Uradni list

Številka 62
Uradni list RS, št. 62/1995 z dne 30. 10. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 62/1995 z dne 30. 10. 1995

Kazalo

2887. Odlok o dejavnostih in pogojih za opravljanje gospodarskih javnih služb s koncesijo, stran 4878.

Na podlagi 32. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93) 3., 7. in 11. člena odloka o gospodarskih javnih službah na območju Občine Majšperk in na podlagi 18., 66. in 68. člena satuta Občine Majšperk (Uradni list RS, št. 27/95) je Občinski svet občine Majšperk na seji dne 12. 10. 1995 sprejel
O D L O K
o dejavnostih in pogojih za opravljanje gospodarskih javnih služb s koncesijo
1. člen
Ta odlok ima status splošnega koncesijskega akta in velja za vse javne lužbe, ki se izvajajo na podlagi izdane koncesije. V skladu s 33. členom ZGJS in 3. členom odloka o gospodarskih javnih službah na območju Občine Majšperk je potrebno za posamezno ali skupino koncesioniranih javnih služb sprejeti ustrezni koncesijski akt.
2. člen
Kot gospodarske javne službe, ki se izvajajo na podlagi izdane koncesije, se v Občini Majpšerk lahko opravljajo naslednje dejavnosti:
1. ravnanje s komunalnimi odpadki
2. odlaganje ostankov komunalnih odpadkov
3. pregledovanje, nadzorovanje in čiščenje kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov ter druge naloge zaradi varstva zraka in varstvo pred požarom
4. gasilska služba
5. izgradnja, vzdrževanje in urejanje javnih cest in javnih poti
6. pogrebne storitve
7. oskrba s plinom
8. upravljanje javnih stanovanj.
3. člen
Vsaka od koncesijskih dejavnosti se izvaja na celotnem območju, ali delu območja Občine Majšperk.
Za vsako posamezno ali skupino dejavnosti pa župan Občine Majšperk, kot zastopnik koncedenta, z javnim razpisom opredeli območje izvajanja gospodarske javne službe (naselja, krajevne skupnosti, ipd. ), uporabnike, razmerja do uporabnikov in razmerja med koncesionarjem in koncedentom.
Za konkretno koncesijsko zadevo se oblikuje javni razpis, ki vsebuje najmanj določila iz 33. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, 32/93).
4. člen
V javnem razpisu določi koncedent pogoje, ki jih mora izpolnjevati koncesionar, zlasti pa:
– obveznosti prevzema osnovnih sredstev in opreme v najem, odkup ali na leasing
– prevzem zaposlenih delavcev s področja posameznih dejavnosti, ki so predmet prevzema
– najnižjo ceno koncesije, ki jo mora plačati koncesionar (mesečno ali letno).
Na javni razpis se lahko prijavijo podjetja in zasebniki, ki imajo registrirano razpisano dejavnost in ustrezne reference.
5. člen
O morebitnih javnih pooblastilih koncesionarju se dogovorita koncedent in izbrani koncesionar s koncesijsko pogodbo.
6. člen
Splošne pogoje za izvajanje gospodarske javne službe in za uporabo javnih dobrin, ki se z njo zagotavljajo, določa javni razpis.
7. člen
Zaradi zaščite občanov koncedent že pri razpisu upošteva delitev dejavnosti po območjih-naseljih, določa mehanizme cen oziroma tarif, nadzor, limitiranje časa izdane koncesije, možnost predčasne prekinitve koncesijske pogodbe ipd.
8. člen
Koncesija se izdaja za dobo najmanj dveh let. Začetek trajanja izdane koncesije se določi v razpisu oziroma s koncesijsko pogodbo.
9. člen
Način plačila koncesionarja koncedentu se določi s koncesijsko pogodbo.
10. člen
Nadzor nad izvajanjem gospodarske javne službe koncedent poverja svoji strokovni službi za določeno področje. Strokovna služba občinskega urada najmanj enkrat letno poroča Občinskemu svetu o uspešnosti koncesijskega razmerja.
11. člen
Koncesijsko razmerje preneha:
– s potekom časa izdane koncesije
– če koncesionar preneha izpolnjevati pogoje za izvajanje dejavnosti po koncesiji
– zaradi stečaja ali drugega načina prenehanja koncesionarja
– z odvzemom koncesije še pred potekom roka, ker koncesionar krši bistvena določila iz pogodbe (glede izvajanja dejavnosti, cene ipd.) in sicer z razdrtjem pogodbe
– z odpovedjo pogodbe s strani koncesionarja, z rokom pol leta od pisne odpovedi.
12. člen
Organ, ki opravi izbor koncesionarja, je župan Občine Majšperk. Koncesijsko pogodbo pripravi strokovna služba občinskega urada, sklene pa v imenu občine župan.
13. člen
Posamezno gospodarsko javno službo po tem odloku in pod splošnimi pogoji v Občini Majšperk lahko župan izjemoma brez javnega razpisa neposredno prenese v opravljanje javnim, zasebnim, zadružnim ali drugim organizacijskim oblikam uporabnikov javnih dobrin, kadar to narekuje lokacijska pogojenost ali če to narekujejo potrebe lokalnega prebivalstva, večinsko podprte na zboru občanov.
14. člen
Ta odlok ima status splošnega koncesijskega akta na osnovi katerega se lahko opravi poizvedovanje interesa potencialnih koncesionarjev in izvedejo javni razpisi za posamezno koncesijsko dejavnost ali skupino dejavnosti.
Za vsako konkretno koncesijsko razmerje je potrebno predhodno oblikovati javni razpis, izpeljati postopek podelitve koncesije, izbrati koncesionarja in skleniti koncesijsko pogodbo najmanj v obsegu iz 39. člena ZGJS.
15. člen
Javni razpis na zahtevo župana pripravi strokovna služba občinske uprave Občine Majšperk. Javni razpis se objavi v Uradnem listu listu RS. Rok objave ne more biti krajši od 30 dni.
16. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 300-02/95
Majšperk, dne 12. oktobra 1995.
Predsednica
Občinskega sveta
občine Majšperk
mag. Darinka Fakin l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti