Uradni list

Številka 24
Uradni list RS, št. 24/1996 z dne 10. 5. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 24/1996 z dne 10. 5. 1996

Kazalo

1475. Pravilnik o priklenitvi in odstranitvi lisic, stran 2030.

Na podlagi drugega odstavka 36. člena odloka o ureditvi cestnega prometa (Uradni list RS št. 2/92 in 24/96) in 26. člena statuta Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS št. 32/95 in 33/95) je Mestni svet mestne občine Ljubljana na 17. seji 28. 3. l996 sprejel
P R A V I L N I K
o priklenitvi in odstranitvi lisic
1. člen
Ta pravilnik ureja postopek priklenitve in odstranitve lisic z vozila ter določa stroške priklenitve in odstranitve in stroške uporabe lisic na nepravilno parkiranem vozilu.
2. člen
Če mestni redar ugotovi, da je vozilo parkirano v nasprotju s 13. členom odloka o ureditvi cestnega prometa, odredi priklenitev lisic na tako vozilo.
Na podlagi tega pravilnika in odredbe mestnega redarja priklene lisice na nepravilno parkirano vozilo delavec Inšpektorata mestne uprave.
3. člen
Mestni redar mora z obvestilom o prekršku voznika obvestiti, da je njegovo vozilo nepravilno parkirano.
Mestni redar mora z opozorilom opozoriti voznika, da je zaradi nepravilnega parkiranja vozilo priklenjeno z lisicami, ki onemogočajo nadaljnjo vožnjo, ter ga seznaniti o postopku odstranitve, plačila stroškov priklenitve in odstranitve lisic. Mestni redar opozorilo prilepi na steklo voznikovih vrat. Če tega stekla vozilo nima, opozorilo o priklenitvi lisic zatakne za brisalce vetrobranskega stekla pred voznikovim sedežem oziroma na drugo primerno mesto na vozilu. Tako je opozorilo vozniku vročeno.
4. člen
Lisice se praviloma priklene na eno od koles vozila, če je le mogoče, na sprednje levo kolo. Vozilo je priklenjeno, ko so na vozilu priklenjene lisice zaklenjene.
5. člen
Lisice se priklene ali odstrani z nepravilno parkiranega vozila vse dni v tednu 24 ur dnevno. Po enem dnevu priklenitve se vozilo odstrani s prostora, kjer je bilo priklenjeno. V ta rok se ne šteje dan priklenitve.
Na podlagi odredbe mestnega redarja odstrani vozilo na varovan prostor za to pooblaščeni izvajalec, ki ga na podlagi javnega razpisa določi mestni svet. Stroške odstranitve in varovanja določi izvajalec, potrdi pa mestni svet.
6. člen
Če stranka mestnemu redarstvu predhodno poravna stroške priklenitve in odstranitve lisic, mora mestni redar takoj oziroma najkasneje v 15 minutah z vozila lisice odstraniti.
Dveurni rok je čas od trenutka, ko stranka na mestnem redarstvu s potrdilom o plačilu dokaže, da je plačala stroške iz 7. člena tega pravilnika.
V primeru, da mestni redar ne odstrani lisic v roku 2 ur, je stranki dolžan povrniti odškodnino v višini 14.000 SIT.
7. člen
Stroški za eno priklenitev in odstranitev lisic z vozila znašajo 7.000 tolarjev.
Stroški uporabe lisic za vsak naslednji dan znašajo 2.000 tolarjev.
8. člen
Če pride voznik k vozilu med postopkom priklenitve lisic na vozilo, mora voznik plačati 50% stroškov od zneska določenega v prvem stavku prejšnjega člena tega odloka.
9. člen
Mestni redar mora vsako nepravilno parkirano vozilo, na katero so priklenjene lisice, fotografirati in napisati zapisnik o stanju vozila.
10. člen
Voznik mora po odstranitvi lisic z vozila takoj oziroma najkasneje v 15 minutah odstraniti vozilo. Če tega ne stori, se na vozilo lisice ponovno priklene.
11. člen
Zaradi vsakakega namernega poškodovanja, uničenja ali odtujitve lisic se lastniku ali najemniku vozila zaračuna odškodnina v višini nabavne vrednosti lisic na dan poškodovanja, uničenja ali odtujitve. Račun se izstavi lastniku ali najemniku vozila, na katerem so bile pritrjene lisice.
12. člen
Po uradni dolžnosti mestni redar zoper storilca prekrška uvede postopek o prekršku.
13. člen
V primeru poškodovanja vozila ali drugih posledic nastalih zaradi izvajanja odloka je mestno redarstvo vozniku, stranki ali oškodovancu dolžno poravnati stroške in nastalo škodo, kot jo oceni ena izmed za to pooblaščenih inštitucij, v roku 8 dni po vložitvi zahteve za poravnavo škode.
14. člen
Navodilo o uporabi in postopku priklenitve lisic izda župan.
15. člen
Zbrana sredstva se namenijo za izgradnjo novih parkirišč in garažnih hiš.
16. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 034-2/96
Ljubljana, dne 28. marca l996.
Predsednik
Mestnega sveta
mestne občine Ljubljana
Dimitrij Kovačič, dipl. jur. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti