Uradni list

Številka 16
Uradni list RS, št. 16/1995 z dne 17. 3. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 16/1995 z dne 17. 3. 1995

Kazalo

814. Pravilnik o uniformah Civilne zaščite Republike Slovenije, stran 1260.

Na podlagi 102. člena zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami (Uradni list RS, št. 64/94) izdaja minister za obrambo
P R A V I L N I K
o uniformah Civilne zaščite Republike Slovenije
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. S tem pravilnikom se določajo vrste uniform Civilne zaščite Republike Slovenije, ureja njihovo nošenje ter nošenje oznak Civilne zaščite Republike Slovenije na njih.
2. Uniforme Civilne zaščite Republike Slovenije nosijo pripadniki Civilne zaščite Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: pripadniki civilne zaščite).
II. VRSTA, OBLIKA IN KROJ UNIFORM
3. Uniforme Civilne zaščite Republike Slovenije so:
– slavnostna uniforma,
– delovna uniforma,
– delovni pajac.
4. Slavnostno uniformo sestavljajo baretka, suknjič, hlače s pasom, srajca, kravata, nogavice in čevlji. Pomladi, jeseni in pozimi so sestavni deli slavnostne uniforme civilne zaščite tudi plašč, šal in usnjene rokavice.
5. Baretka je klasičnega videza in izdelana iz čoje iste barve kot suknjič. Na levi strani je ob sencih našit znak Civilne zaščite Republike Slovenije.
Suknjič je temno modre barve, klasičnega izgleda. Sešit je iz dveh prednjih in zadnjega dela ter rokavov. Ima enoredno zapenjanje s tremi gumbi. Na prednjem delu so štirje žepi s poklopcem na gumb. Prsna dva sta našita, dva pod pasom pa sta notranja. Suknjič ima na ramah okrasne epolete. Na hrbtnem delu je razporek. Vsi gumbi so bakreno patinirane barve. Na gumbih je znak Civilne zaščite Republike Slovenije.
Hlače so temno zelene barve, klasičnega kroja. Ob straneh in na zadnji desni hlačnici imajo všit notranji žep. Pas je usnjen in črne barve z zaponko bakreno patinirane barve.
Skrajca je klasičnega kroja z dolgimi ali kratkimi rokavi. Je bele barve z rahlimi drobnimi temno zelenimi črtami. Na prsnem delu sta na vsaki strani našita dva velika žepa, ki ju pokriva poklopec na gumb.
Kravata je samoveznica v enaki barvi kot hlače.
Nogavice so temno modre barve.
Čevlji so nizki, črne barve iz naravnega usnja in usnjenimi podplati.
Plašč je ohlapnega in udobnega kroja temno modre barve. Spredaj se zapenja s štirimi črnimi gumbi. Na ramenih ima epolete, pod pasom pa sta na vsaki strani všita dva žepa s poklopcem. Zadaj ima plašč razporek. Pozimi se nosi s toplo podlogo, ki se vpenja v zgornji del plašča.
Šal je svilen. Ena stran je temno modre barve kot plašč, druga stran je temno zelene barve kot hlače.
Rokavice so iz črnega usnja in podložene z blagom.
5. Delovno uniformo sestavljajo kapa, bluza, hlače, vetrovka in polškornji. Vsi deli razen pajaca so izdelani iz temno modrega blaga.
Kapa je športnega kroja. Sešita je iz osnovnega dela, senčnika in naušnika. Osnovni del je podložen z nepremočljivo membrano.
Bluza je ohlapnega kroja. Sešita je iz dveh sprednjih in enega hrbtnega dela, oplečke za prsi in hrbet, rokavov in ovratnika. V pasu ima všito elastiko. Spredaj se zapenja s petimi stiskači ter zadrgo, čez katero je našita letva. Na prednjem delu bluze so našiti štirje žepi, dva na prsih in dva pod pasom. Žepi se zapirajo s poklopcem, ki se zapenja z dvema stiskačema. Okrog vratu je prišit ovratnik, v katerega je vložena kapuca. Rokava se končujeta z manšeto, ki se zapenja z dvema gumboma.
Hlače so ohlapne. Na straneh imajo všit notranji žep. Notranji žep je všit tudi na zadnji desni hlačnici. S strani je na vsaki strani na hlačnice nad koleni prišit še po en žep. V spodnji rob hlačnic je vpeljana vrvica.
Vetrovka je narejena iz impregniranega zunanjega dela temno modre barve in toplega notranjega jopiča. Zunanji del je narejen iz štirih prednjih delov, enega hrbtnega dela, dvodelnega ovratnika in kapuce. Spredaj se po celi dolžini zapira z dvostransko deljivo zadrgo. Na sprednjem delu je šest žepov. Vetrovka je na prsih in hrbtu opremljena s trakom, ki odbija svetlobo. Na notranji strani je ob zadrgi, ki zapira vetrovko, še zadrga za vpenjanje jopiča, ki je narejen iz poliestrskega runa.
Polškornji so črni, usnjeni in visoki z vezalkami.
6. Delovni pajac je izdelan iz blaga oranžne barve. Sestavni del delovnega pajaca je tudi kapa.
Kapa je po videzu podobna kapi uniforme Civilne zaščite. Od nje se razlikuje po barvi in po tem, da nima naušnika.
Delovni pajac je izdelan iz enega dela. Na spodnji strani se odpira z zadrgo, ki je skrita pod prednjo letvijo in se zapira s tremi stiskači. Na prednjem delu ima nad pasom našita dva žepa in en manjši žepek. Na hlačnicah sta pod pasom ob straneh všita dva notranja žepa, nad kolenom pa zunanja žepa. Na prsnem delu, na rokavih in hlačnicah je našit trak, ki odbija svetlobo. V ovratnik delovnega pajaca je všita kapuca.
Pozimi je sestavni del delovnega pajaca topla podobleka, ki je enaka kot podobleka iz sedmega odstavka prejšnje točke.
III. NOŠENJE UNIFORM
7. Slavnostno uniformo nosijo pripadniki civilne zaščite:
– na pregledih in svečanostih,
– kadar predstavljajo Civilno zaščito Republike Slovenije,
– v drugih primerih, v skladu z odločitvijo pristojnega organa civilne zaščite.
8. Delovno uniformo nosijo pripadniki civilne zaščite:
– med opravljanjem nalog zaščite, reševanja in pomoči,
– na vajah in drugih oblikah usposabljanja,
– na pregledih in svečanostih,
– v drugih primerih, v skladu z odločitvijo pristojnega organa civilne zaščite.
9. Delovni pajac nosijo pripadniki civilne zaščite med opravljanjem nalog zaščite, reševanja in pomoči.
10. Odvisno od vremenskih pogojev in nalog, ki jih opravljajo pripadniki civilne zaščite, se lahko delovne uniforme oziroma njihovi posamezni deli nosijo v različnih kombinacijah. O tem, katere dele uniform bodo pripadniki civilne zaščite nosili, odloči vodja.
11. Pripadniki civilne zaščite lahko uporabljajo dodatna oblačila, kot so majice, srajce, puloverji, rokavice, nogavice in drugo.
Barva dodatnih oblačil se mora ujemati z barvo osnovnih oblačil.
IV. NOŠENJE OZNAK CIVILNE ZAŠČITE REPUBLIKE SLOVENIJE NA UNIFORMAH
12. Pripadniki Civilne zaščite morajo nositi na uniformah civilne zaščite predpisane oznake Civilne zaščite Republike Slovenije.
13. Oznaka pripadnosti Civilni zaščiti Republike Slovenije nosijo pripadniki civilne zaščite na baretki, kapi in levem rokavu uniforme.
Oznaka na baretki se nosi v obliki našitka na njeni levi strani nad sencem.
Oznaka na kapi se nosi v obliki našitka na sredini kape nad čelom.
Oznaka na rokavu se nosi na sredini zgornjega levega dela rokava slavnostne uniforme, delovne uniforme, oziroma delovnega pajaca, tako da je njen zgornji rob našit 12 cm pod zgornjim robom rokava.
Na vetrovki se nosijo oznake pripadnosti Civilni zaščiti Republike Slovenije na desnem zgornjem žepu.
14. Oznake specialnosti se nosijo na sredini zgornjega dela desnega rokava delovne uniforme, oziroma delovnega pajaca, tako da je oznaka našita 12 cm pod zgornjim robom rokava.
15. Položajne oznake se nosijo na sredini zgornjega levega žepa svečane uniforme, delovne uniforme, oziroma delovnega pajaca.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
16. Uniforme Civilne zaščite Republike Slovenije, dodatna oblačila in oznake civilne zaščite se proizvajajo po standardih, ki jih predpiše Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.
Standardi za izdelavo uniform Civilne zaščite Republike Slovenije se hranijo pri Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje.
17. Uniforme Civilne zaščite Republike Slovenije, ki jih določa ta pravilnik, bodo uveljavljene postopno.
Do uvedbe novih uniform Civilne zaščite Republike Slovenije nosijo pripadniki Civilne zaščite dosedanje uniforme, ki morajo biti opremljene s predpisanimi oznakami.
18. Uniforme Civilne zaščite Republike Slovenije zagotavlja pripadnikom ustanovitelj enot, služb, štabov in drugih operativnih sestavov civilne zaščite.
19. Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 012-37/95
Ljubljana, dne 6. marca 1995.
Jelko Kacin l. r.
Minister za obrambo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti