Uradni list

Številka 64
Uradni list RS, št. 64/1995 z dne 10. 11. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 64/1995 z dne 10. 11. 1995

Kazalo

2937. Uredba o kriterijih dokapitalizacije in dodeljevanja posojil pravnim osebam za sanacijo podjetij in gospodarstva, stran 4953.

Na podlagi drugega odstavka 10. člena in v povezavi s šesto alineo prvega odstavka 7. člena in drugo alineo prvega odstavka 9. člena ter prvega odstavka 10. člena zakona o uporabi sredstev pridobljenih iz naslova kupnine na podlagi zakona o lastninskem preoblikovanju podjetij (Uradni list RS, št. 45/95) in 26. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o kriterijih dokapitalizacije in dodeljevanja posojil pravnim osebam za sanacijo podjetij in gospodarstva
1. člen
S to uredbo Vlada Republike Slovenije določa natančnejše kriterije za dokapitalizacijo in dodeljevanje posojil pravnim osebam v letu 1995 iz uporabe dela kupnin za sanacijo podjetij in gospodarstva v letu 1995 iz sredstev, s katerimi razpolaga Ministrstvo za gospodarske dejavnosti.
2. člen
Do dokapitalizacije ali do dodelitve dolgoročnega posojila je upravičen prosilec, ki po standardni klasifikaciji dejavnosti spada med:
– C Rudarstvo (šifra 10-14),
– D Predelovalna dejavnost (šifre od 15 - 37),
– F Gradbeništvo (šifra 45),
– H Gostinstvo - dejavnost hotelov (šifra 55.1),
– I Promet skladiščenje in zveze (šifre 60.1, 60.2, 61 in 62)
3. člen
Sredstva dokapitalizacije se podjetjem dodelijo do 1/2 vrednosti celotne dokapitalizacije, opredeljene z velikostjo investicijskega projekta. Sklep o dokapitalizaciji sprejme Vlada Republike Slovenije na predlog Ministrstva za gospodarske dejavnosti.
Pri dodeljevanju posojil za dolgoročne investicijske projekte znesek odobrenega posojila ne sme presegati 1/2 vrednosti investicije po investicijskem elaboratu, kot soinvestitor pa lahko v projektu nastopa tudi tuja poslovna banka.
4. člen
Pri dodeljevanju posojil pravnim osebam morajo biti izpolnjeni še naslednji pogoji:
– podjetje mora s poslovno banko skleniti pogodbo o najetju dolgoročnega investicijskega kredita z najmanj triletnim rokom odplačila, po letni obrestni meri največ T+8 %, pod pogoji revalorizacije, ki jih določa zakon;
– podjetje mora predložiti investicijski elaborat, potrjen s strani poslovne banke;
– v investicijskem elaboratu mora biti opredeljena finančna konstrukcija projekta, za katerega se dodeljujejo sredstva: obseg lastnih sredstev pravne osebe, obseg sredstev poslovne banke, obseg sredstev državnega kreditiranja, ki ne sme presegati 1/2 vrednosti investicije po investicijskem elaboratu in morebitni drugi viri financiranja;
– iz investicijskega elaborata mora biti razvidna razvojna naravnanost projekta, predvsem uvajanje nove tehnologije, inovacij, izvozna usmerjenost investicije, odpiranje novih delovnih mest. Razvojna naravnanost projekta se dokazuje s strokovnim mnenjem Ministrstva za znanost in tehnologijo;
– iz investicijskega elaborata mora biti razvidna ekološka naravnanost projekta (varčevanje z energijo, okoljska primernost), ki se dokazuje s pridobljenim soglasjem Ministrstva za okolje in prostor;
– boniteta pravne osebe se izkazuje z uvrstitvijo v skupino A ali B po bančni klasifikaciji, z dostavo obrazca BON1 in BON2, ki ga izdaja Agencija Republike Slovenije za plačilni promet, nadziranje in informiranje. Za zavarovanje posojil pa mora biti podjetje pripravljeno državi ponuditi instrumente za zavarovanje plačil: akceptne naloge, menice, vpis hipoteke.
Kot sopodpisniki kreditnih pogodb z banko in z državo morajo kot solidarni dolžniki nastopati vse odvisne družbe podjetja.
5. člen
Podjetja, lastniki podjetja, domače pravne in fizične osebe, ki kandidirajo za pridobitev sredstev dokapitalizacije Republike Slovenije morajo pridobiti drugo soglasje Agencije za privatizacijo po zakonu o lastninskem preoblikovanju podjetij.
Dokapitalizacija mora biti vezana na izvedbo investicijskega projekta po kriterijih iz 10. člena zakona o uporabi sredstev pridobljenih iz naslova kupnine.
V primeru dokapitalizacije mora podjetje pridobiti tudi mnenja Ministrstva za znanost in tehnologijo o razvojni naravnanosti projekta po kriterijih, kot jih določa zakon, pa tudi mnenje Ministrstva za okolje in prostor o ekološki naravnanosti projekta po kriterijih, kot jih določa zakon.
6. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republke Slovenije.
Št. 428-06/95-10/1-8
Ljubljana, dne12. oktobra 1995.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti