Uradni list

Številka 62
Uradni list RS, št. 62/1995 z dne 30. 10. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 62/1995 z dne 30. 10. 1995

Kazalo

2867. Pravilnik o postopku in merilih za sofinanciranje programov dejavnosti organizacij informacijske infrastrukture, stran 4864.

Na podlagi 36. člena zakona o raziskovalni dejavnosti (Uradni list RS, št. 8/91) izda minister za znanost in tehnologijo
P R A V I L N I K
o postopku in merilih za sofinanciranje programov dejavnosti organizacij informacijske infrastrukture
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa pogoje in merila za sofinanciranja programov dejavnosti organizacij informacijske infrastrukture, spremljanje izvajanja programov in obveščanje o rezultatih izvajanja navedenih programov.
2. člen
Ministrstvo za znanost in tehnologijo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) v skladu s tem pravilnikom sofinancira programe dejavnosti informacijske infrastrukture, ki so pogoj za izvajanje nacionalnega raziskovalnega programa, in sicer:
– programe dejavnosti javnih zavodov ARNES in IZUM
– programe dejavnosti knjižnic, ki zagotavljajo informacijsko podporo raziskovanju in razvoju
– programe dejavnosti specializiranih informacijskih centrov za znanstveno informiranje po znanstvenih področjih.
3. člen
Minister za znanost in tehnologijo (v nadaljnjem besedilu: minister) pooblasti uradno osebo ministrstva (v nadaljnjem besedilu: uradna oseba) za vodenje postopka izbora in spremljanje izvajanja programov.
II. IZBOR UPRAVIČENCEV IN DOLOČITEV OBSEGA SREDSTEV
1. Javna zavoda ARNES in IZUM
4. člen
Ministrstvo sofinancira programe dejavnosti javnih zavodov ARNES in IZUM na podlagi letnih finančno ovrednotenih in vsebinsko usklajenih programov dela, sprejetih v skladu z aktom o ustanovitvi.
Javna zavoda ARNES in IZUM sta dolžna ministrstvu predložiti letne programe dela za naslednje leto najkasneje do 15. 12. tekočega leta. Minister, po uskladitvi obsega letnega programa dela s proračunskimi možnostmi, s sklepom določi obseg sredstev.
Minister sklene z zavodom letno pogodbo o financiranju, s katero se uredijo medsebojne pravice, obveznosti in odgovornosti.
V primeru, da ministrstvo med letom zadolži zavod za izvedbo dodatnih nalog, se za to sklene posebna pogodba.
Če programe dejavnosti javnih zavodov ARNES in IZUM sofinancira več ministrstev, morajo biti deleži sofinanciranja predhodno usklajeni.
2. Knjižnice
5. člen
Ministrstvo sofinancira dejavnost specialnih knjižnic na področju raziskovalne dejavnosti ter visokošolskih in univerzitetnih knjižnic s tem, da pokriva del stroškov izdelave bibliografskih zapisov za vodenje bibliografij raziskovalcev v okviru sistema COBISS, specialnim knjižnicam pa zagotavlja tudi sredstva za plačilo članarine za sodelovanje v sistemu COBISS.
Knjižnice, ki zagotavljajo informacijsko podporo raziskovanju in razvoju, pridobijo možnost pokrivanja dela stroškov izdelave bibliografskih zapisov za vodenje bibliografij raziskovalcev v okviru sistema COBISS, ko izpolnijo pogoje za aktivno sodelovanje v sistemu COBISS (pridobijo ustrezno licenco) in pristojni specializirani informacijski center ugotovi skladnost vsebinske obdelave dokumentov z uveljavljenimi pravili za posamezno področje.
Pri sofinanciranju stroškov izdelave bibliografskih zapisov, s katerimi se registrira nacionalna raziskovalna produkcija, se upoštevajo vse bibliografske enote, ki so predmet evalvacije raziskovalnega dela raziskovalcev po pravilniku o uporabi kvantitativnih kriterijev za razvrščanje v znanstvene, strokovnoraziskovalne in razvojne nazive ter v postopkih habilitacije v nazive na univerzah.
6. člen
Višino subvencije po zapisu določi minister s sklepom za vsako leto posebej.
Kvantitativni prispevek posamezne knjižnice ugotavlja praviloma trimesečno IZUM v sodelovanju s pristojnimi specializiranimi informacijskimi centri, ki ocenijo tudi kvaliteto bibliografskih zapisov posamezne knjižnice.
Komisija za informacijsko infrastrukturo pri ministrstvu na podlagi ocen iz drugega odstavka tega člena pripravi predlog za dodelitev subvencij posameznim knjižnicam. V primeru negativne ocene knjižnica ni upravičena do subvencije, dokler ne zagotovi ustrezne kvalitete bibliografskih zapisov.
Sklep o dodelitvi subvencij po obračunu sprejme minister.
Minister sklene z IZUM pogodbo, s katero določi višino subvencije posamezni knjižnici.
3. Specializirani informacijski centri
7. člen
Ministrstvo sofinancira programe dejavnosti specializiranih informacijskih centrov, ki po posameznih znanstvenih področjih obdelujejo, vrednotijo in posredujejo specializirane informacije in informacijske vire, organizirajo in izvajajo poglobljeno vsebinsko obdelavo virov ter gradijo specializirane podatkovne zbirke. Naloge specializiranih informacijskih centrov lahko opravljajo tudi knjižnice.
8. člen
Minister s sklepom določi mrežo specializiranih informacijskih centrov, katerih dejavnost se sofinancira iz državnega proračuna, in imenuje koordinatorje dejavnosti znanstvenega informiranja po znanstvenih področjih na predlog komisije za informacijsko infrastrukturo ter področnih svetov za raziskave in razvoj.
9. člen
Specializirani informacijski centri pridobijo možnost za dodelitev proračunskih sredstev za izvajanje programov na podlagi pisne vloge in predloženega finančno ovrednotenega letnega programa dejavnosti.
Iz državnega proračuna se prednostno zagotavljajo sredstva za sofinanciranje programov dejavnosti osrednjih specializiranih informacijskih centrov po znanstvenih področjih.
10. člen
Specializirani informacijski centri so dolžni ministrstvu predložiti letne programe dejavnosti za naslednje leto najkasneje do 15. 12. tekočega leta.
Uradna oseba od predlagatelja po potrebi zahteva uskladitev programov z usmeritvami ministrstva na področju informacijske infrastrukture in programe posreduje v oceno komisiji za informacijsko infrastrukturo in področnim svetom za raziskave in razvoj, ki ocenijo tudi prispevek posameznega informacijskega centra k raziskovalni dejavnosti.
Po uskladitvi programov z usmeritvami ministrstva in pridobitvi ocen ter predlogov komisije za informacijsko infrastrukturo in področnih svetov za raziskave in razvoj minister s sklepom določi obseg sredstev za izvedbo posameznega programa.
Minister s specializiranim informacijskim centrom oziroma z organizacijo, v sestavi katere le-ta deluje, sklene letno pogodbo o financiranju, s katero se uredijo medsebojne pravice, obveznosti in odgovornosti.
Če specializirani informacijski center sodeluje pri izdelavi in redakciji bibliografskih zapisov za vodenje bibliografij raziskovalcev v okviru sistema COBISS, se njegov prispevek vrednoti in obračunava na način, kot je to določeno v 6. členu tega pravilnika.
III. SPREMLJANJE IZVAJANJA PROGRAMOV
11. člen
Ministrstvo spremlja izvajanje programov dejavnosti organizacij informacijske infrastrukture na način in po postopku, določenem s pogodbo o financiranju.
V primeru, da ministrstvo ugotovi, da se dodeljena sredstva uporabljajo nenamensko, lahko minister prekine financiranje programov in zahteva vrnitev nenamensko porabljenih sredstev.
IV. OBVEŠČANJE JAVNOSTI
12. člen
Organizacija informacijske infrastrukture je dolžna pri objavi rezultatov svojega dela in pri vseh drugih oblikah javnega predstavljanja navesti, da so doseženi rezultati nastali v okviru programa, ki je bil sofinanciran s sredstvi ministrstva.
V. KONČNA DOLOČBA
13. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 308/95
Ljubljana, dne 11. oktobra 1995.
prof. dr. Rado Bohinc l. r.
Minister
za znanost in tehnologijo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti