Uradni list

Številka 13
Uradni list RS, št. 13/1995 z dne 3. 3. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 13/1995 z dne 3. 3. 1995

Kazalo

661. Sklep o izdaji blagajniškega zapisa Banke Slovenije, vplačanega z začasno prodajo deviz, stran 1113.

Na podlagi 5. točke sklepa o izdajanju blagajniških zapisov Banke Slovenije (Uradni list RS št. 28/91, 3/92 in 38/92) in sklepa o pogojih in načinu nakupa, prodaje in deponiranja tujih plačilnih sredstev pri Banki Slovenije (Uradni list RS 1/92) izdaja guverner Banke Slovenije
SKLEP
o izdaji blagajniškega zapisa Banke Slovenije, vplačanega z začasno prodajo deviz
1. Banka Slovenije izdaja blagajniški zapis v tolarjih z rokom dospelosti 360 dni (v nadaljevanju: blagajniški zapis) v znesku, ki ga banke vplačajo iz začasno prodanih deviz.
2. Blagajniški zapis je imenski, neserijski, kratkoročni vrednostni papir, ki ga banke vpisujejo v svojem imenu in za svoj račun, na podlagi neposredne ponudbe Banke Slovenije, odprte do preklica.
3. Banka vpiše blagajniški zapis tako, da začasno proda Banki Slovenije devize z obveznim povratnim odkupom čez 360 dni.
4. Banka lahko začasno proda devize za vpis blagajniških zapisov največ do višine 50% presežka nad predpisanim najmanjšim zneskom deviz, ki ga je banka imela na računih v tujini na dan 31. 12. 1994.
Banka Slovenije obvesti banko o najvišjem možnem znesku za začasno prodajo deviz za vpis blagajniških zapisov.
5. Znesek vpisanega blagajniškega zapisa se izračuna s preračunom začasno prodanih deviz po srednjem tečaju Banke Slovenije na dan, ko je odobren devizni račun Banke Slovenije. Ta dan se šteje kot dan realizacije posla.
Najmanjši znesek deviz, ki jih banka lahko začasno proda, je 3,000.000 DEM ali 2,000.000 USD.
6. Ob sklenitvi začasne prodaje deviz za vpis blagajniškega zapisa se banka zaveže, da bo na dan dospelosti blagajniškega zapisa povratno odkupila enak znesek in vrsto deviz po srednjem tečaju na dan realizacije prodaje deviz, revaloriziranem s stopnjami rasti drobnoprodajnih cen iz preteklih mesecev (R).
7. Banka, zakoniti imetnik blagajniškega zapisa, ob dospelosti vnovči blagajniški zapis tako, da povratno odkupi začasno prodane devize.
8. Obrestna mera za vpisani blagajniški zapis znaša 1% na leto. Glavnica se v obdobju do dospelosti revalorizira mesečno s stopnjami rasti drobnoprodajnih cen iz predhodnih mesecev. Obresti se obračunajo od revalorizirane glavnice in izplačajo ob koledarskih četrtletjih in ob dospelosti.
Obrestna mera za vpisane blagajniške zapise se ne spreminja.
9. Banka Slovenije izda blagajniški zapis tako, da ga knjiži na posebnem računu, banki pa pošlje potrdilo o deponiranem blagajniškem zapisu.
10. Blagajniški zapis je s predhodnim dovoljenjem Banke Slovenije prenosljiv med bankami samo s sočasnim prenosom oziroma prevzemom obveznosti za povratni odkup deviz.
11. Banka Slovenije se zavezuje, da banki na dan vnovčenja blagajniškega zapisa in povratnega odkupa začasno prodanih deviz omogoči ponovno začasno prodajo teh deviz za vpis blagajniških zapisov še za 360 dni. V tem primeru Banka Slovenije začasno odkupi devize od banke po istem tečaju kot je realiziran povratni odkup deviz iz 6. točke tega sklepa.
12. Za ponovni začasni odkup deviz in vpis blagajniškega zapisa po 11. točki se smiselno uporabljajo določbe od 1. do 10. točke tega sklepa.
13. Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 22-006/95
Ljubljana, dne 24. februarja 1995.
dr. France Arhar l. r.
Guverner

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti