Uradni list

Številka 25
Uradni list RS, št. 25/1996 z dne 16. 5. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 25/1996 z dne 16. 5. 1996

Kazalo

1565. Uredba o postopku in pogojih za oddajo površin ob avtocestah za zgraditev objektov za spremljajoče dejavnosti in o določitvi višine povračil za uporabo teh površin, stran 2102.

Na podlagi 8. točke 38. člena in sedme alinee 19. člena v zvezi s 63. in 70. členom zakona o cestah (Uradni list SRS, št. 38/81, 7/86 in 37/87) in 26. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93 in 23/96) je Vlada Republike Slovenije na 196. seji dne 30. aprila 1996 izdala
U R E D B O
o postopku in pogojih za oddajo površin ob avtocestah za zgraditev objektov za spremljajoče dejavnosti in o določitvi višine povračil za uporabo teh površin
1. člen
Ob avtocestah, zgrajenih v skladu z Nacionalnim programom, Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji oddaja površine, določene za zgraditev objektov za spremljajoče dejavnosti (v nadaljnjem besedilu: površine za spremljajoče dejavnosti), na podlagi javnega razpisa najugodnejšemu ponudniku in pod pogoji ter po kriterijih, določenih s to uredbo.
2. člen
Na površinah za spremljajoče dejavnosti so glede na vrsto opredeljene površine in opravljanje naslednjih dejavnosti oziroma storitev:
a) na počivališču: parkirne površine, površine za počitek in rekreacijo, neobvezno pa tudi sezonska ali celoletna gostinska ponudba - bife (tip 1.1 in 1.2). V bližini meje se na takem počivališču lahko določi tudi trgovina s ponudbo turističnih proizvodov, posredovanje turističnih informacij in menjalnica - počivališče s celoletno ponudbo (tip 1.2);
b) na bencinskem servisu: parkirne površine, površine za počitek in rekreacijo ter bencinski servis, ki lahko vključuje tudi trgovinsko in gostinsko dejavnost - bife (tip 2);
c) na oskrbni postaji: parkirne površine, površine za počitek in rekreacijo, bencinski servis, gostinski objekt z restavracijo in večnamenska trgovina (tip 3);
d) na oskrbnem centru: parkirne površine, površine za počitek in rekreacijo, bencinski servis, gostinski objekt z restavracijo, večnamenska trgovina, avto servis, objekt za prenočevanje (motel, apartmani oziroma podobno) in turistično informativni center (tip 4).
Površina za spremljajoče dejavnosti se odda za vse spremljajoče dejavnosti in storitve kot celota, razen v primerih oddaje površin pod točkami c in d, kjer se lahko ločeno odda bencinski servis oziroma vse druge dejavnosti in storitve kot celota.
3. člen
Ponudnik v javnem razpisu, mora izpolnjevati pogoje javnega razpisa in predložiti:
a) idejni projekt spremljajočih objektov v skladu s pogoji iz prostorskega izvedbenega akta in na podlagi idejne programske zasnove, ki jo zagotovi investitor izgradnje avtoceste,
b) dokaz, da je registriran za opravljanje razpisane dejavnosti in ima zagotovljena sredstva za celotno izgradnjo spremljajočih objektov,
c) dokaz o zagotovilu (garancija), da bodo spremljajoči objekti zgrajeni v določenem roku,
d) reference, pridobljene pri izgradnji podobnih objektov ter pri njihovem poslovanju, upravljanju in vzdrževanju.
Kot dokazilo o referencah iz točke d) prejšnjega odstavka mora ponudnik za najem bencinskega servisa predložiti ustrezno dokumentacijo oziroma dokazila, iz katerih je razvidno, da poleg ostalih referenc izpolnjuje tudi naslednje pogoje:
– ima bazo za oskrbo z naftnimi derivati na področju Republike Slovenije, ki mu zagotavlja najmanj enomesečno oskrbo njegovih že zgrajenih bencinskih servisov v Republiki Sloveniji in za oskrbo razpisanega bencinskega servisa,
– že opravlja distribucijo naftnih derivatov na vsaj treh bencinskih servisih na področju Republike Slovenije,
– ima zagotovljeno dolgoročno dobavo naftnih derivatov z najmanj dvema dobaviteljema,
– redno plačuje povračila za uporabo površin za že zgrajene spremljajoče objekte.
4. člen
Za uporabo površine za spremljajoče dejavnosti in storitve se plačuje povračilo v višini, ki se določi s pogodbo po izbiri ponudnika na podlagi javnega razpisa.
Celotno povračilo za oddajo površine za spremljajoče dejavnosti na eni strani avtoceste ne sme biti nižje od naslednjih zneskov:
----------------------------------------------------------------
a) za počivališče (tip 1.1 in 1.2)     mesečno        43.200 SIT
                  (tip 1.2 - ob meji)  letno       2,160.000 SIT
b) za bencinski servis (tip 2)         letno       5,716.000 SIT
c) za oskrbno postajo (tip 3)          letno       8,640.000 SIT
d) za oskrbni center (tip 4)           letno      11,232.000 SIT
----------------------------------------------------------------
Če se površina za spremljajoče dejavnosti v javnem razpisu odda ločeno za bencinski servis oziroma za vse druge dejavnosti in storitve kot celoto, razen v primeru iz 6. člena te uredbe, je najnižje povračilo za bencinski servis 5,716.000 tolarjev, najnižje povračilo za ostale dejavnosti in storitve kot celote, pa v višini, zmanjšani za ta znesek.
Zneski iz prvega, drugega in tretjega odstavka tega člena se revalorizirajo za rast cen na drobno v preteklem letu.
5. člen
V povračilu iz prejšnjega člena niso zajeti stroški vzdrževanja in obnavljanja zgrajenih spremljajočih objektov s funkcionalnimi zemljišči, ki jih zgradi ponudnik, in jih nosi ponudnik.
6. člen
Ponudnik, ki mu je zaradi graditve avtoceste porušen bencinski servis in mu je z uredbo o lokacijskem načrtu določeno nadomeščanje tega bencinskega servisa na določeni površini za spremljajoče dejavnosti, plačuje povračilo v višini, ki je določena v točki b) 4. člena te uredbe.
7. člen
Počivališče (tip 1.1 in 1.2) se odda najugodnejšemu ponudniku za dobo treh let, druge površine za spremljajoče dejavnosti (tip 1.2 ob meji in tip 2 do 4) pa za dobo 30 let.
Če se pogodbeno razmerje razdre pred rokom iz prejšnjega odstavka oziroma se po preteku obdobja iz prejšnjega odstavka ne podaljša, se zgrajeni spremljajoči objekti ocenijo v skladu z veljavnimi predpisi po njihovi gradbeni vrednosti in izvede nov javni razpis za oddajo površine z že zgrajenimi spremljajočimi objekti. V tem javnem razpisu izbrani ponudnik mora odkupiti že zgrajene objekte po njihovi ocenjeni gradbeni vrednosti.
8. člen
Z dnem uveljavitve te uredbe prenehata veljati:
– sklep o postopku in pogojih za oddajo prostora na avtomobilskih cestah za zgraditev pomožnih objektov ter o osnovah za določitev višine povračil, ki jih plačujejo organizacije, ki poslujejo na teh cestah (Uradni list SRS, št. 13/89) in
– sklep o določitvi kriterijev in meril za višino povračil organizacij, ki poslujejo na avtomobilski cesti ter o določitvi višine teh povračil (Uradni list SRS, št. 1/84 in 22/84).
9. člen
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 340-01/96-4/1-8
Ljubljana, dne 30. aprila 1996.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti