Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/1995 z dne 23. 6. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/1995 z dne 23. 6. 1995

Kazalo

1711. Odredba o pogojih za odkup pšenice letine 1995, stran 2587.

Na podlagi 3. točke sklepa o vzpostavitvi tržnega reda za pšenico (Uradni list RS, št. 28/95) in 99. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94) izdaja minister za ekonomske odnose in razvoj v soglasju z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
O D R E D B O
o pogojih za odkup pšenice letine 1995
1. Direkcija Republike Slovenije za blagovne rezerve (v nadaljnjem besedilu: direkcija) v skladu s sklepom Vlade Republike Slovenije o vzpostavitvi tržnega reda za pšenico 1995/96 (Uradni list RS, št. 28/95) odkupi vse ponujene količine v Sloveniji pridelane pšenice letine 1995, ki ustrezajo kakovostnim zahtevam v veljavnem predpisu, na način, določen s tem predpisom.
2. Direkcija odkupuje pšenico iz prve točke teh pogojev do 31. 12. 1995.
3. Vsa operativno tehnična dela pri odkupu pšenice letine 1995 opravljajo izvajalci odkupa. Izvajalci odkupa so mlinsko-predelovalna in druga podjetja, ki jih določi direkcija.
4. Cena pšenice se določi v skladu s sklepom o vzpostavitvi tržnega reda za pšenico 1995/96 (Uradni list RS, št. 28/95) in s to odredbo.
Odkupna cena pšenice standardne kvalitete
– količina vlage: 13%
– količina vseh primesi: 2%
– hektolitrska masa: 76 kg/hl
– količina surovih beljakovin 11,5%,
ki je s sklepom Vlade Republike Slovenije določena v višini 25,29 SIT/kg fco odkupno mesto, se poveča oziroma zmanjša v skladu z določili 2. in 6. točke sklepa o vzpostavitvi tržnega reda za pšenico 1995/96.
5. Direkcija odkupi le pšenico, katere lastnosti ustrezajo zahtevam predpisov o kakovosti. Poleg tega direkcija ne odkupuje pšenice, ki ne izpolnjuje kateregakoli od naslednjih kakovostnih parametrov:
– količina vseh primesi največ 8%
– hektolitrska masa najmanj 74 kg
– količina surovih beljakovin najmanj 10%.
Pšenico, ki odstopa od zgoraj navedenih lastnosti, direkcija odkupi izjemoma v primeru, ko se z analizo po že opravljenem prevzemu ugotovi, da prevzeta pšenica ne ustreza predpisani kakovosti. Tako pšenico direkcija plača po ceni 18 SIT/kg.
6. Odkupna mesta:
a) Pomurje:
– Mlinopek Murska Sobota – silosi v Murski Soboti
– KZ Gornja Radgona – TMK Črnci
– KG Rakičan – TMK Lipovci
– KK Ljutomer – TMK Ljutomer
b) Štajerska:
– Intes Maribor, silosi v Mariboru
– Klasje MPP Celje, silosi v Celju
– Kmetijski kombinat Ormož, Središče ob Dravi
– KK Ptuj v Dražencih
– Agrokombinat Maribor v Mariboru
c) Ljubljansko območje:
– Žito Ljubljana, silosi v Ljubljani
d) Primorska:
– Mlinotest Ajdovščina – silosi v Ajdovščini
Kakovostni prevzem vse oddane pšenice se opravi na odkupnem mestu. Na teh mestih se ugotavlja tudi teža oddane pšenice, razen tiste, ki se je predhodno zbirala na zbirnih centrih.
7. Zbirni centri so:
– Lendava: Kmetijstvo Lendava, KZ Hotiza, SKZ Črenšovci, KZ Lendava, KZ Dobrovnik, KZ Turnišče
– Agraria Brežice
– Novo mesto.
Na zbirnih centrih se ugotavlja teža, izvede vzorčenje in organoleptični pregled pšenice. Analize vzorcev se opravijo naknadno na odkupnih mestih. Stroške prevoza pšenice do odkupnega mesta nosi direkcija. Fizični prevzem pšenice izvede organizator zbiranja in transporta do odkupnih mest, ki v ta namen sklene pogodbo z direkcijo.
Prevozne stroške plača direkcija v višini 1,16 SIT/kg za 100 km. Pri obračunavanju prevoza se uporablja odstotek razmerja iz cenika prevoznih storitev v cestnem tovornem prometu.
8. Za vsa dela v zvezi z vzorčenjem, kontrolo kakovosti in analizami oddane pšenice Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj pooblašča podjetje Inspect, p.o., Ljubljana, Jakšičeva 5. Kakovost pšenice se ugotavlja z analizo odvzetih vzorcev, ki se izvaja po enotni metodi (vsebnost surovih beljakovin se določa z IR analizatorji proizvajalca Perten instruments).
Stroške analiz (ugotavljanje količine vlage, primesi, hektolitrske mase in surovih beljakovin) plača prodajalec.
Prodajalcu, ki odda pšenico na podlagi analize, se stroške analize obračunajo ob plačilu pšenice. Prodajalec, ki da pšenico v analizo, pa se ne odloči, da bo pšenico prodal direkciji, plača analizo izvajalcu analize takoj na odkupnem mestu.
9. Kupec in prodajalec priznavata javno registrirano tehtnico na odkupnem mestu oziroma zbirnem centru. Ugotovljena teža velja za prodajalca in direkcijo. Za pošiljke, prispele z železnico, velja teža uradnega železniškega tehtanja. Stroške tehtanja plača direkcija.
10. Direkcija plača izvajalcem odkupa na neto količino odkupljene pšenice naslednje stroške:
– prevzem, tehtanje, vnos v silos                    1,12 SIT/kg
– vzorčenje                                          0,22 SIT/kg
– stroški AOP                                        0,21 SIT/kg
– kalo                                               1,0%
V primeru, da pšenica, ponujena v odkup, vsebuje nad 13% vlage, jo mora prodajalec predhodno dosušiti, oziroma plača stroške sušenja pšenice z vlago nad 13% in osušek prodajalec.
Cena sušenja brez prometnega davka sme znašati največ:
– od 14 do 13% vlage                              do 1,25 SIT/kg
– vsak nadaljnji % vlage                          do 0,50 SIT/kg
11. Direkcija plača prodajalcu oddano pšenico v roku 15 dni po prejemu računa, kateremu mora biti priložen analizni izvid o kakovosti skupaj z obračunskim listom, vendar najkasneje v roku 30 dni po prevzemu pšenice na odkupnem mestu.
Če direkcija v roku 30 dni ne prejme vseh v prejšnjem odstavku navedenih dokumentov, plača prodajalcu akontacijo na podlagi začasnega obračunskega lista v višini 18 SIT/kg pšenice, razliko pa najkasneje v roku 45 dni po prevzemu pšenice na odkupnem mestu.
12. Ta odredba prične veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 334-02-001/95-48/07
Ljubljana, dne 21. junija 1995.
Janko Deželak l. r.
Minister
za ekonomske odnose
in razvoj
Soglašam:
dr. Jože Osterc l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo
in prehrano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti