Uradni list

Številka 24
Uradni list RS, št. 24/1996 z dne 10. 5. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 24/1996 z dne 10. 5. 1996

Kazalo

1481. Odlok o gospodarskih javnih službah v Občini Brezovica, stran 2040.

Na podlagi zakona o gospodarskih javnih službah, zakona o varstvu okolja in statuta Občine Brezovica, je Občinski svet občine Brezovica na seji dne 18. 4. 1996 sprejel
O D L O K
o gospodarskih javnih službah v Občini Brezovica
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se povzemajo obvezne in določajo izbirne gospodarske javne službe, s katerimi se zagotavljajo materialne javne dobrine, zaradi zadovoljevanja javnih potreb.
Obenem se s tem odlokom določajo vrste in način izvajanja javnih služb, strokovno-tehnične, organizacijske in razvojne naloge, varstvo uporabnikov javnih dobrin, financiranje javnih služb in druga vprašanja, ki so povezana z izvajanjem javnih služb.
2. člen
Gospodarske javne službe se opravljajo na podlagi predpisanih tehničnih, oskrbovalnih, stroškovnih, organizacijskih in drugih standardov in normativov.
Pristojni organ občine je pri odločitvah na področju gospodarskih javnih služb, ki so v njegovi pristojnosti, dolžan zagotavljati, da se gospodarske javne službe opravljajo racionalno in v prostorsko zaokroženih sistemih.
II. GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE
3. člen
Občina organizira obvezne gospodarske javne službe na naslednjih področjih:
– oskrba s pitno vodo,
– odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih in padavinskih voda,
– ravnanje s komunalnimi odpadki,
– odlaganje ostankov komunalnih odpadkov,
– javna snaga in čiščenje javnih površin,
– urejanje javnih poti, parkirišč, površin za pešce in zelenih površin,
– pregledovanje, nadzorovanje in čiščenje kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov.
4. člen
Poleg obveznih gospodarskih javnih služb, občina organizira tudi izbirne gospodarske javne službe na naslednjih področjih:
– oskrba industrijskih porabnikov z vodo ter oskrba naselij s požarno vodo,
– urejanje pokopališč in oddajanje prostorov za grobove v najem ter pogrebne storitve,
– javna razsvetljava v naseljih, ki obsega razsvetljavo prometnih in drugih javnih površin v naseljih,
– gospodarjenje z javnimi komunalnimi objekti,
– urejanje javnih parkirišč,
– urejanje lokalnih cest,
– urejanje prometne in neprometne signalizacije in prometnih režimov,
– javni promet, ki obsega javni prevoz potnikov v občini z javnimi prevoznimi sredstvi,
– plakatiranje in obveščanje,
– požarna varnost.
Občinski svet lahko odloči, da se izbirne javne službe opravljajo na drugih področjih, ki niso določena s tem odlokom.
5. člen
Občina z enim ali več odloki podrobneje uredi način opravljanja posamezne ali več gospodarskih javnih služb iz 3. in 4. člena tega odloka, oziroma podrobneje določi elemente iz 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah.
III. NAČIN OPRAVLJANJA GOSPODARSKIH JAVNIH SLUŽB
6. člen
Izvajanje gospodarskih javnih služb zagotavlja občina neposredno, z vspostavitvijo ene od oblik zagotavljanja gospodarske javne službe, ki jih predvideva zakon o gospodarskih javnih službah, ali z dajanjem koncesij.
7. člen
Neposredno izvajanje gospodarskih javnih služb, zagotovi občina predvsem z ustanovitvijo enega ali več javnih podjetij v skladu z zakonom o gospodarskih javnih službah.
8. člen
Za izvajanje gospodarskih javnih služb, ki jih občina ne zagotovi neposredno, lahko občina podeli koncesijo pravni ali fizični osebi, ki je registrirana in izpolnjuje pogoje za opravljanje dejavnosti, ki je predmet koncesije.
S koncesijskim aktom se določi predmet in pogoje opravljanja gospodarske javne službe za posamezno koncesijo, prav tako pa se s tem aktom, v skladu z zakonom o gospodarskih javnih službah, določi postopek javnega razpisa in izbora kandidata.
9. člen
Izvajalca dejavnosti na podlagi javnega razpisa, ki mu je podlaga koncesijski akt, dokončno izbere občinski svet z upravno odločbo.
Občinski svet lahko predhodno oblikuje poseben organ, ki ocenjuje, ali kandidati izpolnjujejo predpisane pogoje in nato predlaga občinskemu svetu ustrezno izbiro.
Z izbranim izvajalcem (koncesionarjem), občina sklene pogodbo o koncesiji, s katero uredita medsebojna razmerja v zvezi z opravljanjem koncesije.
IV. FINANCIRANJE GOSPODARSKIH JAVNIH SLUŽB
10. člen
Za uporabo javnih dobrin, ki so glede na posameznega uporabnika ali določljive skupine uporabnikov izmerljive, plačujejo uporabniki ceno proizvoda ali storitve, ki je lahko tudi v obliki tarife, takse, nadomestila ali povračila.
Iz sredstev proračuna se financirajo gospodarske javne službe, s katerimi se zagotavljajo javne dobrine, katerih uporabniki niso določljivi, oziroma je to povezano z nesorazmernimi stroški in uporaba ni izmerljiva.
11. člen
Poleg rednih oblik financiranja gospodarskih javnih služb iz prejšnjega člena, se javne službe lahko financirajo tudi na sledeče načine:
– z davki, ki jih lokalna skupnost predpiše za financiranje lokalnih gospodarskih javnih služb, v skladu s predpisi, ki urejajo financiranje javne porabe in nalog lokalnih skupnosti,
– z nakupom in prodajo vrednostnih papirjev,
– z najemninami,
– s kratkoročnimi ali dolgoročnimi posojili
V. STROKOVNOTEHNIČNE IN RAZVOJNE NALOGE
12. člen
Strokovnotehnične, organizacijske in pospeševalne funkcije javnih služb opravlja občina, preko občinskega sveta, oziroma drugega organa lokalne skupnosti, na katerega občinski svet prenese svoje pristojnosti s tega področja.
Funkcije iz prejšnjega odstavka tega člena se nanašajo predvsem na naloge opredeljene v 12. členu zakona o gospodarskih javnih službah.
VI. VARSTVO UPORABNIKOV JAVNIH DOBRIN
13. člen
Za varstvo uporabnikov javnih dobrin se oblikuje ustrezno telo, ki ima pet članov in je imenovano na podlagi akta o ustanovitvi tega telesa, ki ga sprejme občinski svet. Z aktom o ustanovitvi se podrobneje določi tudi sestavo, delovno področje, pristojnosti in ostale pravice.
VII. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
14. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 19/96
Brezovica, dne 18. aprila 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Brezovica
Leopold Pristavec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti