Uradni list

Številka 33
Uradni list RS, št. 33/1995 z dne 16. 6. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 33/1995 z dne 16. 6. 1995

Kazalo

1590. Zakon o poroštvu Republike Slovenije za najetje posojil za izgradnjo razžveplalne naprave na bloku 5 TE Šoštanj (ZPNPIRN), stran 2335.

Na podlagi druge alinee prvega odstavka 107. člena in prvega odstavka 91. člena ustave Republike Slovenije izdajam
U K A Z
o razglasitvi zakona o poroštvu Republike Slovenije za najetje posojil za izgradnjo razžveplalne naprave na bloku 5 TE Šoštanj
Razglašam zakon o poroštvu Republike Slovenije za najetje posojil za izgradnjo razžveplalne naprave na bloku 5 TE Šoštanj, ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji dne 2. junija 1995.
Št. 012-01/95-45
Ljubljana, dne 10. junija 1995.
Predsednik
Republike Slovenije
Milan Kučan l. r.
Z A K O N
O POROŠTVU REPUBLIKE SLOVENIJE ZA NAJETJE POSOJIL ZA IZGRADNJO RAZŽVEPLALNE NAPRAVE NA BLOKU 5 TE ŠOŠTANJ
1. člen
Republika Slovenija daje poroštvo za obveznosti iz domačih in tujih posojil, najetih za financiranje izgradnje razžveplalne naprave na bloku 5 v Termoelektrarni Šoštanj.
Poroštvo iz prejšnjega odstavka daje Republika Slovenija pod naslednjimi pogoji:
– skupna višina poroštvenih obveznosti, ki obsegajo vračilo glavnice in obresti iz najetih posojil v ustreznih valutah, ne sme preseči tolarske protivrednosti 205,000.000 (dvestopet milijonov) DEM,
– obveznosti Republike Slovenije iz danih poroštev ne morejo nastopiti pred potekom šestih mesecev od ugotovitve uspešno zaključenega poskusnega obratovanja razžveplalne naprave na bloku 5,
– poroštvo je subsidiarno in Republika Slovenija bo izpolnila svojo obveznost šele, ko bo posojilodajalec izkoristil vse zakonske možnosti za izterjavo dolga oziroma za poplačilo iz zavarovanja terjatev.
2. člen
Investitor izgradnje razžveplalne naprave na bloku 5 v Termoelektrarni Šoštanj je pri izbiri izvajalcev investicijskih del dolžan upoštevati pogoje, ki veljajo za oddajo javnih naročil.
Konzorcij se mora vključiti v delo ne glede na izbor izvajalca pod konkurenčnimi pogoji tako, da bo delež večji kot 50%.
Komisijo za izvedbo javnega razpisa in izbiro najugodnejšega ponudnika za izvajalca del pri izgradnji razžveplalne naprave na bloku 5 v Termoelektrarni Šoštanj, sestavljajo člani, ki jih imenujejo investitor in javna podjetja, ki prodajajo električno energijo ter v imenu Republike Slovenije Vlada Republike Slovenije. Število članov, ki jih v komisijo imenuje Vlada, je sorazmerno deležu posojil zavarovanih s poroštvom Republike Slovenije v celotni vrednosti investicije.
3. člen
Posamezne poroštvene pogodbe po tem zakonu sklepa oziroma daje poroštvene izjave minister, pristojen za finance, na podlagi predloženih dokazil, da je terjatev posojilodajalca ustrezno zavarovana z zastavno ali drugo pravico.
4. člen
V primeru, ko Republika Slovenija izpolni poroštveno obveznost in plača obveznosti iz posojilne pogodbe, pridobi v razmerju do investitorja pravico regresiranja izplačanih zneskov in stroškov, ki so v zvezi s tem nastali.
Za zavarovanje regresnega zahtevka iz prejšnjega odstavka se pred izdajo kakršnegakoli poroštva po tem zakonu sklene pogodba med Republiko Slovenijo, investitorjem in javnimi podjetji, ki prodajajo električno energijo potrošnikom, s katero se iz iztržkov za električno energijo določi solidarno povračilo sredstev proračuna, uporabljenih za izpolnitev poroštvenih obveznosti Republike Slovenije.
5. člen
Ta zakon začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 440-03/94-50/4
Ljubljana, dne 2. junija 1995.
Predsednik
Državnega zbora
Republike Slovenije
Jožef Školč l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti