Uradni list

Številka 67
Uradni list RS, št. 67/1995 z dne 23. 11. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 67/1995 z dne 23. 11. 1995

Kazalo

3074. Pravilnik o uporabi igralnih avtomatov zunaj igralnic, stran 5181.

Na podlagi 96. člena zakona o igrah na srečo (Uradni list RS, št. 27/95) in 99. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94) izdaja minister za finance
P R A V I L N I K
o uporabi igralnih avtomatov zunaj igralnic
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik predpisuje tehnične in druge pogoje, ki jim morajo ustrezati igralni avtomati in prostori, v katerih so lahko nameščeni igralni avtomati pravnih oseb in podjetnikov, ki prirejajo posebne igre na srečo na igralnih avtomatih zunaj igralnic (v nadaljevanju: prirediteljev), najmanjše in največje število igralnih avtomatov, način opravljanja dejavnosti prireditelja, kontrolo nad opravljanjem te dejavnosti, višino najvišjega vložka in stave ter druge obveznosti prirediteljev pri opravljanju te dejavnosti.
II. IGRALNI AVTOMATI
2. člen
Za igralne avtomate po tem pravilniku se štejejo naprave, ki so določene v 54. členu in drugem odstavku 93. člena zakona o igrah na srečo (Uradni list RS, št. 27/95, v nadaljnjem besedilu: zakon).
Igralni avtomat, na katerega lahko igra več igralcev istočasno se šteje za en igralni avtomat, če deluje samo z eno programsko ploščo.
3. člen
Prireditelj mora prijaviti igralne avtomate s prijavnim listom, ki je določen v prilogi 1 in je sestavni del tega pravilnika.
Pri igralnih avtomatih, ki delujejo na podlagi video elektronske tehnologije s pomočjo programske plošče, mora prireditelj prijaviti vsako programsko ploščo.
Prijavnemu listu mora prireditelj priložiti:
– dokument o igralnih avtomatih in programskih ploščah, iz katerega mora biti razviden proizvajalec, proizvajalčeva številka avtomata, proizvajalčeva številka programske plošče,
– navodilo proizvajalca o uporabi, vzdrževanju in popravilih igralnih avtomatov v slovenskem jeziku,
– pravila vseh iger, ki se lahko igrajo na avtomatih in navodila za igranje, v slovenskem jeziku,
– izjavo prireditelja, ki je določena v prilogi 2 in je sestavni del tega pravilnika.
Če programska plošča ni tovarniško oštevilčena, jo oštevilči proizvajalec iz 15. člena tega pravilnika ob vgradnji merilnika iz 4. člena tega pravilnika.
4. člen
Igralni avtomat v uporabi mora biti opremljen z elektronsko kontrolno napravo za izvajanje nadzora nad njegovim delovanjem. V uporabi je igralni avtomat, ki je nameščen v igralnem prostoru.
Elektronsko kontrolno napravo sestavljajo elektronski merilnik (v nadaljevanju: merilnik), žice za priključek na konektor (povezovalnik) in na napajalnik ter dioda za odčitavanje podatkov.
5. člen
Merilnik je merilo za obračun po zakonu o meroslovju (Uradni list RS, št. 1/95).
6. člen
Merilnik registrira in shranjuje podatke o vseh vplačilih za udeležbo pri igri in izplačilih dobitkov ter druge podatke, določene s tem pravilnikom.
Obvezno mora registrirati in hraniti najmanj naslednje podatke:
– unikatno identifikacijsko številko merilnika, ki jo določi davčni organ,
– podatke o prireditelju, ki so navedeni na prijavnem listu,
– podatke o lastniku, ki so navedeni na prijavnem listu,
– podatke o lokalu, ki so navedeni na prijavnem listu,
– vplačila za udeležbo (kumulativno in mesečno),
– izplačila dobitkov (kumulativno in mesečno),
– število obratov ključa (kumulativno in mesečno),
– razmerje input/obrat ključa (1, 10, 100, 1000),
– unikatne identifikacijske številke programskih plošč prireditelja,
– število poskusov uporabe programskih plošč brez vgrajenih čipov iz 8. člena tega pravilnika.
7. člen
Merilnik mora biti programiran tako, da:
– so podatki dostopni samo pooblaščenim osebam davčnega organa,
– se programska plošča brez vgrajenega čipa iz 8. člena tega pravilnika ne more uporabljati,
– podatkov iz prve, pete, šeste, sedme, osme in desete alineje 6. člena tega pravilnika ni mogoče spreminjati ali drugače vanje posegati,
– programske plošče, ki nima enakega razmerja iput/obrat ključa kot je določeno v osmi alinei predhodnega člena, ni možno uporabljati.
8. člen
Programska plošča mora imeti vgrajen elektronski element (v nadaljevanju: čip), ki je usklajen (kompatibilen) z merilnikom na igralnem avtomatu.
Čip mora hraniti unikatno identifikacijsko številko programske plošče.
Programska plošča, na katero se vgradi čip, mora imeti zunanje izhode na izvorno (tovarniško) vgrajene števce in ne sme imeti znakov (sledov) mehanskih posegov.
Programska plošča mora biti programirana tako, da onemogoča igranje, pri katerem bi bil presežen znesek iz 25. in 26. člena tega pravilnika.
9. člen
Merilnik mora biti pritrjen na notranji strani igralnega avtomata tako, da je možno pridobiti podatke, ki so shranjeni v merilniku brez odpiranja igralnega avtomata.
Na merilniku mora biti vgravirana številka merilnika. Številka je sestavljena iz črke in trimestne tekoče številke.
10. člen
Podatke iz merilnika davčni organ odčita z elektronskim čitalcem, kompatibilnim z merilnikom. Podatke mora odčitati najmanj enkrat letno. Odčitavanje podatkov je obvezno, če prireditelj prekine prirejanje posebnih iger na srečo na igralnem avtomatu. Šteje se, da prireditelj prekine prirejanje, če ne plača posebne mesečne takse za naslednji mesec.
11. člen
Davčni organ naroča izdelavo zaščitnih nalepk in je odgovoren za njihovo hrambo in uporabo. Na zaščitni nalepki mora biti naziv davčnega organa in tekoča številka nalepke. Izdelana mora biti tako, da je zaščitena pred ponarejanjem ter da so na njej takoj vidni poskusi posegov ali posegi na elementih, ki jih nalepka ščiti.
Z zaščitnimi nalepkami davčnega organa morajo biti zaščiteni naslednji elementi:
– vsi epromi na programski plošči,
– priklopno mesto na napajalniku,
– priklopno mesto na konektorju.
12. člen
Uporaba switchev (preklopnih stikal) in drugih elementov, s katerimi bi bilo možno spreminjati naravnanost igralnega avtomata iz prvega odstavka 94. člena zakona, je prepovedana.
Prireditelj mora v prostoru iz 20. člena tega pravilnika na vidnem mestu objaviti napis: “Vsak igralni avtomat v tem prostoru je naravnan tako, da igralcem vrača povprečno 90% vloženega denarja”.
13. člen
Na igralnem avtomatu morajo biti nedvoumno prikazane vrednosti možnih dobitkov glede na izid igre.
Na vidnem sprednjem delu vsakega igralnega avtomata v uporabi mora biti napis: “Igranje osebam mlajšim od 18 let prepovedano !”.
14. člen
Odstranitev ali poškodovanje elektronske kontrolne naprave, čipa in zaščitnih nalepk je prepovedano. Eventualne poškodbe mora prireditelj javiti pristojnemu davčnemu organu takoj oziroma najkasneje naslednji delovni dan davčnega organa. V prijavi mora navesti kratek in natančen opis poškodbe, njen vzrok, identifikacijske podatke o povzročitelju poškodbe ter datum in uro nastanka poškodbe.
Davčni organ mora pri opravljanju nadzora najmanj dvakrat letno opraviti pregled stanja elektronske kontrolne naprave, kar pomeni s poskusom preveriti registriranje vplačil in izplačil ter pregledati stanje zaščitnih nalepk.
15. člen
Vgradnjo elektronske merilne naprave in čipa sme opraviti proizvajalec merilnika oziroma od njega pooblaščena oseba.
16. člen
Pri vgradnji elektronske merilne naprave in čipa morajo biti navzoči pooblaščena oseba davčnega organa, oseba iz 15. člena tega pravilnika in prireditelj.
17. člen
Pooblaščena oseba davčnega organa določi unikatno identifikacijsko številko vsakega merilnika in unikatno identifikacijsko številko vsake programske plošče. Te številke so davčna skrivnost.
Davčni organ zaščiti vsa priključna mesta na konektorju in napajalniku ter opreme z zaščitnimi nalepkami.
Davčni organ sestavi zapisnik o vgradnji elektronske merilne naprave in čipa.
18. člen
Oseba iz 15. člena tega pravilnika opravi vgradnjo merilnika in čipa. Pri tem:
– preveri, ali igralni avtomat izpolnjuje pogoje iz 12. oziroma programska plošča iz tretjega in četrtega odstavka 8. člena tega pravilnika,
– vgradi čip iz prvega odstavka 8. člena ter merilnik kot je določeno v 9. členu tega pravilnika,
– izvede minimalno začetno kontrolo registriranja signalov vplačil, izplačil in števila obratov ključa iz 6. člena tega pravilnika na vsaki programski plošči.
19. člen
Oseba iz 15. člena tega pravilnika mora za davčni organ izdelati navodila:
– za vnos podatkov iz 6. in 8. člena tega pravilnika,
– za odčitavanje merilnika z elektronskim čitalcem,
– za prenos podatkov iz elektronskega čitalca v bazo podatkov davčnega organa.
II. PROSTOR TER NAJMANJŠE IN NAJVEČJE ŠTEVILO IGRALNIH AVTOMATOV
20. člen
Prostor z igralnimi avtomati se mora nahajati v okviru objekta, v katerem opravlja prireditelj svojo gostinsko dejavnost in mora biti ločen oziroma razmejen od ostalih gostinskih prostorov ter imeti samo en vhod.
Na vidnem mestu na vhodu mora pisati: “Osebam mlajšim od 18 let je vstop prepovedan !”.
21. člen
V prostoru so lahko samo igralni avtomati, kot so opredeljeni z zakonom in s tem pravilnikom. V tem prostoru ne sme biti točilnega pulta.
22. člen
Minimalna površina prostora je 3m˛ na možnega igralca, če je v prostoru minimalno število igralnih avtomatov. Za vsak naslednji igralni avtomat se mora zagotoviti najmanj 1,7 m˛ prostora na možnega igralca.
23. člen
V prostoru iz 20. člena tega pravilnika mora prireditelj imeti najmanj 3 igralne avtomate.
III. NAČIN OPRAVLJANJA DEJAVNOSTI, NAJVIŠJI VLOŽEK IN STAVA
24. člen
Prireditelj mora imeti v prostoru z igralnimi avtomati na vidnem mestu pravila vseh iger na srečo, ki se lahko igrajo na avtomatih. Pravila morajo biti enaka kot pravila, ki so priložena prijavnemu listu iz 3. člena tega pravilnika.
V prostoru z igralnimi avtomati morajo biti na vidnem mestu tudi navodila za igranje.
25. člen
Vložek je znesek, ki ga igralec plača za enkratni nakup igralnih žetonov ali za navitje zneska, do katerega bo pri enkratni odločitvi za igranje lahko igral.
Vložek ne sme presegati 5.000 SIT.
26. člen
Stava je znesek, ki ga igralec vplača ali napove v svoji igri.
Posamezna stava ne sme presegati 100 SIT.
Seštevek vseh stav enega igralca v eni igri ne sme presegati višine vložka iz predhodnega člena.
Na igralnem avtomatu, ki dopušča udeležbo več igralcem hkrati, skupni seštevek vseh stav v eni igri ne sme presegati višine vložka iz predhodnega člena.
27. člen
Na igralnem avtomatu morata biti nedvoumno označena najvišji vložek in najvišja stava ter vrednost žetona, če je igralni avtomat na žetone.
Vrednost vložka, stave ali žetona je lahko izražena le v tolarjih in ne v točkah ali kako drugače.
28. člen
Prireditelj mora evidentirati vsako plačilo vložka in vsako izplačilo dobitka.
IV. NADZOR IN DRUGE OBVEZNOSTI PRIREDITELJA
29. člen
Prireditelj opravlja nadzor nad igralci sam ali pa za to pooblasti drugo osebo.
30. člen
Prireditelj mora voditi evidenco o opravljanju nadzora nad igralci, ki jo vodi tekoče dnevno v knjigi nadzora in vsebuje naslednje podatke:
– datum in točen čas pričetka obratovanja,
– ime in priimek osebe, ki opravlja nadzor,
– podpis osebe, ki opravlja nadzor,
– točen čas zaključka obratovanja,
– opombe.
Pod opombe se vpisuje nepravilnosti, ki so nastopile med obratovanjem.
31. člen
Prireditelj, ki ima igralne avtomate v uporabi v več občinah ali prijavljene pri večih izpostavah davčnega organa, ne sme igralnih avtomatov ali nalepk o plačani taksi v mesecu, za katerega je taksa plačana, prenašati iz ene občine ali izpostave v drugo.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
32. člen
Prireditelj mora opremiti igralne avtomate in programske plošče z elektronskimi kontrolnimi napravami iz 4. člena in čipi iz 8. člena tega pravilnika najkasneje v treh mesecih po uveljavitvi tega pravilnika.
33. člen
Prireditelj mora za igralne avtomate in programske plošče, ki so bili ob uveljavitvi tega pravilnika že prijavljeni pristojnemu davčnemu organu, dopolniti prijavni list s podatki in izjavo iz 3. člena tega pravilnika najkasneje v roku 30 dni po uveljavitvi tega pravilnika.
34. člen
Do uveljavitve predpisov o novi organiziranosti davčnega organa mora Republiška uprava za javne prihodke posredovati vse odčitane podatke pri pravnih osebah Agenciji Republike Slovenije za plačilni promet, nadziranje in informiranje najkasneje v roku 15 dni po odčitanju.
35. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati pravilnik o uporabi igralnih avtomatov zunaj igralnic (Uradni list RS, št. 72/93 in 3/94).
36. člen
Ta pravilnik začne veljati 15. 3. 1996.
Št. 471/03-71/95
Ljubljana, dne 26. oktobra 1995.
Minister za finance
Mitja Gaspari l. r.
Navodila za izpolnjevanje obrazca PRIJAVNI LIST PRIREDITELJA
 POSEBNIH IGER NA SREČO NA IGRALNIH AVTOMATIH ZUNAJ IGRALNIC

                      (obrazec MF PLP)


Prvi del obrazca izpolni pristojna izpostava Republiške
uprave za javne prihodke. Pod isto opravilno številko se
vodijo tudi vse naknadne spremembe. Prireditelj javi samo
spremenjeni podatek in spremebo potrdi s podpisom in žigom.
Vsako spremembo mora prireditelj javiti takoj po nastanku.
Šteje se, da nastopi sprememba, če se spremeni katerikoli od
zahtevanih podatkov. Ni sprememba, če prireditelj zamenja
programsko ploščo, ki jo je prijavil kot igralni avtomat v
rezervi, s programsko ploščo, ki jo je prijavil kot igralni
avtomat v uporabi.

1. PRIREDITELJ:

Vpiše se skrajšana firma tako kot je vpisana v registru
ali priglasitvi.

2. IZVAJALCI NADZORA:

Vpiše se zahtevane podatke o osebah, ki jih prireditelj
pooblašča za opravljanje nadzora. V polje "pričetek" se
vpiše datum, ko je imenovana oseba pridobila pooblastilo za
opravljanje nadzora, v polje "konec" pa datum zadnega dne,
ko je navedena oseba še imela pooblastilo.

3. in 4. IGRALNI AVTOMATI

Ločeno se navede igralne avtomate v uporabi (tabela 3) in
igralne avtomate v rezervi (tabela 4). Za video in druge
elektronske igralne avtomate, ki delujejo s pomočjo
programske plošče, se zahtevani podatki nanašajo na
programsko ploščo.

V polja "V" (vrsta), "T" (tip) in "N" (način) se vpiše
ustrezne številke iz razvrstitve igralnih avtomatov.
Razvrščeni so po naslednji strukturi:

"V" - vrste igralnih avtomatov:

1. igralni avtomat, ki simulira igre s kartami,

2. igralni avtomat, ki simulira igre na ruleti,

3. igralni avtomat, ki simulira igre z vrtečimi bobni,

4. drugi igralni avtomati, ki simulirajo igre s kockami
in druge.

"T" - tipi igralnih avtomatov:

1. igralni avtomat, ki dopušča udeležbo v igri le enemu
igralcu;

2. igralni avtomat, ki dopušča udeležbo v igri 2-3
igralcem;

3. igralni avtomat, ki dopušča udeležbo v igri 4 in več
igralcem.

"N" - način delovanja igralnega avtomata:

1. igralni avtomat na igralne žetone,

2. igralni avtomat z navitjem višine vplačanega vložka,

3. drug igralni avtomat.

V polje "številka" se vpiše proizvajalčeva številka
programske plošče oziroma proizvajalčeva številka igralnega
avtomata, če ta deluje brez programske plošče.

V polje "lokacija" se vpiše podatke o nahajališču
igralnega avtomata in sicer:

- ime lokala,

- naslov (ulica in številka),

- kraj,

- dnevni obratovalni čas (ura odpiranja in ura zapiranja
lokala).

V polje "lastnik" se vpiše podatke o lastniku, če ima
igralne avtomate v najemu, finančnem najemu, brezplačni
uporabi ali podobno:

- ime in priimek lastnika oziroma skrajšana firma,

- naslov (ulica in številka),

- kraj.

Kolikor je prireditelj tudi lastnik igralnih avtomatov se
v polje vpiše: prireditelj.

Prijavnemu listu se priloži dokumente iz 3. člena tega
pravilnika.
                                                   PRILOGA 2


Izjava iz četrte alinee 3. člena tega pravilnika glasi:


                         I Z J A V A


Prireditelj: ....................................

                (ime, priimek oziroma firma)

Naslov: ..........................................
       (naslov stalnega bivališča oziroma sedež firme)


Izjavljamo, da so prijavljeni igralni avtomati po
prijavnem listu z dne.....v skladu z zakonom o igrah na
srečo (Uradni list RS, št. 27/95).


Kraj: ....................

Datum: ...................


                  Žig in podpis pooblaščene

                     osebe prireditelja


Op.: (podpis prireditelja, ki nima statusa pravne osebe
mora biti overjen od pristojnega organa za overitev
podpisov).


                        Podpis overil


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti