Uradni list

Številka 27
Uradni list RS, št. 27/1995 z dne 19. 5. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 27/1995 z dne 19. 5. 1995

Kazalo

1259. Pravilnik o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati gospodarske družbe, zadruge in samostojni podjetniki za proizvodnjo oziroma trgovanje s fitofarmacevtskimi sredstvi, stran 1923.

Na podlagi dvaindvajsete alinee 55. člena zakona o zdravstvenem varstvu rastlin (Uradni list RS, št. 82/94) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati gospodarske družbe, zadruge in samostojni podjetniki za proizvodnjo oziroma trgovanje s fitofarmacevtskimi sredstvi
1. člen
Ta pravilnik določa:
– pogoje, ki jih morajo glede objektov, opreme in kadrov izpolnjevati gospodarske družbe, zadruge in samostojni podjetniki, ki se ukvarjajo s trgovanjem s fitofarmacevtskimi sredstvi (v nadaljnjem besedilu: trgovci) oziroma s proizvodnjo fitofarmacevtskih sredstev (v nadaljnjem besedilu: proizvajalci);
– način prodaje fitofarmacevtskih sredstev;
– vodenje evidenc in oddajo poročila o nabavi, prodaji oziroma uvozu, izvozu oziroma proizvodnji fitofarmacevtskih sredstev.
I. POGOJI ZA TRGOVANJE
A KADRI
2. člen
Trgovci, ki se ukvarjajo s trgovino s fitofarmacevtskimi sredstvi na debelo in drobno, morajo imeti v stalnem delovnem razmerju delavca, s končanim visokošolskim študijem kmetijstva – rastlinske smeri, ki skrbi za nabavo, sprejemanje, skladiščenje, hrambo in izdajanje fitofarmacevtskih sredstev, sprejemanje in pravilno začasno skladiščenje njihovih ostankov in embalaže, vodenje evidence in oddajo poročila po tem pravilniku ter za stalno usposabljanje in nadzor drugih delavcev, ki izdajajo fitofarmacevtska sredstva (v nadaljnjem besedilu: odgovorna oseba).
V prodajalnah na drobno (v nadaljnjem besedilu: kmetijske apoteke), odgovorna oseba daje tudi navodila za uporabo fitofarmacevtskih sredstev potrošnikom. Odgovorna oseba mora biti prisotna v posamezni kmetijski apoteki najmanj 6 ur na teden ob določenih urah, o čemer je treba potrošnike seznaniti z obvestilom, ki visi na vidnem mestu v kmetijski apoteki.
Za prodajo fitofarmacevtskih sredstev od vrat do vrat in preko potujoče prodajalne mora trgovec izpolnjevati enake pogoje glede izobrazbe kot v prvem in drugem odstavku tega člena.
Odgovorna oseba je lahko zaposlena hkrati v največ treh kmetijskih apotekah, v gorskih in hribovitih območjih pa v največ štirih kmetijskih apotekah.
Odgovorna oseba trgovine na debelo lahko odgovarja za dela iz prvega in drugega odstavka tega člena v največ še eni kmetijski apoteki.
Fitofarmacevtska sredstva lahko pod nadzorom odgovorne osebe izdaja tudi delavec s končano najmanj štiriletno srednjo kmetijsko šolo rastlinske smeri.
Delavci iz prvega in šestega odstavka tega člena morajo imeti opravljen izpit iz fitomedicine in imeti znanje o varstvu pred nevarnimi snovmi in strupi.
S stalnim delovnim razmerjem po tem pravilniku je mišljeno delovno razmerje s polnim delovnim časom ali krajšim od polnega delovnega časa.
3. člen
S trgovino s fitofarmacevtskimi sredstvi, ki so v skladu s predpisi o strupih razvrščeni v 1. skupino strupov, se lahko ukvarjajo le trgovci na debelo, ki morajo imeti poleg dovoljenja po predpisih o prometu s strupi, še posebno pooblastilo ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (v nadaljnjem besedilu: minister).
Za pridobitev pooblastila iz prvega odstavka tega člena morajo trgovci vložiti pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) pisno vlogo z dokazili o izpolnjevanju pogojev glede opreme, kadrov in objektov.
Fitofarmacevtska sredstva iz 1. skupine strupov, morajo biti v skladišču shranjena v posebni omari, ki se zaklepa. Ključ te omare hrani odgovorna oseba.
Ta sredstva se lahko nadalje prodajajo le osebam, ki imajo dovoljenje Ministrstva za zdravstvo.
B OBJEKTI
4. člen
Objekti, ki so namenjeni za sprejemanje, skladiščenje in hrambo fitofarmacevtskih sredstev oziroma za trgovino s fitofarmacevtskimi sredstvi na debelo (v nadaljnjem besedilu: trgovine na debelo), morajo imeti ustrezen prostor za skladiščenje fitofarmacevtskih sredstev z ustrezno zmogljivostjo, delovni prostor za odgovorno osebo, prostor za garderobo in sanitarije s tekočo vodo.
Delovni prostor za odgovorno osebo je lahko v skladiščnem delu objekta, ki je ločen od neposrednega manipulacijskega dela za izdajanje fitofarmacevtskih sredstev na debelo.
V objektih, kjer se opravlja trgovina na debelo, morajo biti stene in police obdelane na način, ki omogoča mokro čiščenje, police oziroma palete pa morajo biti postavljene na način, ki omogoča nemoteno shranjevanje fitofarmacevtskih sredstev.
V skladiščnem delu mora biti vdelana ustrezna ventilacija, ki zagotavlja, da koncentracija škodljivih plinov in aerosolov ni večja od dovoljene.
V skladišču mora biti omarica s prvo pomočjo z ustreznimi protistrupi, če so ti znani.
Temperatura, vlaga in svetloba morajo ustrezati pogojem za skladiščenje, ki so navedeni v navodilu za uporabo proizvajalca fitofarmacevtskih sredstev, ki ga izda proizvajalec. V skladiščnem delu trgovine na debelo morajo biti naprave za merjenje temperature in vlage.
5. člen
Poleg objektov iz 4. člena tega pravilnika, morajo imeti v objektih, v katerih se opravlja trgovina na debelo posebne, neprepustne, nevnetljive in nekorozivne pokrite posode, namenjene samo za skladiščenje ostankov fitofarmacevtskih sredstev in njihove embalaže ter poseben ograjen prostor za skladiščenje fitofarmacevtskih sredstev, ki jim je potekel rok uporabe.
Z ostanki fitofarmacevtskih sredstev in njihove embalaže se ravna v skladu s predpisi o posebnih odpadkih.
6. člen
Objekti, ki so namenjeni za sprejemanje, skladiščenje, hrambo, izdajanje in prodajo fitofarmacevtskih sredstev v kmetijskih apotekah, morajo imeti ustrezen prodajni, skladiščni in garderobni del, sanitarije s tekočo vodo in delovni prostor za odgovorno osebo.
Delovni prostor za odgovorno osebo je lahko v prodajnem delu kmetijske apoteke, ki je ločen od neposrednega manipulacijskega dela za izdajanje fitofarmacevtskih sredstev na drobno.
Poleg prostorov iz prvega in drugega odstavka tega člena, morajo imeti kmetijske apoteke v skladiščnem prostoru tudi posebne, neprepustne, nevnetljive in nekorozivne pokrite posode, namenjene samo za skladiščenje ostankov fitofarmacevtskih sredstev in njihove embalaže ter poseben ograjen prostor za skladiščenje fitofarmacevtskih sredstev, ki jim je potekel rok uporabe.
7. člen
Prodajni del kmetijske apoteke je namenjen za izdajanje fitofarmacevtskih sredstev in naprav za njihovo tretiranje. Fitofarmacevtska sredstva morajo biti shranjena na policah ali v steklenih vitrinah glede na vrsto sredstva oziroma skupino strupenosti.
V prodajnem delu kmetijske apoteke morajo biti stene in police obdelane na način, ki omogoča mokro čiščenje, police pa morajo biti postavljene na način, ki omogoča nemoteno shranjevanje in izdajanje fitofarmacevtskih sredstev.
V prodajnem delu kmetijske apoteke mora biti omarica s prvo pomočjo z ustreznimi protistrupi, če so ti znani.
Če se v prodajnem delu opravlja tudi trgovanje s semeni in sadikami, morajo biti semena in sadike v posebnem, ograjenem prostoru prodajnega dela.
8. člen
Skladiščni del kmetijske apoteke je namenjen za sprejemanje, skladiščenje in izdajanje fitofarmacevtskih sredstev ter naprav za njihovo tretiranje, v posebnem ograjenem delu prostora pa za shranjevanje semen in sadik.
V skladiščnem delu kmetijske apoteke morajo biti stene in police obdelane na način, ki omogoča mokro čiščenje, police pa morajo biti postavljene na način, ki omogoča nemoteno shranjevanje in izdajanje fitofarmacevtskih sredstev.
V prodajnem in skladiščnem delu mora biti vdelana ustrezna ventilacija, ki zagotavlja, da koncentracija škodljivih plinov in aerosolov ni večja od največje dovoljene.
9. člen
Za prodajo fitofarmacevtskih sredstev od vrat do vrat ali preko potujoče prodajalne, mora imeti trgovec na drobno skladišče z ustrezno zmogljivostjo in prevozno sredstvo, ki ustreza pogojem, določenimi s predpisi o prevozu nevarnih snovi.
Skladišče iz prvega odstavka tega člena mora izpolnjevati pogoje iz tretjega odstavka 6. in 8. člena tega pravilnika.
II. NAČIN PRODAJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV
10. člen
Fitofarmacevtska sredstva se lahko prodajajo le v kmetijskih apotekah, lahko pa tudi od vrat do vrat ali preko potujoče prodajalne, če so izpolnjeni pogoji, določeni s tem pravilnikom in po drugih predpisih, ki urejajo trgovino, promet s strupi in prevoz nevarnih snovi.
Ne glede na prvi odstavek tega člena, se fitofarmacevtska sredstva, ki so izdelana na bazi naravnih snovi, razna nizko koncentrirana razpršila, različne vabe ipd. za varstvo rastlin pred škodljivimi organizmi in neparazitskimi dejavniki (kenyatox verde, biokill...), lahko poleg v kmetijskih apotekah prodajajo tudi v cvetličarnah in prodajalnah z neživilskim blagom ter v posebnem delu trgovin z mešanim blagom.
11. člen
S fitofarmacevtskimi sredstvi iz 1. skupine strupov ni dovoljeno trgovati v kmetijskih apotekah.
III. PROIZVODNJA FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV
12. člen
S proizvodnjo po tem pravilniku je mišljen proces, v katerem se proizvajajo, dodelujejo, prepakirajo fitofarmacevtska sredstva v taki obliki in embalaži, da so primerna za uporabo in za namen, za katerega so registrirana.
A KADRI
13. člen
Proizvajalci fitofarmacevtskih sredstev morajo imeti v stalnem delovnem razmerju najmanj tri delavce z visoko strokovno izobrazbo, in sicer diplomiranega kemika – analitika, diplomiranega kemika – tehnologa in diplomiranega inženirja kmetijstva rastlinske usmeritve.
B OBJEKTI
14. člen
Proizvajalci fitofarmacevtskih sredstev morajo imeti naslednje prostore in naprave:
1. proizvodno halo, prilagojeno proizvodnji fitofarmacevtskih sredstev, z ustrezno ventilacijo in dostopom, brez direktnega priključka na javno kanalizacijo, v njenem okviru pa zgrajene:
– prostore za proizvodnjo fitofarmacevtskih sredstev;
– herbicidno proizvodno linijo, ki mora biti povsem ločena od ostale in se sme uporabiti le za proizvodnjo herbicidov.
V okviru prostorov za proizvodnjo fitofarmacevtskih sredstev je treba prostorsko ločiti proizvodnjo tekočih od praškastih preparatov in granulatov, in sicer:
– linijo za proizvodnjo koncentratov za emulzije (naprave za polnjenje steklenic in ročk ter reaktorji z merilno tehniko v “S” električni izvedbi);
– linijo za proizvodnjo praškov in suspenzij;
– linijo za proizvodnjo granuliranih formulacij;
2. skladišča surovin za proizvodnjo fitofarmacevtskih sredstev, in sicer:
– prostore za sprejem in spravilo surovin z ločenim delom (strupi 1. skupine);
– skladišče z lovilno posodo za kovinske in plastične sode in manjše kontejnerje;
– skladišče trdnih in praškastih surovin;
– skladišče topil (podzemno in nadzemno) z opremo;
3. skladišča gotovih fitofarmacevtskih sredstev (za herbicide in posebej za druga fitofarmacevtska sredstva);
4. naprave za čiščenje odpadnih vod z odvodom:
– atmosferskih vod, če so kontaminirane,
– sanitarnih vod in
– tehnoloških vod, ki se čistijo;
5. naprave za čiščenje odpadnih plinov;
6. naprave za uničevanje ostankov fitofarmacevtskih sredstev in njihove embalaže za proizvode, ki jih dajejo na tržišče.
Če proizvajalci nimajo naprav iz 6. točke tega člena, morajo imeti pogobeno urejeno uničevanje ostankov fitofarmacevtskih sredstev in njihove embalaže.
15. člen
Prostori iz 14. člena tega pravilnika morajo:
1. biti gradbeno-tehnično primerni za namen, za katerega so določeni; stene, tla in stropi morajo biti iz trdega negorljivega materiala, z gladkimi površinami, primernimi za hitro in lahko čiščenje;
2. biti osvetljeni in aklimatizirani za pravilno in varno delovanje naprav ter spravljanje surovin, polizdelkov in gotovih sredstev;
3. imeti opremo in naprave v prostoru razporejene tako, da ni v nobeni fazi oviran delovni proces in da ni nevarnosti in možnosti za zamenjavo in mešanje različnih surovin in njihovih komponent;
4. biti povezani, če poteka proces proizvodnje enega fitofarmacevtskega sredstva v več prostorih, tako da proizvodnja poteka brez kakršnihkoli motenj in vplivov na kakovost proizvodov;
5. omogočati transport surovin in gotovih fitofarmacevtskih sredstev;
6. biti gradbeno zavarovani tako, da ni mogoče razsipanje oziroma razlivanje surovin in gotovih fitofarmacevtskih sredstev.
16. člen
Proizvajalec fitofarmacevtskih sredstev mora imeti poseben prostor za garderobo, sanitarije s tekočo vodo in prostor za administrativna in druga dela.
C OPREMA
17. člen
Proizvajalci fitofarmacevtskih sredstev morajo imeti ustrezno opremo, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
1. da je po tehničnih značilnostih in zmogljivostih primerna za uporabo;
2. da jo je mogoče redno vzdrževati in čistiti;
3. da zagotavlja varstvo pred kakršnimkoli onesnaževanjem v postopku proizvodnje;
4. da zagotavlja stalno varnost v postopku proizvodnje;
5. da je med proizvodnjo zaznamovana namembnost opreme.
18. člen
Proizvajalec fitofarmacevtskih sredstev mora imeti ustrezen laboratorij za kontrolo kakovosti teh sredstev.
Proizvajalec fitofarmacevtskih sredstev mora hraniti vzorce posameznih serij proizvedenih fitofarmacevtskih sredstev toliko časa, kot je rok uporabe fitofarmacevtskega sredstva.
IV. EVIDENCA IN POROČANJE
19. člen
Proizvajalci fitofarmacevtskih sredstev morajo voditi evidenco o proizvodnji, uvozu in izvozu fitofarmacevtskih sredstev po predpisih, ki urejajo področje statistike.
20. člen
Trgovci na debelo in drobno morajo voditi evidenco o nabavi in prodaji fitofarmacevtskih sredstev ločeno na debelo in drobno.
Evidenca mora vsebovati naslednje podatke:
– ime gospodarske družbe oziroma zadruge oziroma samostojnega podjetnika z matično številko;
– leto, na katero se evidenca nanaša;
– trgovsko ime fitofarmacevtskega sredstva;
– mersko enoto;
– nabavljeno količino fitofarmacevtskega sredstva, posebej za uvožena in posebej za kupljena na domačem tržišču;
– količino prodanih fitofarmacevtskih sredstev na domačem tržišču;
– količino prodanih fitofarmacevtskih sredstev na tujem tržišču;
– količine zalog.
Ti podatki morajo biti vodeni po mesecih.
Obrazec evidence o nabavi in prodaji fitofarmacevtskih sredstev na debelo in drobno je sestavni del tega pravilnika in je objavljen skupaj z njim kot priloga 1.
21. člen
Poleg evidenc iz 19. in 20. člena tega pravilnika, je treba za fitofarmacevtska sredstva 1. in 2. skupine strupov voditi posebno evidenco o prodaji.
Evidenca mora vsebovati naslednje podatke:
– trgovsko ime sredstva;
– merska enota;
– namen;
– ime in naslov kupca;
– številko dovoljenja Ministrstva za zdravstvo za fitofarmacevtska sredstva iz 1. skupine strupov;
– datum;
– podpis kupca.
Obrazec evidence o prodaji fitofarmacevtskih sredstev iz 1. in 2. skupine strupov je sestavni del tega pravilnika in je objavljen skupaj z njim kot priloga 2.
22. člen
Trgovci in proizvajalci fitofarmacevtskih sredstev morajo najpozneje do 31. januarja tekočega leta na ministrstvo dostaviti letno poročilo o vrsti ter količini uvoženih oziroma prodanih oziroma proizvedenih fitofarmacevtskih sredstev v preteklem letu.
Obrazec letnega poročila je identičen obrazcu evidence iz 20. člena tega pravilnika.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
23. člen
Trgovci, ki se ukvarjajo s trgovanjem s fitofarmacevtskimi sredstvi na debelo in drobno in proizvajalci fitofarmacevtskih sredstev se morajo prilagoditi pogojem, določenimi s tem pravilnikom najpozneje v enem letu po njegovi uveljavitvi, razen pogojem iz prvega in drugega odstavka 2. člena tega pravilnika, ki jih morajo izpolniti z dnem uveljavitve tega pravilnika.
Trgovci, ki se ukvarjajo s trgovanjem s fitofarmacevtskimi sredstvi na debelo in drobno morajo vložiti zahtevo zaradi vpisa v register pravnih in fizičnih oseb za trgovanje s fitofarmacevtskimi sredstvi pri ministrstvu v treh mesecih od dneva uveljavitve tega pravilnika.
Zahtevek iz prejšnjega odstavka tega člena mora vsebovati:
– pismeno vlogo za inšpekcijski pregled;
– dokumentacijo o izpolnjevanju pogojev glede kadrov;
– opis objektov, iz katerega bo razvidno izpolnjevanje pogojev iz pravilnika.
24. člen
Izpit iz fitomedicine in varstva pred nevarnimi snovmi in strupi, morajo delavci opraviti oziroma pridobiti v treh letih od uveljavitve pravilnika, ki bo urejal vsebino in način opravljanja preizkus znanja iz varstva rastlin.
25. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika se prenehata uporabljati pravilnik o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati podjetja oziroma druge pravne osebe, katerih dejavnost je promet sredstev za varstvo rastlin na debelo in drobno (Uradni list SFRJ, št. 36/91) in pravilnik o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati podjetja oziroma druge pravne osebe, katerih dejavnost je proizvodnja sredstev za varstvo rastlin (Uradni list SFRJ, št. 36/91).
26. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 321-13-167/95
Ljubljana, dne 3. maja 1995.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
dr. Jože Osterc l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti