Uradni list

Številka 45
Uradni list RS, št. 45/1995 z dne 4. 8. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 45/1995 z dne 4. 8. 1995

Kazalo

2180. Pravilnik o merilih, postopku in načinu delitve dovolilnic, stran 3546.

Na podlagi prvega odstavka 33. člena in osme alinee prvega odstavka 64. člena zakona o prevozih v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 72/94) ter 26. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94) izdajam
P R A V I L N I K
o merilih, postopku in načinu delitve dovolilnic
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
Ta pravilnik določa merila, postopke in način delitve dovolilnic za mednarodni cestni prevoz stvari.
Stvari se prevažajo v skladu z zakonom o prevozih v cestnem prometu in mednarodnimi pogodbami, ki jih je sklenila Republika Slovenija.
2. člen
1. Ministrstvo, pristojno za promet, pridobi dovolilnice od pristojnega organa druge države na podlagi mednarodne pogodbe, sklenjene s posamezno državo.
II. POGOJI ZA PRIDOBITEV DOVOLILNIC
3. člen
1. Dovolilnice lahko pridobi domača pravna oseba, če izpolnjuje te pogoje:
a) da ima opravljanje dejavnosti javnega prevoza ali prevoza za lastne potrebe vpisano v sodni register,
b) da je lastnik enega ali več tovornih vozil za posamezne vrste prevozov, ki izpolnjujejo pogoje, ki jih določajo predpisi o varnosti cestnega prometa, ter nosilnost vsakega vozila presega 3.5 tone ali 6 ton največje dovoljene mase.
2. Dovolilnice lahko pridobi domača fizična oseba, če izpolnjuje te pogoje:
a) da je vpisana v register pri Ministrstvu za finance, Republiška uprava za javne prihodke,
b) da je lastnik enega ali več tovornih vozil za posamezne vrste prevozov, ki izpolnjujejo pogoje, ki jih določajo predpisi o varnosti cestnega prometa ter nosilnost vsakega vozila presega 3.5 tone ali 6 ton največje dovoljene mase.
3. Kot lastno tovorno vozilo se pojmuje tudi vozilo v zakupu, ki se izkaže s pogodbo za zakup z dobo, daljšo od enega leta.
4. člen
1. Ministrstvo pristojno za promet za potrebe svojega dela vodi arhiv o pridobljeni dokumentaciji in evidenco vseh vozil, prijavljenih za mednarodni cestni promet.
2. Domača pravna oseba mora k pisni vlogi predložiti to dokumentacijo:
a) overjeno kopijo veljavnega prometnega dovoljenja na ime pravne osebe za tovorno vozilo in vsako vozilo, ki presega 3.5 tone nosilnosti ali 6 ton največje dovoljene mase, ki ga je izdala pristojna upravna enota Republike Slovenije,
b) overjeno kopijo pogodbe o zakupu vozil, če vozilo ni last pravne osebe,
c) podatke o predvidenem številu prevozov v posamezne države,
d) overjeno kopijo izpisa iz sodnega registra.
3. Domača fizična oseba mora k pisni vlogi predložiti to dokumentacijo:
a) overjeno kopijo veljavnega prometnega dovoljenja na ime fizične osebe - podjetnika posameznika, za tovorno vozilo in vsako vozilo, ki presega 3.5 tone nosilnosti ali 6 ton največje dovoljene mase, ter ga je izdala pristojna upravna enota Republike Slovenije,
b) overjeno kopijo pogodbe o zakupu vozila, če vozilo ni last fizične osebe - podjetnika posameznika,
c) podatke o predvidenem številu prevozov v posamezne države.
d) overjeno kopijo priglasitvenega lista, ki ga potrdi Republiška uprava za javne prihodke.
4. Prevoznik pošlje vlogo z dokumentacijo po pošti s povratnico na sedež ministrstva, pristojnega za promet.
5. člen
1. Če vloga iz četrtega odstavka prejšnjega člena ni popolna, ministrstvo, pristojno za promet, v 15 dneh po prejemu vloge zahteva, da je prevoznik dopolni. Če ministrstvo, pristojno za promet, v 15 dneh od dneva prevoznikovega prejema zahteve po dopolnitvi ne prejme dopolnil k vlogi, se prvotna prevoznikova vloga zavrže.
2. Ministrstvo, pristojno za promet, v 15 dneh od prejema popolne dokumentacije obvesti vlagatelja prevoznika o datumu prevzema dovolilnic iz 16. člena tega pravilnika.
6. člen
Prevozniki so dolžni tekoče sporočati vse spremembe o številu in vrsti vozil ter jih pisno dokumentirati oziroma predložiti navedeno dokumentacijo v 15 dneh od dneva spremembe oziroma ko to zahteva ministrstvo, pristojno za promet.
7. člen
Ob reorganizaciji ima pravna ali fizična oseba, ki je pravno nasledila prejšnjega prevoznika, pravico pridobivati dovolilnice, do katerih je upravičena, v 15 dneh od dneva, ko predloži popolno vlogo, kot jo zahteva 4. člen tega pravilnika.
III. NAČIN DELITVE DOVOLILNIC
8. člen
1. Ministrstvo, pristojno za promet, pisno, najmanj 14 dni pred datumom prevzema dovolilnic, obvesti prevoznika o kraju in času prevzema dovolilnic za naslednje koledarsko obdobje, ki je predvidoma dvomesečno. Za posamezne vrste dovolilnic lahko ministrstvo določi drugačno obdobje.
2. Prevozniki so dolžni najmanj 7 dni pred datumom prevzema dovolilnic vrniti na sedež ministrstva, pristojnega za promet, vse do tedaj porabljene dovolilnice, po pošti s povratnico.
Prejem tistih uporabljenih vrst dovolilnic, za katere ministrstvo, pristojno za promet, določi, da jih prevozniki prinesejo na delitev, pristojni delavec ministrstva potrdi s podpisom.
Prevoznik specificira vrnjene dovolilnice na posebnem obrazcu, ki ga določi ministrstvo, pristojno za promet.
Število uporabljenih dovolilnic je pogoj za dodelitev novih dovolilnic.
3. Delitev dovolilnic za naslednje obdobje se začne najkasneje 10 delovnih dni pred začetkom obdobja, za katero se bodo dovolilnice izdale. Ministrstvo, pristojno za promet, pri tem obvezno zagotovi posameznemu prevozniku, da med dvema datumoma delitve dovolilnic ne poteče manj časa, kot je predpisano koledarsko obdobje iz prvega odstavka tega člena.
4. Prevoznik lahko v posameznem obdobju prevzame dovolilnice samo na temelju pisnega vabila za prevzem dovolilnic.
Prevozniku se dovolilnice za tekoče obdobje praviloma dodelijo samo ob redni delitvi.
9. člen
1. Predstavniki prevoznikov prevzamejo dovolilnice osebno na ministrstvu pristojnem za promet, samo ob predložitvi pooblastila za dvig ter osebne izkaznice ali potnega lista.
Ob prevzemu dovolilnic je prevoznik dolžan overiti dovolilnice z žigom pravne ali fizične osebe, ki ji je bila dovolilnica izdana.
2. Ministrstvo pristojno za promet izda prevozniku ob prejetih dovolilnicah tudi račun iz katerega so razvidne tudi vrste in zaporedne številke prejetih dovolilnic.
10. člen
1. Predstavnik prevoznika mora pisno potrditi prejem računa.
Prevoznik mora poravnati račun v 8 dneh od izdaje računa, sicer mu ministrstvo, pristojno za promet ne izda novih dovolilnic. V takem primeru je prevoznik do novih dovolilnic upravičen po poravnavi računa o čemer predloži potrdilo. Prevoznik mora ob prevzemu dovolilnic za tekoče obdobje predložiti potrdilo o plačilu prevzetih dovolilnic iz preteklega obdobja.
IV. MERILA ZA DELITEV DOVOLILNIC
11. člen
1. Ministrstvo, pristojno za promet, pri delitvi dovolilnic za posamezno obdobje v koledarskem letu izhaja iz letnih kontingentov dovolilnic, ki jih izmenja za koledarsko leto s posamezno tujo državo.
Ministrstvo, pristojno za promet, za vsako koledarsko leto na podlagi kontingentov izmenjanih dovolilnic pripravi načrt izdanih dovolilnic za posamezno obdobje. Načrt je podlaga za določitev števila dovolilnic posameznemu prevozniku za posamezno obdobje.
2. Ministrstvo, pristojno za promet, do 15. decembra v tekočem letu za vsakega prevoznika izdela načrt, ki je temelj za posamezno obdobje glede števila in vrst posameznih dovolilnic, za naslednje koledarsko leto, ki se določi po stanju vrnjenih uporabljenih dovolilnic za obdobje januar - oktober v tekočem letu ter po stanju prijavljenih motornih vozil ob koncu opredeljenega obdobja.
Temeljni načrt za vsako obdobje se sproti spreminja z upoštevanjem meril iz 12. člena tega pravilnika.
Temeljni načrt se prevozniku spremeni tudi ob morebitni nepravilni uporabi dovolilnic.
3. Glede na kontingent in vrsto dovolilnic, ki jih ministrstvo, pristojno za promet, izmenja s posamezno državo, ter glede na izkazane potrebe slovenskih prevoznikov po posameznih dovolilnicah, ministrstvo, pristojno za promet, pripravi merila za pridobitev dovolilnic za posamezno vrsto dovolilnic
12. člen
1. Ministrstvo, pristojno za promet, na temelju načrta predpiše splošne in posebne kriterije za posamezna merila za dodelitev dovolilnic posameznemu prevozniku.
2. Splošni merili za pridobitev dovolilnic sta:
I) Odstotek vrnjenih uporabljenih dovolilnic, ki jih je prevoznik prejel v predhodnem dvomesečju oziroma drugače določenem obdobju, in sicer :
– v I. dvomesečju oziroma drugače določenem obdobju se zahteva vračilo 90% prejetih dovolilnic iz preteklega leta,
– v II. dvomesečju oziroma drugače določenem obdobju se zahtevata 100% vračilo prejetih dovolilnic iz preteklega leta in 80% vračilo iz I. dvomesečja oziroma drugače določenega obdobja,
– v III. dvomesečju oziroma drugače določenem obdobju se zahtevata 100% vračilo dovolilnic iz I. dvomesečja oziroma drugače določenega obdobja in 80% vračilo iz II. dvomesečja oziroma drugače določenega obdobja,
– v IV. dvomesečju oziroma drugače določenem obdobju se zahtevata 100% vračilo prejetih dovolilnic iz II. dvomesečja oziroma drugače določenega obdobja in 80% vračilo iz III. dvomesečja oziroma drugače določenega obdobja,
– v V. dvomesečju oziroma drugače določenem obdobju se zahtevata 100% vračilo prejetih dovolilnic iz III. dvomesečja oziroma drugače določenega obdobja in 80% vračilo iz IV. dvomesečja oziroma drugače določenega obdobja,
– v VI. dvomesečju oziroma drugače določenem obdobju se zahtevata 100% vračilo prejetih dovolilnic iz IV. dvomesečja oziroma drugače določenega obdobja in 80% vračilo iz V. dvomesečja oziroma drugače določenega obdobja.
Prevoznik, ki izkaže nad 40% izpolnitev obveznosti meril za predhodno obdobje, je upravičen do sorazmerne delitve dovolilnic v tekočem obdobju.
II. število in vrsta prijavljenih motornih vozil.
13. člen
1. Nedoseganje odstotkov za vračilo uporabljenih dovolilnic po posameznih dvomesečjih ali drugače določenih obdobjih, kot so navedeni v drugem odstavku - I 12. člena, pomeni, da se prevozniku temeljni plan dovolilnic zmanjša za toliko dovolilnic, kolikor znaša število nevrnjenih dovolilnic. Temeljni plan dovolilnic za posameznega prevoznika se zmanjša tudi ob zmanjšanju števila vozil v enakem odstotku.
2. Prevoznik, ki ne izkaže 40% uporabljenosti dovolilnic v predhodnem obdobju ni upravičen do prejema istovrstnih dovolilnic za tekoče obdobje ter lahko prejme dovolilnice ob izpolnjevanju pogojev iz drugega odstavka - I 12. člena tega pravilnika šele v naslednjem obdobju.
14. člen
1. Ministrstvo, pristojno za promet, predpiše posebna merila za izdajo tistih vrst dovolilnic, ki ne zadoščajo potrebam slovenskih prevoznikov.
2. Ministrstvo, pristojno za promet, se o konkretnih posameznih merilih in njihovih vplivih dogovori s predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije in Obrtne zbornice Slovenije. Posebna merila so priloga k temu pravilniku in so sestavni del tega pravilnika.
15. člen
1. Ministrstvo, pristojno za promet, si ob rednih delitvah dovolilnic zadrži tisto število dovolilnic, ki je bilo na podlagi 13. člena tega pravilnika odšteto iz temeljnega plana posameznih prevoznikov.
2. Do 3% letnega kontingenta tistih dovolilnic, ki se urejajo s posebnimi merili, in do 10% letnega kontingenta preostalih dovolilnic se nameni prevoznikom, ki prvič zaprosijo za dovolilnice pri ministrstvu, pristojnem za promet.
3. Razlika med zadržanim številom dovolilnic iz prvega odstavka in namenskim številom iz drugega odstavka tega člena se razdeli med prevoznike, ki so ob uporabi dovolilnic presegli zahtevane odstotke vračila dovolilnic ob enakem ali povečanem številu motornih vozil. Delitev poteka po predlogu komisije za delitev iz 17. člena tega pravilnika.
4. Prednost pri delitvi nerazporejenih dovolilnic iz prve točke tega člena bodo imeli prevozniki, ki imajo tovorna vozila v izvedbi EURO 1 ali EURO 2 ter redno ustrezajo posebnim merilom.
16. člen
1. Novim prevoznikom, ki prvič zaprosijo za določeno vrsto dovolilnic, se te lahko dodelijo le iz nerazporejenih dovolilnic iz druge točke 15. člena. Vlogo za izdajo dovolilnic morajo prevozniki poslati pisno. Ministrstvo, pristojno za promet, v 15 dneh od prejema vloge prevozniku izda obvestilo v skladu s 5. členom tega pravilnika.
2. Če je tako opredeljeni kontingent dovolilnic manjši od potreb novo registriranih prevoznikov, se upošteva razmerje med opredeljenim kontingentom dovolilnic in številom vozil prevoznikov, ki prvič zaprosijo za posamezno vrsto dovolilnic.
3. Ministrstvo, pristojno za promet, prevoznika obvesti o nezmožnostih izdaje posamezne vrste dovolilnic, katerih količina ne zadošča potrebam prevoznikov.
17. člen
1. Ministrstvo, pristojno za promet, Gospodarska zbornica Slovenije in Obrtna zbornica Slovenije imenujejo po 2 člana v komisijo za delitev nerazporejenih dovolilnic. Člani izvolijo predsednika komisije.
Mandat članov komisije traja 2 leti.
2. Komisija obravnava vloge že registriranih prevoznikov za nerazporejene dovolilnice iz tretjega odstavka 15. člena tega pravilnika.
3. Po proučitvi vloge o stanju prevoznika komisija lahko sklene:
– da se prevozniku dodeli dodatni kontingent dovolilnic, ki ne vpliva na povečanje temeljnega načrta v tekočem letu,
– da se poveča ali zmanjša temeljni načrt za posamezno obdobje. Povečanje je lahko maksimalno za 20% glede na njegov temeljni načrt. Temeljni načrt se lahko zmanjša tudi za 100%.
4. Komisija se sestane vsak peti delovni dan v mesecu.
O svojih odločitvah sestavi zapisnik, ki vsebuje:
– imena prisotnih članov komisije,
– sklep o rešitvi vloge,
– termin prevzema dovolilnic.
Prevoznik mora biti o sklepu obveščen v 7 dneh od odločitve komisije.
5. Če prevoznik ne prevzame dovolilnic ob terminu, določenem v tretji alinei prejšnjega odstavka, se te vrnejo v kontingent nerazporejenih dovolilnic.
18. člen
1. Prevoznik, ki zaradi obsega del želi predčasno prejeti določen kontingent dovolilnic posamezne vrste, mora predložiti pisno vlogo. V vlogi prevoznik navede, koliko dovolilnic posamezne vrste želi prevzeti, ter priloži pisno izjavo o tem, v katerem posameznem obdobju mu ministrstvo, pristojno za promet, odšteje izdani avans dovolilnic.
Predlog o avansu odobri pristojni državni sekretar v 8 dneh po prejemu vloge.
Prevoznik lahko prejme avans samo za termin:
– naslednjega delilnega obdobja ali rok 60 dni,
– največ za dve obdobji ali rok 120 dni.
2. Prevozniku se lahko kot avans dodeli število dovolilnic, ki ne presega 20% temeljnega načrta za posamezno obdobje.
19. člen
1. Prevozniki lahko uporabljajo dovolilnice le za prevoze s tistimi vozili, ki so jih prijavili pri ministrstvu, pristojnem za promet, v skladu s 4. in 6. členom tega pravilnika.
2. Dovolilnica je praviloma neprenosljiva. Izjemoma lahko za prenos dovolilnice prevoznik pisno zaprosi ministrstvo, pristojno za promet. Pisna vloga z obrazložitvijo mora vsebovati številko dovolilnice, vrsto dovolilnice, vrsto prevoza, dajalca in prejemnika dovolilnice. Prenos drugemu prevozniku je možen le na podlagi piene odobritve ministrstva, pristojnega za promet.
3. Preprodaja prejetih dovolilnic prevoznikom ni dovoljena.
4. Pri uporabi dovolilnic morajo prevozniki upoštevati dodatna navodila ministrstva pristojnega za promet.
5. Po vrnitvi uporabljenih dovolilnic ministrstvo, pristojno za promet, preveri, ali so bile uporabljene v skladu s tem pravilnikom.
20. člen
1. Delitev dovolilnic, ki je potrebna za prevzem nagradnih dovolilnic, in prevzem dovolilnic, ki jih dodeli komisija iz 17. člena tega pravilnika, je izredna delitev dovolilnic.
Ministrstvo, pristojno za promet, določi dneve in ure, ko lahko prevozniki ali njihovi predstavniki prihajajo na izredno delitev dovolilnic.
21. člen
Ministrstvo, pristojno za promet, ima ob nespoštovanju pravilnika pravico izreči prevozniku te ukrepe:
Opomin
– kadar prevoznik nepravočasno dostavi dokumentacijo zahtevano v 6. členu tega pravilnika.
Omejitev pridobitve posameznega števila in vrste dovolilnic ali več vrst dovolilnic za določeno časovno obdobje
– kadar prevoznik ni uporabil dovolilnice v skladu z njenim namenom in določili tega pravilnika.
Izbris iz registra prevoznikov, ki pridobivajo dovolilnice za mednarodni prevoz stvari:
– kadar prevozniki predložijo nepravilne ali neresnične podatke o svojem stanju z namenom zavajanja.
4. Ministrstvo, pristojno za promet, izda prevozniku o ukrepih iz tega člena pisni sklep, ki je dokončen. Zoper ta sklep je mogoče sprožiti upravni spor, ki ne zadrži izvršitve sklepa.
22. člen
Ministrstvo, pristojno za promet, pošlje Gospodarski zbornici Slovenije in Obrtni zbornici Slovenije pregled prejetih kontingentov dovolilnic za posamezne države ter pregled razdeljenih in vrnjenih dovolilnic po prevoznikih in po državah po obdobno opravljeni delitvi in letni pregled.
Vsak prevoznik ima pravico preveriti lastne podatke o številu vozil in registrskih številkah ter izdanih in vrnjenih dovolilnicah, vpisanih v evidenci ministrstva, pristojnega za promet.
23. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Igor Umek, dipl. ek. l. r.
Minister
za promet in zveze
                                                         PRILOGA

                   KRITERIJI ZA POSEBNA MERILA

Na podlagi 14. člena pravilnika o merilih, postopku in načinu
delitve dovolilnic za mednarodni cestni prevoz stvari določam


              POSEBNA MERILA ZA DELITEV DOVOLILNIC

Ministrstvo, pristojno za promet, ugotavlja, da glede na potrebe
slovenskih prevoznikov ne razpolaga z zadostnim kontingentom teh
dovolilnic za prevoz stvari v mednarodnem cestnem prometu:

1. AVSTRIJA - univerzalna dovolilnica,

2. ITALIJA - bilateralna in maloobmejna dovolilnica.


           MERILA ZA DELITEV AVSTRIJSKIH UNIVERZALNIH
                           DOVOLILNIC

1. Izhodiščni kontingent za delitev avstrijskih univerzalnih
dovolilnic se določi na podlagi meril iz Pravilnika o merilih,
postopku in načinu delitve dovolilnic za mednarodni cestni
prevoz stvari in teh meril:

- uporaba oprtnega vlaka v posameznem obdobju na podlagi
podatkov gospodarskih družb pristojnih za izvedbo kombiniranega
prevoza.

Letno razmerje 1 : 1 (prevoz po cesti : oprtni prevoz = 2
enosmerni ali 1 povratna vožnja) je stalno.

Roki za vračilo porabljenih dovolilnic so enaki kot v 12. členu
pravilnika o merilih, postopku in načinu delitve dovolilnic za
mednarodni cestni prevoz stvari.

Prevoznikom se določi kontingent avstrijskih univerzalnih
dovolilnic za posamezno obdobje na temelju uporabe oprtnega
vlaka, in sicer:

- število prevozov v zadnjem mesecu pred predhodnim obdobjem in
število prevozov v prvem mesecu predhodnega obdobja.

2. Za "zelene tovornjake", ki izpolnjujejo EURO 1 ali EURO 2 in
imajo vgrajeno standardizirano protihrupno zaščito, se mesečno
izda za takšno vozilo dodatno 1 (ena) avstrijska univerzalna
dovolilnica.

Prevozniki morajo pisno dokumentirati lastništvo in zahtevane
pogoje za takšno vozilo. Za takšno vrsto vozila prevozniki
morajo dostaviti dokumentacijo skladno z navodili CEMT.

3. Prevoznikom, ki so prejeli tudi dovolilnico CEMT za Avstrijo,
se za vsako dovolilnico CEMT od zgoraj omenjenih dodatnih
namenskih dovolilnic za "zelene tovornjake" odšteje 5 (pet)
univerzalnih dovolilnic mesečno.

4. Prevoznikom, ki so lastniki tovornih motornih vozil s
priklopnim vozilom ali brez, katerih predpisane dimenzije
presegajo dimenzije vozil, ki lahko uporabljajo oprtni vlak, se
lahko mesečno dodeli 1 (ena) avstrijska univerzalna dovolilnica.

Prevozniki morajo dokumentirati dimenzije takšnih vozil pisno.

5. Prevozniki za uporabo oprtnega vlaka prejmejo "nagradne
dovolilnice." Prevozniki lahko prevzamejo nagradne dovolilnice
za pretekli mesec med uradnimi urami in sicer po 5. v tekočem
mesecu.

Nagradne dovolilnice se izdajajo na podlagi podatkov
gospodarskih družb, pristojnih za izvedbo kombiniranega prevoza.

6. Za prevoze v tranzitu in pri bilateralnih prevozih se cestne
dovolilnice ne izdajajo za:

- samostojna vozila do 12 ton nosilnosti;

- skupino vozil do 12 ton nosilnosti;

- vozila za avtomatsko razkladanje (kiperji), razen tistih, ki
imajo za priklopno vozilo potrdilo TIR.

7. Za prevoze v tranzitu in pri bilateralnih prevozih se zahteva
porabljenost dovolilnic s prevozom stvari v obe smeri za dva
meseca v povprečju najmanj 70% delež polnih voženj v vseh
vožnjah. To pa ne velja za vozila s cisternami in vozila za
prevoz zabojnikov, pri čemer dajo podatke prevozniki.

8. Za prevoz v tranzitu in bilateralnih prevozih se pri vračilu
dovolilnic zahteva priložitev izvirnega, izpolnjenega in
potrjenega izvoda CMR.


                MERILA ZA DODELITEV ITALIJANSKIH
                     BILATERALNIH DOVOLILNIC

1. Prevoznikom, ki so prejeli tudi dovolilnico CEMT za Italijo,
se za vsako dovolilnico CEMT odšteje od temeljnega plana 5 (pet)
italijanskih bilateralnih dovolilnic.

2. Za bilateralne prevoze v Italijo se cestne dovolilnice ne
izdajajo za:

- samostojna vozila do 12 ton nosilnosti;

- skupino vozil do 12 ton nosilnosti;

- vozila za avtomatsko razkladanje (kiperji), razen tistih, ki
imajo za priklopno vozilo potrdilo TIR

3. Za bilateralne prevoze v Italijo se zahteva porabljenost
dovolilnic s prevozom stvari v obe smeri za obdobje dveh mesecev
v povprečju najmanj 70% delež polnih voženj v vseh vožnjah. To
pa ne velja za vozila s cisternami in vozila za prevoz
zabojnikov, pri čemer dajo podatke prevozniki.

4. Za bilateralne prevoze v Italijo se pri vračilu dovolilnic
zahteva priložitev izvirnega izpolnjenega in potrjenega izvoda
CMR.


                MERILA ZA DODELITEV ITALIJANSKIH
                     MALOOBMEJNIH DOVOLILNIC

Za prevoze v maloobmejnem prometu v Italijo se zahteva
porabljenost dovolilnic s prevozom stvari v obe smeri za obdobje
dveh mesecev v povprečju najmanj 70% delež polnih voženj v vseh
vožnjah. To pa ne velja za vozila s cisternami in vozila za
prevoz zabojnikov, o čemer posredujejo podatke prevozniki.

Za prevoz v maloobmejnem prometu v Italijo se pri vračilu
dovolilnic zahteva priložitev originalnega, izpolnjenega in
potrjenega izvoda mednarodnega tovornega lista CMR.


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti