Uradni list

Številka 17
Uradni list RS, št. 17/1996 z dne 29. 3. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 17/1996 z dne 29. 3. 1996

Kazalo

1020. Sklep o razpisu referenduma za uvedbo krajevnega samoprispevka za območje Krajevne skupnosti Sežana, stran 1434.

Na podlagi 3. člena zakona o samoprispevku (Uradni list SRS, št. 35/85), 3. in 56. člena zakona o referendumu in o ljudski iniciativi (Uradni list RS, št. 15/94), zakona o lokalnih volitvah (Uradni list RS, št. 72/93, 7/94, 33/94 in 70/95), statuta Občine Sežana (Uradni list RS, št. 28/95) ter na podlagi 3. člena statutarnega sklepa III Krajevne skupnosti Sežana je Svet Krajevne skupnosti Sežana na 12. redni seji dne 20. 3. 1996 sprejel
S K L E P
o razpisu referenduma za uvedbo krajevnega samoprispevka za območje Krajevne skupnosti Sežana
1. člen
Za območje Krajevne skupnosti Sežana, ki obsega naselja: Sežana-mesto in primestna naselja Dol pri Vogljah, Voglje, Vrhovlje, Lipica, Merče, Orlek ter Šmarje, se razpiše referendum za uvedbo krajevnega samoprispevka v denarju.
2. člen
Referendum bo potekal v nedeljo, dne 21. aprila 1996, od 7. do 19. ure, na glasovalnih mestih, ki so ista kot volišča, na katerih se bodo izvajale volitve za člane Sveta Krajevne skupnosti Sežana.
3. člen
Krajevni samoprispevek bo uveden za obdobje štirih let in sicer od 1. 7. 1996 do 31. 6. 2000.
4. člen
Samoprispevek se uvede z namenom zagotoviti celostni in trajnostni razvoj mesta Sežana in drugih naselij Krajevne skupnosti Sežana (Dol pri Vogljah, Lipica, Merče, Orlek, Šmarje, Voglje in Vrhovlje) v harmoničnem razmerju ter v smiselni povezanosti med mestom in podeželjem, ohraniti in restavrirati naravno in kulturno dediščino okolja na območju Krajevne skupnosti Sežana, povečati kakovost življenja in možnosti zaposlovanja ter pogojev dela prebivalcem Krajevne skupnosti Sežana, predvsem otrokom in mladini, sočasno s tem pa, z zgraditvijo objektov in naprav, ki bodo namenjeni športnim in rekreativnim dejavnostim, doseči motivacijo mladine za zdravo in polnokoristno udeležbo v prostem času ter v času šolskih počitnic in tako preprečiti, da bi podlegla vplivom okolja, katerih posledice so razne oblike odvisnosti ter drugi, mladini škodljivi družbeni odkloni.
Projekt samoprispevka poteka pod geslom: “Zgradimo trajno mesto mladim”.
5. člen
Sredstva samoprispevka se bodo zbirala za naslednji program in naloge:
1. zgraditev odkritega plavalnega bazena - predvidoma na lokaciji, ki je z zazidalnim načrtom predvidena za športno-rekreacijske površine (pri otroških jaslih v mestu Sežana)
2. zgraditev, postavitev naprav ter zagraditev otroškega igrišča in zgraditev objektov, ki bodo namenjeni otrokom in mladini s celotnega območja Krajevne skupnosti Sežana za izvenšolske, prostočasne, počitniške dejavnosti, vodene pod strokovnim vodstvom (predvidoma na isti lokaciji v sklopu kompleksa plavalnega bazena)
3. izgradnja omrežja sprehajalnih in kolesarskih poti ter trimskih stez na celotnem območju Krajevne skupnosti Sežana
4. sofinanciranje neprofesionalnih športnih klubov in društev, ki bodo v svojih programih vključevali delo z mladino s celotnega območja KS Sežana
5. sofinanciranje upravljanja meteorološke postaje in naprave za meritve čistosti zraka (zgradi in postavi Hidrometeorološki zavod RS)
6. izdajanje rednega krajevnega glasila, za reševanje drugih nalog ter za zavarovanje koristi Krajevne skupnosti Sežana
7. sofinanciranje programov celostnega razvoja podeželja in obnove vasi na območju KS Sežana: Dol pri Vogljah, Lipica, Merče, Orlek, Šmarje, Voglje in Vrhovlje.
6. člen
Višina skupnega zneska, potrebnega za uresničitev programa iz prejšnjega člena tega sklepa je ocenjena na 490,196.089 SIT.
S samoprispevkom se bodo zbrala sredstva v denarni obliki v ocenjeni višini 250,000.000 SIT. (vir: preračunano po podatkih Statističnega urada RS).
Ostala manjkajoča sredstva se bodo pridobivala preko proračunskih sredstev in iz drugih virov.
7. člen
Sredstva samoprispevka se bodo uporabila za uresničitev programa, navedenega v 5. členu tega sklepa v razmerjih in pod naslednjimi pogoji:
1. za dela, našteta pod 1., 2. in 3. točko 5. člena, se bodo uporabila sredstva samoprispevka v razmerju 70% od skupno zbranih sredstev
2. za sofinanciranje programov klubov in društev ter upravljanja meteorološke postaje kot ene izmed programov klubov, oziroma društev, naštetih v 4. in 5. točki, se bodo namenila, na podlagi javnega razpisa, sredstva v razmerju 10% od skupno zbranih sredstev
3. za financiranje nalog iz 6. točke programa, ki jih na predlog organa, odgovornega za izvajanje del iz sredstev samoprispevka, določi Svet Krajevne skupnosti Sežana, se bodo namenila sredstva v razmerju 10% od skupno zbranih sredstev
4. za sofinanciranje programov, navedenih pod 7. točko in na podlagi predlogov odborov vaških skupnosti Lipica, Merče, Orlek, Repentabor in Šmarje, se bodo namenila sredstva v razmerju 10% (po kriteriju: število prebivalcev) od skupno zbranih sredstev samoprispevka
8. člen
Zavezanci za plačevanje krajevnega samoprispevka so krajani s stalnim bivališčem na območju Krajevne skupnosti Sežana ter lastniki kmetijskih in gozdnih zemljišč, katera ležijo na območju Krajevne skupnosti Sežana.
Zavezanci za plačevanje krajevnega samoprispevka, navedeni v prejšnjem odstavku, plačujejo samoprispevek po naslednjih stopnjah:
– 2% od bruto plače oziroma od nadomestila plače zaposlenih – razen od plač, ki predstavljajo minimalno – z zakonom zajamčeno plačo
– 2% od izplačanega bruto zneska za prejemke, dosežene z opravljanjem storitev in poslov na podlagi pogodb in na ostalih podlagah (izplačevalec je dolžan odtegniti in nakazati obračunani samoprispevek ob vsakokratnem izplačilu takega prejemka)
– 2% od pokojnine – razen od pokojnin, ki ne presegajo zneska najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo
– 2% od bruto zavarovalne osnove, od katere plačujejo zavezanci za davek od dohodkov iz dejavnosti prispevke za socialno varnost
– 2% od neto plače in nadomestil plačujejo delavci, ki so zaposleni pri zasebnikih
– 2% od katastrskega dohodka kmetijskih in gozdnih zemljišč, ugotovljenem po predpisih o ugotavljanju katastrskega dohodka
– 2% od poprečne bruto plače v Republiki Sloveniji, izplačane v preteklem letu za delavce, ki so na delu v tujini.
9. člen
Samoprispevek obračunavajo in odtegujejo podjetja, zavodi, zasebni delodajalci in drugi izplačevalci plač ali nadomestil, pokojnin in prejemkov, doseženih z opravljanjem storitev in poslov po pogodbah in na ostalih podlagah.
Kmetijskim proizvajalcem in obrtnikom bo obračunavala in odtegovala samoprispevek Republiška uprava za javne prihodke – izpostava Sežana.
Delavci, ki so na delu v tujini, stalno bivališče pa imajo prijavljeno na območju za katero se razpisuje referendum, so dolžni sami poravnavati obveznost plačila samoprispevka in sicer do 31. 3. v tekočem letu za preteklo leto, za obdobje zadnjega leta obveznosti plačevanja samoprispevka pa v istem letu – v treh mesecih po objavi uradnih podatkov.
Ob vsakem izplačilu oziroma nakazilu samoprispevka se Krajevni skupnosti Sežana dostavi seznam zaposlenih oziroma upokojencev, za katere se odteguje in nakazuje samoprispevek.
l0. člen
Glede oprostitve plačila samoprispevka se uporabljajo določila 12. člena zakona o samoprispevku.
11. člen
Pravico do glasovanja imajo vsi občani, ki so vpisani v volilnem imeniku s stalnim bivališčem na območju Krajevne skupnosti Sežana.
12. člen
V primeru bistvene spremembe osnove, od katere se plačuje samoprispevek iz dohodka od kmetijske dejavnosti, lahko organ, odgovoren za zbiranje sredstev samoprispevka, obstoječo prispevno stopnjo uskladi tako, da se ohrani razmerje med plačili samoprispevka od plač in med plačili iz kmetijske dejavnosti.
13. člen
Sredstva samoprispevka, ki so začasno prosta, se lahko, na podlagi sklepa Sveta Krajevne skupnosti Sežana, vežejo pri banki.
14. člen
Za zbiranje sredstev samoprispevka je odgovoren svet Krajevne skupnosti Sežana.
15. člen
Za izvajanje del iz sredstev samoprispevka je odgovoren odbor, ki ima mandat do izteka samoprispevka in ki ga imenuje svet Krajevne skupnosti Sežana.
16. člen
Nadzor nad zbiranjem in uporabo s samoprispevkom zbranih sredstev izvaja nadzorni odbor, ki ga imenuje svet Krajevne skupnosti Sežana.
17. člen
Pravilnost obračunavanja in odvajanja samoprispevka nadzira agencija za plačilni promet, nadziranje in informiranje, Republiška uprava za javne prihodke – izpostava Sežana pa izvaja obveznosti po predpisih, ki veljajo za izterjavo davkov.
18. člen
Sredstva samoprispevka, ki bi ostala po zadostitvi potreb, zaradi katerih je razpisan referendum za uvedbo samoprispevka, se porabijo za program, ki ga sprejme Svet Krajevne skupnosti Sežana.
19. člen
Volilci glasujejo neposredno, tajno in z glasovnico, na kateri je besedilo:
.                                                KRAJEVNA SKUPNOST SEŽANA
                                                          GLASOVNICA
Na referendumu dne 21. aprila 1996 za uvedbo samoprispevka v denarju za območje Krajevne skupnosti Sežana, ki obsega naselja Dol pri Vogljah, Lipica, Merče, Orlek, Sežana, Šmarje, Voglje in Vrhovlje za obdobje od 1. 7. 1996 do 30. 6. 2000, ki poteka pod geslom:
.                                           ZGRADIMO TRAJNO MESTO MLADIM
                                            in zajema naslednji program:
1. zgraditev odkritega plavalnega bazena - predvidoma na lokaciji, ki je z ZN predvidena za športno-rekreacijske površine (pri otroških jaslih v mestu Sežana)
2. zgraditev, postavitev naprav in zgraditev otroškega igrišča ter zgraditev objektov, ki bodo namenjeni otrokom in mladini s celotnega območja KS Sežana za prostočasne, izvenšolske, počitniške dejavnosti, vodene pod strokovnim vodstvom (predvidoma na isti lokaciji v sklopu kompleksa plavalnega bazena)
3. izgradnja omrežja sprehajalnih in kolesarskih poti ter trimskih stez na celotnem območju KS Sežana
4. sofinanciranje neprofesionalnih športnih klubov in društev, katerih programi bodo vključevali delo z mladino s celotnega območja KS Sežana
5. sofinanciranje upravljanja meteorološke postaje in naprave za meritve čistosti zraka (zgradi in postavi Hidrometeorološki zavod RS)
6. izdajanje rednega krajevnega glasila, za reševanje drugih nalog ter za zavarovanje koristi Krajevne skupnosti Sežana
7. sofinanciranje programov in projekta celostnega razvoja podeželja in obnove vasi na območju KS Sežana: Dol pri Vogljah, Lipica, Merče, Orlek, Šmarje, Voglje in Vrhovlje
.                                                glasujem
                                    “ZA”                              “PROTI”
Glasujete tako, da obkrožite besedo “ZA”, če se strinjate z uvedbo samoprispevka, oziroma obkrožite besedo “PROTI”, če se z njegovo uvedbo ne strinjate
20. člen
Referendum vodi Volilna komisija Krajevne skupnosti Sežana, ki ugotovi in razglasi izid referenduma.
Izid referenduma se objavi v Uradnem listu RS, ob uspelem referendumu pa tudi sklep o uvedbi samoprispevka.
21. člen
Poročilo o porabi sredstev samoprispevka v preteklem letu se objavi v Uradnem listu RS tekočega leta.
22. člen
Zavezancem se plačani zneski krajevnega samoprispevka v celoti odštevajo od osnove za dohodnino (7. člen zakona o dohodnini - Uradni list RS, št. 48/90 in 34/92).
23. člen
Z 20. marcem 1996, ki je določen kot dan razpisa referenduma, začnejo teči roki za opravila, potrebna za njegovo izvedbo.
Sredstva za izvedbo referenduma omogoči Krajevna skupnost Sežana, zagotovi pa jih Občina Sežana v skladu z 9. členom svojega statuta.
24. člen
Ta sklep začne veljati takoj, objavi pa se v Uradnem listu Republike Slovenije in na krajevno običajen način.
Št. 014-1/95-96
Sežana, dne 20. marca 1996.
Predsednik
sveta Krajevne skupnosti
Sežana
Franko Iulita l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti