Uradni list

Številka 34
Uradni list RS, št. 34/1996 z dne 29. 6. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 34/1996 z dne 29. 6. 1996

Kazalo

2237. Odlok o ravnanju z odpadki na območju Občine Dobrepolje, stran 2884.

Na podlagi 4. in 30. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93) ter 9., 16. in 93. člena statuta Občine Dobrepolje (Uradni list RS, št. 26/95) je Občinski svet občine Dobrepolje na 21. redni seji dne 18. 6. 1996 sprejel
O D L O K
o ravnanju z odpadki na območju Občine Dobrepolje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določijo vrste odpadkov, zbiranje, odvoz in odstranjevanje komunalnih odpadkov na območju Občine Dobrepolje.
2. člen
Dejavnosti v zvezi z urejenim zbiranjem, odvozom in odstranjevanjem komunalnih odpadkov opravlja Javno komunalno podjetje Grosuplje ali pooblaščena podjetja na podlagi pogodbe (v nadaljnjem besedilu: pooblaščeno podjetje).
3. člen
Zbiranje in odvoz komunalnih odpadkov se uvede v naslednjih naseljih Občine Dobrepolje: Bruhanja vas, Cesta, Četež, Hočevje, Kolenča vas, Kompolje, Lipa, Mala vas, Paka, Podgora, Podgorica, Podpeč, Podtabor, Polom, Ponikve, Potiskavec, Predstruge, Pri cerkvi, Rapljevo, Seč, Tisovec, Tržič, Videm, Vodice, Vrbovec, Zagorica in Zdenska vas, in sicer iz stanovanj, industrijskih objektov, javnih zgradb, dvorišč, parkirišč in drugih virov.
Komunalni odpadki se obvezno odlagajo na centralno deponijo komunalnih odpadkov.
II. VRSTE ODPADKOV IN NAČIN ZBIRANJA
4. člen
Vrste odpadkov so:
a) komunalni odpadki,
b) posebni nenevarni odpadki,
c) odpadki, za katere je ugotovljeno, da se lahko uporabljajo kot surovine,
d) nevarni odpadki.
5. člen
Komunalni odpadki so trdni ali tekoči odpadki, ki nastajajo v proizvodnji, prometu in porabi v naseljih, in sicer:
– trdi organski in anorganski odpadki iz stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov,
– kosovni odpadki (pohištvo, gospodinjski stroji, kolesa, sanitarna oprema in podobno),
– sežgan kužen odpadni material iz zdravstvenih, veterinarskih in drugih organizacij ob upoštevanju veljavne zakonodaje s področja ravnanja z odpadki.
– razni drobni lažji tehnološki odpadki, ki niso uporabni kot surovine in za katere je ugotovljeno, da ne vsebujejo nevarnih in strupenih snovi.
6. člen
Posebni nenevarni odpadki so:
– odpadki prehrambene industrije,
– odpadki rastlinskih in živalskih maščob,
– odpadki kož in usnja,
– odpadki iz gozdarstva,
– odpadki celuloze, papirja in lepenke,
– drugi odpadki rastlinskega in živalskega izvora,
– odpadki mineralnega izvora,
– odpadki plastičnih mas in gume,
– tekstilni odpadki,
– odpadki pri pripravi vode in pri čiščenju odpadnih vod,
– gradbeni odpadki, kamenje, jalovina,
– odpadki iz proizvodnje, ki jih ni mogoče uporabiti in ne vsebujejo strupenih snovi in
– ohlajeni ogorki iz skupinskih kurilnih naprav.
7. člen
Odpadki, za katere je ugotovljeno, da se lahko uporabljajo kot surovine so:
– papir,
– steklo,
– tekstil,
– kovina in drugo.
8. člen
Nevarni odpadki so tisti odpadki, ki imajo zaradi količine in narave eno ali več naslednjih lastnosti:
– eksplozivnost,
– lahko vnetljivost in gorljivost,
– povzročanje vžiga drugih snovi,
– reaktivnost,
– strupenost,
– jedkost in dražljivost,
– radioaktivnost,
– kužnost in gabljivost.
9. člen
Upravljalci in lastniki zgradb ter objektov v naseljih iz tega odloka, morajo komunalne odpadke odlagati v posode za odpadke, katerih obliko določi pooblaščeno podjetje v soglasju z Občino Dobrepolje. Izven tipiziranih posod za odpadke na zbirnih odjemnih mestih ter izven odlagališč odpadkov je zbiranje in odlaganje le-teh prepovedano.
10. člen
Za posebne nenevarne odpadke mora uporabnik glede odlaganja v posode za odpadke in odvažanja na centralno deponijo komunalnih odpadkov pridobiti soglasje pooblaščenega podjetja in pristojne inšpekcije.
Posebni nenevarni odpadki se lahko v soglasju s pristojno inšpekcijo odvažajo tudi na zemljišča, kjer so potrebni agroukrepi.
11. člen
Za odpadke, za katere je ugotovljeno, da se lahko uporabijo kot surovine, mora pooblaščeno podjetje skupno z Občino Dobrepolje za odkup in predelavo odpadkov uvesti ločeno zbiranje takoj, ko bodo podani pogoji za možnost ločenega deponiranja odpadkov na podlagi zakona.
O pričetku zbiranja in odvažanja odpadkov iz prvega odstavka tega člena obvesti pooblaščeno podjetje uporabnike v sredstvih javnega obveščanja. Uporabniki so dolžni na izvoru zbirati odpadke in jih sortirane odlagati na zato določenih mestih v zato pripravljene posode. Zbirno mesto se določi v soglasju z Občino Dobrepolje.
12. člen
Nevarne odpadke se ne sme odlagati v posode za odpadke ali direktno na centralno deponijo komunalnih odpadkov, temveč se morajo v skladu z veljavnimi zakonskimi določili odlagati na posebno za to določeno skupno deponijo v okviru regije.
13. člen
Zbirna mesta za zbiranje odpadkov določi pooblaščeno podjetje v soglasju z občino in vaško skupnostjo tako, da so dostopne s smetarskim vozilom in so v neposredni bližini dovozne ceste. V primeru, da so posode za odpadke izven nivoja cestišča, ali so oddaljene od cestišča več kot 10 m, jih je uporabnik dolžan postaviti na za to določeno mesto, po končanem praznjenju pa jih je dolžan vrniti na isto mesto.
Pooblaščeno podjetje in uporabniki so dolžni skrbeti za čistočo zbirnih mest in posod za odpadke, drugim občanom in organizacijam posod za odpadke ni dovoljeno prazniti.
Kolikor pooblaščeno podjetje zaradi nestrokovnega dela posodo za odpadke poškoduje, je dolžno posodo popraviti oziroma zamenjati z novo na lastne stroške.
Pooblaščeno podjetje je dolžno ocenjevati in evidentirati količino odpeljanih in deponiranih odpadkov ter podatke o količini konec leta ali do 15. marca za preteklo leto, posredovati Občinskemu svetu občine Dobrepolje, oziroma z vednostjo Občinskega sveta občine Dobrepolje pristojnemu organu za varstvo okolja.
14. člen
Način odvoza in odstranjevanje ter obratovanje centralne deponije komunalnih odpadkov se določi s pravilnikom in obratnim poslovnikom delovanja deponije, ki ju sprejme nadzorni svet Javnega komunalnega podjetja Grosuplje in ju mora pooblaščeno podjetje objaviti v Glasilu občine Dobrepolje, ali v drugem sredstvu javnega obveščanja.
15. člen
Pri izdelavi investicijsko tehnične dokumentacije za novogradnje oziroma soseske in za rekonstrukcijo obstoječih objektov je projektant dolžan upoštevati tehnične normative pooblaščenega podjetja, glede načina zbiranja odpadkov in zbiralnih mest.
Pogoje določi pooblaščeno podjetje v postopku za izdajo lokacijskega dovoljenja.
16. člen
Potrebno število posod za odpadke iz gospodinjstev nabavi Občina Dobrepolje oziroma pooblaščeno podjetje za račun Občine Dobrepolje in so last Občine Dobrepolje.
Posode za odlaganje odpadkov je dolžno vzdrževati pooblaščeno podjetje.
Uporabniki so dolžni s posodami ravnati v smislu dobrega gospodarja, in v zimskem času odmetati sneg, tako da je omogočen dostop in odvoz odpadkov. Organizacija čiščenja oziroma čiščenje zbirnih mest je v pristojnosti vaške skupnosti.
Živilski obrati, menze, gostinski in trgovski obrati ter druga podjetja in samostojni obrtniki, morajo odlagati komunalne odpadke v posode in smetnjake, ki so jih dolžni nabaviti sami. Če sami ne nabavijo ustreznih posod, jih na njihove stroške nabavi pooblaščeno podjetje.
17. člen
Če so odpadki taki, da jih ni možno odlagati v posode za odpadke, mora uporabnik s pooblaščenim podjetjem skleniti pogodbo, s katero se določi drug način odlaganja, ki ne sme biti v nasprotju s sanitarnimi in higiensko-tehničnimi predpisi.
18. člen
Kosovni odpadki (gospodinjska oprema, kolesa, gume ipd.) se lahko odlagajo neposredno na deponijo komunalnih odpadkov. Pooblaščeno podjetje pa je dolžno tak odvoz organizirano izvršiti dvakrat letno ter najmanj sedem dni pred odvozom obvestiti občane v sredstvih javnega obveščanja ali na krajevno običajen način.
Uporabniki lahko na določeno zbirno mesto kosovne odpadke odlagajo le 2 dni pred dnevom odvoza ter najpozneje do 7. ure zjutraj na dan odvoza, ki je objavljen v sredstvih javnega obveščanja.
Kosovne odpadke, kot so avtomobilske karoserije ipd. je uporabnik dolžan na lastne stroške odpeljati na deponijo, ki zbira tovrstne odpadke oziroma odvoz lahko izvrši pooblaščeno podjetje po naročilu in na račun uporabnika.
Kosovne odpadke iz prvega odstavka tega člena je strogo prepovedano odlagati na mesta, ki niso določena za zbiranje tovrstnih odpadkov.
19. člen
Ob kioskih, slaščičarnah, trgovinah, gostinskih obratih in drugih javnih zgradbah, parkiriščih, športnih igriščih in drugih javnih površinah morajo upravljalci namestiti koše za odpadke. Koše za odpadke, okolico košev in funkcionalno površino zgoraj naštetih objektov mora uporabnik redno čistiti in vzdrževati ter odpadke vsak dan sproti odlagati v posodo za odpadke.
III. ODVOZ ODPADKOV
20. člen
Iz vseh v tem odloku določenih naselij v Občini Dobrepolje odpadke odvaža pooblaščeno podjetje iz za to določenih zbirnih mest, prikazanih v grafični prilogi, katero izdela, vzdržuje in hrani pooblaščeno podjetje.
Pooblaščeno podjetje je dolžno odvažati komunalne odpadke v skladu s sprejetim pravilnikom, toda najmanj enkrat tedensko iz zbirnih mest komunalnih odpadkov, iz zbirnih mest v vaseh Polom, Tisovec in Vodice pa po potrebi, vendar najkasneje v dveh delovnih dneh po prejetem obvestilu vaške skupnosti.
Uporabniki lahko po posameznih območjih v sodelovanju s pooblaščenim podjetjem organizirajo tudi dodaten odvoz večjih količin odpadkov. Zahtevo poda vaška skupnost, ki tudi obvesti uporabnike o urniku odvoza. Odvoz se izvrši na račun uporabnikov.
21. člen
Pooblaščeno podjetje zbira in odvaža komunalne odpadke s specialnimi vozili smetarji, ki omogočajo brezprašno in higiensko nakladanje, odvažanje in praznjenje.
V primeru, da pooblaščeno podjetje pri praznjenju posod ali odvozu komunalnih odpadkov onesnaži zbirna in druga mesta, jih je dolžno takoj očistiti.
IV. DEPONIJA KOMUNALNIH ODPADKOV
22. člen
Občina Dobrepolje bo pristopila k izgradnji deponije z občinama Grosuplje in Ivančna Gorica.
Sredstva za pridobitev zemljišča pripravo in izgradnjo deponije komunalnih odpadkov bo občina zagotovila po dogovorjenem ključu.
23. člen
Centralno deponijo komunalnih odpadkov vzdržuje in ureja pooblaščeno podjetje v skladu s tehnično dokumentacijo in v skladu z obratnim poslovnikom delovanja deponije.
Pooblaščeno podjetje skrbi na centralni deponiji komunalnih odpadkov za način odlaganja, pravilno in redno izravnavanje terena, preprečevanje požarov, zasipanje organskih odpadkov z inertnim materialom, za dezinfekcijo in organizacijo rednega poslovanja, ter za izvajanje meritev v skladu z obratnim poslovnikom.
Kolikor pooblaščeno podjetje samo ne more opraviti nalog iz tega člena je dolžno poskrbeti, da to opravi drug usposobljen izvajalec na njegov račun.
O urniku obratovanja odlagališča mora pooblaščeno podjetje seznaniti uporabnike. Vstop na deponijo je dovoljen samo v času obratovanja in v spremstvu pooblaščene osebe.
24. člen
Izven centralne deponije komunalnih odpadkov je prepovedano odlaganje odpadkov.
Kdor odlaga odpadke izven centralne deponije komunalnih odpadkov, jih je dolžan na svoje stroške odstraniti in prepeljati na centralno deponijo, če tega ne stori, jih odstrani na njegove stroške pooblaščeno podjetje.
25. člen
Pooblaščeno podjetje mora deponijo komunalnih odpadkov urejati po posameznih fazah v skladu z ureditvenim načrtom deponije in jo sproti sanirati. Po končanem odlaganju je treba deponijo sanirati po načrtu sanacije.
V. CENE
26. člen
Cene za opravljanje dejavnosti obveznega zbiranja odvoza in odstranjevanja odpadkov na območju Občine Dobrepolje se oblikujejo v skladu z zakonskimi določili, ki urejajo oblikovanje cen. Pooblaščeno podjetje enkrat letno, praviloma do 15. marca poda poročilo za preteklo leto o stroških odvoza in deponiranja odpadkov za območje Občine Dobrepolje.
27. člen
Cene so diferencirane in se določijo za gospodinjstvo in gospodarstvo.
Pristojni organ Občine Dobrepolje lahko določi, da se ob ceni storitev opravljanja dejavnosti odvoza in odstranjevanja in deponiranja odpadkov uvede tudi prispevek na razširjeno reprodukcijo.
28. člen
Stroški storitev iz tega odloka se obračunavajo mesečno od m2 stanovanjske ali poslovne površine, razen pri počitniških hišah in nevseljenih stanovanjskih hišah, kjer se obračunavajo stroški trimesečno.
Stanovanjske in poslovne površine, ki zapadejo pod plačilo storitev, se določijo v pravilniku iz 14. člena tega odloka.
Za poslovne površine se štejejo tudi odprte površine, ki jih uporabljajo podjetja ali samostojni podjetniki za gostinsko dejavnost.
Za posamezne objekte, kjer je sporna obračunska površina, je pooblaščeno podjetje upravičeno na podlagi pisne zahteve uporabnika zmanjšati osnovo za obračun te storitve, če ugotovi, da je takšna zahteva upravičena.
Lastniki počitniških hišic in lastniki stanovanjskih objektov, v katerih uporabniki ne prebivajo stalno, so dolžni plačevati opravljanje te dejavnosti.
29. člen
Uporabniki so dolžni izvajalca obveščati o spremembi stanovanjskih in poslovnih površin, kakor tudi o drugih spremembah v roku 15 dni po nastali spremembi.
Pooblaščeno podjetje je dolžno upoštevati prijavljene spremembe takoj ob začetku naslednjega meseca, v katerem je bila prijavljena sprememba. V primeru, da uporabnik pooblaščenega podjetja ni obvestil o povečanju poslovnih in stanovanjskih površin, se nove površine upoštevajo od dneva dejanske porabe povečanih površin.
30. člen
Obveznost plačila za odvoz odpadkov nastane za uporabnika z dnem, ko pooblaščeno podjetje začne opravljati storitve na območju, kjer je objekt uporabnika in ko o teh storitvah obvesti uporabnike v sredstvih javnega obveščanja oziroma, ko uporabnik začne uporabljati stanovanjski, poslovni ali počitniški objekt.
VI. KAZENSKE DOLOČBE
31. člen
Z denarno kaznijo najmanj 60.000 SIT se kaznuje za prekršek pooblaščeno podjetje:
1. če ne odlaga odpadkov na centralno deponijo komunalnih odpadkov (3. in 18. člen).
2. če redno ne vzdržuje posod za odpadke in okolice (13. člen),
3. če ne odvaža odpadkov po sprejetem pravilniku (20. člen),
4. če opravlja odvoz odpadkov v nasprotju s sanitarnimi in ostalimi varstvenimi pogoji (21. člen),
5. če ne odlaga nevarnih odpadkov iz 8. člena v skladu z 12. členom,
6. če ne skrbi za redno vzdrževanje in ureditev centralne deponije komunalnih odpadkov (23. člen),
7. če ne poda poročila za preteklo leto o količini in stroških odvoza (13. in 26. člen).
Z denarno kaznijo najmanj 10.000 SIT se kaznuje odgovorna oseba pravne osebe, ki stori kakršnokoli dejanje iz prvega odstavka tega člena.
32. člen
Z denarno kaznijo najmanj 10.000 SIT se kaznuje posameznik, ki stori pekršek iz 1. do 7. točke prvega odstavka 31. člena.
Z denarno kaznijo najmanj 5.000 SIT se kaznuje takoj na mestu, kdor stori prekršek iz 1., 4. in 6. točke prvega odstavka 31. člena.
33. člen
Z denarno kaznijo najmanj 60.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba, ki je nosilec dejavnosti:
1. če posod za odpadke nima postavljenih v določenem prostoru (13. člen),
2. če ne odlaga odpadkov v zato določene posode (9. člen),
3. če nevarne odpadke odlaga v posodo za odpadke (12. člen),
4. če ne zagotovi, da se posode za odpadke redno čistijo, ali kako drugače ravnajo v nasprotju s 13. členom,
5. če ob kioskih, slaščičarnah, trgovinah, gostinskih obratih in drugih javnih zgradbah, parkiriščih, športnih igri-ščih in drugih javnih površinah ne namesti košev za odpadke in jih redno prazni in čisti (19. člen),
6. če ne nabavi potrebnega števila posod za odpadke (16. člen),
7. če se komunalni odpadki odlagajo v nasprotju z določili tega odloka (17. in 18. člen),
8. če odloži posebne nenevarne odpadke brez pridobljenega soglasja pooblaščenega podjetja in pristojne inšpekcije (10. člen),
9. če ostankov hrane in odpadkov živil ne odlaga v posebne posode ali če odpadnih snovi iz veterinarskih zdrav-stvenih organizacij ne odlaga v sežganem stanju (16. člen in 5. člen, tretja alinea),
10. če kot zavezanec ne da pooblaščenemu podjetju točnih podatkov glede števila oseb in površin poslovnih prostorov, ki vplivajo na obveznost plačevanja odvoza komunalnih odpadkov (29. člen),
11. če ne sanira divjega odlagališča (34. člen).
Z denarno kaznijo najmanj 10.000,00 SIT se kaznuje odgovorna oseba pravne osebe, če stori prekršek iz katerekoli točke prvega odstavka tega člena.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
34. člen
Pooblaščeno podjetje mora v naseljih naštetih v 3. členu tega odloka zagotoviti reden odvoz komunalnih odpadkov takoj po uveljavitvi tega odloka.
Divja odlagališča, katerih povzročitelji niso znani in nastala v obdobju do sprejetja tega odloga je dolžna sanirati Občina Dobrepolje. Divja odlagališča, za katera so povzročitelji znani, so jih le-ti dolžni sanirati v roku treh mesecev od sprejetja tega odloka.
Lastniki zemljišča, na katerem se pojavi novo divje odlagališče odpadkov, ter predstavniki vaških skupnosti, so dolžni o tem, da so opazili nastanek novega odlagališča, takoj obvestiti Občino Dobrepolje o lokaciji divjega odlagališča in o tem, kdo je odpadke neupravičeno pripeljal.
35. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja pristojna inšpekcija.
36. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati odlok o obveznem zbiranju in odstranjevanju odpadkov na območju Občine Grosuplje (Uradni list SRS, št. 34/86, 9/89 in Uradni list RS, št. 38/90).
37. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 353-4/96
Dobrepolje, dne 18. junija 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Dobrepolje
Brane Brodnik, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti