Uradni list

Številka 16
Uradni list RS, št. 16/1995 z dne 17. 3. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 16/1995 z dne 17. 3. 1995

Kazalo

811. Statutarni sklep občine Sežana, stran 1257.

Na podlagi prve alinee drugega odstavka 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93 in 57/94) je Občinski svet občine Sežana na seji dne 16. 2. 1995 sprejel
STATUTARNI SKLEP
1. člen
S tem statutarnim sklepom se začasno, do sprejema statuta občine Sežana, ustanovijo delovna telesa občinskega sveta, določi se njihova organizacija in način imenovanja.
2. člen
Občinski svet imenuje stalna ali začasna delovna telesa.
Stalna delovna telesa občinskega sveta so:
– odbor za proračun in finance
– odbor za prostorsko načrtovanje, varstvo okolja, komunalo in infrastrukturo
– odbor za gospodarski razvoj, obrt in drobno gospodarstvo
– odbor za kmetijstvo
– odbor za turizem
– odbor za kulturo
– odbor za šolstvo in šport
– odbor za zdravstvo in socialno varstvo
– odbor za povezovanje v regijo in v širše lokalne samoupravne skupnosti ter za obmejno sodelovanje in mednarodne odnose
– odbor za premoženje, stanovanjske in splošne zadeve
– komisija za statut, prošnje in pritožbe
– komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
3. člen
Občinski svet lahko imenuje tudi druga stalna ali občasna delovna telesa izmed članov občinskega sveta in občanov.
Mandat stalnih delovnih teles je enak mandatu občinskega sveta.
Delovna telesa občinskega sveta imajo predsednika, podpredsednika in tri člane, razen odbora za prostorsko načrtovanje, varstvo okolja, komunalo in infrastrukturo in odbora za gospodarski razvoj, obrt in drobno gospodarstvo, ki imata predsednika, podpredsednika in po pet članov.
4. člen
Delovna telesa sveta v okviru svojega delovnega področja pripravljajo predloge in jih posredujejo svetu v obravnavo in sprejem.
Delovno področje delovnih teles se praviloma določi z odlokom.
Delovna telesa lahko opravljajo tudi druge zadeve, ki jim jih poveri občinski svet iz svoje pristojnosti, čeprav niso določene z odlokom
Občinski svet sprejme odločitev o poveritvi zadev v odločanje posameznemu delovnemu telesu z dvetretjinsko večino navzočih članov.
Delovno telo je sklepčno, če je na seji navzoča najmanj polovica članov posameznega delovnega telesa, odločitve pa sprejema z večino glasov navzočih članov.
5. člen
Predesednika, podpredsednika in člane delovnih teles imenuje občinski svet izmed svojih članov in občanov, s tem, da mora biti najmanj en član delovnega telesa imenovan izmed občanov. Predsednik posameznega delovnega telesa se imenuje praviloma izmed članov sveta, pri čemer je potrebno upoštevati zastopanost političnih strank v občinskem svetu.
V komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja in komisijo za statut, prošnje in pritožbe so lahko imenovani poleg članov občinskega sveta tudi občani, kar pa ni obvezujoče, kot je za sestavo ostalih delovnih teles.
6. člen
O imenovanju delovnih teles se glasuje na podlagi liste kandidatov, ki jo določi komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
Na listo se uvrstijo kandidati, ki so jih predlagali najmanj trije člani sveta. Kandidate iz vrst občanov lahko predlagajo zainteresirane organizacije v občini ali najmanj 15 volivcev v občini.
Če je predlaganih več kandidatov kot je članov v posameznem delovnem telesu, imajo prednost uvrstitve na listo kandidati iz različnih političnih strank, ki so zastopane v občinskem svetu, in sicer v sorazmerju z zastopanostjo strank v svetu.
Predsednik, podpredsednik in člani delovnih teles so imenovani, če je za kandidatno listo glasovala večina vseh članov občinskega sveta.
Če kandidatna lista ni dobila potrebne večine glasov, se na isti seji imenujejo člani delovnih teles posamično. Če na ta način niso imenovani vsi člani posameznega delovnega telesa, lahko najmanj trije člani sveta predlagajo imenovanje manjkajočih članov delovnih teles, ki jih svet nato imenuje posamično na isti ali naslednji seji.
Predsednik delovnega telesa predstavlja delovno telo in vodi njegovo delo. Podpredsednik pomaga predsedniku pri njegovem delu in po njegovem pooblastilu opravlja posamezne zadeve iz delovnega področja delovnega telesa.
7. člen
Na predlog najmanj četrtine svojih članov lahko občinski svet izreče nezaupnico svojemu delovnemu telesu. Nezaupnico lahko izreče le tako, da obenem z večino glasov vseh članov sveta imenuje delovno telo v novi sestavi.
Posamezen član delovnega telesa, oziroma delovno telo v celoti lahko tudi odstopi. Odstop mora biti obrazložen. V tem primeru mora delovno telo, oziroma član opravljati svojo funkcijo do imenovanja novega delovnega telesa, oziroma člana.
Delovno telo se razreši po istem postopku kot se imenuje.
8. člen
V statutarnem sklepu občinskega sveta št. 061-1/95 z dne 23. 12. 1994 se drugi člen spremeni tako, da se pravilno glasi: “Občina Sežana ima pečat okrogle oblike z napisom OBČINA SEŽANA. Občinski svet uporablja pečat okrogle oblike, ki ima poleg naziva občine še napis OBČINSKI SVET. Župan uporablja pečat okrogle oblike, ki ima poleg naziva občine še napis ŽUPAN.”
9. člen
Ta statutarni sklep je sprejet z dvetretjinsko večino glasov vseh članov sveta in začne z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Sežana
Marko Kosmač, dipl. prav. l. r

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti