Uradni list

Številka 15
Uradni list RS, št. 15/1996 z dne 15. 3. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 15/1996 z dne 15. 3. 1996

Kazalo

774. Navodila o postopku za plačilo provizije za poroštva, ki jih Republika Slovenija izdaja po zakonu o merilih in postopku za dajanje poroštev, stran 1157.

Na podlagi drugega odstavka 4. člena zakona o merilih in postopku za izdajanje poroštev (Uradni list RS, št. 21/95) izdaja minister za finance
N A V O D I L O
o postopku za plačilo provizije za poroštva, ki jih Republika Slovenija izdaja po zakonu o merilih in postopku za dajanje poroštev
1. člen
Provizija za poroštva, ki jih Republika Slovenija izdaja po zakonu o merilih in postopku za dajanje poroštev, znaša 0,50% letno od dela glavnice, zavarovanega s poroštvom, če se poroštvo izda za obveznosti, krajše od enega leta, je provizija sorazmerno nižja.
2. člen
Pred izdajo poroštva pošlje Ministrstvo za finance kreditojemalcu – koristniku poroštva, poziv za plačilo provizije, v katerem je naveden znesek provizije, rok za plačilo provizije in številka žiro računa, na katerega naj bo provizija nakazana. Če Vlada Republike Slovenije pooblasti drugo osebo za izdajo poroštev, je ta oseba dolžna pred podpisom poroštvene pogodbe od ministrstva za finance pridobiti potrdilo, da je koristnik poroštva za izdano poroštvo plačal provizijo.
Kreditojemalec, ki sklene kreditno pogodbo z banko, za katero bo Republika Slovenija izdala poroštvo, mora pred podpisom poroštvene pogodbe nakazati znesek iz prejšnjega člena na žiro račun proračuna Republike Slovenije.
3. člen
Če kreditojemalec v roku, določenem v pozivu iz prejšnjega člena, ne plača provizije, Republika Slovenija ne izda poroštev za njegovo kreditno obveznost.
Kreditojemalec mora v tem primeru povrniti vso škodo in stroške, ki jih je zaradi tega utrpela Republika Slovenija.
4. člen
To navodilo začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 403-1/96
Ljubljana, dne 26. februarja 1996.
Mitja Gaspari l. r.
Minister
za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti