Uradni list

Številka 33
Uradni list RS, št. 33/1995 z dne 16. 6. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 33/1995 z dne 16. 6. 1995

Kazalo

1649. Sklep o spremembah in dopolnitvah normativov in standardov za opravljanje vzgojno-izobraževalne dejavnosti v srednjih šolah, stran 2433.

Na podlagi 39. člena zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 12/91-I) in 26. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93) je Vlada Republike Slovenije na 148. seji dne 8. junija 1995 sprejela
S K L E P
o spremembah in dopolnitvah normativov in standardov za opravljanje vzgojno-izobraževalne dejavnosti v srednjih šolah
I
Sklep o določitvi normativov in standardov za opravljanje vzgojno-izobraževalne dejavnosti v srednjih šolah (Uradni list RS, št. 4/92 in 7/92) se spremeni in dopolni:
V poglavju A. Elementi za sistemiziranje delovnih mest se za točko 1.4. dodata dve novi točki, ki se glasita:
“1.5. Članu republiške predmetne komisije se tedenska učna obveznost zmanjša za 4 pedagoške ure.
1.6. Tajniku šolske maturitetne komisije se tedenska učna obveznost zmanjša glede na število maturitetnih oddelkov četrtega letnika, in sicer:
– do 3 oddelki za 3 pedagoške ure,
– od 4 do 6 oddelkov za 4 pedagoške ure,
– za 7 in več oddelkov za 5 pedagoških ur.”
Točka 2.2. se spremeni tako, da se glasi:
“Šola z več kot 16 oddelki sistemizira za vsakih dodatnih 16 oddelkov eno delovno mesto pomočnika ravnatelja s polnim delovnim časom, v okviru katerega opravi štiri ure pouka na teden.
Pomočniku ravnatelja se učna obveznost za vsaka dva oddelka manj od 16 dodatnih oddelkov poveča za eno uro na teden, vendar največ do 11 ur na teden.”
Četrti in peti odstavek točke 2.4. se spremenita tako, da se glasita:
“Dvojezična šola z več kot 12 oddelki sistemizira za vsakih dodatnih 12 oddelkov eno delovno mesto pomočnika ravnatelja s polnim delovnim časom, v okviru katerega opravi štiri ure pouka na teden.
Pomočniku ravnatelja se učna obveznost za vsaka dva oddelka manj od 12 dodatnih oddelkov poveča za eno uro na teden, vendar največ do 9 ur na teden.”
V točki 2.6. se doda nov odstavek, ki se glasi:
“Za 5.880 ur praktičnega usposabljanja učencev v obratovalnicah šola sistemizira eno delovno mesto organizatorja praktičnega usposabljanja z zahtevano višjo strokovno izobrazbo.”
Za točko 2.16. se doda nova točka, ki se glasi:
“2.17. Kmetijska šola za vodenje in organizacijo dela na kmetijskem posestvu sistemizira eno delovno mesto vodje posestva z zahtevano višjo strokovno izobrazbo - inženir kmetijstva.”
V poglavju B. Normativi za oblikovanje oddelkov in skupin se v točki 1.2. Normativi za oblikovanje oddelkov višjih letnikov dodata nova drugi in tretji odstavek, ki se glasita:
“Pouk izbirnih predmetov za maturo se organizira v skladu z drugo in peto alineo točke 1.1. Normativ za oblikovanje oddelka 1. letnika. Če zaradi uresničevanja pravice dijakov do izbire zaključka izobraževanja z maturo oziroma z zaključnim izpitom normativa ni mogoče spoštovati, lahko šola oblikuje en oddelek več, vendar ne z manj kot 17 učenci.
Za oblikovanje oddelkov v srednjih šolah na narodnostno mešanem območju, kjer živi madžarska narodna skupnost, in za oblikovanje oddelkov programov, ki se izvajajo na eni sami srednji šoli v Sloveniji, kadar število učencev odstopa od kriterija iz prvega odstavka, mora šola pridobiti soglasje Ministrstva za šolstvo in šport.”
V točki 2.1. Splošno-izobraževalni predmeti se doda nova tretja alinea, ki se glasi:
“– pri naravoslovnih predmetih fizika, kemija ter biologija in ekologija, ki se izvajajo kot maturitetni predmeti, se oddelek v 4. letniku pri vajah, določenih s predmetnimi izpitnimi katalogi za maturo, deli v dve skupini, pri čemer skupina ne šteje več kot 16 učencev. Pri vajah sodeluje laborant.”
Točka B.2.6. se spremeni tako, da se glasi:
“Normativ za izvajanje pouka pri nerazporejenih urah v gimnazijskem programu dovoljuje v 4. letniku oblikovanje dveh dodatnih skupin več, kot je število oddelkov v tem letniku.
Število dodatnih skupin v nižjih letnikih se postopno ukinja, in sicer tako, da je v šolskem letu 1995/96 v 2. in 3. letniku možno oblikovati pri nerazporejenih urah eno dodatno skupino več, kot je število oddelkov v vsakem od teh dveh letnikov, v šolskem letu 1996/97 pa eno dodatno skupino več, kot je število oddelkov v 3. letniku.”
V točki 2.8. se doda drugi odstavek, ki se glasi:
“Ne glede na določilo prvega odstavka se lahko v gimnazijskem programu oblikuje dodatna skupina za tretji tuj jezik, vendar le v primeru, če le-ta šteje najmanj 12 učencev.”
II
Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, izvajati pa se prične 1. septembra 1995.
Št. 600-01/95-8/1-8
Ljubljana, dne 8. junija 1995
Vlada Republike Slovenije
dr. Maks Tajnikar l. r.
Podpredsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti