Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/1996 z dne 14. 6. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/1996 z dne 14. 6. 1996

Kazalo

2058. Odlok o plakatiranju in obveščanju na območju Mestne občine Novo mesto, stran 2614.

Na podlagi 3. in 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 17. člena statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 13/95 in 37/95) ter 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91, 13/93 in 66/93) je Občinski svet mestne občine Novo mesto na seji dne 30. 5. 1996 sprejel
O D L O K
o plakatiranju in obveščanju na območju Mestne občine Novo mesto
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok ureja način opravljanja plakatiranja in obveščanja kot gospodarske javne službe na območju Mestne občine Novo mesto.
2. člen
Plakatiranje in obveščanje obsega vse oblike posredovanja obvestil in sporočil s plakati, letaki, napisi in drugimi izraznimi oblikami za vizualno sporočanje (v nadaljnjem besedilu: obvestilna sredstva) širši javnosti.
Obvestilo je namenjeno širši javnosti, kadar je obvestilno sredstvo nameščeno tako, da je usmerjeno navzven in je vizualno zaznavno iz odprtega javnega prostora.
3. člen
Določbe tega odloka se ne nanašajo na uradne napise in označbe sedežev firm in njihovih poslovnih prostorov, zahtevane s predpisi, nameščene na zgradbah ali na funkcionalnih zemljiščih zgradb, kjer je sedež firme oziroma poslovnega prostora.
Določbe tega odloka se tudi ne nanašajo na tipizirane usmerjevalne table, postavljene v križiščih, ob cestah in javnih poteh v skladu s predpisi.
4. člen
Na območju Mestne občine Novo mesto je dovoljeno izvajati plakatiranje in obveščanje samo v skladu z določili tega odloka.
5. člen
Ob pogojih, določenim s tem odlokom, se plakatiranje in obveščanje lahko izvaja le:
1. na javnih obvestilnih mestih,
2. na obvestilnih mestih pooblaščenih izvajalcev,
3. na obvestilnih mestih, ki jih za svoje potrebe uredijo pravne osebe,
4. v mobilnih oblikah posredovanja obvestil.
Za obvestilno mesto iz 1., 2. in 3. točke tega člena se šteje vsak fiksen ali mobilen objekt ali naprava, urejena za nameščanje obvestilnih sredstev, kakor tudi nameščanje obvestilnih sredstev neposredno na zgradbe in druge nepremičnine z namenom posredovanja obvestil širši javnosti.
Za mobilno obliko posredovanja obvestil se šteje vse oblike raznosa, raztrosa in razdeljevanja obvestilnih sredstev, vse oblike nameščanja obvestilnih sredstev na cestna vozila, avijone in balone in izvajanje reklamiranja in obveščanja z za te namene opremljenimi vozili.
Za mobilno obliko posredovanja obvestil se šteje tudi enkratno nameščanje obvestilnih sredstev ob prireditvah in nameščanje obvestilnih sredstev v času izvajanja volilne kampanje izven urejenih in za to določenih obvestilnih mest.
6. člen
Za ureditev obvestilnega mesta iz 1., 2. in 3. točke 5. člena tega odloka mora biti pridobljeno dovoljenje na podlagi predpisov, ki urejajo posege v prostor.
V postopku za pridobitev dovoljenja za poseg v prostor se mora stranka izkazati tudi s soglasjem za komunalne zadeve pristojnega upravnega organa Mestne občine Novo mesto in z dokazilom, da je urejeno plačilo obveznosti po odloku o komunalnih taksah v občini Novo mesto.
Za izvajanje dejavnosti plakatiranja in obveščanja v mobilnih oblikah (4. točka 5. člena tega odloka) morajo biti predhodno izpolnjeni tudi pogoji po odloku o komunalnih taksah v Občini Novo mesto (Uradni list RS, št. 60/93).
7. člen
Na vsakem obvestilnem mestu mora biti na vidnem mestu označen upravljalec oziroma lastnik obvestilnega mesta.
Upravljalec javnih obvestilnih mest je pooblaščen, da nemudoma odstrani obvestilna mesta, ki nimajo vidne označbe upravljalca oziroma lastnika, na stroške tistega, ki je tako obvestilno mesto uredil ali ureditev naročil.
Upravljalec oziroma lastnik obvestilnega mesta je odgovoren za zgledno urejenost in redno vzdrževanje obvestilnega mesta in neposredne okolice.
8. člen
Nameščanje obvestilnih sredstev kjerkoli izven urejenih in dovoljenih obvestilnih mest z namenom posredovanja obvestil širši javnosti je prepovedano.
Upravljalec javnih obvestilnih mest je pooblaščen, da nemudoma odstrani vsako obvestilno sredstvo, nameščeno izven dovoljenih obvestilnih mest na stroške tistega, ki je obvestilno sredstvo namestil, ali tistega v čigar korist je izvršeno nameščanje obvestilnih sredstev.
Izvajanje mobilnih oblik posredovanja obvestil širši javnosti v nasprotju z določbami tega odloka je prepovedano.
Prepovedano je poškodovati obvestilno mesto in obvestilna sredstva na obvestilnih mestih, nameščena v skladu s tem odlokom.
Prepovedano je prelepiti ali kako drugače prekriti obvestilna sredstva (plakate), pred potekom roka za njihovo odstranitev.
II. JAVNA OBVESTILNA MESTA
9. člen
Javna obvestilna mesta so namenjena vsem zainteresiranim za posredovanje obvestil javnosti ob pogojih, ki jih določa ta odlok.
Javna obvestilna mesta ureja in z njimi upravlja Javno podjetje Komunala Novo mesto d.o.o. (nadalje: JP Komunala).
Javna obvestilna mesta, ki jih uredi JP Komunala na območju Mestne občine Novo mesto, so javna lastnina Mestne občine Novo mesto.
10. člen
Na javnih obvestilnih mestih lahko namešča obvestilna sredstva le JP Komunala po tem, ko je bilo predhodno urejeno plačilo obveznosti po odloku o komunalnih taksah v Občini Novo mesto in plačani stroški za nameščanje in odstranitev obvestilnih sredstev.
Za obvestilna sredstva, ki jih na javna obvestilna mesta namešča JP Komunala, odmerja in pobira komunalno takso JP Komunala.
Cene za nameščanje in odstranjevanje obvestilnih sredstev določa JP Komunala ob soglasju Občinskega sveta mestne občine Novo mesto.
11. člen
JP Komunala mora zagotoviti vsem zainteresiranim za uporabo javnih obvestilnih mest približno enake pogoje glede časovne in prostorske razmestitve obvestilnih sredstev, pri čemer imajo prednost obvestila o krajevno in časovno bližnjih prireditvah.
V primeru, ko na javnih obvestilnih mestih ni mogoče primerno namestiti vseh obvestilnih sredstev o bližnjih prireditvah, mora JP Komunala to zagotoviti z začasno postavitvijo mobilnih objektov ali naprav, urejenih za nameščanje obvestilnih sredstev.
Pogoje za uporabo javnih obvestilnih mest za nameščanje plakatov z volilno propagandnimi sporočili določi Mestna občina v skladu z zakonom o volilni kampaniji (Uradni list RS, št. 62/94).
12. člen
Obvestilna sredstva, ki jih na javna obvestilna mesta namesti JP Komunala, morajo biti označena z ustreznim znakom (žigom, napisom) JP Komunala in datumom, do katerega sme biti obvestilno sredstvo nameščeno na javnih obvestilnih mestih.
13. člen
JP Komunala je dolžna:
– zagotoviti zadostno število javnih obvestilnih mest glede na krajevne potrebe,
– zagotoviti zgledno urejenost objektov na javnih obvestilnih mestih in v neposredni okolici,
– odstraniti obvestilna sredstva z javnih obvestilnih mest v 24 urah po izteku roka iz 12. člena tega odloka,
– takoj odstraniti iz javnih obvestilnih mest in iz drugih mest obvestilna sredstva, nameščena neposredno ter v nasprotju z določili tega odloka (drugi odstavek 8. člena),
– takoj odstraniti obvestilna mesta, ki nimajo vidne označbe upravljalca (drugi odstavek 7. člena).
– voditi kataster javnih obvestilnih mest.
III. OBVESTILNA MESTA POOBLAŠČENIH IZVAJALCEV
14. člen
Pravico urejanja in upravljanja obvestilnih mest za izvajanje plakatiranja in obveščanja na območju Mestne občine Novo mesto lahko pridobijo pravne osebe na podlagi javnega razpisa (v nadaljnjem besedilu: pooblaščeni izvajalec).
Odnosi med Mestno občino Novo mesto in pooblaščenim izvajalcem morajo biti urejeni s pogodbo v pisni obliki po pogojih javnega razpisa.
15. člen
Prepovedano je urejati obvestilna mesta in izvajati dejavnost plakatiranja in obveščanja pred pravno veljavno sklenitvijo pogodbe po določbah drugega odstavka 14. člena tega odloka.
Prepovedano je izvajati kakršnakoli upravna dejanja, izvajati geodetske meritve, izdelovati dokumentacijo, izdajati soglasja, izdajati upravna dovoljenja in podobno, pravnim osebam ali posameznikom, ki se ne morejo izkazati s pogodbo, sklenjeno po določbah drugega odstavka 14. člena tega odloka.
16. člen
Za uporabo obvestilnih mest pooblaščenih izvajalcev določajo pogoje pooblaščeni izvajalci, ki zagotavljajo tudi nameščanje in odstranjevanje obvestilnih sredstev.
17. člen
Pooblaščeni izvajalci so odgovorni za zgledno urejenost obvestilnega mesta in neposredne okolice.
Pooblaščeni izvajalci so dolžni zagotoviti zainteresiranim, ob približno enakih pogojih, uporabo obvestilnih mest, s katerimi upravljajo, zlasti še političnim strankam v času izvajanja predvolilne kampanje v skladu z zakonom o volilni kampaniji (Uradni list RS, št. 62/94).
18. člen
Župan Mestne občine Novo mesto je pooblaščen za oblikovanje pogojev za izvedbo javnega razpisa za izbor pooblaščenih izvajalcev in za sklenitev pogodbe z njimi.
IV. OBVESTILNA MESTA PRAVNIH OSEB
19. člen
Pravne osebe, ki nimajo svojstva pooblaščenih izvajalcev v smislu določil III. poglavja tega odloka, lahko urejajo obvestilna mesta izključno za lastne potrebe v skladu z določbami I. poglavja tega odloka.
20. člen
Na obvestilnih mestih za lastne potrebe je prepovedano izvajati obveščanje za potrebe drugih pravnih in fizičnih oseb.
Obvestilna mesta, ki jih na svojem območju za svoje potrebe uredi krajevna skupnost, se lahko uporabljajo kot javna obvestilna mesta ob pogojih, ki jih dogovorita in pogodbeno uredita krajevna skupnost in JP Komunala.
21. člen
Od obvestilnega mesta za lastne potrebe gre obveznost plačila komunalne takse.
V. MOBILNO POSREDOVANJE OBVESTIL
22. člen
Na obvestilnih sredstvih (letakih, brošurah ipd.), ki jih kdorkoli raznaša in razdeljuje po stanovanjih, po poslovnih prostorih ali na javnem mestu, mora biti navedeno ime firme, ki je obvestilna sredstva založila in število natisnjenih izdelkov.
Kdor raznaša in razdeljuje taka obvestilna sredstva, se mora izkazati z dokazilom, da je bila predhodno urejena obveznost plačila komunalne takse v skladu z odlokom o komunalni taksi.
Za ureditev obveznosti, ki gredo po odloku o komunalni taksi, mora firma, ki je obvestilna sredstva založila (zavezanec), v vlogi, ki jo vloži pri za komunalne zadeve pristojnemu upravnemu organu Uprave Mestne občine Novo mesto, navesti vse podatke, zahtevane z odlokom o komunalni taksi, potrebne za odmero komunalne takse in vlogi priložiti en izvod obvestilnega sredstva (letaka, brošure ipd.).
23. člen
Raztrošanje obvestilnih sredstev kakorkoli v odprt prostor je prepovedano.
24. člen
Za nameščanje obvestilnih sredstvev (napisov, reklam ipd.) na cestna vozila mora biti predhodno urejena obveznost plačila komunalne takse po odloku o komunalnih taksah.
Za izpolnitev obveznosti po odloku o komunalnih taksah in po tem odloku je odgovoren lastnik cestnega vozila.
25. člen
Za nameščanje obvestilnih sredstev na balone in avione mora biti predhodno urejena obveznost plačila komunalne takse po odloku o komunalnih taksah.
Za izpolnitev obveznosti po odloku o komunalnih taksah in po tem odloku je odgovoren lastnik balona oziroma aviona.
Raztrosanje letakov iz aviona ali iz balona je prepovedano.
26. člen
Za enkratno nameščanje obvestilnih sredstev ob prireditvah si mora organizator prireditve predhodno pridobiti dovoljenje.
Za nameščanje obvestilnih sredstev v času volilne kampanje izven urejenih in za to določenih obvestilnih mest si mora organizator volilne kampanje predhodno pridobiti dovoljenje.
Dovoljenje, predpisano v prvem in drugem odstavku tega člena, izdaja za komunalne zadeve pristojni upravni organ Uprave Mestne občine Novo mesto. V tem dovoljenju se uredijo tudi obveznosti glede plačila komunalne takse.
VI. KAZENSKE DOLOČBE
27. člen
Z denarno kaznijo od 50.000 do 360.000 SIT se kaznuje upravljalec javnih obvestilnih mest, pooblaščeni izvajalec iz 14. člena tega odloka in druga pravna oseba ter posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti:
1. če ureja obvestilno mesto brez predhodno pridobljenega dovoljenja na podlagi predpisov, ki urejajo posege v prostor (prvi odstavek 6. člena),
2. če na urejenem obvestilnem mestu ni vidne označbe uporavljalca oziroma lastnika obvestilnega mesta (prvi odstavek 7. člena),
3. če ne zagotovi zgledne urejenosti in rednega vzdrževanja obvestilnega mesta in neposredne okolice (tretji odstavek 7. člena, 2. alinea 13. člena, prvi odstavek 17. člena),
4. če namešča obvestilna sredstva kjerkoli izven dovoljenih obvestilnih mest (prvi odstavek 8. člena),
5. če na obvestilnih mestih namešča obvestilna sredstva brez predhodnje ureditve plačila obveznosti po odloku o komunalnih taksah (10. člen),
6. če namešča obvestilna sredstva na javnih obvestilnih mestih brez označbe in datuma (12. člen),
7. če ne odstrani obvestilnih sredstev iz javnih obvestilnih mest in iz drugih mest v določenem roku (3. in 4. in 5. alinea 13. člena),
8. če ureja obvestilna mesta in izvaja dejavnost plakatiranja in obveščanja pred pravno veljavno sklenitvijo pogodbe (prvi odstavek 15. člena),
9. če izvaja kakršnokoli dejanja, ki so v drugem odstavku 15. člena prepovedana,
10. če na obvestilnih mestih, urejenih za lastne potrebe, izvaja ali dopusti obveščanje za potrebe drugih pravnih in fizičnih oseb (prvi odstavek 20. člena),
11. če raznaša ali razdeljuje obvestilna sredstva, za katera ni predhodno urejeno plačilo obveznosti po odloku o komunalnih taksah (drugi odstavek 22. člena),
12. če na obvestilnih sredstvih, ki jih kdorkoli raznaša ali razdeljuje, ni označb zahtevanih v prvem odstavku 22. člena,
13. če raztrosa obvestilna sredstva v odprt prostor (23. člen, tretji odstavek 25. člena),
14. če ima nameščena obvestilna sredstva na cestnem vozilu, avionu ali balonu brez predhodnje ureditve plačila obveznosti po odloku o komunalnih taksah (prvi odstavek 24. člena, prvi odstavek 25. člena),
15. če namešča obvestilna sredstva ob prireditvah brez predhodno pridobljenega dovoljenja (prvi odstavek 26. člena),
16. če namešča obvestilna sredstva v času volilne kampanje izven urejenih in za to določenih obvestilnih mest brez predhodno pridobljenega dovoljenja (drugi odstavek 26. člena),
17. če poškoduje obvestilna mesta in obvestilna sredstva (četrti odstavek 8. člena),
18. če prelepi ali drugače prekrije obvestilna sredstva (peti odstavek 8. člena).
Z denarno kaznijo od 10.000 do 50.000 SIT se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Z denarno kaznijo od 10.000 do 60.000 SIT se kaznuje posameznik, če stori prekršek, naveden v 1., 4., 11. , 13., 14., 15. in 16. točki prvega odstavka tega člena.
VII. KONČNE DOLOČBE
28. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka izvajajo, po odloku o izvajanju komunalnega nadzora na območju Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 64/95), pooblaščene osebe.
29. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka prenehata veljati 7. in 8. člen odloka o urejenosti naselij in varstvu javnih in zelenih površin v Občini Novo mesto (Skupščinski Dolenjski list, št. 17/83 in 9/88).
30. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 012-26/96
Novo mesto, dne 30. maja 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
mestne občine Novo mesto
Janez Mežan l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti