Uradni list

Številka 16
Uradni list RS, št. 16/1995 z dne 17. 3. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 16/1995 z dne 17. 3. 1995

Kazalo

816. Navodilo o finančnem poslovanju uprave, uradov in inšpektoratov, ki so upravni organi in organizacije v sestavi ministrstev in imajo svoje enote na lokalnih ravneh, stran 1263.

Na podlagi 79. in 101. člena zakona o izvrševanju proračuna Republike Slovenije za leto 1994 (Uradni list RS, št. 26/94) in v povezavi z zakonom o upravi (Uradni list RS, št. 67/94) in zakonom o organizaciji in delovnem področju ministrstev (Uradni list RS, št. 71/94), izdaja minister za finance
N A V O D I L O
o finančnem poslovanju uprave, uradov in inšpektoratov, ki so upravni organi in organizacije v sestavi ministrstev in imajo svoje enote na lokalnih ravneh
1. Za delovanje organizacijskih enot geodetskih uprav, inšpekcijskih služb in ostalih upravnih organov in organizacij v sestavi ministrstev, ki so locirane na lokalni ravni, pristojno ministrstvo izda pristojni organizacijski enoti Agencije RS za plačilni promet, nadziranje in informiranje zahtevo za odprtje izločenega računa sredstev 765.
2. Organizacijska enot organa v sestavi ministrstva prejema na izločen račun sredstev 765 sredstva iz proračuna, skladno z razdelilnikom, ki ga pripravi pristojni organ v sestavi ministrstva. Sredstva s tega izločenega računa se porabljajo na osnovi predloženih računov za plačilo naslednjih vrst stroškov:
– električne energije,
– ogrevanja,
– PTT storitev, transportnih uslug,
– goriva za prevozna sredstva,
– komunalnih storitev,
– potrošnega materiala (čistila in podobno),
– pisarniškega materiala,
– reprezentance,
– nabave strokovnih časopisov in strokovne literature,
– kotizacij za sprotno izobraževanje zaposlenih,
– dnevnic, nočnin in potnih stroškov za službena potovanja,
– popravila inventarja in sprotnega vzdrževanja,
– neproizvodnih storitev,
– stroškov plačilnega prometa.
Za izplačila sredstev iz tega posebnega izločenega računa je kot odredbodajalec odgovoren predstojnik upravnega organa in organizacije ali od njega pooblaščena oseba.
3. Neposredno iz računa posameznega pristojnega ministrstva, oziroma iz postavk posameznega proračunskega uporabnika, se izplačujejo sredstva za plače zaposlenih v organizacijskih enotah geodetskih uprav, inšpekcijskih služb in drugih upravnih organov in organizacij v sestavi ministrstev, sredstva za druge osebne prejemke, pogodbe o delu in avtorske honorarje, štipendije in podobno.
Tovrstni odhodki se izplačujejo na osnovi dokumentacije, za katero je odgovoren predstojnik upravnega organa in organizacije ali od njega pooblaščena oseba. Vse spremembe števila zaposlenih in višine koeficientov, razen višine koeficienta za minulo delo, morajo biti predhdno potrjene na Komisiji Vlade RS za kadrovske in administrativne zadeve.
4. Skladno z 29. členom zakona o izvrševanju proračuna Republike Slovenije za leto 1994, se sredstva za investicije v prostore, avtomobile in opremo zagotavljajo pri Servisu skupnih služb vlade, na osnovi podatkov, ki so jih dolžni posredovati posamezni proračunski uporabniki.
Skladno s 30.členom zakona o izvrševanju proračuna Republike Slovenije za leto 1994, se sredstva za investicije v informatizacijo, vključno z vzdrževanjem strojne in programske opreme, zagotavljajo pri Centru vlade za informatiko, na osnovi podatkov, ki so jih dolžni posredovati posamezni proračunski uporabniki.
Sredstva za plačilo najemnin za prostore zagotavlja Servis skupnih služb vlade. Predstojniki upravnih organov in organizacij so dolžni zagotoviti podatke za vključitev tovrstnih odhodkov v program Servisa skupnih služb vlade.
5. Za zagotovitev racionalnosti poslovanja vodijo evidence in obračune v zvezi s finančnim poslovanjem organizacijskih enot uprave, uradov in inšpektoratov na lokalnih ravneh računovodski delavci, zaposleni v upravni enoti. Posamezne evidence in obračuni se izkazujejo v poslovnih knjigah pristojnih ministrstev, kot posebno stroškovno mesto.
6. Računovodski delavci upravnih enot vodijo tudi evidence in obračune o izkazovanju prihodkov in odhodkov iz naslova lastne dejavnosti.
Morebitni prihodki iz naslova lastne dejavnosti se vplačajo na račun 637 pristojnega ministrstva. Pri opredelitvi, kaj so prihodki iz naslova lastne dejavnosti, je potrebno dosledno upoštevati navodilo o izkazovanju prihodkov in odhodkov iz naslova lastne dejavnosti proračunskih uporabnikov ter proračunavanju med proračunskimi uporabniki, ki ga je izdal minister za finance dne 6. 7. 1994. Skladno s tem navodilom je med prihodke od lastne dejavnosti uvrščena le prodaja proizvodov in storitev (npr. prodaja publikacij, izobraževanje, gostinska in počitniška dejavnost), ki ni prihodek proračuna.
7. To navodilo začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 401-12/95
Ljubljana, dne 3. marca 1995.
Minister za finance
Mitja Gaspari l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti