Uradni list

Številka 62
Uradni list RS, št. 62/1995 z dne 30. 10. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 62/1995 z dne 30. 10. 1995

Kazalo

2866. Uredba o merilih, pogojih in postopku za dodeljevanje sredstev za pospeševanje razvoja in ustanavljanje enot malega gospodarstva, stran 4863.

Na podlagi 6. člena zakona o razvoju malega gospodarstva (Uradni list RS, št. 18/91-I) in 10. člena zakona o uporabi sredstev pridobljenih iz naslova kupnine na podlagi zakona o lastninskem preoblikovanju podjetij (Uradni list RS, št. 45/95) ter 26. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93) je Vlada Republike Slovenije sprejela
U R E D B O
o merilih, pogojih in postopku za dodeljevanje sredstev za pospeševanje razvoja in ustanavljanje enot malega gospodarstva
1. člen
Ta uredba določa merila, pogoje in postopek za dodeljevanje sredstev za pospeševanje razvoja in ustanavljanje enot malega gospodarstva (v nadaljevanju: sredstva za razvoj).
2. člen
Sredstva za razvoj lahko pridobijo enote malega gospodarstva (v nadaljevanju: prosilec) v skladu z 2. členom zakona o razvoju malega gospodarstva (v nadaljevanju: zakon).
3. člen
Prosilec lahko pridobi sredstva za razvoj le v eni od oblik določenih v 5. členu zakona. Sredstva za razvoj se namenijo za isti projekt oziroma program le enkrat.
4. člen
Sredstva za razvoj dodeljuje sklad na podlagi javnega razpisa, ki ga objavi ministrstvo, pristojno za gospodarstvo in sklad.
Javni razpis določa predmet razpisa, merila in pogoje, vsebino vloge in rok za prijavo.
5. člen
Prosilec v vlogi, naslovljeni na sklad, navede obliko sredstev za razvoj iz 5. člena zakona. Prosilec mora vlogi priložiti popolno dokumentacijo v skladu z določili javnega razpisa.
6. člen
Program, s katerim prosilec kandidira za sredstva za razvoj, mora izpolnjevati ekonomske pogoje iz 5. člena te uredbe in vsaj enega od ciljev pospeševanja razvoja malega gospodarstva, določenih v 4. členu zakona.
7. člen
Program mora izpolnjevati naslednje pogoje:
– donosnost (profitabilnost) programa
– likvidnost za celotno ekonomsko dobo
– zaprto finančno konstrukcijo med uresničevanjem programa po cenah v konvertibilni valuti.
Prosilec mora dokazati, da izpolnjuje obveznost poročanja do Statističnega urada Republike Slovenije.
8. člen
Prosilec lahko vloži zahtevek za posojilo v primerih, ko znaša višina predračunske vrednosti investicije največ 800.000 DEM v tolarski protivrednosti.
Prosilec lahko pridobi posojilo, če izpolnjuje kriterije iz 10. člena zakona o uporabi sredstev pridobjenih iz naslova kupnine na podlagi zakona o lastninskem preoblikovanju podjetij.
9. člen
Prosilec lahko pridobi posojila za projekt največ v višini 50% predračunske vrednosti. Prosilec mora imeti med viri financiranja zagotovljenih najmanj 30% lastnih sredstev. Doba vračanja investicije ne sme biti daljša od ekonomske dobe programa. Med viri financiranja lahko ima prosilec tudi druge dolgoročne vire financiranja, le na osnovi predhodnega soglasja sklada.
10. člen
Medsebojne pravice in obveznosti, višina obrestne mere in ostali pogoji kreditiranja se uredijo s kreditno pogodbo.
11. člen
Sredstva za razvoj se vlagajo v projekte malega gospodarstva, katerih predračunska vrednost ni večja od 1,000.000 DEM v tolarski protivrednosti.
12. člen
Višina vloženih sredstev za razvoj lahko znaša največ 45% od predračunske vrednosti investicije.
13. člen
Medsebojne pravice in obveznosti se uredijo s pogodbo o vlaganju.
14. člen
Prosilec lahko zaprosi za jamstvo od 60 do 90% vrednosti glavnice bančnega posojila, katerega realna letna obrestna mera znaša največ 13%.
Predračunska vrednost naložb, za katere bodo izdana jamstva, ne sme presegati 3,000.000 DEM v tolarski protivrednosti.
Sklad zavaruje izdano jamstvo s hipoteko na nepremičnino v razmerju najmanj 1:1,5 ali v primeru zastave osnovnih sredstev najmanj v razmerju 1:2. Za oceno vrednosti nepremičnine ali osnovnega sredstva se uporablja ocena za to pooblaščenega cenilca.
Izdana jamstva se lahko zavarujejo tudi z zastavo vrednostnih papirjev (lombardno zavarovanje) ali poroštvom tretjih oseb.
15. člen
Prosilec mora imeti med viri financiranja zagotovljenih najmanj 30% lastnih sredstev. Med viri financiranja lahko ima prosilec tudi druge dolgoročne vire financiranja, le na osnovi predhodnega soglasja sklada.
16. člen
Prosilec lahko vloži zahtevek za subvencioniranje realne obrestne mere, če znaša višina predračunske vrednosti investicije največ 800.000 DEM v tolarski protivrednosti, višina realne obrestne mere, ki je predmet subvencioniranja, pa je lahko največ 13% na letni ravni.
Sklad subvencionira realni del obresti bančnega posojila v višini največ 50%.
17. člen
Prosilec lahko pridobi subvencijo obrestne mere za posojilo, katerega višina ne presega 400.000 DEM v tolarski protivrednosti. Prosilec mora imeti med viri financiranja zagotovljenih najmanj 30% lastnih sredstev.
18. člen
Ministrstvu pristojnemu za gospodarstvo sklad redno poroča o vseh aktivnostih v zvezi z dodeljevanjem sredstev za razvoj.
19. člen
Prejemnik sredstev za razvoj mora v primeru neizpolnjevanja obveznosti iz pogodb, katere urejajo medsebojna razmerja pri posameznih oblikah pomoči ali kršitve le teh na prvi poziv sklada takoj v celoti vrniti še dolgovana sredstva v skladu s sklenjeno pogodbo.
20. člen
Z dnem uveljavitve te uredbe preneha veljati sklep o merilih in pogojih za dodeljevanje sredstev za pospeševanje razvoja in ustanavljanje enot malega gospodarstva (Uradni list RS, št. 40/92 in 60/93).
21. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 402-03/95-16/1-8
Ljubljana, dne 12. oktobra 1995.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti