Uradni list

Številka 64
Uradni list RS, št. 64/1995 z dne 10. 11. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 64/1995 z dne 10. 11. 1995

Kazalo

2992. Odlok o gospodarskih javnih službah v Občini Škofja Loka, stran 5023.

Na podlagi 3. in 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 26. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93) in 18. člena statuta Občine Škofja Loka (Uradni list RS, št. 37/95) je Občinski svet občine Škofja Loka na seji dne 17. 10. 1995 sprejel
O D L O K
o gospodarskih javnih službah v Občini Škofja Loka
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa:
– dejavnosti, ki so gospodarske javne službe v občini Škofja Loka,
– način oziroma oblike izvajanja gospodarskih javnih služb,
– strokovno-tehnične in razvojne naloge,
– varstvo uporabnikov,
– vire financiranja in
– druga vprašanja povezana z izvajanjem gospodarskih javnih služb.
2. člen
Kot gospodarske javne službe se opravljajo dejavnosti, ki so z zakonom določene kot obvezne lokalne gospodarske javne službe in dejavnosti, ki so kot lokalne javne službe določene s tem odlokom.
Z gospodarskimi javnimi službami se zagotavljajo materialne javne dobrine kot proizvodi in storitve, katerih trajno in nemoteno proizvajanje v javnem interesu, zagotavlja občina, zaradi zadovoljevanja javnih potreb, kadar in kolikor jih ni mogoče zagotavljati na trgu.
II. GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE
3. člen
Na območju občine se kot gospodarske javne službe opravljajo naslednje dejavnosti:
1. oskrba s pitno in tehnološko vodo,
2. odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih in padavinskih voda,
3. ravnanje s komunalnimi odpadki,
4. odlaganje ostankov komunalnih odpadkov,
5. javna snaga in čiščenje javnih površin,
6. urejanje javnih poti, površin za pešce in zelenih površin,
7. pregledovanje, nadzorovanje in čiščenje kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov zaradi varstva zraka,
8. gasilstvo,
9. oskrba s plinom ter upravljanje in vzdrževanje plinovodne infrastrukture,
10. upravljanje s pokopališči ter pogrebna dejavnost,
11. javna razsvetljava ter
12. urejanje ulic, trgov in cest, za katere skrbi občina.
Dejavnosti navedene od 1. do 9. točke prvega odstavka tega člena so obvezne lokalne javne službe, dejavnosti od 10. do 12. točke pa so izbirne lokalne javne službe.
Kot izbirne javne službe se lahko izvajajo tudi druge dejavnosti, ki jih določi občinski svet.
4. člen
Javne službe iz prejšnjega člena se opravljajo na celotnem območju občine, razen, če z odlokom iz 5. člena tega odloka za posamezno javno službo ni določeno drugače.
Uporaba javnih dobrin, ki se zagotavljajo kot obvezne lokalne javne službe na določenem območju, je obvezna.
Uporaba javnih dobrin, ki se zagotavljajo kot izbirne lokalne javne službe ni obvezna, če odlok za posamezne primere ne določa drugače.
III. IZVAJANJE GOSPODARSKIH JAVNIH SLUŽB
5. člen
Občina z enim ali več odloki podrobneje uredi način opravljanja posamezne ali več javnih služb oziroma podrobneje določi elemente iz 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93).
Javne službe se izvajajo na podlagi predpisanih tehničnih, oskrbovalnih, stroškovnih, organizacijskih in drugih standardov in normativov. V primerih, ko le-ti niso predpisani za celotno državo, se predpišejo z odloki iz prvega odstavka tega člena.
6. člen
Župan občine je pri predlaganju odločitev na področju javnih služb, ki jih sprejema občinski svet ter pri sprejemanju odločitev, ki so v njegovi pristojnosti, dolžan zagotavljati, da se javne službe opravljajo v okviru racionalno, funkcionalno in prostorsko zaokroženih oskrbovalnih sistemov.
7. člen
Občina zagotavlja gospodarske javne službe skladno s 7. členom zakona o gospodarskih javnih službah v naslednjih oblikah:
– v režijskem obratu, kadar bi bilo zaradi majhnega obsega ali značilnosti službe neekonomično ali neracionalno ustanoviti javno podjetje ali podeliti koncesijo,
– v javnem gospodarskem zavodu, kadar gre za opravljanje ene ali več gospodarskih javnih služb, ki jih zaradi njihove narave ni mogoče opravljati kot profitne oziroma če to ni njihov cilj,
– v javnem podjetju, kadar gre za opravljanje ene ali več gospodarskih javnih služb večjega obsega ali kadar to narekuje narava monopolne dejavnosti, ki je določena kot gospodarska javna služba, gre pa za dejavnost, ki jo je mogoče opravljati kot profitno,
– z dajanjem koncesij osebam zasebnega prava,
– z vlaganjem javnega kapitala v dejavnost oseb zasebnega prava, kadar je takšna oblika primernejša od oblik iz prejšnjih alinej.
8. člen
Izvajanje gospodarskih javnih služb na podlagi koncesije zagotovi občina tako, da da koncesijo fizični ali pravni osebi, ki je registrirana in izpolnjuje pogoje za opravljanje dejavnosti, ki so predmet koncesije.
9. člen
Koncesionarja izbere na podlagi javnega razpisa posebna komisija, ki jo imenuje občinski svet.
Predmet koncesije, pogoje, trajanje, način financiranja, nadzor, postopek javnega razpisa in izbora ter postopek v zvezi z izborom na podlagi vloge o zainteresiranosti določi občinski svet s koncesijskim aktom v skladu z zakonom o gospodarskih javnih službah.
Po končanem postopku pripravi komisija iz prvega odstavka tega člena predlog za izbor koncesionarja, ki ga posreduje občinskemu svetu, ki odloči z upravno odločbo.
10. člen
Z izbranim izvajalcem (koncesionarjem) sklene pogodbo o koncesiji župan občine v imenu in za račun občine.
11. člen
Neposredni prenos posamezne gospodarske javne službe v izvajanje zasebnim, zadružnim ali drugim organizacijskim oblikam uporabnikov javnih dobrin se izvede z odlokom občine v primerih, kadar to narekuje lokalna pogojenost ali potrebe lokalnega prebivalstva in če izvajalec izpolnjuje vse predpisane tehnične, sanitarne in druge standarde ter normative ter razpolaga s premoženjem v višini 5% predvidenega letnega prometa ali ima garancijo banke, kot varščino za poravnavo eventuelno nastale škode v času izvajanja javne službe.
12. člen
Z infrastrukturnimi objekti in napravami namenjenimi za izvajanje gospodarskih javnih služb, ki so po 76. členu zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93) postali last občine, upravljajo izvajalci javnih služb.
IV. STROKOVNO TEHNIČNE, ORGANIZACIJSKE IN RAZVOJNE NALOGE
13. člen
Strokovno-tehnične, organizacijske in razvojne naloge s področja gospodarskih javnih služb, ki se izvajajo na podlagi koncesije, se s pogodbo poverijo v izvajanje koncesionarju kadar to narekujejo razlogi racionalnosti in ekonomičnosti in če koncesionar razpolaga z ustreznim strokovnim znanjem in opremo. Nadzorne naloge opravlja pristojni oddelek občinske uprave.
V primerih, ko strokovno-tehničnih, organizacijskih in razvojnih nalog ni mogoče poveriti izvajalcu gospodarske javne službe, le-te opravlja pristojni oddelek občinske uprave, ali pa jih s pogodbo poveri v izvajanje ustrezni strokovno usposobljeni organizaciji ali podjetju.
V primeru, če se gospodarske javne službe izvajajo v okviru javnega podjetja ali režijskega obrata, opravlja strokovno-tehnične, organizacijske in razvojne naloge pristojni oddelek občinske uprave.
V. VARSTVO UPORABNIKOV
14. člen
Za varstvo uporabnikov javnih dobrin se oblikuje svet uporabnikov občine, ki šteje 7 članov.
Člane imenuje občinski svet, pri čemer upošteva zastopanost vseh uporabnikov javnih služb celotnega območja občine.
Svet uporabnikov:
– zastopa in usklajuje interese uporabnikov, in oblikuje skupne predloge glede izvajanja gospodarskih javnih služb, njihovega razvoja in financiranja v razmerju do občine in njenega sveta,
– zastopa interese uporabnikov v razmerju do izvajalcev gospodarskih javnih služb in opozarja na pomanjkljivosti ter predlaga izboljšave,
– opravlja druge naloge v skladu s svojimi pravili.
15. člen
Občina zagotovi materialne in finančne pogoje za delo sveta uporabnikov.
16. člen
V primeru kršitve dolžnosti sklenitve pogodbe s strani izvajalca gospodarske javne službe, lahko uporabnik od pristojnega organa občine zahteva izdajo odločbe, s katero naj ta odloči o njegovi pravici za katero meni, da je kršena in naloži izvajalcu javne službe ustrezno ravnanje.
VI. FINANCIRANJE JAVNIH SLUŽB
17. člen
Gospodarske javne službe se financirajo iz cen javnih dobrin, proračunskih sredstev in drugih virov.
Iz cene se financirajo storitve tistih javnih služb, ki so individualno določljive in izmerljive in jih plačujejo njihovi uporabniki glede na količino porabe.
Občinski svet lahko odloči, da se cene posameznih storitev plačujejo diferencirano glede na posamezne vrste uporabnikov ali glede na količino porabljenih javnih dobrin.
Storitve gospodarskih javnih služb, pri katerih ni mogoče ugotoviti njihovega uporabnika, ali je to povezano z nesorazmerno velikimi stroški, se financirajo iz proračuna ali drugih virov.
18. člen
Predloge cen oziroma spremembe cen javnih dobrin oziroma storitev oblikuje izvajalec in jih z obrazložitvijo predloži občinskemu svetu v soglasje.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
19. člen
Do sprejetja odlokov, ki bodo natančneje določali način in pogoje izvajanja gospodarskih javnih služb, se uporabljajo določbe predpisov izdanih na podlagi 41. člena zakona o komunalnih dejavnostih (Uradni list SRS, št. 8/82) oziroma določbe drugih predpisov, če niso v nasprotju s tem odlokom.
20. člen
Postopek za ustanovitev sveta uporabnikov izvede občinski svet v roku šest mesecev od uveljavitve tega odloka.
21. člen
Z dnem pričetka veljavnosti tega odloka preneha veljati odlok o komunalnih dejavnostih posebnega družbenega pomena v Občini Škofja Loka (Uradni vestnik Gorenjske, št. 18/84, Uradni list RS, št. 7/91), odloki, ki urejajo posamezne dejavnosti pa ostanejo v veljavi do sprejetja novih.
22. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 301-72/94
Škofja Loka, dne 17. oktobra 1995.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Škofja Loka
Pavel Malovrh l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti