Uradni list

Številka 64
Uradni list RS, št. 64/1995 z dne 10. 11. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 64/1995 z dne 10. 11. 1995

Kazalo

2985. Odlok o izvajanju komunalnega nadzora na območju Mestne občine Novo mesto, stran 5018.

Na podlagi 65. člena ter v zvezi z 21. členom zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93; 6/94 – odločba US RS, št. U-I-13/94-95, št. 45/94 – odločba US RS, št. U-I-144/94-18 in Uradni list RS, št. 57/94, 14/95 in 20/95 – odločba US RS), 97. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93), 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/95, 47/87 in 5/90 ter Uradni list RS, št. 10/91, 13/93 in 66/93) in 17. člena statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 13/95 in 37/95) je Občinski svet Mestne občine Novo mesto na seji dne 28. 9. 1995 sprejel
O D L O K
o izvajanju komunalnega nadzora na območju Mestne občine Novo mesto
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določajo pristojnosti, naloge in organiziranost za izvajanje komunalnega nadzora na območju Mestne občine Novo mesto.
2. člen
Komunalni nadzor obsega nadzor nad izvajanjem določil odlokov in drugih predpisov Mestne občine Novo mesto, ki urejajo naslednja področja:
1. varstvo okolja,
2. javni red in mir,
3. urejenost naselij,
4. promet v naseljih,
5. ravnanje z odpadki,
6. ravnanje s plodno zemljo,
7. javne poti in druge prometne površine,
8. zelene in druge javne površine, objekte in naprave,
9. vodne vire, potoke in jarke,
10. oskrbo naselij z vodo,
11. odvajanje in čiščenje odpadnih in padavinskih voda,
12. oskrbo naselij s plinom iz javnega plinovodnega omrežja,
13. označevanje cest, ulic, trgov, naselij in zgradb,
14. neprometne znake, reklamne napise in plakatiranje,
15. pokopališki red,
16. tržni red,
17. zimsko službo,
18. izobešanje zastav,
19. druga področja, ki jih določijo Občinski svet Mestne občine Novo mesto ali predpisi države, če je v teh predpisih tako določeno.
Komunalni nadzor obsega tudi nadzor varstva okolja na območju Mestne občine Novo mesto po zakonu o varstvu okolja.
3. člen
Komunalni nadzor izvajajo pooblaščene osebe v obsegu in s pooblastili, ki so določeni s tem odlokom, z odloki ter drugimi splošnimi akti Mestne občine Novo mesto ter z drugimi predpisi s področij iz 2. člena tega odloka.
Pooblaščene osebe za izvajanje komunalnega nadzora izvajajo tudi posamezna dejanja in strokovne naloge v zvezi z inšpekcijskim nadzorstvom na podlagi ter v obsegu pooblastil pristojnih ministrstev Republike Slovenije.
II. ORGANIZACIJA
4. člen
Izvajanje komunalnega nadzora spada v pristojnost upravnega organa pristojnega za komunalne zadeve Mestne občine Novo mesto.
Z aktom o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest Uprave Mestne občine Novo mesto, ki ga izda župan Mestne občine Novo mesto, se določi število delovnih mest in posebne pogoje, ki jih morajo izpolnjevati delavci za izvajanje komunalnega nadzora.
Posamezne naloge komunalnega nadzora lahko izvajajo tudi drugi delavci Uprave Mestne občine Novo mesto, javnih podjetij, zaposleni v krajevnih skupnstih in občani, s pooblastilom, ki ga izda župan Mestne občine Novo mesto.
Naloge komunalnega nadzora lahko izvajajo, na podlagi koncesije, tudi pravne in fizične osebe, ki imajo registrirano dejavnost s področja komunalnega nadzora. Pravna in fizična oseba, ki s koncesijo pridobi pravico opravljati naloge komunalnega nadzora, lahko opravlja komunalni nadzor le v obsegu pravic in obveznosti, ki so določene s koncesijskim aktom.
5. člen
Osebe, ki izvajajo komunali nadzor, morajo imeti službeno izkaznico, ki jih pooblašča za izvajanje nadzora, so lahko uniformirane ali nosijo drugačne vidne oznake.
Pooblaščene osebe za izvajanje komunalnega nadzora po prvem odstavku 3. člena tega odloka (komunalni nadzorniki) morajo biti uniformirane.
Obrazec službene izkaznice, uniformo in opremo za osebe, ki izvajajo komunalni nadzor, predpiše župan Mestne občine Novo mesto s pravilnikom.
III. PRISTOJNOSTI
6. člen
Oseba, ki izvaja komunalni nadzor, ima pri izvajanju nadzora, ko ugotovi kršitev predpisa, pravico in dolžnost:
– opozarjati na lažje – formalne kršitve predpisov,
– legitimirati kršitelja in priče,
– mandatno kaznovati in izterjati izrečeno mandatno kazen,
– izdati plačilni nalog,
– predlagati uvedbo postopka o prekršku, naznanjati gospodarske prestopke oziroma kazniva dejanja, ki jih zazna,
– dati ustne ali pisne naloge za odpravo nepravilnosti,
– s poročili sporočati zaznane podatke pristojnim organom, če meni, da so potrebni ukrepi, za katere sam ni pristojen,
– odrediti odvoz vozila,
– opraviti dejanja in strokovne naloge v zvezi z izvajanjem pooblastil ministrstev.
7. člen
Organi, organizacije, podjetja, skupnosti ali posamezniki so dolžni osebi, ki izvaja komunalni nadzor:
– omogočiti nemoteno opravljanje komunalnega nadzora in izvajanje posameznih dejanj in strokonih nalog v zvezi z izvajanjem inšpekcijskega nadzora po pooblastilu ministrstev,
– omogočiti vstop v objekte, prostore oziroma dostop do naprav, ki jih nadzira,
– nuditi potrebno pomoč, dajati podatke in obvestila v zvezi z opravljanjem komunalnega nadzora.
8. člen
V primerih, da tisti, ki mu je naložen ukrep (zavezanec) ne izvrši naloženega ukrepa, ga ne izvrši popolnoma ali v določenem roku, lahko za komunalni nadzor pristojni upravni organ odloči, da to opravi druga oseba ali organizacija na stroške zavezanca.
Oseba, ki izvaja komunalni nadzor, lahko zahteva pri svojem delu pomoč policije, če je to potrebno zaradi lastne varnosti ali zaradi vzpostavitve reda.
9. člen
Zaradi uspešnega ukrepanja zoper napačno parkiranje vozil lahko odredi oseba, ki izvaja komunalni nadzor, ukrepe za odvoz vozil in ukrepe za blokiranje vozil s posebnimi lisicami za onemogočanje premika nepravilno parkiranega vozila.
IV. KAZENSKA DOLOČBA
10. člen
Z denarno kaznijo od 10.000 do 100.000 SIT se kaznuje za prekršek posameznik:
1. ki se noče legitimirati ali noče dati potrebnih obvestil osebi, ki izvaja komunalni nadzor, ali se nedostojno vede do osebe, ki izvaja komunalni nadzor, ob uradnem postopku;
2. ki preprečuje osebi, ki izvaja komunalni nadzor, izvrševanje uradne naloge za katero je pooblaščena, ali jo pri tem ovira;
3. ki ne izvrši zakonito odrejenega ukrepa osebe, ki izvaja komunalni nadzor.
Za prekrške iz prvega odstavka tega člena se kaznuje pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojim opravljanjem dejavnosti, z denarno kaznijo od 50.000 do 300.000 SIT, odgovorna oseba pravne osebe pa od 10.000 do 100.000 SIT.
V. KONČNA DOLOČBA
11. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Repbulike Slovenije.
Št. 012-3/95-21
Novo mesto, dne 28. septembra 1995.
Predsednik
Občinskega sveta
Mestne občine Novo mesto
Janez Mežan l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti