Uradni list

Številka 41
Uradni list RS, št. 41/1996 z dne 31. 7. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 41/1996 z dne 31. 7. 1996

Kazalo

2647. Odlok o komunalnih taksah v Mestni občini Slovenj Gradec, stran 3590.

Na podlagi 1. in 4. člena zakona o komunalnih taksah (Uradni list RS, št. 29/65, 7/70, 7/72 in 18/91) in 8. člena statuta Mestne občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 41/94 in 1/96), je svet Mestne občine Slovenj Gradec na seji dne 26. 6. 1996 sprejel
O D L O K
o komunalnih taksah v Mestni občini Slovenj Gradec
I. TEMELJNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določi obveznost plačevanja komunalnih taks v Mestni občini Slovenj Gradec, taksni zavezanci, postopek odmere in plačila ter višino takse. Višina taks je določena v tarifi komunalnih taks, ki je sestavni del tega odloka.
2. člen
V Mestni občini Slovenj Gradec so predpisane takse za uporabo naslednjih taksnih predmetov:
1. za igralna sredstva v javnih lokalih in na javnih površinah;
2. za reklamne napise, objave in oglase, ki so postavljeni, pritrjeni ali drugače označeni na dovoljenih mestih;
3. začasno ali trajno uporabo javnih površin za opravljanje gostinske, trgovske in druge dejavnosti, za prirejanje zabavnih prireditev, razstav, sejmov, za parkiranje tovornih vozil in avtobusov po odločbi na javnih površinah izven določenih območij ter uporabo javnih površin za gradbišča in prekope.
3. člen
Za igralna sredstva v javnih lokalih se po tem odloku štejejo: biljardi in vsa elektronska video ter druga igralna sredstva, za katera se uporaba plača, ne glede na vrsto lokala in višino plačevanja uporabe teh naprav.
Za reklamne napise, objave in oglase, ki so postavljeni, pritrjeni ali drugače označeni na dovoljenih mestih, se po tem odloku štejejo: reklamni napisi, objave in oglasi, ki so trajnega značaja, plakati, panoji, transparenti in druge oblike reklamnih označb.
Za javne površine se po tem odloku štejejo trgi, tržnice, pločniki, ceste, ulične površine, parkirišča, funkcionalna zemljišča in druge površine v lasti lokalne skupnosti ali države.
Za javne lokale se po tem odloku štejejo: poslovni prostori (hoteli, moteli, campi, gostilne, restavracije, kavarne, bifeji in menze) in tudi tem prostorom pripadajoči vrtovi in terase in drugi prostori, v katerih se zadržujejo gostje. Javni lokali so tudi društveni prostori, ki so namenjeni za sestajanje članov, zaradi zabave ali razvedrila.
4. člen
V Mestni občini Slovenj Gradec se komunalne takse odmerjajo za:
– Območje I, ki obsega staro mestno jedro Slovenj Gradec, z naslednjimi ulicami: Glavni trg, Trg Svobode, Vorančev trg, Meškova ulica, Poštna ulica, Cankarjeva ulica, Ozka ulica in Šolska ulica.
– Območje II, ki obsega preostalo območje Mestne občine Slovenj Gradec.
II. TAKSNI ZAVEZANCI
5. člen
Taksni zavezanci so fizične osebe, pravne osebe in civilno pravne osebe, ki so koristniki taksnih predmetov iz 2. člena tega odloka.
6. člen
Taksna obveznost nastane z dnem namestitve taksnega predmeta oziroma z dnem pričetka uporabe javnih površin.
Taksna obveznost preneha s potekom meseca, v katerem je zavezanec obvestil upravo Mestne občine Slovenj Gradec o odstranitvi oziroma prenehanju taksnega predmeta.
Začasna neuporaba taksnega predmeta ne vpliva na plačilo taksne obveznosti.
III. ODMERA KOMUNALNIH TAKS
7. člen
Taksne obveznosti so določene v točkah. Vrednost točke z dnem uveljavitve tega odloka je 10 SIT. Vrednost se nadalje usklajuje vsake tri mesece v skladu s porastom drobno prodajnih cen. Pri odmeri takse se vzame kot osnova za izračun takse vrednost točke na dan nastanka obveznosti, oziroma pri taksah, ki so določene z letno tarifo, vrednost točke na dan zapadlosti plačila takse.
Ne glede na določbe iz prejšnjega odstavka se za izračun komunalnih taks, ki jih zavezanec ni plačal vnaprej, uporabi vrednost točke, ki velja v času odmerne odločbe.
8. člen
Zavezanec je dolžan v 15 dneh prijaviti upravi Mestne občine nastanek taksne obveznosti, če ni v taksni tarifi določeno drugače. Prijava mora vsebovati podatke o zavezancu ter vsa dejstva in okoliščine, ki so pomembne za določitev višine komunalne takse (podatke o taksnem predmetu, površina, namen uporabe, datum pričetka uporabe.
9. člen
Komunalne takse odmerja uprava Mestne občine Slovenj Gradec ali od nje pooblaščena oseba.
Komunalne takse so prihodek proračuna in se namensko uporabljajo za urejanje javnih površin in hortikulturno ureditev mesta.
10. člen
Funkcionalna javna površina komunalne takse se izračuna tako, da se za kioske in za posamezne stojnice dejanska dolžina in širina taksnega predmeta poveča za najmanj en meter, nato se izračuna skupni tloris, ki predstavlja funkcionalno zasedeno javno površino. Za vse ostale zasedene javne površine (zabavne prireditve, razstave, sejmi, gostinske vrtove, prekope in gradbišča) se določi funkicionalno zasedena javna površina.
Uprava Mestne občine Slovenj Gradec lahko v primeru neprijave taksnega predmeta ali neplačevanja komunalne takse odredi na stroške zavezanca, prisilno odstranitev taksnega predmeta oziroma prepoved uporabe javnih površin.
IV. NAČIN PLAČILA KOMUNALNIH TAKS
11. člen
Komunalne takse plačujejo zavezanci na podlagi odločbe o odmeri komunalne takse na račun Mestne občine Slovenj Gradec. Takse, za katere je po taksni tarifi določena letna tarifa, plačujejo zavezanci na podlagi odmerne odločbe polletno vnaprej, na podlagi veljavne vrednosti točke na dan 1. januarja in 1. julija tekočega leta in zapadejo v plačilo v 15. dneh.
12. člen
Taksne obveznosti se ne plačujejo za napise firm, ki so po zakonu ali odloku obvezni. V primeru, da je na poslovni stavbi več označb firme, se taksa ne plača od ene označbe, nadaljnji napisi pa se štejejo kot reklamni napisi.
Taksne obveznosti se tudi ne plačujejo za uporabo igralnih sredstev (šah, domino, igralne karte).
13. člen
Taksne obveznosti ne plačujejo Mestna občina Slovenj Gradec in humanitarne organizacije. Plačila taksne obveznosti za plakatiranje pa so oproščena kulturna in športna društva za propagiranje kulturnih, športnih, humanitarnih prireditev.
Plačila taksne obveznosti za plakatiranje so oproščene tudi politične stranke v času predvolilne kampanje za lokalne volitve.
Za uporabo igralnih sredstev v društvenih prostorih, brez pridobitne dejavnosti, plačujejo taksni zavezanci polovico predpisane takse.
V. POSTAVITEV REKLAMNIH OBJEKTOV IN DOLOČITEV JAVNIH POVRŠIN
14. člen
Vse postavitve, vzdrževanje ter nameščanje taksnih predmetov morajo biti v skladu s predpisi Mestne občine Slovenj Gradec. Taksni zavezanec si je dolžan pridobiti predhodno mnenje in oblikovne pogoje za postavitev taksnega predmeta Uprave za urejanje prostora in varstvo okolja.
Objekti in naprave, ki se postavljajo na javnih površinah, morajo biti skladni s pogoji Uprave za urejanje prostora in varstvo okolja.
VI. KAZENSKA DOLOČBA
15. člen
Z denarno kaznijo od 10.000 do 100.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba, če v določenem roku ne prijavi taksnega predmeta.
Z denarno kaznijo od 5.000 do 30.000 SIT se kaznuje za prekršek fizična oseba, če v določenem roku ne prijavi taksnega predmeta ali storitve, za katero je predpisano plačilo komunalne takse.
Z denarno kaznijo od 5.000 do 30.000 SIT se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek po prvem odstavku 1. člena.
VII. KONČNE IN PREHODNE DOLOČBE
16. člen
Za odmero in pobiranje komunalnih taks je pristojna uprava Mestne občine Slovenj Gradec.
Za pobiranje taks lahko tajnik Mestne občine pooblasti fizično ali pravno osebo.
17. člen
Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka opravlja komunalni inšpektor Mestne občine Slovenj Gradec.
18. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati odlok o komunalnih taksah v Občini Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 26/93).
Št. 417-1/96
Slovenj Gradec, dne 27. junija 1996.
Predsednik
sveta Mestne občine
Slovenj Gradec
Niko R. Kolar l. r.
                     TARIFA KOMUNALNIH TAKS

                       Tarifna številka 1

Za uporabo igralnih sredstev v javnih lokalih ali na javnih
površinah se letno odmeri 2.000 točk po kosu.


                       Tarifna številka 2

Za reklamne napise, objave in oglase, ki so postavljeni,
pritrjeni ali drugače označeni na dovoljenih mestih, se letno
odmeri:

1. Če so trajnega značaja, glede na velikost, tehnološko zasnovo
in lokacijo, v točkah:

-----------------------------------------------------------------
                                              Vrsta reklame
-----------------------------------------------------------------
                                         svetleče     nesvetleče
-----------------------------------------------------------------
- do 2 m2          - Območje I.             600           500

                   - Območje II.            400           300

- nad 2 m2         - Območje I.           2.000         1.500

                   - Območje II.          1.500         1.300
-----------------------------------------------------------------

2. Za plakate in reklame:

- za obešanje do 10 dni, na dovoljenih
mestih                                                 200 točk

- za obešanje od 11 do 30 dni, na dovoljenih
mestih                                                 500 točk

3. Za panoje in transparente:

- do 30 dni                                          1.200 točk

- nad 30 dni                                         5.000 točk

4. Za jumbo panoje:

- do 30 dni                                          2.000 točk

- letni zakup                                       14.000 točk


                       Tarifna številka 3

1. Za uporabo javnih površin pred poslovnimi prostori za
opravljanje gostinsko-turistične dejavnosti se za vsak zasedeni
kvadratni meter, glede na območje, odmeri dnevno:

- območje I                 1,2 točke

- območje II                0,7 točke

2. Za uporabo javnih površin pred poslovnimi prostori za
opravljanje gostinsko-turistične dejavnosti v samostojnih
gostinskih vrtovih se za vsak zasedeni m2, glede na območje
odmeri dnevno:

- območje I                 2,3 točke

- območje II                1,4 točke

3. Za uporabo javnih površin za prirejanje zabavnih prireditev,
razstav, se za vsak zasedeni m2 javne površine, glede na območje,
odmeri dnevno:

- območje I                   12 točk

- območje II                   6 točk

4. Za začasno uporabo javnih površin se glede na dejavnost in
območje, za vsak m2 zasedene javne površine, skupno s
funkcionalnim zemljiščem, odmeri dnevno:

-----------------------------------------------------------------
1. vrsta     Dejavnost                     Št. točk      Št. točk
objekta                                    Obm. I        Obm. II
-----------------------------------------------------------------
KIOSK        prodaja blaga široke
             potrošnje:                        5             3

             prodaja spominkov, cvetja,
             knjig,                            2,5           1
             izdelkov dom.,umet.obrti

STOJNICE     prodaja blaga pred lokali,        3             1
             dnevne sejemske prireditve,     250           100
             večdnevne sejemske prireditve    20            15
-----------------------------------------------------------------

Taksa iz te tarifne številke se ne plačuje za stojnice,
postavljene za humanitare in kulturne prireditve.

Taksa za stojnice, postavljene na tržnih prostorih, se plačuje po
tarifi, ki je določena s predpisi o urejanju tržnih površin.

2. Za parkiranje tovornih vozil in avtobusov na javnih površinah
- 70 točk na dan po vozilu.

3. Za gradbišča in prekope, za vsak zasedeni m2 javne površine -
5 točk na dan.


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti