Uradni list

Številka 62
Uradni list RS, št. 62/1995 z dne 30. 10. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 62/1995 z dne 30. 10. 1995

Kazalo

2868. Pravilnik o pogojih in metodologiji izbiranja predlogov za sofinanciranje nakupa informacijske in komunikacijske opreme, stran 4866.

Na podlagi 36. člena zakona o raziskovalni dejavnosti (Uradni list RS, št. 8/91) izda minister za znanost in tehnologijo
P R A V I L N I K
o pogojih in metodologiji izbiranja predlogov za sofinanciranje nakupa informacijske in komunikacijske opreme
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa pogoje in postopek izbora predlogov za sofinanciranje nakupa informacijske in komunikacijske opreme, spremljanje nakupov ter obveščanje o rezultatih sofinanciranja nakupov informacijske in komunikacijske opreme.
2. člen
Ministrstvo za znanost in tehnologijo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) sofinancira nakupe informacijske in komunikacijske opreme na podlagi programa razvoja informacijske infrastrukture, ki se vsako leto sprejme v okviru znanstvene in tehnološke politike, ob upoštevanju proračunskih sredstev za tekoče leto.
Ministrstvo dodeli sredstva za sofinanciranje nakupa informacijske in komunikacijske opreme na podlagi neposredne dodelitve sredstev ali na podlagi javnega razpisa.
3. člen
Minister za znanost in tehnologijo (v nadaljnjem besedilu: minister) pooblasti uradno osebo ministrstva (v nadaljnjem besedilu: uradna oseba) za vodnje postopka izbora predlogov in opravljanje nadzora nad porabo dodeljenih sredstev.
II. NEPOSREDNA DODELITEV SREDSTEV
4. člen
Ministrstvo na podlagi usklajenih predlogov organizacij informacijske in komunikacijske infrastrukture, katerih dejavnost je infrastrukturni pogoj za izvajanje nacionalnega raziskovalnega programa, prednostno zagotavlja sredstva za:
– investicije v razvoj akademskega in raziskovalnega omrežja ARNES
– nabavo opreme za potrebe dejavnosti javnega zavoda ARNES
– investicije v računalniške sisteme vozlišč omrežja COBISS in
– nabavo opreme za potrebe dejavnosti javnega zavoda IZUM.
Predlogi investicij javnih zavodov ARNES in IZUM (s podanimi prioritetami) morajo biti v skladu s sprejetimi letnimi programi dela.
Za namene iz prvega odstavka tega člena dodeli ministrstvo sredstva do višine 100 % vrednosti opreme. Obseg financiranja določi minister s sklepom.
III. DODELITEV SREDSTEV NA PODLAGI JAVNEGA RAZPISA
5. člen
Ministrstvo na podlagi javnega razpisa prednostno zagotavlja sredstva za:
– nakup najnujnejše komunikacijske opreme za priključitev javnih zavodov, katerih pretežna dejavnost je raziskovanje, na omrežje ARNES/Internet
– investicije v opremo specialnih knjižnic, ki opravljajo knjžnično/informacijsko dejavnost za potrebe širšega kroga uporabnikov na področju raziskovalne dejavnosti
– investicije v opremo specializiranih informacijskih centrov - koordinatorjev znanstvenega informiranja po znanstvenih področjih.
Za namene iz predhodnega odstavka dodeljuje ministrstvo sredstva do višine 100 % vrednosti opreme.
6. člen
Ministrstvo spodbuja razvoj komunikacijske in informacijske infrastrukture za potrebe raziskovalne dejavnosti v gospodarskih družbah in zavodih, katerih pretežna dejavnost ni raziskovanje, s pokrivanjem dela stroškov nabave najnujnejše komunikacijske in računalniške opreme za priključitev raziskovalno-razvojnih oddelkov in njihovih informacijskih služb na omrežje ARNES/Internet in COBISS z najeto ali komutirano linijo.
Za namene iz predhodnega odstavka dodeljuje ministrstvo sredstva do višine 50 % vrednosti opreme.
7. člen
Ministrstvo dodeljuje sredstva na podlagi javnega razpisa, ki ga objavi enkrat letno.
Na javni razpis se lahko prijavijo pravne osebe, ki so v večinski lasti državljanov Republike Slovenije oziroma domačih pravnih oseb.
8. člen
Javni razpis vsebuje:
1. naziv in naslov ministrstva,
2. predmet javnega razpisa,
3. določilo o upravičencih in pogoje, ki jih morajo izpolnjevati,
4. cilje subvencioniranja nakupov opreme,
5. obliko, rok in način oddaje prijave (datum, naslov),
6. merila za izbiro predlogov za subvencioniranje nakupov,
7. višino sredstev, do katere bo ministrstvo subvencioniralo nakupe opreme iz proračunskih sredstev.
9. člen
Prijava na javni razpis mora vsebovati:
1. podatke o prijavitelju (na prijavnem obrazcu),
2. dokumentacijo, iz katere je razviden obseg raziskovalne oziroma knjižnične informacijske dejavnosti prijavitelja,
3. izjavo, da bo prijavitelj storitve omrežja ARNES/Internet uporabljal izključno za potrebe raziskovalne dejavnosti ter za knjižnično informacijsko dejavnost,
4. izjavo, s katero prijavitelj zagotovlja vključitev kataloga znanstvene in strokovne literature svoje knjižnice ter bibliografij svojih raziskovalcev v sistem COBISS,
5. načrt komunikacijskega in računalniškega opremljanja z utemeljitvijo, tehnične podatke o potrebni opremi in predračune dobaviteljev opreme.
10. člen
Merila, ki se uporabljajo za določitev prednostne liste, so:
– obseg znanstveno-raziskovalne, raziskovalno-razvojne oziroma knjižnične informacijske dejavnosti
– relevantnost in dostopnost knjižničnega informacijskega gradiva za uporabnike izven organizacije
– izpolnjevanje kompatibilnosti opreme z zahtevami omrežja ARNES in s priporočili za opremo v sistemu COBISS.
11. člen
Sprejem prijave na javni razpis se potrdi na prijavnem obrazcu. Če uradna oseba ugotovi, da je prijava nepopolna oziroma ne ustreza razpisnim pogojem, obvesti prijavitelja o pomanjkljivostih in ga pozove, da jih odpravi. Če prijavitelj v zahtevanem roku od prejema poziva za dopolnitev prijave pomanjkljivosti ne odpravi, se šteje, da prijava ni vložena. Predložena dokumentacija se vrne prijavitelju.
12. člen
Ko uradna oseba ugotovi, da prijava na javni razpis vsebuje vse zahtevane podatke in pridobi strokovno mnenje javnega zavoda ARNES oziroma IZUM o ustreznosti izbrane opreme glede na razpisne pogoje, pripravi predlog za sofinanciranje nakupa opreme.
V primeru, ko zahtevki prijaviteljev presegajo za ta namen razpoložljiva sredstva ministrstva, oblikuje predlog prednostne liste komisija za informacijsko infrastrukturo pri ministrstvu.
Prednostno listo in višino sofinanciranja nakupa opreme določi minister.
IV. IZVAJANJE SOFINANCIRANJA IN NADZOR
13. člen
Za izvedbo sofinanciranja nakupa informacijske in komunikacijske opreme po tem pravilniku sklene minister z izbranim prijaviteljem pogodbo.
Uradna oseba spremlja in nadzoruje izvajanje pogodbenih obveznosti v vseh fazah realizacije na način in po postopku, določenem s pogodbo.
V primeru, da ministrstvo ugotovi, da se dodeljena sredstva uporabljajo nenamensko, lahko minister odstopi od pogodbe in zahteva vrnitev nenamensko porabljenih sredstev.
V. OBVEŠČANJE JAVNOSTI
14. člen
Prejemnik subvencij za nakup opreme je dolžan obveščati javnost o rezultatih, ki jih dosega z uporabo opreme, katere nabava je bila sofinancirana s sredstvi ministrstva.
VI. KONČNA DOLOČBA
15. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 308/95
Ljubljana, dne 11. oktobra 1995.
prof. dr. Rado Bohinc l. r.
Minister
za znanost in tehnologijo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti