojno za promet do 15. decembra v tekočem letu za vsakega prevoznika izdela načrt, ki je temelj za posamezno obdobje glede števila in vrst posameznih dovolilnic, za naslednje koledarsko leto, ki se določi po stanju vrnjenih uporabljenih dovolilnic za obdobje januar – oktober v tekočem letu ter po stanju prijavljenih motornih vozil ob koncu opredeljenega obdobja.
Temeljni načrt za vsako obdobje se sproti spreminja z upoštevanjem meril iz 12. člena tega pravilnika.
Temeljni načrt se prevozniku spremeni tudi ob morebitni nepravilni uporabi dovolilnic.
Glede na kontingent in vrsto dovolilnic, ki jih ministrstvo, pristojno za promet izmenja s posamezno državo, ter glede na izkazane potrebe slovenskih prevoznikov po posameznih dovolilnicah, ministrstvo, pristojno za promet pripravi merila za pridobitev dovolilnic za posamezno vrsto dovolilnic
12. člen
Ministrstvo, pristojno za promet, na temelju načrta predpiše splošne in posebne kriterije za posamezna merila za dodelitev dovolilnic posameznemu prevozniku.
Splošni merili za pridobitev dovolilnic sta:
a) odstotek vrnjenih uporabljenih dovolilnic, ki jih je prevoznik prejel v predhodnem dvomesečju oziroma drugače določenem obdobju in sicer:
– v prvem dvomesečju oziroma drugače določenem obdobju se zahteva vračilo 90% prejetih dovolilnic iz preteklega leta,
– v drugem dvomesečju oziroma drugače določenem obdobju se zahtevata 100% vračilo prejetih dovolilnic iz preteklega leta in 80% vračilo iz prvega dvomesečja oziroma drugače določenega obdobja,
– v tretjem dvomesečju oziroma drugače določenem obdobju se zahtevata 100% vračilo dovolilnic iz prvega dvomesečja oziroma drugače določenega obdobja in 80% vračilo iz drugega dvomesečja oziroma drugače določenega obdobja.
– v četrtem dvomesečju oziroma drugače določenem obdobju se zahtevata 100% vračilo prejetih dovolilnic iz drugega dvomesečja oziroma drugače določenega obdobja in 80% vračilo iz tretjega dvomesečja oziroma drugače določenega obdobja.
– v petem dvomesečju oziroma drugače določenem obdobju se zahtevata 100% vračilo prejetih dovolilnic iz tretjega dvomesečja oziroma drugače določenega obdobja in 80% vračilo iz četrtega dvomesečja oziroma drugače določenega obdobja.
– v šestem dvomesečju oziroma drugače določenem obdobju se zahtevata 100% vračilo prejetih dovolilnic iz četrtega dvomesečja oziroma drugače določenega obdobja in 80% vračilo iz petega dvomesečja oziroma drugače določenega obdobja.
Prevoznik, ki izkaže nad 40% izpolnitev obveznosti meril za predhodno obdobje, je upravičen do sorazmerne delitve dovolilnic v tekočem obdobju.
Zaradi ažurnosti podatkov o stanju dovolilnic mora prevoznik vrniti uporabljeno dovolilnico ministrstvu, pristojnemu za promet v roku 3 dni od vrnitve vozila na sedež prevoznika.
b) število in vrsta prijavljenih motornih vozil.
13. člen
Nedoseganje odstotkov za vračilo uporabljenih dovolilnic po posameznih dvomesečjih ali drugače določenih obdobjih, kot so navedeni v prvi do šesti alinei drugega odstavka 12. člena pomeni, da se prevozniku temeljni plan dovolilnic zmanjša za toliko dovolilnic, kolikor znaša število nevrnjenih dovolilnic. Temeljni plan dovolilnic za posameznega prevoznika se zmanjša tudi ob zmanjšanju števila vozil v enakem odstotku.
Prevoznik, ki ne izkaže 40% uporabljenosti dovolilnic v predhodnem obdobju ni upravičen do prejema istovrstnih dovolilnic za tekoče obdobje ter lahko pridobiva dovolilnice ob izpolnjevanju pogojev iz prve do šeste alinee drugega odstavka, 12. člena tega pravilnika šele v naslednjem obdobju.
14. člen
Ministrstvo, pristojno za promet predpiše posebna merila za izdajo tistih vrst dovolilnic, ki ne zadoščajo potrebam slovenskih prevoznikov.
Ministrstvo, pristojno za promet se o konkretnih posameznih merilih in njihovih vplivih dogovori s predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije in Obrtne zbornice Slovenije. Posebna merila so priloga k temu pravilniku in so sestavni del tega pravilnika.
15. člen
Ministrstvo, pristojno za promet si ob posameznih dvomesečjih ali drugače določenih obdobjih zadrži tisto število dovolilnic, ki je bilo na podlagi 13. člena tega pravilnika odšteto iz temeljnega plana posameznih prevoznikov.
Do 3% letnega kontingenta tistih dovolilnic, ki se urejajo s posebnimi merili in do 10% letnega kontingenta preostalih dovolilnic se nameni prevoznikom, ki prvič zaprosijo za dovolilnice pri ministrstvu, pristojnem za promet.
Razlika med zadržanim številom dovolilnic iz prvega odstavka in namenskim številom iz drugega odstavka tega člena se razdeli med prevoznike, ki so ob uporabi dovolilnic presegli zahtevane odstotke vračila dovolilnic ob enakem ali povečanem številu motornih vozil. Delitev poteka po predlogu komisije za delitev iz 17. člena tega pravilnika.
Prednost pri delitvi nerazporejenih dovolilnic iz prvega odstavka tega člena bodo imeli prevozniki, ki imajo tovorna vozila v izvedbi EURO 1 ali EURO 2 ter redno ustrezajo posebnim merilom.
16. člen
Novim prevoznikom, ki prvič zaprosijo za določeno vrsto dovolilnic, se te lahko dodelijo le iz nerazporejenih dovolilnic iz drugega odstavka 15. člena. Vlogo za izdajo dovolilnic morajo prevozniki posredovati pisno. Ministrstvo, pristojno za promet v 15 dneh od prejema vloge prevozniku izda obvestilo v skladu s 5. členom tega pravilnika.
Če je tako opredeljeni kontingent dovolilnic manjši od potreb novo registriranih prevoznikov, se upošteva razmerje med opredeljenim kontingentom dovolilnic in številom vozil prevoznikov, ki prvič zaprosijo za posamezno vrsto dovolilnic.
Ministrstvo, pristojno za promet prevoznika obvesti o nezmožnostih izdaje posamezne vrste dovolilnic, katerih količina ne zadošča potrebam prevoznikov.
17. člen
Ministrstvo, pristojno za promet, Gospodarska zbornica Slovenije in Obrtna zbornica Slovenije imenujejo po dva člana v komisijo za delitev nerazporejenih dovolilnic. Člani izvolijo predsednika komisije.
Mandat članov komisije traja 2 leti.
Komisija obravnava vloge že registriranih prevoznikov za nerazporejene dovolilnice iz tretjega odstavka 15. člena tega pravilnika.
Po proučitvi vloge o stanju prevoznika komisija lahko sklene:
– da se prevozniku dodeli dodatni kontingent dovolilnic, ki ne vpliva na povečanje temeljnega načrta v tekočem letu,
– da se poveča ali zmanjša temeljni načrt za posamezno obdobje. Povečanje je lahko maksimalno za 20% glede na njegov temeljni načrt. Temeljni načrt se lahko zmanjša tudi za 100%.
Komisija se sestane vsak peti delovni dan v mesecu ali na zahtevo vsaj dveh članov komisije.
O svojih odločitvah sestavi zapisnik, ki vsebuje:
– imena prisotnih članov komisije,
– spisek vseh vlog, ki naj vsebuje naziv vlagatelja vloge, vrsto dovolilnic za katere prosi in število dodeljenih dovolilnic,
– sklep o rešitvi vloge z obrazložitvijo,
– termin prevzema dovolilnic.
Pri povečanju temeljnega načrta za posamezno obdobje mora komisija upoštevati analize o vplivu povečanja na letni kontingent za vse prevoznike, ki jih pripravi ministrstvo, pristojno za promet.
Komisija posreduje zapisnik ministrstvu, pristojnemu za promet v roku 5 dni od dneva sestanka.
Komisija obvesti prevoznika o sklepu v roku 7 dni.
Delo komisije poteka po poslovniku o pristojnostih in načinu dela komisije, ki ga sprejme komisija.
Če prevoznik ne prevzame dovolilnic po terminu, določenem v četrti alinei četrtega odstavka tega člena, se te vrnejo v kontingent nerazporejenih dovolilnic.
18. člen
Prevoznik, ki zaradi obsega del želi predčasno prejeti določen kontingent dovolilnic posamezne vrste, mora predložiti pisno vlogo. V vlogi prevoznik navede, koliko dovolilnic posamezne vrste želi prevzeti ter priloži pisno izjavo o tem, v katerem posameznem obdobju mu ministrstvo, pristojno za promet odšteje izdani avans dovolilnic.
Predlog o avansu odobri pristojni državni sekretar v 8 dneh po prejemu vloge.
Prevozniku se lahko kot avans dodeli število dovolilnic, ki ne presega 20% temeljnega načrta za posamezno obdobje.
Prevozniku se lahko prejeti avans odšteje v naslednjem delilnem obdobju ali roku 60 dni ali največ za čas dveh delilnih obdobij oziroma roku 120 dni.
V zadnjem obdobju tekočega leta ni možno izdajati avansov.
19. člen
Prevozniki lahko uporabljajo dovolilnice le za prevoze s tistimi vozili, ki so jih prijavili pri ministrstvu, pristojnem za promet v skladu s 4. in 6. členom tega pravilnika.
Dovolilnica je praviloma neprenosljiva. Izjemoma lahko za prenos dovolilnice prevoznik pisno zaprosi ministrstvo, pristojno za promet. Pisna vloga z obrazložitvijo mora vsebovati številko dovolilnice, vrsto dovolilnice, vrsto prevoza, dajalca in prejemnika dovolilnice. Prenos drugemu prevozniku je možen le na podlagi pisne odobritve ministrstva, pristojnega za promet.
Preprodaja prejetih dovolilnic prevoznikom ni dovoljena.
Pri uporabi dovolilnic morajo prevozniki upoštevati dodatna navodila ministrstva, pristojnega za promet .
Po vrnitvi uporabljenih dovolilnic ministrstvo, pristojno za promet preveri ali so bile uporabljene v skladu s tem pravilnikom.
20. člen
Ministrstvo, pristojno za promet in zveze določi dneve in ure v katerih lahko prevozniki ali njihovi pooblaščeni predstavniki osebno urejujejo dokumentacijo v zvezi s pridobivanjem dovolilnic za mednarodni cestni prevoz stvari.
21. člen
Ministrstvo, pristojno za promet ima ob nespoštovanju pravilnika pravico izreči prevozniku te ukrepe:
a) Opomin:
– kadar prevoznik nepravočasno dostavi dokumentacijo zahtevano v 6. členu tega pravilnika.
b) Omejitev pridobitve posameznega števila in vrste dovolilnic ali več vrst dovolilnic za naslednje dvomesečje oziroma drugače določeno obdobje:
– kadar prevoznik ni uporabil dovolilnice v skladu z njenim namenom in določili tega pravilnika in sicer za količino in vrsto nepravilno uporabljenih dovolilnic.
c) Izbris iz registra prevoznikov, ki pridobivajo dovolilnice za mednarodni prevoz stvari:
– kadar prevozniki predložijo nepravilne ali neresnične podatke o svojem stanju z namenom zavajanja.
Ministrstvo, pristojno za promet izda prevozniku o ukrepih iz tega člena pisni sklep, ki je dokončen. Zoper ta sklep je mogoče sprožiti upravni spor, ki ne zadrži izvršitve sklepa.
22. člen
Ministrstvo, pristojno za promet pošlje Gospodarski zbornici Slovenije in Obrtni zbornici Slovenije pregled prejetih kontingentov dovolilnic za posamezne države ter pregled razdeljenih in vrnjenih dovolilnic po prevoznikih in po državah po opravljeni delitvi in letnem pregledu v posameznem obdobju.
Vsak prevoznik ima pravico preveriti lastne podatke o številu vozil in registrskih številkah ter izdanih in vrnjenih dovolilnicah vpisanih v evidenci ministrstva, pristojnega za promet.
23. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika se preneha uporabljati pravilnik o merilih, postopku in načinu delitve dovolilnic (Uradni list RS, št. 45/95, 60/95, 72/95).
24. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 264-3/96
Ljubljana, dne 3. septembra 1996.
Igor Umek, dipl. ek. l. r.
Minister
za promet in zveze
PRILOGA:



KRITERIJI ZA POSEBNA MERILA

Na podlagi 14. člena pravilnika o merilih, postopku in načinu
delitve dovolilnic za mednarodni cestni prevoz stvari določam

POSEBNA MERILA ZA DELITEV DOVOLILNIC

Ministrstvo, pristojno za promet ugotavlja, da glede na potrebe
slovenskih prevoznikov ne razpolaga z zadostnim kontingentom teh
dovolilnic za prevoz stvari v mednarodnem cestnem prometu:

1. AVSTRIJA - univerzalna dovolilnica,

2. ITALIJA - bilateralna in maloobmejna dovolilnica,

3. UKRAJINA - univerzalna dovolilnica,

4. HRVAŠKA - dovolilnica za tretje države.

MERILA ZA DELITEV AVSTRIJSKIH
UNIVERZALNIH DOVOLILNIC

1. Izhodiščni kontingent za delitev avstrijskih univerzalnih
dovolilnic se določi na podlagi meril iz pravilnika o merilih,
postopku in načinu delitve dovolilnic za mednarodni cestni prevoz
stvari in teh meril:

- uporaba oprtnega vlaka v posameznem obdobju na podlagi podatkov
gospodarskih družb pristojnih za izvedbo kombiniranega prevoza.

Letno razmerje 1 : 2 (prevoz po cesti : 2 oprtni prevoz - 2
povratni vožnji ali 4 enosmerne vožnje) je stalno.

Roki za vračilo porabljenih dovolilnic so enaki kot v 12. členu
pravilnika o merilih, postopku in načinu delitve dovolilnic za
mednarodni cestni prevoz stvari.

Prevoznikom se določi kontingent avstrijskih univerzalnih
dovolilnic za posamezno obdobje na osnovi uporabe oprtnega vlaka
in sicer:

- število v predpreteklem obdobju.

2. Za "zelene tovornjake", ki izpolnjujejo EURO 1 ali EURO 2 in
imajo vgrajeno standardizirano protihrupno zaščito se mesečno
izda za takšno vozilo dodatno 1 (ena) avstrijska univerzalna
dovolilnica.

Prevozniki morajo pisno dokumentirati lastništvo in zahtevane
pogoje za takšno vozilo. Za takšno vrsto vozila morajo prevozniki
dostaviti dokumentacijo skladno z navodili CEMT.

3. Prevoznikom, ki so prejeli tudi CEMT dovolilnico za Avstrijo,
se za vsako dovolilnico CEMT, od zgoraj omenjenih dodatnih
namenskih dovolilnic za "zelene tovornjake", odšteje 5 (pet)
univerzalnih dovolilnic mesečno.

4. Prevoznikom, ki so lastniki motornih tovornih vozil s
priklopnim vozilom ali brez, katerih predpisane dimenzije
presegajo predpisane dimenzije vozil, ki lahko uporabljajo oprtni
vlak, to je širine 2,60 m, višine 4 m, se lahko na obdobje dodeli
1 (ena) avstrijska univerzalna dovolilnica.

Prevozniki morajo dokumentirati dimenzije takšnih vozil pisno.

5. Prevozniki za uporabo oprtnega vlaka prejmejo nagradne
dovolilnice. Prevozniki prevzamejo nagradne dovolilnice v roku,
določenem skladno s četrtim odstavkom 8. člena. Nagradne
dovolilnice se izdajajo na podlagi podatkov gospodarskih družb
pristojnih za izvedbo kombiniranega prevoza.

6. Za prevoze v tranzitu in pri bilateralnih prevozih se cestne
dovolilnice ne izdajajo za:

- samostojna vozila do 12 ton nosilnosti, razen tistih, ki imajo
vozilo opremljeno s hladilno komoro in vozila za prevoz nevarnih
snovi; o čemer mora prevoznik predložiti dokumentacijo iz katere
je razvidno, da gre za tovrstna vozila;

- skupino vozil do 12 ton nosilnosti;

- vozila za avtomatsko razkladanje (kiperji), razen tistih, ki
imajo za priklopno vozilo potrdilo TIR.

7. Za prevoze v tranzitu in pri bilateralnih prevozih se zahteva
porabljenost dovolilnic s prevozom stvari v obe smeri za dva
meseca v povprečju najmanj 70% delež polnih voženj v vseh
vožnjah. To pa ne velja za vozila s cisternami in vozila za
prevoz zabojnikov, pri čemer dajo podatke prevozniki.

8. Za prevoz v tranzitu in bilateralnih prevozih se pri vračilu
dovolilnic zahteva priložitev izvirnega, izpolnjenega in
potrjenega izvoda CMR.

9. Prevozniki so upravičeni do bilateralnih dovolilnic na osnovih
naslednjih kriterijev:

- primerjava med številom izkoriščenih nemških in avstrijskih
univerzalnih dovolilnic pri čemer bo dana prednost pri dodelitvi
dovolilnic prevoznikom, ki več kot 70% vseh voženj v obeh državah
opravijo v Avstriji,

- izkoriščenost dodeljenih dovolilnic v določenem predhodnem
obdobju z upoštevanjem večletne tržne prisotnosti prevoznika pri
tovrstnih prevozih in njegova specializacija,

- v skladu s četrtim odstavkom 15. člena pravilnika o načinu in
postopku delitve dovolilnic imajo prednost pri dodelitvi
prevozniki, ki imajo tovorna vozila v izvedbi EURO I in EURO II
ter redno ustrezajo posebnim merilom,

- iz predloženih predlogov za izvoz in uvoz blaga bo dana
prednost prevozu blaga v izvozu z višjo ali visoko stopnjo
obdelave ali večje vrednosti pri čemer mora prevoznik predložiti
pisno mnenje posameznih ministrstev Vlade Republike Slovenije in
drugih inštitucij o nujnosti in potrebnosti posameznih konkretnih
proizvodov za oskrbo trga in za izvozno proizvodnjo in potreb
regij za tovrstne prevoze.

MERILA ZA DODELITEV ITALIJANSKIH BILATERALNIH DOVOLILNIC

Prevoznikom, ki so prejeli tudi dovolilnice CEMT za Italijo se za
vsako dovolilnico CEMT odšteje od temeljnega plana 5 (pet)
italijanskih bilateralnih dovolilnic mesečno.

Za bilateralne prevoze v Italijo se cestne dovolilnice ne
izdajajo za:

- samostojna vozila do 12 ton nosilnosti, razen tistih, ki imajo
vozilo opremljeno s hladilno komoro, in vozila za prevoz nevarnih
snovi; o čemer mora prevoznik predložiti dokumenatcijo iz katere
je razvidno, da gre za tovrstna vozila;

- skupino vozil do 12 ton nosilnosti;

- vozila za avtomatsko razkladanje (kiperji), razen tistih, ki
imajo za priklopno vozilo potrdilo TIR.

3. Za bilateralne prevoze v Italijo se zahteva porabljenost
dovolilnic s prevozom stvari v obe smeri za obdobje dveh mesecev
v povprečju najmanj 70% delež polnih voženj v vseh vožnjah. To pa
ne velja za vozila s cisternami in vozila za prevoz zabojnikov,
pri čemer dajo podatke prevozniki.

4. Za bilateralne prevoze v Italijo se pri vračilu dovolilnic
zahteva priložitev izvirnega, izpolnjenega in potrjenega izvoda
CMR.

MERILA ZA DODELITEV ITALIJANSKIH MALOOBMEJNIH DOVOLILNIC

Za prevoze v maloobmejnem prometu v Italijo se zahteva
porabljenost dovolilnic s prevozom stvari v obe smeri za obdobje
dveh mesecev v povprečju najmanj 70% delež polnih voženj v vseh
vožnjah. To pa ne velja za vozila s cisternami in vozila za
prevoz zabojnikov, o čemer posredujejo podatke prevozniki.

Za prevoz v maloobmejnem prometu v Italijo se pri vračilu
dovolilnic zahteva priložitev originalnega, izpolnjenega in
potrjenega izvoda mednarodnega tovornega lista CMR.

MERILA ZA DODELITEV UKRAJINSKIH UNIVERZALNIH DOVOLILNIC

Za prevoze v tranzitu in bilateralnih prevozih se pri vračilu
ukrajinskih dovolilnic zahteva priložitev izvirnega, izpolnjenega
in potrjenega izvoda CMR.

MERILA ZA DODELITEV HRVAŠKIH DOVOLILNIC ZA TRETJE DRŽAVE

Za prevoze v oziroma iz tretjih držav se pri vračilu hrvaške
dovolilnice za tretje države zahteva priložitev izvirnega,
izpolnjenega in potrjenega izvoda CMR.

Prevozniki, ki so prejeli tudi dovolilnico CEMT, s katero lahko
opravljajo prevoze v in iz Republike Hrvaške, se za vsako
dovolilnico CEMT odšteje od osnovnega plana po 2 (dve) hrvaški
dovolilnici za tretje države mesečno.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti