Uradni list

Številka 48
Uradni list RS, št. 48/1995 z dne 18. 8. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 48/1995 z dne 18. 8. 1995

Kazalo

2285. Pravilnik o oddajanju poslovnih prostorov v najem, stran 3721.

Na podlagi 4. člena zakona o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih (Uradni list SRS, št. 18/74 in 34/88) in 16. člena statuta Občine Kočevje, je Občinski svet občine Kočevje na seji dne 26. 7. 1995 sprejel
P R A V I L N I K
o oddajanju poslovnih prostorov v najem
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se v skladu z zakonom o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih določa postopek in pogoje za oddajo poslovnih prostorov v najem, ki so v lasti Občine Kočevje.
2. člen
Določbe tega pravilnika se smiselno uporabljajo tudi za oddajo drugih objektov oziroma javnih površin za opravljanje poslovnih dejavnosti, na katerih je lastnik Občina Kočevje.
3. člen
O oddaji poslovnega prostora v najem odloča komisija za razvoj drobnega gospodarstva (v nadaljevanju: komisija), ki jo imenuje Občinski svet občine Kočevje (v nadaljevanju: občinski svet). O pritožbi zoper sklep komisije odloča občinski svet.
Komisija je za svoje delo odgovorna občinskemu svetu, kateremu poroča o svojem delu.
Administrativno-tehnična opravila v zvezi z oddajo poslovnih prostorov v najem opravlja Oddelek za gospodarstvo, turizem in gospodarske javne službe Občine Kočevje, kateri tudi sprejema vloge za pridobitev poslovnega prostora v najem.
4. člen
S poslovnimi prostori, oddanimi v smislu določb tega pravilnika, gospodari Občina Kočevje v skladu z obstoječimi predpisi.
Najemno pogodbo z uporabnikom poslovnega prostora sklene Občina Kočevje na podlagi pravnomočnega sklepa o oddaji poslovnega prostora.
II. SESTAVA IN NALOGE KOMISIJE
5. člen
Komisija ima pet članov, ki jih imenuje občinski svet za štiri leta. Komisija dela na sejah. Veljavno sklepa, če je na seji navzoča večina njenih članov. Odločitve sprejema z večino glasov vseh članov. Na seji se piše zapisnik.
Komisija opravlja naslednje naloge:
– zbere podatke o poslovnem prostoru, ki se oddaja v najem ter opredeli pogoje javnega natečaja;
– sprejme sklep o javnem natečaju in ga javno objavi;
– pridobi mnenja drugih organizacij in skupnosti, kadar meni, da so potrebna pred odločitvijo o oddaji poslovnega prostora;
– po izteku roka za zbiranje ponudb opravi ustno licitacijo o višini najemnine za poslovni prostor, kadar je za en poslovni prostor več kandidatov;
– odloča o oddaji poslovnega prostora;
– odloča o odpovedi ali o odstopu od najemne pogodbe;
– določa namembnost poslovnega prostora;
– daje soglasje k spremembam namembnosti za poslovne prostore, za katere je že bila sklenjena najemna pogodba.
III. ODDAJA POSLOVNEGA PROSTORA V NAJEM
6. člen
Poslovni prostori se lahko oddajajo v najem za opravljanje poslovne dejavnosti podjetjem in drugim pravnim osebam ter samostojnim podjetnikom, ki z lastnim delom in sredstvi opravljajo dovoljeno gospodarsko ali negospodarsko dejavnost v skladu z opredelitvami v družbenem planu razvoja občine.
7. člen
Oddaja poslovnega prostora v najem se opravi praviloma na podlagi javnega natečaja.
Izjemoma se lahko poslovni prostori oddajajo brez javnega natečaja, neposredno z najemno pogodbo v naslednjih primerih:
– če se mora dotedanji najemnik izseliti iz poslovnega prostora zaradi rušenja poslopja ali zaradi prilagoditve zgradbe veljavnemu urbanističnemu dokumentu;
– če gre za začasno preselitev najemnika zaradi prenove ali rekonstrukcije stavbe;
– v posebej utemeljenih primerih po sklepu občinskega sveta.
8. člen
Brez javnega natečaja se oddajajo v najem tudi dvorane, sejne sobe in drugi podobni javni prostori, s katerimi razpolaga Občina Kočevje, društvom, strankam in drugim civilnim in pravnim osebam za opravljanje njihove dejavnosti za določene dneve, oziroma ure v tednu. Občinski svet sprejme seznam in cenik teh poslovnih prostorov, ki se dajejo v najem. Kolikor je več interesentov, se odda prostor najugodnejšemu ponudniku.
9. člen
V času najema najemnik odgovarja za vsakršno škodo, ki bi morebiti nastala v prostoru, na opremi ter tehničnih sredstvih in drugih sredstvih, ki se dajejo v najem.
10. člen
Poslovni prostori se oddajo v najem za določen čas – za dobo deset let. Najemna pogodba, ki je sklenjena za določen čas, preneha s pretekom časa, za katerega je bila sklenjena ali pred tem, če so podani razlogi za odpoved ali odstop od najemne pogodbe.
11. člen
Razpis javnega natečaja vsebuje:
– lokacijo in površino poslovnega prostora;
– morebitne posebne pogoje v zvezi s stanjem in ureditvijo poslovnega prostora;
– izklicno višino najemnine za poslovni prostor (v določenem koledarskem mesecu);
– zahtevo za dokazovanje strokovne usposobljenosti in drugih pogojev, pomembnih za opravljanje poslovne dejavnosti;
– čas, za katerega se poslovni prostor oddaja v najem;
– rok za zbiranje pismenih ponudb, ki ne sme biti krajši kot 15 dni od dneva objave natečaja;
– dokaz o uvedbi postopka za pridobitev dovoljenja za opravljanje poslovne dejavnosti.
Javni natečaj se objavi v pismeni obliki na oglasni deski Občine Kočevje in pristojne krajevne skupnosti. V primeru, da se na razpis preko oglasne deske nihče ne prijavi, se natečaj objavi v sredstvih javnega obveščanja.
12. člen
Kolikor se na natečaj za oddajo določenega poslovnega prostora prijavi več kandidatov, ki izpolnjujejo pogoje iz natečaja, se opravi licitacijo o višini najemnine za poslovni prostor.
Poslovni prostor pridobi v najem tisti kandidat, ki na licitaciji izlicitira najvišjo najemnino.
Zoper odločitev o oddaji poslovnega prostora v najem, lahko vsak kandidat, ki se je udeležil natečaja, vloži v 15 dneh od dneva, ko je prejel obvestilo o izbiri kandidata za najem poslovnega prostora, ugovor na občinski svet. Ugovor vloži pri komisiji, ki ga odstopi občinskemu svetu v dokončno odločitev.
IV. ODPOVED NAJEMNE POGODBE
13. člen
O odpovedi najemne pogodbe odloča komisija.
Najemniku se odpove najemna pogodba in zahteva izpraznitev poslovnega prostora poleg razlogov po samem zakonu še iz naslednjih razlogov:
– če najemnik uporablja poslovni prostor na način, s katerim drugega najemnika ali stanovalca ovira pri normalni uporabi poslovnega prostora oziroma stanovanja;
– če najemnik v dogovorjenem roku po prevzemu poslovnega prostora ne prične z dejavnostjo;
– če najemnik spremeni ali bistveno omejuje poslovno dejavnost brez soglasja pristojnega organa oziroma najemodajalca;
– če najemnik v dogovorjenem roku ne opravi del, ki so potrebna za vzdrževanje poslovnega prostora in spadajo v njegove stroške;
– če najemnik za več kot 3 mesece preneha z opravljanjem poslovne dejavnosti;
– če najemnik odda poslovni prostor v podnajem, oziroma dovoli drugim, da opravljajo dejavnost v poslovnem prostoru brez soglasja lastnika;
– če je najemnik v zamudi s plačilom najemnine dva meseca od dneva, ko ga je najemodajalec na to opomnil;
– če najemnik ne plača skupnih obratovalnih stroškov, ki se plačujejo neodvisno od najemnine v stavbi, v roku 15 dni od dneva prejema opomina;
– v drugih, v zakonu in v pogodbi določenih primerih.
V. KONČNA DOLOČBA
14. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS. S pričetkom veljavnosti tega pravilnika preneha veljati pravilnik o oddajanju poslovnih prostorov v najem (Uradni list SRS, št. 32/88).
Kočevje, dne 28. julija 1995.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Kočevje
Alojz Košir l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti