Uradni list

Številka 1
Uradni list RS, št. 1/1996 z dne 12. 1. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 1/1996 z dne 12. 1. 1996

Kazalo

46. Odlok o razglasitvi Lipovega gaja pri Sv. Antonu za spomenik oblikovane narave, stran 49.

Na podlagi 18. člena zakona o naravni in kulturni dediščini (Uradni list SRS, št. 1/81 in 42/86 ter Uradni list RS, št. 26/92), 16. člena statuta Občine Dobrepolje (Uradni list RS, št. 26/95) in na predlog Ljubljanskega regionalnega zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine, Ljubljana, je Občinski svet občine Dobrepolje na 13. seji dne 12. 12. 1995 sprejel
O D L O K
o razglasitvi Lipovega gaja pri Sv. Antonu za spomenik oblikovane narave
1. člen
Lipov Gaj, ki se razprostira ob cerkvi Sv. Antona na vzpetini nad Zdensko vasjo, se razglasi za spomenik oblikovane narave.
2. člen
Ta spomenik oblikovane narave oblikuje 45 lip, nekatere med njimi so starejše kot 250 let in obseg njihovega debla v prsni višini presega 5 metrov.
Celotna skupina lip na krajinsko dominantni točki, ki je poudarjena s cerkvijo Sv. Antona predstavlja edinstven, ohranjen primer oblikovanja slovenskega prostora.
V Lipovem gaju so bili tradicionalni živinski sejmi, izpričani že v Valvasorjevem času, kar daje temu spomeniku oblikovane narave še posebno kulturno-pričevalno vrednost.
Sestavni del varovanega območja je tudi objekt podzemske geomorfološke naravne dediščine, to je Svetoantonska jama, kar je dodatna značilnost tega spomenika oblikovane narave.
3. člen
Spomenik oblikovane narave obsega naslednje parcele v k.o. Zdenska vas: 700/92, 695, 700/1 (del), 701/1 (del), 703/2 (del). Na parcelah št. 695, 701/1, 700/2 je vknjižena družbena lastnina, katere imetnik pravice uporabe je skupščina občine Grosuplje – Zemljiški sklad, na parceli št. 703/2 je vknjižena lastninska pravica na Tiselj Jožefo, Zdenska vas 22, na parceli št. 700/1 je vknjižena lastninska pravica na Blatnik Danijela, Zdenska vas 20.
4. člen
Sestavni del odločbe je izsek iz katastrskega načrta v merilu 1:2880 z vrisanimi mejami varovanega območja.
5. člen
Na zavarovanem območju je prepovedano:
– uničevati ali poškodovati lipe
– odlagati odpadke, razen tam kjer je to določen prostor
– postavljati reklamna in druga obvestila, ki niso v skladu z namembnostjo spomenika
– graditi ali postavljati stavbe, poti ali naprave, ki ne izhajajo iz namembnosti spomenika in bi se gradili povsem na novo
– spreminjati vrstno sestavo dreves in talno ureditev
– uničevati, poškodovati ali odnašati sigastih tvorb jame
– kakorkoli onesnaževati stene in tla jame
– uničevati, loviti ali odnašati primerke jamske faune
– skladiščiti kakršenkoli material v jami.
6. člen
Pogojno in po dogovoru s pooblaščeno organizacijo za varstvo naravne in kulturne dediščine je dovoljeno:
– izvajanje posegov za ohranjanje lastnosti, ki utemeljujejo razglasitev
– urediti jamo za obisk javnosti
– prenoviti spomenik oblikovane narave v smislu njegove izvirne funkcije, ki je lipov gaj, za živinske sejme oziroma druge okolju primerne dejavnosti.
7. člen
Za vsak predviden poseg v zavarovano območje mora pristojni upravni organ za okolje in prostor, pridobiti soglasje pooblaščene organizacije za varstvo nararavne in kulturne dediščine.
8. člen
Lastniki spomenika oblikovane narave so dolžni spomenik sooskrbovati v smislu tega odloka. Občina bo zagotovila sredstva za občasna večja vzdrževalna dela.
9. člen
Pristojni upravni organi morajo preprečevati posege, s katerimi bi se utegnile spremeniti v tem odloku opredeljene lastnosti naravnega spomenika. Vsako nedovoljeno spremembo je treba vrniti v prvotno stanje na breme povzročitelja.
10. člen
Razvojne usmeritve na zavarovanem območju so predvsem v vzdrževanju in kontroliranem izboljševanju obstoječega stanja ter v zadovoljevanju kulturnih, učno-vzgojnih ter rekreacijskih potreb. Vse dejavnosti, ki izhajajo iz prejšnjega odstavka in obseg njihovega izvajanja določa ureditveni načrt.
11. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka izvaja pristojna inšpekcijska služba.
12. člen
Strokovne naloge v zvezi z varstvom spomenika oblikovane narave opravlja pooblaščena organizacija za varstvo naravne in kulturne dediščine.
13. člen
Za prekrške v zvezi z razglašenim spomenikom oblikovane narave se uporabljajo določbe zakona o naravni in kulturni dediščini in zakona o prekrških.
14. člen
V roku šestih mesecev od uveljavitve tega odloka zagotovi pristojni upravni organ enotno označbo spomenika oblikovane narave v zemljiško knjigo, upravni organ za okolje in prostor pa naroči izdelavo ureditvenega načrta.
15. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 617-2/95
Dobrepolje, dne 12. decembra 1995.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Dobrepolje
Brane Brodnik, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti